YK:n COP 17 ilmastokokouksessa Durbanissa 2.12. keskusteltiin mahdollisuudesta, että Maan ilmakehää viilennettäisiin heijastamalla osa Auringon Maahan säteilevästä lämmöstä takaisin avaruuteen ennen kuin säteily saavuttaa Maan pinnan. Keskusteluun otti osaa tiedemiehiä, filosofeja ja oikeudellisia tutkijoita.

Tämä nk. ilmastonmuokkaus (geo-engineerin) vaikuttaisi nopeasti ja voimakkaasti palauttaen ilmaston lämpötilat siihen tilanteeseen, mitä ne olivat noin 250 vuotta ennen teollista vallankumousta. (Toim. huom. Tämä aika tunnetaan nimellä pieni jääkausi, ja Michael Mann poisti tämän historiallisen pulakauden surullisenkuuluisasta jääkiekkomailakäyrästänsä.)

1.12.-2.12. julkaistu 65-sivuinen raportti sisälsi keskusteluja edeltävän vuoden ajalta. Näitä keskusteluja olivat käyneet asiantuntijat 22 eri maasta. Raportin päälaatijan Southamptonin yliopiston John Shepherdin mukaan raportin tarkoitus ”oli aloittaa keskustelu”. Mutta samalla hän korosti, että ilmastonmuokkaus ei ole tarkoitettu vahtoehdoksi toimille, joilla olisi tarkoitus torjua ihmisen aiheuttamaa ilmastonmuutosta.

”Kukaan ei ajattele, että ilmastonmuokkaus oikeuttaa ketään jättämään huomiotta hiilidioksidipäästövähennyksiä.”

”Meidän on pysyttävä suunnitelma A:ssa, ja siinä tullaan pysymään pitkään,” hän täsmentää. ”Tällä [ilmastonmuokkauksella] hankittaisiin vain aikaa siirtyä vähähiiliseen talousjärjestelmään.”

Kovemmat keinot käyttöön hiilineutraaliuden nimissä

Nyt jo 20 vuotta kestänyt YK:n neuvotteluprosessi yhtenäisen ilmastopolitiikan suhteen, jolla yritettäisiin vähentää globaalisti ihmisen hiilidioksidipäästöjä, on epäonnistunut. Kioton sopimus umpenee tämän vuoden lopussa, eikä uutta sopimusta ole näköpiirissä.

USA, Kanada, Kiina ja monet muut maat eivät ole vaaen ovat muutokset Auringossa, ja että tulevien kymmenien vuosien aikana tulemme kokemaan ennemmin kylmenemistä kuin lämpenemistä.

Koska niin moni valtio ei ole valmis sopimuksiin hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi, keskustelu ilmastonmuokkauksesta halutaan nyt käynnistää, jotta ilmaston lämpenemistä voidaan sitten mahdollisesti muilla keinoin estää.

Moni kokee globaalit hiilidioksidipäästövähennyssopimukset kiireellisinä, koska IPCC ennustaa, että lämpötila tulee nousemaan vuoteen 2100 mennessä jopa 6,4 celsiusastetta, ja kaikki tämä johtuen ihmisen aiheuttamista hiilidioksidipäästöistä. IPCC pitää turvarajana 2 celsiusasteen nousua.

Eri järjestöjen yhteistutkimusten mukaan tarvitaan lisää tietoa siitä, millaisia ei-toivottuja sivuvaikutuksia ilmastonmuokkauksella olisi ympäristöön. Kenelläkään kun ei oikeastaan ole edes aavistusta, mitä nämä sivuvaikutukset olisivat.

Suunnitelma B: ilmastonmuokkaus

Environmental Defence Fundin johtava tutkija Steven Hampurg sanoo: ”Auringon säteilyn hallinta saattaa aluksi kuulostaa science fictonilta, mutta sitä se ei ole. Jo nyt on käynnistetty vakavia keskusteluja ja siksi koemme, että on tärkeätä luoda aloite siitä, kuinka tätä toimintaa hallitaan. Maahan saapuvan Auringon säteilyn hallintaa voitaisiin pitää suunnitelma B:nä ilmastonmuutoksen torjumiseksi, mutta on ensin selvitettävä, kuinka voimme tutkia asiaa turvallisesti. Vasta sitten voimme edes harkita muita toimenpiteitä.”

Monia ehdotuksia Auringon säteilyn vähentämiseksi on esitetty. Esimerkiksi on suunniteltu asetettavan jättimäiset heijastuspinnat Maan kiertoradalle torjumaan Auringosta tulevaa säteilyenergiaa. On myös esitetty aerosolien vapauttamista stratosfääriin sekä pilvien muuttamista kirkkaammiksi meriveden avulla.

John Sheperd, joka toimii Solar Radiation Management Governance:n hallituksessa sanoo: ”Ellei ilmeinen poliittisen tahdon puute vähentää merkittävästi kasvihuonekaasupäästöjä muutu pian, ilmastonmuokkausta saatetaan tarvita, ja esitettyjä metodeja saattaisi käyttää sääntelemättömästi ja holtittomasti jokin yksittäinen henkilö, yhteisö tai maa.”

Ajatuksia

Ympäristön pilaaminen on viimeisenä luonnonsuojelijan listalla. Hiilidioksidiuskonto on joissain yksittäisissä tapauksissa lähtenyt kuin mopo käsistä ja tällainen toiminta, joka saattaa kostautua esimerkiksi vesistöjemme hyvinvoinnissa tai jopa aiheuttaen pulavuosia maanviljelyssä, on tuomittava globaalisti. Tällaisesta toiminnasta olisi säädettävä rangaistuksia laissa.

Lisääntyvä määrä tutkijoita haluaisi lakkauttaa IPCC:n ja listalla on jo yli 1000 tieteilijää, osa ennen IPCC:nkin leivissä työskennelleitä. Toivon todella, että ilmastonmuokkaus kielletään ja tuomitaan jokaisessa maailman maassa, koska se voi aiheuttaa suuren uhkan ekosysteemeille, jotka kyllä tottuvat luontaisiin ilmaston vaihteluihin, mutta eivät muuttoksiin, jotka voivat yhtä aikaa esiintyä sekä ilmaston kylmenemisenä, maaperän suolapitäisuuden muutoksina ja pH-muutoksina.

Tämä ei ole enää millään tavalla rinnastettavissa luonnonsuojeluun. Suosittelen kaikkien nyt rauhoittuvan ja muistavan, että keskiajan lämpökaudella oli lämpimämpää kuin nyt, eikä lämpötila ole noussut enää 2000-luvun alun jälkeen. Lisäksi elämme aikaa, jolloin olemme palautumassa pienestä jääkaudesta.

Hansi Harjunharja, puheenjohtaja Ilmastofoorumi ry

Lähteet:

http://therandomfact.com/concept-of-scientific-geo-engineering-to-artificially-cool-the-earth-is-discussed-by-the-un/2210732/

http://www.co2-raportti.fi/?heading=Ilmastokokouksessa-t%C3%A4n%C3%A4%C3%A4n-p%C3%A4%C3%A4t%C3%B6sten-aika&page=ilmastouutisia&news_id=3222

http://www.climatedepot.com/a/9035/SPECIAL-REPORT-More-Than-1000-International-Scientists-Dissent-Over-ManMade-Global-Warming-Claims–Challenge-UN-IPCC–Gore

Facebook-kommentit

kommentti(a)

Share This