Donald J. Trump astui eilen virkaansa 45. Yhdysvaltain presidenttinä, eikä aikaakaan, kun hän ja hänen hallintonsa ryhtyivät toimenpiteisiin.

Virkaanastumisesta ei ollut kulunut tuntiakaan, kun Valkoisen Talon internetsivut päivitettiin ja kaikki maininnat ilmastonmuutoksesta poistettiin niiltä. Ilmastonmuutoksella pelottelun sijaan sivuilta löytyy ainakin amerikkalaisten kannalta varsin järkevältä tuntuva energiapoliittinen tavoite, jossa korostetaan muun muassa liuskeöljyn ja -kaasun sekä puhtaan hiilen merkitystä.

Tämän lisäksi presidentti Trump aikoo ensitöikseen kumota erään Yhdysvaltojen ilmastolaeista, Climate Action Planin. Trumpin energiaministeriksi on nousemassa Texasin entinen kuvernööri Rick Perry ja ympäristövirasto EPA:n johtoon noussee Scott Pruitt, jotka molemmat tunnetaan ilmastoskeptisistä lausunnoista.

Ilmakehän- ja valtamertentutkimusviraston NOAA:n johtoon vahvin kandidaatti näyttäisi tällä hetkellä olevan fyysikko William Happer, joka tunnetaan ilmastoskeptikkona ja on toiminut aikoinaan vanhemman presidentti George Bushin hallinnossa. Ilmeisesti tehtävään on Trumpin taustajoukoissa harkittu Suomessakin Ilmastofoorumin vuoden 2009 seminaariesiintyjänä vieraillutta Roy Spenceriä, mutta hän oli itse kieltäytynyt kunniasta.

Ilmastopolitiikan kannalta presidentti Trumpin hallinnon alkutaival näyttää oikein lupaavalta ja Ilmastofoorumi ry suhtautuu siihen myönteisesti, ottamatta kantaa Trumpin muuhun politiikkaan. Ilmastonmuutosta itseään ei tietenkään ole peruttu, koska ilmasto muuttuu aina, mutta mieletön, rahan- ja vallanhimoinen ilmastopolitiikka saa tästä toivottavasti viimeiset naulat arkkuunsa. Toivottavaa on, että Yhdysvaltain poliittinen käänne johtaa ilmastopolitiikan kaatumiseen omaan kestämättömyyteensä myös Euroopassa ja Suomessa.

Lisää aiheesta mm. Ilmastorealismia-blogissa.

Facebook-kommentit

kommentti(a)

Share This