Meneillään oleva aurinkominimi

Ilmastotutkimukseen sekä sitä sivuaviin tutkimusaiheisiin liittyvät keskustelut

Valvoja: Hallitus

Carbonautti
Viestit: 1001
Liittynyt: 01.09.2015, 19:59:12

Meneillään oleva aurinkominimi

Viesti Kirjoittaja Carbonautti »

Auringonpilkkujaksojen vaihtuminen nro 24:stä 25:een on meneillään. Tänä vuonna on kulunut 100 vuorokautta ilman auringonpilkkuja. Näyttää siltä, että nykyinen aurinkominimi on syvin sataan vuoteen.

Tästä on uutinen GWPF-sivustolla:
The Sun Has Entered ‘Very Deep’ Solar Minimum
Samalta sivustolla on ladattavissa kirjanen The Next Solar Cycle, jossa kerrotaan mm. Auringon aktiivisuuden vaihtelusta, pienestä jääkaudesta, auringonpilkkujaksoista yms.

Linkki:
https://www.thegwpf.com/the-sun-has-ent ... r-minimum/
unbiased
Viestit: 1533
Liittynyt: 13.01.2015, 09:31:57

Re: Meneillään oleva aurinkominimi

Viesti Kirjoittaja unbiased »

Lämpötilaneenusteita voi tehdä monella tavalla. Auringon pilkut ovat yksi keino. Ei kuitenkaan ole keinoa, jolla sitoisi pilkkujen määrän mitattujen lämpömpötilojen keskiarvoon. Veikkaan lämpenemisen jatkuvan edellee samaan tahtiin, ellei maailmalla tapahdu jotain muutoksia ihmisten toiminnassa.
Pilkku sykleistä ennustettiin lämpötilojen laskun alkavan 2014, ei ole tapahtunut.
Lämpötilat eivät kuitenkaan riipu hiilidioksidipitoisuudesta. Siitä on näyttö, että hiilidioksidipitoisuus riippuu lämpötiloista. Jääkauden lopulla hiilidioksidipitoisuus painui 200 ppm, joka aiheiutti kasvikunnan tuhoutumisen. Haihtuminen väheni ja maapallon pintalämpötilat kohosivat kovalla kiireellä (tuhansia vuosia). Kumma kun missään ei selvitetä kasvillisuuden määrän vaikutusta lämpötiloihin, vaikka sen tavallinen pulliainen helposti voi itse havaita. Ei saa sotkea tähän kasvihuonetta, siellä on lämmintä, vaikka on täynnä kasveja. Siellähän vallitsee todellinen kasvihuoneilmiö.
Carbonautti
Viestit: 1001
Liittynyt: 01.09.2015, 19:59:12

Re: Meneillään oleva aurinkominimi

Viesti Kirjoittaja Carbonautti »

unbiased kirjoitti: 19.05.2020, 16:38:21 ...Ei kuitenkaan ole keinoa, jolla sitoisi pilkkujen määrän mitattujen lämpömpötilojen keskiarvoon...
Sellainen kaava löytyy, jolla voi laskea lämpötila-anomalian. Lähtötietoina ovat merien syklisyyden vaikutus ja auringonpilkkujen summa valitusta lähtövuodesta lähtien.
Anomaliakaava.jpg
Kaava on blogissa:
http://hockeyschtick.blogspot.com/2014/ ... ycles.html
unbiased
Viestit: 1533
Liittynyt: 13.01.2015, 09:31:57

Re: Meneillään oleva aurinkominimi

Viesti Kirjoittaja unbiased »

Kerropa miten kaava on johdettu, tiedettä vai tilastoa. Jos on tehty tilastoista, se on kehäpäätelmä. Mutta sehän onkin nykyajan postmodernia tieteeksi kutsuttua humpuukia.
unbiased
Viestit: 1533
Liittynyt: 13.01.2015, 09:31:57

Re: Meneillään oleva aurinkominimi

Viesti Kirjoittaja unbiased »

Blogi: Olli Pusa, la 20.02.2021 21:10 kirjoitti: Onko ilmastontutkimus tiedettä?

Pakko pitää taukoa lumitöiden välissä. Onneksi sentään 30 asteen pakkaset ovat Suomessa hetkeksi hellittäneet. Esimerkiksi Texasissa ollaan lumen ja pakkasen vuoksi katastrofin partaalla.

Meille on vuosia uskoteltu, että kylmät lumiset talvet ovat menneisyyttä. Mistä nyt on kysymys? Ilmastotutkijat selittävät, että kylmät ilmat ovat seurausta polaarisista pyörteistä ym., mutta muuten kyse on aivan normaalista tapahtumasta. Osa selittää kylmää talvea sillä, että väitettyjen fraasien mukaan sään ääri-ilmiöt yleistyvät ilmastonmuutoksen myötä. Siitä tapahtuuko näin ei ole yksimielisyyttä. Mutta nyt siis normaali suomalainen talvi onkin sään ääri-ilmiö?

Koko ilmastotutkimus tuntuu vain sen vakuuttelulta, että hiilidioksidin ilmaston lämpiämisen syyksi väittävät tietokonemallit ovat totuus. Nyt käsillä oleva kylmä talvi on vain satunnainen ja tilapäinen ilmiö.

Nykyisen kylmän talven ennusti jo vuosia sitten suomalainen tutkija. Hän perusteli ennustettaan sillä, että 2020-2021 talvella auringonpilkut ovat minimissään ja auringon teho pienimmillään. Intuitiivisesti on helppo ymmärtää, että auringon lämmitysteholla on merkitystä maan lämpötilaan.

Tein pikaisen vasemman käden tarkastelun auringonpilkkujen vaikutuksesta lämpötiloihin. Auringonpilkkujen minimi on nyt 2020-2021. Minimi toistuu n. 11 vuoden välein. Siis edelliset minimit ovat olleet 2009-2010, 1998-1999, 1987-1988, 1976-1977 ja 1965-1966. Useilla ihmisillä on muistikuvia kovista talvista ja kovin usein ne ovat tuntuneet osuvan noihin vuosiin.

Ihmisen muisti on varsin valikoiva ja siksi otin tarkasteluni pohjaksi linkkinä olevan Ilmatieteen laitoksen tilaston ”paukkupakkasten” esiintymispäivistä Suomessa. Niissä lämpötila on ollut alle -30 astetta Helsinki-Vantaalla, alle -35 astetta Jyväskylässä ja alle -42 astetta Sodankylässä.

Otin auringonpilkkuminimien tarkasteluun tämän tilaston kyseiset vuodet sekä niitä edeltäneen ja seuranneen vuoden aikana olleet ”paukkupakkaspäivät”. Vertailukohdaksi otin auringonpilkkumaksimin ajankohtia edustavat vuodet 2014-2015, 2003-20054, 1992-1993, 1981-1982, 1970-1971 sekä niitä edeltäneet ja seuranneet vuodet. Miten paukkupakkaspäivät ovat jakaantuneet auringonpilkkuminimin ja auringonpilkkumaksimin välillä? Pikaisella tarkastelulla sain minimin ajanjaksolle yhteensä 37 paukkupakkaspäivää ja maksimin ajanjaksolle 7 paukkupakkaspäivää. Eli paukkupakkaspäivistä 84% osui auringonpilkkuminimien eli ennustettujen kylmien jaksojen kohdalle ja 16% auringonpilkkumaksimien kohdalle.

Ei nykyistä kylmää talvea tarvitse tarkastella yksittäisenä ilmiönä. Ihmettelen, eikö Ilmatieteen laitoksella kukaan analysoi ilmastoa tuollaisesta näkökulmasta? Onko koko laitoksen tutkimustoiminta vain selityksien keksimistä hiilidioksidin ainutkertaisuutta ylistävien tietokonemallien puolustelua? Varsin erikoinen lähtökohta tieteelliselle tutkimukselle?


Tuostakin tilastosta näkee ilmaston lämpötilan pitemmän tähtäimen aaltoilun. Varsin lämmintä oli 1930-luvulla ja siitä keskilämpötila laski 1980 luvun alkuun. Silloin kohuttiin jääkauden olevan tulossa. Tuossa taitekohdassa on runsaasti paukkupakkaspäiviä. Siitä lämpötilat ovat nousseet samoille tasoille kuin 1930-luvulla. Nyt arvuutellaan, mihin suuntaan tilanne on nyt kehittymässä?

Tuo ajanjakso 1930-luvulta 1980-luvun alkuun on ollut hiilidioksiditeorian kannalta ongelmallinen. Hiilidioksidipäästöt kasvoivat ja ilmasto viileni. Tuota asiaa on yritetty häivyttää eri tavoilla. Joissakin ”tutkimuksissa” on yritetty keksiä pitemmän ajanjakson keskiarvoja niin, että tuo laskeva trendi olisi mahdollisimman vaatimaton. Yksi tapa on julistaa, että vain satelliittimittausten tuloksiin voi luottaa. Niitä on olemassa vasta 1980-luvun alusta, joten ne mittaavat vain tuota nousevaa lämpötrendiä ja sopivat hyvin hiilidioksiditeorian tarpeisiin.

Tuota laskevaa trendiä on myös yritetty selittää ”aerosoleilla” eli ihmisen aiheuttamat hiukkaset alensivat lämpötilaa, vaikka hiilidioksidin määrä kasvoi. Yritin selvitellä mitä tuo teoria oikeasti tarkoittaa. Yksi tutkimus väittää aerosolien viilentävän ilmastoa 1,5 astetta, toinen väittää viilentäväksi vaikutukseksi 0,2 astetta. Sitten törmäsin tutkimukseen, jonka mukaan kiinalaisten aerosolit lämmittävätkin ilmastoa. Onko tuo teoria muuta kuin sopiva sekava termi poliittisiin keskusteluihin?

Vielä tuota pitemmältäkin ajanjaksolta löytyy tietoja siitä, että ilmasto on vaihdellut valtavasti viime vuosituhansina. Joskus on ollut nykyistä kylmempiä jaksoja ja joskus nykyistä lämpimämpiä. Tietoja löytyy mm. jäätiköiden kairauksista, puulustojen tutkimuksesta sekä jäämassojen alta löytyneistä suurista puista. Eivät ne jäällä ole kasvaneet.

Miten tuollaisiin tuloksiin reagoi Ilmatieteen laitoksen tutkimusjohto? Julistavat, etteivät nuo ”vääriä” tuloksia saavat tieteenalat olekaan oikeaa tiedettä. Pikemminkin herää kysymys, onko nykyinen ilmastontutkimus tiedettä vai poliittista propagandaa?
Kirjoitus on hyvä kuvaus ilmastotieteestä ja Ilmatieteen laitoksen ilmastopolitiikasta. Tämä kohta ei aivan tyydytä
Nykyisen kylmän talven ennusti jo vuosia sitten suomalainen tutkija. Hän perusteli ennustettaan sillä, että 2020-2021 talvella auringonpilkut ovat minimissään ja auringon teho pienimmillään. Intuitiivisesti on helppo ymmärtää, että auringon lämmitysteholla on merkitystä maan lämpötilaan.
Auringon säteilytehon väheneminen pilkkujen minimijakson aikana on noin 2 W/m² eli 0,15%. Maapallolta lämpöenergia poistuu sähkömagneettisena säteilynä, joka on lämpötilan 4. potenssiin verrannollinen. W = c*T⁴, josta dW/W = 4*dT/T, dT = dW/W*T/4 = 0,0015*288K/4 = 0,1 K. Säteilytehon muutos ei siis voi suurta muutosta pintalämpötilaan aiheuttaa. Varsinkaan jos huomioi maan pinnan suuren lämpökapasiteetin, joka voi sitoa paljon lämpöenergiaa lämpötilan silti juuri muuttumatta.
Jokin muutos kuitenkin auringon säteilyssä vaikuttaa ilmakehään. Hiukkasssäteily voi vaikuttaa maan pilvisyyteen, jolla voikin olla sitten useita asteita muuttava merkitys ainakin napa-alueilla, kuluuhan auringon energiasta pilvien tuottamiseen 1/3, joka energia on poissa maan pinnnalta.
Asiaa kai pitäisi tutkia, mutta ilmastotiedepolitiikka pohtii vain kasvihuoneilmiötä.

Wikipedian tiedon mukaan ihmisen aiheuttama säteilypakote https://upload.wikimedia.org/wikipedia/ ... gs.svg.png on 1.7 W/m². Sen aiheuttama lämpeneminen teoriassa olisi 0,5 K, jos keskimääräinen säteily 240 W/m² olisi kohonnut 1,7 W/m². Säteilypakotteen määritelmä on omituista fysiikkaa.
Säteily tulee auringosta eikä se muutu ihmisen toimesta. Pitäisi määritellä loogisesti maan pintalämpötilan kohoamisen riippuvuus ilmakehän ominaisuuksista. Sitä ei ilmeisesti hallita teoriassa. Kasvihuoneilmiö on toinen huono yritys, ilmakehästä palautuisi lämpöenergiaa korkeammassa lämpötilassa olevalle maan pinnalle kokemuksien mukaisesta termodynamiikasta poikkeavalla tavalla.
kkruuvari
Viestit: 22
Liittynyt: 18.08.2012, 17:55:46

Re: Meneillään oleva aurinkominimi

Viesti Kirjoittaja kkruuvari »

"Auringon säteilytehon väheneminen pilkkujen minimijakson aikana on noin 2 W/m² eli 0,15%. Maapallolta lämpöenergia poistuu sähkömagneettisena säteilynä, joka on lämpötilan 4. potenssiin verrannollinen. W = c*T⁴, josta dW/W = 4*dT/T, dT = dW/W*T/4 = 0,0015*288K/4 = 0,1 K. Säteilytehon muutos ei siis voi suurta muutosta pintalämpötilaan aiheuttaa. "

Ehkä kuitenkin on niin, että parin watin muutos Auringon säteilyssä johtaa noin 0,4K lämpötilan muutokseen. I=sT^4 > dI= 4sT^3dT, josta kun dI= 2W/m^2, niin dT=~0,4K.
unbiased
Viestit: 1533
Liittynyt: 13.01.2015, 09:31:57

Re: Meneillään oleva aurinkominimi

Viesti Kirjoittaja unbiased »

kkruuvari kirjoitti: 23.02.2021, 13:40:54 Ehkä kuitenkin on niin, että parin watin muutos Auringon säteilyssä johtaa noin 0,4K lämpötilan muutokseen. I=sT^4 > dI= 4sT^3dT, josta kun dI= 2W/m^2, niin dT=~0,4K.
Suhteellisuusvihje: Kappale saa energiaa 2 W ja menettää saamansa energian säteilemällä lämpötilasta 288K. Mikä on kappaleen lämpötila sen jälkeen, kun energian saantia lisätään 2 W?
288,4 K vai jotain muuta? Voisiko lämpötila kohota yli sata kertaisesti verrattuna siihen tulokseen, mihin kkruuvarin päättely johtaa?
unbiased
Viestit: 1533
Liittynyt: 13.01.2015, 09:31:57

Re: Meneillään oleva aurinkominimi

Viesti Kirjoittaja unbiased »

Kuinka paljon auringon säteilytehon tulisi lisääntyä, jotta lämpötila siitä johtuen kohoaisi 0,4 astetta?
dW/W = 4*dT/T = 4*0.4/288 = 0,56% vastaa 7,6 W/m² tehon lisäystä. Tämä lienee mahdoton muutos tuhansiin vuosiin. Normaali pilkkujaksoon liittyvä muutos on 2 W/m² = 0,15%

Jääkauden aikana lämpötila on ollut noin 8 astetta alempi, joka vastaisi auringon tehon vähenemistä 150 W/m². Sellainen muutos tuskin voi johtua edes rataparametrien muutoksista (Milankovitch cycles). Jääkaudet mahdollisesti johtuvatkin ilmakehän, kasvillisuuden ja tuntemattomien ilmiöiden seurauksena.

Nyt haihtuminen on noin 1 m³/m² vettä vuodessa. Tähän kuluu energiaa noin 2500 MJ/a = 80 W, 1/3 auringon keskimääräisetä säteilytehosta 240 W/m², jossa tilanteessa auringon säteilytehon on 1364 W/m². Jos tämä vähenisi150 W/m² aiheuttaen 8 asteen lämpötilojen alenemisen, keskimääräinen säteily vähensisi samassa suhteessa samoissa ympäristöolosuhteissa 16,5 W/m².
Jos haihtumisen lisääntyisi esimerkiksi kasvillisuuden leviämisestä autiomaihin 20%, vettä sataisikin metrin sijasta 1.2 metriä, olisi saurauksena jääkauden lämpötilat. Nykyinen lämpötilojen nousu johtuu mahdollisesti ihmisen maankäytön muutoksista seuranneesta haihtumisen vähenemisestä.
kkruuvari
Viestit: 22
Liittynyt: 18.08.2012, 17:55:46

Re: Meneillään oleva aurinkominimi

Viesti Kirjoittaja kkruuvari »

Mitähän matikkaa käytät, sillä SB lain mukaan I= sT^4 ja sen derivaatta dI=4sT^3 dT, jos
lämpötila nousee 0,4K, niin säteilyn teho nousee noin 2W/m^2, eikä 7,6W/m^2.
unbiased
Viestit: 1533
Liittynyt: 13.01.2015, 09:31:57

Re: Meneillään oleva aurinkominimi

Viesti Kirjoittaja unbiased »

kkruuvari kirjoitti: 28.02.2021, 14:33:30 Mitähän matikkaa käytät, sillä SB lain mukaan I= sT^4 ja sen derivaatta dI=4sT^3 dT, jos
lämpötila nousee 0,4K, niin säteilyn teho nousee noin 2W/m^2, eikä 7,6W/m^2.
0.56*1364 W/m² = 7.6 W/m².
Kuten sanot dI=4sT^3 dT joten dl/l = 4sT³dT/l =4sT³*dT/sT⁴ -> dl/l= 4*dT/T. Jossakin systeemissä, joka saa lämpöenergiaa ja menettää sen säteilemällä, lämpötilan muutos on 4. osa tehon muutokseen verrattuna. Eikö näin ole?
Vastaa Viestiin