Kalifornian maastopalot ja ilmastonmuutos

HeSa uutisoi, miten Kalifornian maastopalot ovat ilmastonmuutoksen seurausta . Yksittäistapauksissa globaalia ilmiötä on aina vähän vaikea saada kiinni, mutta tässä tapauksessa pidän ilmastonmuutoksen syyllisyyttä vähintäänkin aiheellisena epäilyksenä. Samassa yhteydessä kerrotaan, […]

Tämä on katkelma toisella sivustolla olevasta kirjoituksesta. Siirry alkuperäiseen kirjoitukseen tästä »

Richard Lindzen luento Lontoossa 08-10-2018

Richard Lindzen piti Lontoossa 08-10-2018 luennon, jossa hän käsitteli ilmastopelotetta toteamalla IPCC:n dogman olevan väärässä ja jota valitettavasti harhaan johdetut päättäjät vievät kohti turmiota, missä etenkin köyhimmät kärsivät eniten. Maapallon lämpeneminen kahdessa eri kulttuurissa Richard Lindzen Yli puoli vuosisataa sitten, kirjailija ja fysikokemisti C. P. Snow, joka palveli useissa tärkeissä julkisissa tehtävissä ja lyhyen ajan myös Britannian valtion hallinnossa, tunne...

Tämä on katkelma toisella sivustolla olevasta kirjoituksesta. Siirry alkuperäiseen kirjoitukseen tästä »

Kattava selvitys CO2-lisäyksen vaikutuksesta ravintopitoisuuksiin

Ensialkuun pari sanaa viestintuojan ampumisesta. Jos joku tieteellinen tutkimus on uutisoitu blogissa, jonka joku on leimaillut lämmistelijöiden sivustoksi, niin vaikuttaako se jotenkin tuon uutisoidun tutkimuksen uskottavuuteen? Ei minusta. Sama, jos […]

Tämä on katkelma toisella sivustolla olevasta kirjoituksesta. Siirry alkuperäiseen kirjoitukseen tästä »

Valeuutinen merien 60% lämpeämisestä kumoutuu

Esimerkiksi Yle on levittänyt valeuutista , jonka mukaan: ”Valtamerissä on lämpöä 60 prosenttia enemmän kuin on luultu.”  Voidaan ajatella, että meriveden lämpösisältö on melko lineaarisessa suhteessa meriveden lämpötilaan. ”Aiemmin luultu” […]

Tämä on katkelma toisella sivustolla olevasta kirjoituksesta. Siirry alkuperäiseen kirjoitukseen tästä »

Kestävän ilmastopolitiikan puolesta

Bjørn Lomborgin (HS Mielipide 5.11.2018) mukaan ilmastopolitiikan tulisi panostaa energiatutkimukseen päästövähennysten sijasta. Lomborgin ja hänen siteeraamansa talousnobelisti William Nordhausin näkemyksiin voi ihmisen ilmastovaikutuksen suuruutta epäilevä ilmastoskeptikkokin pitkälti yhtyä.

Ilmastopolitiikan – kuten muunkin politiikan – tulisi olla sellaista, että sen haitat ovat mahdollisimman vähäiset ja vähintään oikeassa suhteessa saavutettaviin hyötyihin. IPCC:n linja on inhimillisesti, ekologisesti ja taloudellisesti kestämätön.

Rajut päästövähennykset ovat yksi maailman köyhien pahimpia vihollisia. Tohtori Mikko Paunion mukaan ilmastotoimet aiheuttavat v. 2050 mennessä 200 miljoonan ihmisen kuoleman, puhumattakaan muusta energiaköyhyyden aiheuttamasta kärsimyksestä.

Edes ympäristölle ilmastopolitiikka ei ole hyväksi. Esimerkiksi tuoreessa Maailman luonnonsäätiön WWF:n raportissa eläinten sukupuuttojen ilmastonmuutosta tärkeämpänä syynä mainittiin trooppisia sademetsiä korvaavat palmuöljyviljelmät, joiden lisääntyminen on paljolti biopolttoaineiden “ansiota”.

Ja kuten Lomborg ja Nordhaus esittävät, IPCC:n vaatimat toimet olisivat monin verroin kalliimpia kuin IPCC:n arviot torjumattoman ilmastonmuutoksen aiheuttamista kustannuksista, eivätkä ne edes riittäisi torjumaan ilmastonmuutosta. Ilmastofoorumi ry:n laskelmien mukaan uusien ilmastotoimien kustannukset suomalaiselle kotitaloudelle olisivat 5-10 tuhannen euron luokkaa vuodessa.

Lomborg esittää päästövähennysten sijaan rajuja investointeja energiatutkimukseen. Vaikka tämä ei pelastaisi kansalaisten kukkaroita, olisi Lomborgin linja selvästi IPCC:n linjaa ympäristö- ja ihmisystävällisempää.

Erityisesti pääomasijoittajien, kuten Bill Gatesin Breakthrough Energy -rahaston, kanssa yhdessä tehdyistä julkisista investoinneista energiatutkimukseen voisi olla hyötyä riippumatta siitä, aiheuttaako ihminen ilmastonmuutosta vai ei. Lisäksi hyödyt voivat selvästi ylittää haitat.

Sen sijaan uusiutuvan energian investointituet ja syöttötariffit voivat olla jopa haitallisia energiateknologian kehitykselle, sillä ne kannustavat investoimaan keskeneräiseen teknologiaan ja vievät markkinat kalliilta jatkokehitykseltä.

Pasi Matilainen
Puheenjohtaja, Ilmastofoorumi

(Tämä kirjoitus on lähetetty Helsingin Sanomien mielipidetoimitukseen 5.11.2018.)