Ilmastofoorumi ry esitti kysymyksiä ilmastopolitiikasta ja vihreistä työpaikoista viidelle presidenttiehdokkaalle. Vastaukset olivat hyvin samantapaisia kautta linjan kaikilla paitsi yhdellä ehdokkaalla. Vastahankaan muiden ehdokkaiden kanssa asettui Timo Soini. Hän kyseenalaistaa ilmastonmuutoksen olevan ihmisen aiheuttamaa. Soini esittää retorisen kysymyksen: miksi keskiajalla Englannissa viljeltiin viiniä ja nykyään ei, mikäli nyt ilmasto on lämpimämpi kuin koskaan ennen?

Kysyttäessä Soinilta, kuinka päästörajoituksia voidaan panna täytäntöön aiheuttamatta notkahdusta talouteen, hän toteaa, että ”hyvin vaikeasti”. Hän vertaa päästökauppaa anekauppaan, jota harrastettiin keskiajalla, kun ostettiin papeilta lippu taivaaseen rahalahjoituksilla. Hän kokee, että päästörajoitukset rajoittavat Suomen teollisuuden tuotantoa ja työpaikat valuvat tällä tavoin ulkomaille.

Mikäli vihreät työpaikat, joita Suomeen perustettisiin, olisivat taloudellisesti kannattavia ja työpaikkojen kokonaismäärää lisääviä, Soini kannattaisi tällaisten lisäämistä työmarkkinoille. Hän ei kuitenkaan koe, että tällaiseen kannattaisi kovinkaan paljon sijoittaa rahaa, mutta perusteltuja paikallisia projekteja hän uskoo löytyvän.

Kun mainitsin Soinille Espanjan hallinon teettämästä tutkimuksesta, jonka mukaan yksi vihreä työpaikka vähentää 2,2 normaalia työpaikkaa, hän totesi, että tällaisen tiedon tulisi herättää aikamoisia ajatuksia. Hän kokee, että maailma voi olla pahasti luisumassa yhden totuuden ilmastopolitiikkaan, kuten myös on käynyt esimerkiksi sekä pankkipolitiikassa että puoluepolitiikassa.

Timo Soini kannustaa kyseenalaistamaan kaikenlaisissa yhteyksissä vallalla olevia toimintamalleja. Hän toteaa, että siitä tosin ”saa terrierit niskaansa, mutta se on tehtävä sekin”. Soinin mielestä ilmastopolitiikkaan on keskityttävä vakavasti, koska se askarruttaa monia. Samalla hän ihmettelee, kuinka vielä vuonna 1986 oli ympäri maailman suuret mielenosoitukset ydinaseiden riisumisen puolesta, mutta vaikka yhä tänäkin päivänä ydinaseita on aivan yhtä paljon, jollei enemmän, ei kuitenkaan ”kukaan enää marssi ydinaseita vastaan”. Soini oli itse mukana marssissa 80-luvulla.

Soinin mielestä ihmisen aiheuttaman ilmastonmuutoksen teorian avulla ajetaan myös muuta agendaa. Hän kokee ilmastotieteen olevan yksi väline politiikassa.

Mikäli Soinista valitaan uusi tasavallan presidentti, hän haluaisi esittää tulevassa YK:n ilmastokokouksessa ajatuksen: ”Mä kysysin, et miten semmonen sivistysvaltio kun Kanada päätyi irrottautumaan Kioton sopimuksesta, että mitä ajatuksia tää herättää?”

 

Hansi Harjunharja

puheenjohtaja

Ilmastofoorumi ry

Facebook-kommentit

kommentti(a)

Share This