Suurista medioista poiketen yritetään täällä blogosfäärissä seurata jutut loppuun asti. Kuten useimmat lukijat tietävät, kyseenalaistimme viikko sitten 11.11.2013 Ylen uutisointia liittyen Malediivien saarten evakuointiin merenpinnan nousun ja ilmastonmuutoksen tieltä. Jos juttu ei ole tuttu, lue taustat täältä.

Sittemmin olen ollut keskusteluissa jutun tehneen Ylen toimittaja Jaana Kannisen kanssa, joka on hyvin ystävällisesti auttanut asiassa ja selvittänyt lisätietoja. Sainkin häneltä tänään listan kymmenestä saaresta, jotka hänen sikäläisen yhteyshenkilönsä kautta saamiensa Malediivien viranomaislähteiden mukaan olisivat niitä ilmastonmuutoksen vuoksi tyhjennettyjä saaria entisen presidentti Mohamed Nasheedin helmikuussa 2012 päättyneellä toimikaudella. Toistan tässä yleisen mielenkiinnon vuoksi tuon saarilistauksen sekä siitä tekemäni ja hänelle vastaamani huomiot.

Vertasin listan nimiä jo aiemmin linkittämääni Malediivien kansallisen suunnitteluviraston väestönlaskentaluetteloon (http://planning.gov.mv/yearbook2012/yearbook/Population/3.3.htm). Osa saarien nimistä oli kirjoitettu hieman eri tavalla, mutta erot menevät kirjoitusvirheiden ja mahdollisten translitteraatiopoikkeamien piikkiin helposti. Tässä havaintoni listan saarista kyseisen julkisen dokumentin perusteella (käytän väliotsikkoina lähettämäsi listan nimiä sellaisinaan):

Firubaidhoo

– Firun’baidhoon väestö siirretty väestön keskittämisohjelman puitteissa (huom. väestön keskittämisohjelma tai population consolidation programme ei näytä liittyvän ilmastonmuutokseen vaan kustannussäästöihin ”kuntakokoa” kasvattamalla, kuten Suomessakin kuntaliitoksilla vastaavasti tähdätään, ks. esim. http://minivannews.com/politics/vice-president-pushes-for-population-consolidation-plan-36384)

maakandoodhoo

– Maakandoodhoon väestö siirretty Milandhoolle v. 2007 väestön keskittämisohjelman puitteissa

berimmadhoo

– Berinmadhoon väestö siirretty väestön keskittämisohjelman puitteissa

hathifushi

– Hathifushin väestö siirretty Hanimaadhoolle v. 2007 väestön keskittämisohjelman puitteissa

faridhoo

– 4.7.2012 Faridhoolle on rekisteröitynyt vielä neljä asukasta (1 mies, 3 naista) eli ei tyhjennetty asukkaista ainakaan ex-presidentti Nasheedin presidenttikaudella, joka päättyi 7.2.2012

kumburudhoo

– 4.7.2012 Kun’burudhoolle on rekisteröitynyt 580 asukasta eli ei tyhjennetty asukkaista ainakaan ex-presidentti Nasheedin presidenttikaudella, joka päättyi 7.2.2012

maavaidhoo

– 4.7.2012 Maavaihdoolle on rekisteröitynyt 58 asukasta eli ei tyhjennetty asukkaista ainakaan ex-presidentti Nasheedin presidenttikaudella, joka päättyi 7.2.2012

gemendhoo

– Gemendhoon väestö siirrettiin muille saarille vuoden 2004 tsunamin johdosta, jonka vuoksi väkiluku vuoden 2006 väestönlaskennassa oli nolla, mutta ilmeisesti väestö on alkanut palata saarelle, koska 4.7.2012 Gemendhoolle oli rekisteröitynyt 14 asukasta

kandholhudhoo

– Kandolhudhoon väestö siirrettiin muille saarille vuoden 2004 tsunamin johdosta, jonka vuoksi väkiluku vuoden 2006 väestönlaskennassa oli nolla, mutta ilmeisesti väestö on alkanut palata saarelle, koska 4.7.2012 Kandolhudhoolle oli rekisteröitynyt 4368 asukasta

hondaidhoo

– Suunnitteluviraston väestölaskentataulukosta ei löytynyt Hondaidhoon saarta, mutta nopea Google-haku löysi nimellä 31. tammikuuta 2013 päivätyn uutisen, jossa kerrotaan marraskuussa 2012 pidätetyn kyseisellä saarella kymmenen henkilöä alkoholin hallussapidosta ja käytöstä sekä asiaa koskevan poliisitutkinnan päättyneen joidenkin henkilöiden kohdalla ja asian etenevän yleiselle syyttäjälle. Saaren väkiluku ei asiasta varmuudella selviä, mutta voitaneen olettaa, että marraskuussa 2012 saarella on asunut ainakin kymmenen alkoholia käyttänyttä henkilöä ja ainakin yksi poliisi. Tämä siis ex-presidentti Nasheedin toimikauden päättymisen jälkeen. Lisäys: Alkoholin hallussapidosta ja käytöstä voi saada Malediiveilla sakkoa tai vankeutta, joskin lomakohteissa turistit voivat alkoholia nauttia, mutta eivät saa tarjota sitä paikallisille. Lisäys 2: Linkki ko. uutiseen: http://minivannews.com/news-in-brief/some-cases-from-hondaidhoo-alcohol-bust-sent-to-prosecutor-general-52113

Näyttäisi siis siltä, että yhtäkään mainituista saarista ei ole tyhjennetty ilmastonmuutoksen vuoksi, vaan lähinnä kuntaliitosten tähden tai väliaikaisesti tsunamituhojen johdosta. Osa mainituista saarista ei taida olla tyhjillään tälläkään hetkellä.

Facebook-kommentit

kommentti(a)

Share This