Hiilidioksidilannoitus

Ilmastotutkimukseen sekä sitä sivuaviin tutkimusaiheisiin liittyvät keskustelut

Valvoja: Hallitus

Tapsa
Valvoja
Viestit: 2944
Liittynyt: 19.02.2008, 16:35:15

Hiilidioksidilannoitus

Viesti Kirjoittaja Tapsa »

Kait tämäkin on ilmastotiedettä, kun kasvihuoneasiantuntijatkin puhuvat ilmastosta, siis kasvihuoneen ilmastosta.

Tästä linkistä pätkä alla:

http://www.aga.fi/international/web/lg/ ... co2_fertil

Hiilidioksidilannoitus
Hiilidioksidilannoituksella voidaan tehostaa niin kurkun, tomaatin ja salaatin kuin kukkienkin kasvua. Ilman normaali hiilidioksidipitoisuus, 340 ppm, ei vielä riitä tuottamaan parasta kasvutulosta. Eri kasvit tarvitsevat yleensä hiilidioksidia 600 - 1000 ppm. Keinovaloa käytettäessä hiilidioksidin lisääminen on erityisen tärkeää. Jos hiilidioksidipitoisuuden annetaan laskea, kasvu pysähtyy, eikä keinovalon käytöstä ole enää mitään hyötyä.

Kun kasvihuoneilmaan lisätään hiilidioksidia, tomaatin, kurkun ja salaatin sato kasvaa keskimäärin 25 - 30 %, mutta suuremmistakin luvuista on näyttöä. Myös leikkokukat ja ruukkukasvit hyötyvät hiilidioksidilannoituksesta. Hiilidioksidi paitsi lisää satoa, myös aikaistaa sitä ja parantaa kasvien vastustuskykyä.
Neilikkaviljelmillä kukinta voi nopeutua 3 - 4 viikkoa. Salaatti valmistuu 2 viikkoa aikaisemmin ja tomaatin taimien tertut 6 päivää aikaisemmin. Lukuisat tutkimukset sekä käytännön kokemukset osoittavat selkeästi, että hiilidioksidilannoitus kannattaa.


Hirvittävä kiire on kuitenkin tiputtaa ilmakehän hiilidioksidipitoisuus esiteollisen ajan lukemiin. Noinkohan onnistutaan siinä ennen vuotta 2050, jolloin porukkaa pitäisi olla yli 9 miljardia? Milläköhän porukka silloin ruokittaisiin? Tämäkin on tabu, josta ei saa puhua julkisuudessa. Onneksi päättäjät eivät näitä sivuja lue, vai lukevatko? :roll:

Harry
Viestit: 609
Liittynyt: 02.10.2010, 18:44:02

Re: Hiilidioksidilannoitus

Viesti Kirjoittaja Harry »

Tapsa, näin on!

Kyllä vanha kansa aina on tiennyt että kukille pitää puhua (eli kevytlannoitus hiilidioksidilla) :D

Heikki Jokipii
Viestit: 332
Liittynyt: 19.07.2007, 08:26:40
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: Hiilidioksidilannoitus

Viesti Kirjoittaja Heikki Jokipii »

Tämä on nyt Ylen mielestä jotain uutta ja yllättävää - vaikka skeptikkoleiri on tolkuttanut ilmiöstä jo vuosikymmeniä:

Kasvillisuuden kasvu on hillinnyt ilmastonmuutosta – mutta ei loputtomiin

Nature-lehdessä julkaistu uusi tutkimus osoittaa, kuinka ilmastonmuutoksen myötä maapallon kasvien kyky sitoa hiiltä on kasvanut huomattavasti.


Mutta tällaiseen johtopäätökseen on suorastaan pakko päätyä (lihav. HJ):

Kun fotosynteesi eli kasvien yhteyttäminen kiihtyy, kasvit poistavat yhä enemmän hiilidioksidia ilmakehästä.

– Arvioiden mukaan kasvit ja maaperä sitovat tällä hetkellä itseensä noin neljäsosan fossiilisten polttoaineiden päästöistä. Ilmastonmuutoksen haitalliset seuraukset kumoavat kuitenkin kasvituotannon lisääntymisen tuoman hyödyn, toteaa tutkimuksessa mukana ollut Ilmatieteen laitoksen tutkimusprofessori Marko Laine.


Sillä tämä kiistämättä olemassa oleva ja myös kiistämättä luonnolle ja ihmiselle myönteinen hiilidioksidin vaikutus on tälle ilmastonmuutoksen vastustajien "leirille" aika kiusallinen. Viimeistään ollaan näkevinään:

Kasvillisuuden vaikutuksen epäillään kuitenkin hiipuvan.

– On viitteitä siitä, että hiilidioksidin lannoitusefekti on vaimenemassa, sanoo Marko Laine


Vaikka ...

Tästä seikasta tutkijoilla ei ole aivan yhtenäistä käsitystä.


... niin mainstreamin tutkijalle on turvallisinta kallistua pessimistiselle puolelle:

Vaikka hiilidioksidin määrä ilmakehässä kasvaisikin, ravinteiden saatavuus on yksi kasvua mahdollisesti tulevaisuudessa rajoittava tekijä. Sekin on riippuvainen siitä, kuinka nopeasti ravinteita vapautuu maaperän hajotustoiminnasta.

Tällaiset eri tekijät ja niiden yhteisvaikutus voivat eri puolilla maapalloa rajoittaa metsien ja muun kasvillisuuden kasvua.


Ilmastotieteen piti jo olla valmista, ja mallien ennusteiden niin eksakteja, että niiden epäileminen oli suorastaan tieteen kieltämistä. Mutta nyt:

Hallitusten välisten ilmastopaneelin (IPCC) raporteissa käytettävät ilmastomallit huomioivat kasvien ilmastonmuutosta hidastavan takaisinkytkennän, mutta sen voimakkuutta on ollut vaikea arvioida. Aiemmin kasvillisuuden kasvun kiihtymisvauhdiksi arvioitiin 5-30 prosenttia.

Ilmakehän prosessit ovat monimutkaisia ja myös niiden havainnointiin sisältyy epävarmuuksia. Tutkimus helpottaa ilmastomallien kehittämistä ja samalla ilmastoennusteiden tarkentumista.

Vastaa Viestiin