Viilenevät skenaariot

Ilmastotutkimukseen sekä sitä sivuaviin tutkimusaiheisiin liittyvät keskustelut

Valvoja: Hallitus

funkymama
Viestit: 96
Liittynyt: 28.03.2009, 18:53:03

Viilenevät skenaariot

Viesti Kirjoittaja funkymama »

Lämpenemistä ennustavien mallien rinnalla voidaan tarkastella vastakkaisia, viilenemistä ennustavia näkemyksiä.

Esim. Lapin lustotutkimus antaa viilenevää arviota: http://lustiag.pp.fi/wcr2008_finnish_finish2.pdf Samoin viilenevää ennustaa monet geologit esim Easterbrook projektiossaan (s.23) : http://www.ac.wwu.edu/~dbunny/research/global/geoev.pdf Globaalisti ei Easterbrookin malli näytä kovinkaan pahalta.

Monet aurinktutkijat ovat myös viilenevän mallin kannalla, kuten esim Kalevi Mursula, David Archiblad: http://www.davidarchibald.info/papers/T ... 202009.pdf
Äskettäin pois menneen Timo Niroman hieno esitys, jossa hän on tuonut esiin 300-vuotista sykliä, jonka mukaan uusi pieni jääkausi olisi lähtenyt liikkeelle 2005: http://www.kolumbus.fi/tilmari/GLOBAL_WARMING.pdf

Löytyykö muita tulevaisuuden viileänä esittäviä kuvaajia?

Historia osoittaa ilmaston lämmenneen ja viilenneen syklisesti kautta aikojen. Olisi todella outoa, ellei niin kävisi tulevaisuudessakin.
Kun IPCC:n Mojib Latifkin varoitteli viilenevästä ( luonnollinen vaihtelu kumoavaa hetkeksi hiilidioksiidin) ,on jotenkin outoa ettei asiaa puida ollenkaan mediassa. Onko mahdollinen, jopa erittäin todennäköinen, viileneminen joku tabu, asia josta ei sovi puhua?
Grunt
Viestit: 164
Liittynyt: 11.04.2008, 10:24:07

Re: Viilenevät skenaariot

Viesti Kirjoittaja Grunt »

funkymama kirjoitti:Onko mahdollinen, jopa erittäin todennäköinen, viileneminen joku tabu, asia josta ei sovi puhua?

Kyllä se siinä mielessä tahtoo olla, että pirun monen poliitikon ja journalistinkin uskottavuus lähenisi "tuppeen sahattujen lautakasa" -keissien jälkeen lopullisesti nollaa. Myös tiede joutuisi asiassa ison yleisön silmissä huonoon valoon: niin paljon on joka tuutista ilmastokatastrofia toitotettu ja sitten kun se osoittautuisikin vääräksi teesiksi, moni kaduntallaaja menettäisi uskonsa tieteeseen ylipäätään ja seuraukset eivät välttämättä ole hyviä (vaikka kyse ei ole tietenkään mistään tieteen viasta). Itse olen sitä mieltä, että isotkin linjanmuutokset tiedemaailman "konseksuksessa" ovat aivan mahdollisia ja sellaistahan on tapahtunutkin aiemmin. Se kuuluu normaaliin tieteen tekemiseen. AGW:n ongelma on ollut ajatuksen nopea politisoituminen etenkin Euroopan otollisessa punavihreässä kasvualustassa 90-luvulta alkaen ja sittemmin erilaisten eturyhmien (=bisneksen) syntyminen ilmiön ympärille, joka vastaa perinteisen energiantuotannonja teollisuuden lobbaritahoja. Tämä tulisi myös alarmistien tiedostaa, vaikka jokaisen kunnon alarmistin mielestä kaikki AGW:tä toitottavat jantterit omaavat vain kultaisen sydämen ja vilpittömän halun pelastaa maailma.

Itse olen tässä ilmiössä ihmetellyt eniten sitä, että kun jossain arvostellaan AGW-tutkijoiden tekemiä malleja ja huomataan niissä aukkoja tai todetaan, että ilmakehään vaikuttaa mahdollisesti muita tekijöitä, niin samantien alarmistirintamalta alkaa hirveä kieltämisen huuto. Eikö tulisi olla ennemminkin iloinen, että ihmiskuntaa kohtaava katastrofi saattaakin olla perätön tai väistymässä ja ns. avoimin mielin tutkia vaihtoehtoja? Edellistä tapahtuu äärimmäisen harvoin, joka vain osoittaa sen, kuinka tunneperäinen AGW lopulta monelle inokkaalle on.
Konsultti-
Viestit: 138
Liittynyt: 26.02.2009, 20:09:05

Re: Viilenevät skenaariot

Viesti Kirjoittaja Konsultti- »

Kaikki dynaamiset järjestelmät ovat syklisiä. Sykleillä on eri draiverit ja vuorovaikutus. Historian (aikasarja-analyysin) mukaan maapallo alkanut viiletä.
Kaikissa näkemissäni aikasarja-analyyseissä on tunnistettu erittäin voimakas 60-80 vuoden sykli, joka näkyy selvästi myös FMI:n tilastoissa. Lämpöhuiput olivat 1930-luvulla ja sitten 70 vuotta myöhemmin (tosin ei ole päästy ihan samalle tasolle). Ilmeisesti tästä syystä FMI on leikannut käyriään ja kommentointiaan viimeiseen 50 vuoteen jotta sinikäyrä muistuttaisi “jääkiekkomailaa” kun aiempi lämpöhuippu jätetään pois. Simsalabim.
Seuraava huippu tulee siis 2070.
Plimerin kirjassa nousee vahvasti esille 1000 (1500?) -vuotinen sykli Roman Warm - Dark Ages - Medieval Warm - Little Ice Age - Modern Warm. Tämä nykyinen 1800-luvun lopulla alkanut mieto lämpökausi siis jatkunee vuoteen 2500.
Plimer myös kirjoittaa että ilmastonmuutoksilla ei ole yhtä syytä, syyt ovat "heaven and earth".
Kysymys jota täällä on erityisesti käsitelty on miten Abdussamatovin korostama 200-vuotinen sykli näkyy ja onko seuraava minimi siis erityisen syvä?
Käsittääkseni auringon 11-vuotissykli on liian lyhyttä värähtelyä jotta se ehtisi vaikuttaa maapalloon.
Jota tapauksessa summaamalla nämä syklit tai fraktaalit saataisiin seuraava skenaario:
- Lämmin kausi jatkuu vuoteen 2500
- Seuraavat 35 vuotta ilmasto viilenee
- Viileneminen on syvempi kuin 1950- ja 1960-luvuilla
Kysymys on miten tavallinen ihminen voi kontrata konsensusta ja hyötyä siitä. Suomessa "oikeassaolijoita" ei ole tapana palkita joten sen varaan ei pidä rakentaa. Toisinajattelun sijaan samoinajattelu on korkeassa kurssissa.
funkymama
Viestit: 96
Liittynyt: 28.03.2009, 18:53:03

Re: Viilenevät skenaariot

Viesti Kirjoittaja funkymama »

Kiitos vastauksista. Itse olen ollut hyvin hämmentynyt siitä, että AGW:n puolustajat tuntuvat hyökkäävän vastaväittäjiensä persoonaa vastaan käsillä olevan asian sijaan, kun tilanne käy tukalaksi.

Ilmatieteen laitoksen sivuilta löysin tämän kuvaajan: http://www.fmi.fi/kuvat/vuosikeskilampop04.png (Vuosikeskilämpötilat Helsingin Kaisaniemessä vuosilta 1830-2008, Jyväskylästä 1884-2008 ja Sodankylästä 1908-2008. Vuotuiset arvot ovat ohuella viivalla ja kymmenen vuoden liukuva keskiarvo paksulla. Helsingin lämpötiloista mukana myös arvio siitä, miten paljon kaupungistuminen on kohottanut lämpötilaa (kymmenen vuoden liukuva keskiarvo, keskipaksu viiva).

Mikäli tämä kuvaaja pitää paikkansa ( kaupungistuminen lämmittää vain Helsinkiä ? ), 4-6 asteen vaihtelut vuotuisessa keskilämpötilassa ja 2 astetta kymmenen vuoden keskilämpötilassa ovat melko tavallisia. Jos Konsultin käsitys pitää paikkansa ja viileneminen on syvempi kuin 50-60-luvuilla, olisiko odotettavissa n. 2 asteen viileneminen kymmenen vuoden keskiarvoihin ja jopa tuo 6 astetta vuositasolla kylmimmillään?

Konsultti- kirjoitti:Suomessa "oikeassaolijoita" ei ole tapana palkita joten sen varaan ei pidä rakentaa. Toisinajattelun sijaan samoinajattelu on korkeassa kurssissa.

Kiitosta ja kunniaa tässä nyt tuskin perätään. Kunhan saataisiin joku todellisuuteen pohjaava tolkku tähän touhuun.

Korholoiden avaukset co2-raportissa ja niistä poikineet keskustelut tuovat selkeästi esiin sen, minkälaiseen kriisiin polittinen Ilmastonmuutos on ajanut ilmastotieteen. Mielestäni kyseessä on suorastaan skandaali, johon median tulisi reagoida. Tämä hyssyttelyn keräämä paine tule räjähtämään vielä käsistä. Ovelimmat ketut tosin kääntänevät tilanteen edukseen joka tapauksessa.
Konsultti-
Viestit: 138
Liittynyt: 26.02.2009, 20:09:05

Re: Viilenevät skenaariot

Viesti Kirjoittaja Konsultti- »

Minusta tuo oli yksi skenaario ja mahdollisuus. Perusteluja ainakin on enemmän kuin monissa pseudotieteellisissä systeemianalyyseissä. Muistan kuitenkin Mandelbrotin kirjasta, että yksinkertaisia fraktaaleja summattaessa tulos voi olla yllättävä ja monimutkainen. Vahvistavatko vai sammuttavatko syklit toisiaan voi riippua pienistä vaihesiirroista.
Normaalit heilahtelut ovat tosiaan rajuja, Lapin talvessa keskilämpötilan normaali haarukka on peräti 15 astetta. Se riippuu tuulisysteemin suunnasta ja siitä ulottuvatko eteläiset lämpimät tuulet ylös asti.
Aivan varma olen siitä, että meidän elinaikanamme kohtaamme hyvin kylmän jakson. Käsittääkseni ongelma ei ole historiassa ollut yksi vuosi eikä 10 vuotta vaan 3-4 vuoden peräkkäiset kylmät jaksot. Nämä saattavat hukkua tai ainakin dilutoitua liukuvaan keskiarvoon.
Systeemiteoria on tieteiden välinen tai ylinen. Wegmanin raportin mukaan johtavilta AGW-toimijoilta puuttuu tilastomatematiikan ymmärrys. Keskustelua seuratessa tuntuu, että vaikka systeemiteorian peruskäsitteet ovat käytössä niin ymmärrys niistä on hukassa. Näkökulma on idiosynkraattinen ja reduktionistinen, vaikka ilmasto avoin, holistinen ja dynaaminen.
Johtopäätökseni on, että ilmastonmuutos on poliittinen ja taloudellinen kampanja ja sellaisena realiteetti. Sen sijaan ei ole mitään syytä tai takeita uskoa, että ilmasto olisi lämpenemässä. Se voi aivan hyvin kylmetä, mikä on historian valossa muutaman vuosikymmenen perspektiivillä todennäköistä vaikka satojen vuosien perspektiivillä ilmasto säilyisi lämpimänä. Ja tuhansien vuosien perspektiivillä se kylmenee...
Esimerkki "taloudellisesta ja poliittisesta realiteetista" oli CCCP. Monet suomalaiset tekivät sen virheen että ne "oikeastikin" uskoivat siihen. Eikö samaa kaksinaismoralistista suhtautumista tulee nyt harjoittaa ilmastonmuutokseen ja IPCC:hen? Rahat pois myös "ilmastonmuutoksen" varjolla niiltä jotka rahaa jakelee. Mutta itse asiaan eli lämpenemiseen ei kannata uskoa ettei tule yllättäen kylmä.
funkymama
Viestit: 96
Liittynyt: 28.03.2009, 18:53:03

Re: Viilenevät skenaariot

Viesti Kirjoittaja funkymama »

Konsultti- kirjoitti:Eikö samaa kaksinaismoralistista suhtautumista tulee nyt harjoittaa ilmastonmuutokseen ja IPCC:hen?


Kai ymmärrät, että kaksinaismoralistit osaltaan ylläpitävät uskoa ihmisen aiheuttamaan ilmastonmuutokseen olleessaan näennäisesti samalla puolella, toimintaan tavalla tai toisella osallistuen? Kuinka suuri prosentti IPCC:n takana olevista ja apajilla pörräävistä hangaround-porukoista, on vain omaa ( yl. taloudellista) etuaan ajavia tekopyhiä hurskastelijoita? ( Sallinette kärjistävän kielen käytön.) Rakentuuko Ilmastonmuutosilmiö (pientä ympärisöaktivistien ryhmää lukuun ottamatta ?) ahneudelle? Hämmentävää. Oikeastaan pöyristyttävää. Ei ihme, että talouselämän ja politiikan käyttöön valjastettu ilmastotiede on ajautunut lamaan.

Konsultti- kirjoitti:Rahat pois myös "ilmastonmuutoksen" varjolla niiltä jotka rahaa jakelee.

Hmm.... :( taitaa olla ajan henki.
Wade
Viestit: 201
Liittynyt: 08.09.2008, 20:57:17

Re: Viilenevät skenaariot

Viesti Kirjoittaja Wade »

Konsultti- kirjoitti:Normaalit heilahtelut ovat tosiaan rajuja, Lapin talvessa keskilämpötilan normaali haarukka on peräti 15 astetta. Se riippuu tuulisysteemin suunnasta ja siitä ulottuvatko eteläiset lämpimät tuulet ylös asti.
Aivan varma olen siitä, että meidän elinaikanamme kohtaamme hyvin kylmän jakson. Käsittääkseni ongelma ei ole historiassa ollut yksi vuosi eikä 10 vuotta vaan 3-4 vuoden peräkkäiset kylmät jaksot. Nämä saattavat hukkua tai ainakin dilutoitua liukuvaan keskiarvoon.

Konsultilla on viisaita ajatuksia, näistä ollaankin keskusteltu aiemmin sijoituspalstalla. Suomessa ilmastossa on esiintynyt tuollaisia 3 - 4 vuoden kylmän sään jaksoja. Nykyistä vuosisataa kylmemmällä 1800-luvulla nämä jaksot aiheuttivat tuntuvia satomenetyksiä ja niiden seurauksina nälkä- ja tautikuolemia. Pohjois-Pohjanmaalla elettiin vaikeita vuosia kylmien säiden vuoksi vuosina 1811 - 13, 1832-33, 1834 - 37, 1865 - 67 ja 1900, 1902 - 03. Kuusamon historiasta: http://edu.kuusamo.fi/niloaa/historia/vakjakat.html

Olen samaa mieltä siitä, että kylmät jaksot eivät ole Suomesta kadonneet minnekään, vaan niiden mahdollisuuteen tulisi edelleenkin suhtautua vakavasti kaikesta lämpenemiskohusta huolimatta. Seuraavassa rekonstruktiossa noiden ed. mainittujen kylmien jaksojen aikoina on ollut selviä lämpötilan pudotuksia laajemmaltikin pohjoisella pallonpuoliskolla. http://www.realclimate.org/images/WA_RC_Figure1.jpg

Mielestäni tämä korrelaatio kertoo siitä, että kylmyys Suomeen on tullut tuulisysteemin vaihtelun aiheuttama Jäämeren suunnalta. Suomi sijaitsee edelleen samalla paikalla, joten samanlainen kylmien jaksojen riski on edelleen olemassa. Viime vuosisadalla kylmiä jaksoja oli vuosina 1940- 42 ja 1985 - 87. Ilmasto voi aivan hyvin viiletä täällä seuraavan 20 - 30 vuoden aikana. Graafin 1970-luvun keskilämpötilat eivät olleet paljoakaan korkeamalla kuin esimerkiksi 1700-luvulla.

Vuosien 1695 - 1697 viileä jakso tunnetaan Suomessa suurina kuolonvuosina. Tuo jakso ei näy graafissa 1920-lukua kylmempänä aikana. 1800-luvulla Suomen ilmastoon suuresti vaikuttava Pohjois-Atlantti oli hyvin viileä, kun taas 1690-luvulla se todennäköisesti oli hyvin lämmin. Tästä kertoo se, että vuoden 1696 sato menetettiin osittain sen vuoksi, että äärimmäisen leudon talven johdosta kylvötöihin alettiin jo kevättalvella, mutta takatalvi vei siemenet ja sadon.

Tällä hetkellä Pohjois-Atlantilla on taas hyvin lämmin vaihde menossa. Mielestäni on aivan selvää, että pohjoisessa tuulisysteemissä tullaan jälleen näkemään isoja heilahduksia. Samaa mieltä Konsultin kanssa siitä, että vuoden 2008 Lapin kesä kertoo jo mahdollisesti tulossa olevista muutoksista. Samaan syyssyyn laittaisin tämän vuoden kesä- ja heinäkuun alkujen viileät jaksot, sekä Yhdysvaltain keskilännen ennätyskylmän heinäkuun.
Konsultti-
Viestit: 138
Liittynyt: 26.02.2009, 20:09:05

Re: Viilenevät skenaariot

Viesti Kirjoittaja Konsultti- »

Vuosikymmenien kokemuksella en muista että lumi Lappiin olisi tullut näin aikaisin. Piti oikein tarkistaa tilastoista:

Varhaisin pysyvä lumi http://www.fmi.fi/saa/tilastot_10.html (Sodankylä)

3.10. 5 cm 1978
5.10. 11 cm 1966
5.10. 2 cm 1968
8.10. 1 cm 1992
12.10. 2 cm 1919

ja siis 7.10. 13 cm 2009

Melkoinen "poikkeus" ja "ääri-ilmiö" jos tämä lumi pysyy. Etenkin kun otetaan huomioon kuinka paljon "ilmastonmuutos" on lämmittänyt arktista ilmastoa 1900-luvulla ja myöhäistänyt talven tuloa :) Tämä ei ollut "normaali ensi lumi" niin kuin tv-meteorologi eilen selitti koska ensi lumi Lappiin tuli ajat sitten. Etelä-Lapissa ja Koillismaalla oletan että tämä lumi sulaa, mahdollisesti, pohjoisen tuntureilla mahdollisesti (fifty-sixty) pysyy vaikka lämmin jakso vielä tulee ennen talvea. Tämä on kolmas "ääri-ilmiö" pohjoisessa lyhyen ajan sisään: kesä 2008, heinäkuun alku 2009 lumisateet, lokakuun alku 2009 lumipyry. Tulee mieleen Faganin Little Ice Age kirjan kuvaus kylmän kauden alusta ...

Nyt kyse oli siitä että useimmiten nämä myrskyt pyyhkäisevät Suomenniemen ulottuen korkeintaan Kuusamon tasalle jossa sade tulee vetenä mutta tämä kurvasi pohjoiseen. Joku meteorologi voisi selittää mikä on se tuulisysteemin muutos joka sai aikaan tämän heilahduksen.
Wade
Viestit: 201
Liittynyt: 08.09.2008, 20:57:17

Re: Viilenevät skenaariot

Viesti Kirjoittaja Wade »

Konsultti- kirjoitti:Nyt kyse oli siitä että useimmiten nämä myrskyt pyyhkäisevät Suomenniemen ulottuen korkeintaan Kuusamon tasalle jossa sade tulee vetenä mutta tämä kurvasi pohjoiseen. Joku meteorologi voisi selittää mikä on se tuulisysteemin muutos joka sai aikaan tämän heilahduksen.

Löysin internetistä sivuston, jolla on meteorogien tekemiä lumisade-ennusteita ja keskusteluareenakin aiheesta:
http://www.lumivaroitus.com/site/ennuste
Konsultti-
Viestit: 138
Liittynyt: 26.02.2009, 20:09:05

Re: Viilenevät skenaariot

Viesti Kirjoittaja Konsultti- »

Kiitos linkistä. Aamulla Sodankylässä oli fmi:n mukaan 17 cm lunta ja mainitsemallasi Saariselällä 26 cm. Höttölumi tosin painuu kasaan pikku hiljaa. Tällä hetkellä pakkasta -10,5, hyvin ehtisi aamuksi -20:een jos olisi kirkas yö.
Erinomaiset hiihtokelit. Olen usein hiihdellyt lokakuussa mutta en koskaan näin aikaisin.
Mielenkiintoista muuten miten valtion Finnair reagoi tähän. No ei mitenkään, meneehän huonosti. Nyt olisi kysyntää Lapin lennoille mutta paikat on myyty loppuun eikä ketteryyttä löydy että vaihtaisi isompiin koneisiin. Varmasti satoja mahdollisia matkustajia jää etelään kun ei ole paikkoja. Silloin kun kilpailijaa muutamaa vuosi sitten kampitettiin ketteryyttä kyllä löytyi vaikka panna MD-11 Lapin reiteille.
ari_okkonen
Viestit: 2
Liittynyt: 12.09.2010, 12:28:19

Re: Viilenevät skenaariot

Viesti Kirjoittaja ari_okkonen »

Mistähän löytäisi numeerisessa muodossa Sodankylän keskilämpötiloja, jotta niitä olisi helpompi analysoida? Ilmatieteen laitoksen sivulta löytyy kuva http://www.fmi.fi/kuvat/vuosikeskilampop04.png, mutta sen takaisinpäin digitoiminen on turhauttavaa ja virhealtista touhua. Olen kiinnostunut näkemään, löytyykö ihmisen aiheuttamaa lämpenemistä datasta, joka ei ole "value added" ja "homogenized" (kansainväliset ilmastotilastot).
ari_okkonen
Viestit: 2
Liittynyt: 12.09.2010, 12:28:19

Re: Viilenevät skenaariot

Viesti Kirjoittaja ari_okkonen »

Ei viilene.

Tuo Sodankylän lämpötilahistorian 100 vuotta näyttää olevan liian lyhyt aika järkevien tulosten saamiseksi. Yritin Sodankylän lämpötiloille samaa, kuin aiemmassa analyysissäni Pohjois-Ruotsin (= Haaparannan seutu) lämpötiloista. Sovitin lineaarisen trendin ja eksponenttifunktion (aikavakio 50 vuotta) summaa lämpötiloihin. Riippuen aikasarjan päiden painotuksista sain villisti erilaisia tuloksia hitaasti nousevasta lineaarisesta trendistä (ei AGW:tä) rajuun luonnolliseen jäähtymiseen (3 C / vuosisata), josta vain AGW on meidät pelastanut. Nopeasti viime vuosikymmeninä kasvaneiden Helsingin ja Jyväskylän tiedoissa taitaa näkyä vahvasti kaupunkilämpö.

Menetelmä ja Haaparannan tulokset löytyvät kirjoituksestani http://www.tiede.fi/keskustelut/post1291225.html#p1291225
Kuva
Malli kertoo mitä analyysi näkee hiilidioksidin lisääntymisen vaikuttavan.
Haaparannan tulokset näyttävät siltä, että ainakin siellä on menossa on pitkä lämpenemiskausi, johon ihmisellä ja hiilidioksidilla ei ole mitään vaikutusta. -
mkv
Viestit: 92
Liittynyt: 24.08.2009, 12:35:13

Re: Viilenevät skenaariot

Viesti Kirjoittaja mkv »

funkymama kirjoitti:Historia osoittaa ilmaston lämmenneen ja viilenneen syklisesti kautta aikojen. Olisi todella outoa, ellei niin kävisi tulevaisuudessakin.
Kun IPCC:n Mojib Latifkin varoitteli viilenevästä ( luonnollinen vaihtelu kumoavaa hetkeksi hiilidioksiidin) ,on jotenkin outoa ettei asiaa puida ollenkaan mediassa. Onko mahdollinen, jopa erittäin todennäköinen, viileneminen joku tabu, asia josta ei sovi puhua?


Mutta kun ei näytä kauheasti viilenneen viime syyskuusta alkaen, jolloin viimeksi Svensmark ilmoitti huiman kylmyyden alkavan. Easterbrook teki sen jo kahdesti, 2008 ja 2009 Heartlandin ns. konferensseissa. Aina vaan kylmyys uhkaa just nyt heti tai ainakin ensi vuonna. Mursula nyt vaan vihjaili Maunderin ja muiden minimien analogioilla, mutta auringon aktiivisuus on samalla tasolla kuin sata vuotta sitten. Ei paljon viilennyt silloinkaan.
Lorentz3
Viestit: 1884
Liittynyt: 23.12.2009, 13:55:45

Re: Viilenevät skenaariot

Viesti Kirjoittaja Lorentz3 »

funkymama kirjoitti:Korholoiden avaukset co2-raportissa ja niistä poikineet keskustelut tuovat selkeästi esiin sen, minkälaiseen kriisiin polittinen Ilmastonmuutos on ajanut ilmastotieteen. Mielestäni kyseessä on suorastaan skandaali, johon median tulisi reagoida. Tämä hyssyttelyn keräämä paine tule räjähtämään vielä käsistä. Ovelimmat ketut tosin kääntänevät tilanteen edukseen joka tapauksessa.

Sinuna olisin enemmän huolissani ilmastoskeptikoiden laihahkosta panoksesta ilmastotieteessä. Valtavirtatieteen kritisointi ei vielä riitä, muutenhan kreationistitkin olisivat saaneet paljon aikaan (todellisuudessa aikaansaannosten määrä on mittaustarkkuuden rajoissa nolla).
Vastaa Viestiin