Kestävää kehitystä ydinvoimalla

Ilmastonmuutoksen ehkäisemiseksi ja/tai hillitsemiseksi esitettyjä poliittisia toimenpiteitä ja poliittista keskustelua kutsutaan ilmastopolitiikaksi.

Valvoja: Hallitus

Antti Roine
Viestit: 17
Liittynyt: 16.03.2008, 00:29:16

Kestävää kehitystä ydinvoimalla

Viesti Kirjoittaja Antti Roine »

Riippumatta siitä ovatko ilmastoaktivistit oikeassa tai väärässä me tarvitsemme kipeästi uusia kestävän kehityksen mukaisia energialähteitä. Meidän ei kannata odottaa, että öljyn ja kivihiilen tuottajat pumppaavat pankkitilimme kuiviin.

Ongelmia ei kuitenkaan ratkota sellaisten kalliiden ratkaisujen avulla, jotka toimivat vain valtion tukirahojen avulla, koska verovarojamme tarvitaan moniin muihinkin tarkoituksiin kuten terveydenhoitoon, koulutukseen ja eläkkeisiin. Sen sijaan yhteiskunnan kannattaa tukea sellaisia ratkaisuja, jotka lisäävät verotuloja ja hyvinvointia. Tämä ei ole vaikeaa, koska keinoja on monia.

Ilma- ja maalämpöpumput parantavat merkittävästi energiankäytön tehokkuutta, koska ne muuttavat ilmaiseksi yhden kilowatin kahdeksi tai jopa viideksi kilowatiksi. Todellisia säästöjä saadaan aikaan myös tehostamalla rakennusten eristys- ja ilmanvaihtosäädöksiä.

Orgaanisten jätteiden varastoinnissa kaatopaikoille ei ole mitään mieltä, koska ne muuttuvat vähitellen metaaniksi ja hiilidioksidiksi. Niiden muuttaminen etanoliksi ja bio-polttoaineiksi on myös itsepetosta, koska talteen saatava energia kuluu jo itse valmistusvaiheessa. Sen sijaan jätteiden energia kannattaa ottaa suoraan talteen bio-polttolaitoksissa, jotka tuottavat sähköä, höyryä ja kaukolämpöä. Tämä helpottaa merkittävästi myös jätteiden lajittelua ja pienentää kaatopaikkoja.

Meidän kannattaa panostaa myös kaukolämpöjärjestelmien kehitykseen, koska keskitetyssä tuotannossa kaikki saaste- ja hiukkaspäästöt ovat merkittävästi pienempiä kuin takassa tai saunanpesässä poltettaessa. Kehittämällä polttotekniikkaa voimme myöskin saada aikaan todellisia säästöjä, jotka eivät aja yhteiskunnan palveluja alas ja lisää näin yhteiskunnan kurjistumista.

Teollisten ekosysteemien kehityksen ja tuotantolaitosten välisen symbioosin avulla voimme tehostaa merkittävästi energian ja raaka-aineiden käyttöä sekä kierrätystä ja samalla vähentää jätteiden määrää.

Aurinko tarjoaa sata kertaa enemmän energiaa kuin mikään muu kestävä energialähde voi tarjota. Aurinkoenergian hyödyntämistä varten Eurooppa tarvitsee kattavan tasavirtaverkon, jolla energiaa voidaan siirtää edullisesti paikasta toiseen. Jo nykytekniikalla aurinkoenergian hyödyntäminen on taloudellisesti kannattavaa ja tehokkuutta voidaan vielä lisätä kehittämällä aurinkokennoja sekä sähkön siirto- ja varastointitekniikkaa.

Tuulivoimalaitokset muuttavat euroa viideksikymmeneksi sentiksi ja pyörivät vain meidän verorahojen ja syöttötariffien voimalla. Tuulimyllyissä heitämme kirjaimellisesti verorahamme taivaan tuuliin. Lisäksi ne pilaavat maisemat. Kiina käynnistää joka viikko kaksi uutta hiilivoimalaa, joiden avulla se pystyy myymään tuulivoimaloita maihin, jotka haluavat näyttää vihreiltä kustannuksista välittämättä.

Suomessa tuulimyllyjen hyötysuhde on vain 20%, eli käytännössä yhden megawatin tuottamiseen tarvitaan viisi yhden megawatin myllyä. Pohjanmerellä ja monissa muissa tuulisissa paikoissa ne voivat olla taloudellisesti kannattavia, mutta ihmiskunnan energiaongelmia ei tuulimyllyillä ratkaista.

Bioenergia tarkoittaa liian usein ruuantuotantoon käytettävän peltoalan ja luonnon monimuotoisuuden tuhoamista. Todellisuudessa tarvitaan seitsemän maapalloa, jotta voisimme tuottaa energiamme ja ruokamme pelloilla. Ehkä siinä on vähän liioittelua, mutta ei paljoa.

Päästökauppa tyyppiset ratkaisut siirtävät päästöt, teollisuuden, työpaikat ja hyvinvoinnin niihin maihin, jotka lisäävät energian kulutusta. Päästökauppa ei ole tuottanut tuloksia, vaan päästöjen määrä kasvaa kiihtyvää vauhtia. Ainoa toimiva ratkaisu on sijoittaa energiaverot kestävien energialähteiden kehitykseen.

Tarvitsemme myös ydinvoimaa, jotta voimme uudistaa yhteiskuntamme energiahuollon kestävälle pohjalle, tämä työ ei onnistu risuja polttamalla. Ydinvoima on väliaikaisratkaisu, mutta sen avulla ostamme aikaa, jota tarvitaan uusien kestävien ratkaisujen kehittämisessä.

Uusien ydinvoimalaitosten rakentaminen parantaa työllisyyttä ja tuo välillisesti tuloja myös monille muille kotimaisille aloille. Näin ei kuitenkaan tapahdu, ellei hallitus ja eduskunta osaa liittää lupaehtoihin järkeviä vaatimuksia. Asehankinnoissa tämä asia yleensä hoidetaan vastakauppa-sopimuksilla. Suorat kotimaisuuteen perustuvat vaatimukset voivat olla ongelmallisia EU-lainsäädännön kannalta, mutta sama asia voidaan hoitaa sopivasti valittujen koulutustaso-, turvallisuus-, huoltovarmuus-, yms. vaatimusten avulla. Esimerkkiä kannattaa ottaa muista EU-maista, esimerkiksi Ranskassa tämä homma osataan.

Ikävä kyllä pidemmällä tähtäimellä mistään järkevistäkään energiaratkaisuista ei tule olemaan mitään hyötyä jos emme saa maapallomme väestönkasvua hallintaan kansainvälisten sopimusten avulla.

Antti Roine, Ulvila 19.5.2010
Kivimies
Viestit: 68
Liittynyt: 26.10.2009, 11:10:09

Re: Kestävää kehitystä ydinvoimalla

Viesti Kirjoittaja Kivimies »

Antti, kirjoituksessasi on paljon mihin tarttua ja mitä kommentoida. Aloitan muutamalla huomiolla.

Antti Roine kirjoitti:Aurinko tarjoaa sata kertaa enemmän energiaa kuin mikään muu kestävä energialähde voi tarjota. Aurinkoenergian hyödyntämistä varten Eurooppa tarvitsee kattavan tasavirtaverkon, jolla energiaa voidaan siirtää edullisesti paikasta toiseen. Jo nykytekniikalla aurinkoenergian hyödyntäminen on taloudellisesti kannattavaa ja tehokkuutta voidaan vielä lisätä kehittämällä aurinkokennoja sekä sähkön siirto- ja varastointitekniikkaa.


Tuo sähkön edullinen siirrettävyys oli sinulta hyvä huomio. Sähköhuolto voidaan tosiaan perustaa koko Euroopan kattavaksi. Suomen osalta voi sanoa, että tässä maassa on oltu varhain liikkeellä. Suomi on kytketty sekä tasavirtalinkillä että yhteiskäytössä olevalla kanta(vaihtosähkö)verkolla kolmeen muuhun Pohjoismaahan. Tämän lisäksi Suomen ja Viron välillä sekä Suomen ja Venäjän välillä on tasavirtayhteys. Energiaa voidaan siis siirtää joka ilmansuuntaan ja tälle toiminnalle on myös teknistaloudelliset perusteet. Mutta poliitikot eivät tätä tahdo ymmärtää! Keväisessä ydinvoimakeskustelussa hoettiin monella suulla "omavaraisuutta", vaikka asiallisesti ottaen siinä ei ole järkeä.


Antti Roine kirjoitti:Tarvitsemme myös ydinvoimaa, jotta voimme uudistaa yhteiskuntamme energiahuollon kestävälle pohjalle, tämä työ ei onnistu risuja polttamalla. Ydinvoima on väliaikaisratkaisu, mutta sen avulla ostamme aikaa, jota tarvitaan uusien kestävien ratkaisujen kehittämisessä.Mielipidevanki: Ydinvoiman vastustaminen perustuu monesti tietämättömyyteen
julkaistu eilen klo 15:45, päivitetty tänään klo 16:10

http://www.yle.fi/alueet/ydinvoimaa/201 ... 24788.html
Vastaa Viestiin