Maaseudun tulevaisuus uutisoi 13.1., että ilmastonlämpeneminen leikkaisi maailman vehnäsatoa perustuen tietokonemallinnuksella tehtyyn tutkimukseen. Kuitenkin todellisuudesta kertovia tilastoja katsoessa kuva muuttuu täysin.

YK:n ilmastopaneelin IPCC:n mukaan ilmastonlämpeneminen on ollut nopeinta 1950-luvulta alkaen. Kuitenkin samaan aikaan vehnän hehtaarisadot maailmassa keskimäärin ovat yli kolminkertaistuneet 1960-luvun alun noin tuhannesta kilosta hehtaaria kohti nykyiseen reiluun kolmeen tuhanteen kiloon per hehtaari.

Suomi puolestaan on vehnänviljelyksen suhteen pohjoisinta rajaseutua ja vehnä viihtyy selvästi paremmin nykyisin reilusti lämpimämmillä seuduilla jopa tuhansia kilometrejä etelämpänä. Siitä huolimatta viime vuonna Suomen vehnäsato oli ensimmäistä kertaa koskaan yli miljoona tonnia, joka on reilusti yli kaksinkertainen määrä 1990-luvun puolivälin satoihin nähden.

Jos ilmasto vielä nykyisestä lämpenee, siitä ei voi Suomen vehnänviljelykselle olla kuin hyötyä. Mahdollinen viileneminen sen sijaan olisi myrkkyä niin vehnälle kuin muullekin maataloustuotannolle.

On kuitenkin hyvä huomata, että 1990-luvun puolivälin jälkeen globaalissa ilmastossa ei ole enää mitattu tilastollisesti merkittävää lämpenemistä, vaikka ilmakehän hiilidioksidipitoisuus on kasvanut samaan aikaan voimakkaasti. Hiilidioksidi on muuten kasvien ruokaa ja edesauttaa niiden kasvua erityisesti rajaolosuhteissa.

Pasi Matilainen
Puheenjohtaja, Ilmastofoorumi ry
www.ilmastofoorumi.fi

Facebook-kommentit

kommentti(a)

Share This