Hiili ja energiakriisi

Ilmastonmuutoksen ehkäisemiseksi ja/tai hillitsemiseksi esitettyjä poliittisia toimenpiteitä ja poliittista keskustelua kutsutaan ilmastopolitiikaksi.

Valvoja: Hallitus

Carbonautti
Viestit: 1101
Liittynyt: 01.09.2015, 19:59:12

Hiili ja energiakriisi

Viesti Kirjoittaja Carbonautti »

US:n Puheenvuoro-blogissa on Jyrki Itkosen kirjoitus energiakriisistä, ja miten hiilestä on tullut tärkeä ratkaisu sille. Kirjoituksesta selviää, miten vastuuttomia päätöksiä poliitikot ovat tehneet eri maissa.

Linkki kirjoitukseen:
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/itkone ... -on-hiili/
unbiased
Viestit: 1656
Liittynyt: 13.01.2015, 09:31:57

Re: Hiili ja energiakriisi

Viesti Kirjoittaja unbiased »

Jutusta puuttuu yksi tärkeä sähköenergian käyttöön liittyvä asia. Hetkellisesti suuri sähköenergian kulutus ei saa kaataa sähköverkkoa.
Sähköenergia on erityinen energialaji, jota ei voi tallettaa varastoon, kuten fosiilisia polltoaineita. Helsingin 8 vaunun metronjunan ottama maksimienergia on 3000 MW (?). Ydinvoimalan tehot ovat 300-900 MW, Juna ottaa siis kaiken tehon kiihdyttäessään nopeasti vauhtinsa muutamassa sekunnissa vauhtiin 80 km/h. Miten on mahdolista?

Ydinvoimalan ja vesivoimalan generaattoreissa on valtava liike-energia, tätä voidaan käyttää hetken hyödyksi kulutuspiikin aikana. Jos huippukulutus kestää liian kauan, generaattorin vauhti vähentyy liikaa ja tuotettu sähkö on väärässä vaiheessa ja verkko kaatuu.
Tuulivoimalla on liike-energiaa aivan liian vähän, joten tuulivoimaa voi olla käytössä vain muutamia prosentteja, muuten verkko kaatuu. Aurinkopaneeleissa ei ole muuta keinoa varastoida energiaa kuin käyttää akkuja, ja senhän mökkiläinen tietää.
Carbonautti
Viestit: 1101
Liittynyt: 01.09.2015, 19:59:12

Re: Hiili ja energiakriisi

Viesti Kirjoittaja Carbonautti »

Tuuligeneraattoreissa on vielä sellainenkin ero, että generaattori tuottaa tasavirtaa, joka menee vaihtosuuntaajan läpi sähköverkkoon. Inertian hyödyntäminen ei siksi onnistu.
unbiased
Viestit: 1656
Liittynyt: 13.01.2015, 09:31:57

Re: Hiili ja energiakriisi

Viesti Kirjoittaja unbiased »

Carbonautti kirjoitti: 06.01.2023, 13:39:48 Tuuligeneraattoreissa on vielä sellainenkin ero, että generaattori tuottaa tasavirtaa, joka menee vaihtosuuntaajan läpi sähköverkkoon. Inertian hyödyntäminen ei siksi onnistu.
Kyllä kai tuuligeneraatorikin tuottaa vaihtovirtaa, mutta se on usein tasasuunnattava. Tasavirrasta sitten muokataan verkon taajuuteen sopivaa vaihtovirtaa. Toinen mahdollisuus on rytmittää tuuligeneraattorin pyöriminen verkon taajuuteen, jolloin vaihtovirran vaihe on sama kuin verkossa ja monimutkaista elektroniikkaa ei tarvita. Kuvittelen jälkimmäisen menetelmän olevan yleisempää, koska myllyt näyttäväy pyörivän samalla nopeudella.
Vastaa Viestiin