Mediatiedote 11.3.2009
Vapaa julkaistavaksi heti

Tiedeyhteisö kahdessa leirissä

JYVÄSKYLÄ – 11.03.2009 – Kaksi kansainvälistä ilmastonmuutoskonferenssia osuivat osittain päällekkäin, kun ”The 2009 International Conference on Climate Change” pidettiin 8.-10.3.2009 New Yorkissa ja ”Climate Change: Global Risks, Challenges and Decisions” -kongressi on käynnissä 10.-12.3.2009 Kööpenhaminassa.

Kuten konferenssien puhuja- ja tukijalistoista voi päätellä, ilmastonmuutosta tutkiva tiedeyhteisö on voimakkaasti jakautunut kahteen leiriin. New Yorkin kokouksen taustalla olivat väitettyyn ihmisen aiheuttamaan ilmastonmuutokseen skeptisesti suhtautuvat tiedemiehet ja instituutit. Kööpenhaminassa puolestaan ovat paikalla ihmisen aiheuttamaan ilmastonmuutokseen uskovat tiedemiehet sekä poliitikot ja yritykset.

”Kööpenhamina todistaa, kuinka ilmastonmuutoskeskustelussa on kyse enemmän politiikasta ja liiketoiminnasta kuin tieteestä,” huomauttaa Ilmastofoorumi ry:n puheenjohtaja Pasi Matilainen. ”Kööpenhaminan tärkeimmät puhujat ovat poliitikkoja ja byrokraatteja ja sen rahoituksesta vastaa yritysmaailma, erityisesti öljy- ja energiayhtiöt. Kööpenhaminassa ’tiedettä’ ja konsensusta edistetään neuvottelemalla ja julkilausumilla. Yli 800 osallistujan New York kuitenkin todistaa, että tiedeyhteisössä ei vallitse konsensusta eivätkä kaikki tiedemiehet ole samaa mieltä. Keskustelu ei ole päättynyt eikä tieteellistä varmuutta vieläkään ole.”

Kansalaisjärjestö Ilmastofoorumi ry paheksuu tieteellisen keskustelun värittymistä politiikalla ja bisneksellä, erityisesti puhuttaessa ihmisten ja ympäristön hyvinvoinnin jatkumisesta. Väärillä perusteilla tehdyillä aiheettomilla ilmastonmuutoksen vastaisilla toimilla on jo nyt aiheutettu vakavia tuhoja luonnolle, kuten esimerkiksi biopolttoaineiden vuoksi kaadetut valtaisat sademetsät osoittavat. Lisäksi kuluttajat joutuvat päivittäin kohtaamaan jatkuvasti ilmastotoimienkin vuoksi nousevat hinnat, joiden ainoana vaikutuksena energiayhtiöt takovat ennätyksellisiä voittoja, ilman mitään ilmastollisia hyötyjä. Ilmastofoorumin mielestä olisikin otettava aikalisä ilmastotoimien suhteen ja jatkettava avointa tutkimusta ilman poliittisia ja taloudellisia taustaintressejä.

Voittoa tavoittelemattomien tutkimusinstituuttien ja säätiöiden sponsoroimassa konferenssissa New Yorkissa puhuivat mm. professori William Gray, maailman johtava trooppisten sääilmiöiden tutkija Coloradon valtionyliopistosta, professori Richard Lindzen, yksi maailman johtavista ilmakehätutkijoista Massachusetts Institute of Technologystä, fil.tri Roy Spencer, tiimipäällikkö NASA:n vedenkiertoa tutkivassa Aqua-satelliittiprojektissa ja päätutkija Alabaman Huntsvillen yliopistossa ja fil.tri Jack Schmitt, geologi ja viimeisin kuussa kävellyt astronautti. Lisäksi Tšekin presidentti Václav Klaus, Euroopan Unionin nykyinen puheenjohtaja, piti yhden konferenssin avainpuheista.

Kööpenhaminan konferenssin tärkeimmät puhujat ovat hallitustenvälisen ilmastonmuutospaneelin IPCC:n puheenjohtaja Rajendra K. Pachauri, professori lordi Nicholas Stern London School of Economics and Political Sciencestä, Tanskan pääministeri Anders Fogh Rasmussen ja Tanskan ilmastonmuutosministeri Connie Hedegaard. Lisäksi maailman johtavana ilmastonmuutostutkijana pidetty NASA:n Goddard-avaruustutkimusinstituutin johtaja fil.tri James E. Hansen on mukana kokouksessa.

Kööpenhaminan konferenssin tärkeimpiin sponsoreihin kuuluvat COWI, mm. hallituksille neuvoja antava suuri konsultointiyritys; DONG Energy, yksi Pohjois-Euroopan johtavista energiakonserneista; Maersk Oil, geologisesti monimutkaisiin öljykenttiin erikoistunut kansainvälinen öljy-yhtiö; biotuotteita valmistava Novozymes-yhtiö; eristeitä valmistava Rockwool International; sekä maailman johtava tuulivoimaloiden valmistaja Vestas Wind Systems A/S.

Ilmastofoorumi ry on vuonna 2007 perustettu kansalaisjärjestö, jonka tarkoitus on osallistua julkiseen ilmastonmuutoskeskusteluun ja tuoda esiin sen puutteita ja virheitä. Siihen kuuluu julkisen keskustelun, ilmastopolitiikan ja ympäristön tilasta huolestuneita kansalaisia ympäri Suomea. Lisätietoja antaa yhdistyksen puheenjohtaja Pasi Matilainen, email etunimi.sukunimi.ei.roskapostia.kiitos@ilmastofoorumi.fi. Yhdistyksen Internet-sivut ovat osoitteessa http://www.ilmastofoorumi.fi/.

Lähteet:

Kööpenhaminan konferenssi: http://climatecongress.ku.dk/
Kööpenhaminan puhujat: http://climatecongress.ku.dk/speakers/
Kööpenhaminan sponsorit: http://climatecongress.ku.dk/sponsors/

New Yorkin konferenssi: http://www.heartland.org/events/NewYork09/newyork09.html
New Yorkin puhujat: http://www.heartland.org/events/NewYork09/speakers.html
New Yorkin sponsorit: http://www.heartland.org/events/NewYork09/sponsorships.html

Facebook-kommentit

kommentti(a)

Share This