Aurinkolämpövoimalan arkipäivää

Linkit uutisiin, yleisönosastokirjoituksiin, yms., sekä niitä koskeva keskustelu. Eri aiheita koskevat linkit olisi hyvä pitää omissa ketjuissaan.

Valvoja: Hallitus

larzo
Viestit: 34
Liittynyt: 07.01.2010, 09:39:39

Aurinkolämpövoimalan arkipäivää

Viesti Kirjoittaja larzo »

http://www.tivi.fi/Kaikki_uutiset/kun-m ... ot-6553307

Kun voimalassa on 173 500 heliostaattia, niin olisihan se aikamoinen saavutus, jos ne kaikki toimsivat pitkän aikaa ilman vikoja.
unbiased
Viestit: 1498
Liittynyt: 13.01.2015, 09:31:57

Re: Aurinkolämpövoimalan arkipäivää

Viesti Kirjoittaja unbiased »

Ei ole aivan yksinkertaista tekniikkaa kääntää peilejä oikeaan suuntaan. Ei ehkä aivan joka peilillä tule olla omaa kääntökoneistoa, mutteivät peiliryhmät voi olla kovin suuria. Jaa, alkuperäislähteessä sanottiinkin, että kahta peiliä ohjaa sama koneisto. Yhden peiliparin suuntausvirhe ei vielä paloa pysty aikaansaamaan.

Aurinkoseuraimen voi valmistaa leluista kerätyillä osilla ja sellaisia on harrasteluksi rakennettukin. Aurinkokello on rakennettu tällä periaatteella ja tarkkuus oli muistaakseni 15 sekunnin luokkaa. Kuvasta arvioiden matkaa pisimmillään peilistä tornille on noin 500 metriä. Peilin suuntatarkkuuden tulee olla kulmasekunnin puolikas (arvioitu kuvasta), joten harrasteluna rakennettu laite pystyisi ohjaamaan hyvin peiliä. 15 sekunnissa suunta aurinkoon muuttuu 0,0625 astetta. Auringon korkeus muuttuu hitaasti, joten korkeussäädön voisi tehdä mekaanisesti ajan mukaan. Luultavavasti vika onkin ollut korkeussäädön mekaniikassa ja jokin osa peileistä on suuntautunut höyrystimen alapuolelle auringon deklinaation (korkeuden horisontista) kasvaessa kevään aikana. Sopiva hälytysjärjestelmä olisi estänyt tämän tapaisen vahingon.
Tapsa
Valvoja
Viestit: 2944
Liittynyt: 19.02.2008, 16:35:15

Re: Aurinkolämpövoimalan arkipäivää

Viesti Kirjoittaja Tapsa »

Mitenköhän erämaan hiekkamyrskyt vaikuttavat peolien toimintaan ja heijastusominaisuuksiin? Kuinkahan työllistävä vaikutus on noiden peilien puhdistuksella?
jpp
Viestit: 699
Liittynyt: 20.11.2009, 16:38:09

Re: Aurinkolämpövoimalan arkipäivää

Viesti Kirjoittaja jpp »

Sen lisäksi että tuo Ivanpah on hintaansa nähden onnettoman tehoton, niin sen lisäksi se on aikamoinen lintugrilli.
http://www.desertsun.com/story/tech/sci ... /26273353/
Heikki Jokipii
Viestit: 332
Liittynyt: 19.07.2007, 08:26:40
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: Aurinkolämpövoimalan arkipäivää

Viesti Kirjoittaja Heikki Jokipii »

jpp kirjoitti:Sen lisäksi että tuo Ivanpah on hintaansa nähden onnettoman tehoton, niin sen lisäksi se on aikamoinen lintugrilli.
http://www.desertsun.com/story/tech/sci ... /26273353/


Samoin se tulee olemaan tässä hankkeessa:

http://junkscience.com/2016/05/claim-wi ... ince-2007/

Väitetään ensin, että selvitysten mukaan nämä tuulivoimalat eivät tapa Galapagos-saarten ainutlaatuisia lintuja. Kun sitten huomataan kuitenkin niin käyvän, muutoin lintuja suojelevat vihreät tulevat epätoivoisesti väittämään, että kuolleiden lintujen määrä on hyvin väjhäinen, siitä ei tarvitse huolestua. Ilmastomuutosasia kun on syrjäyttänyt kaikki muut arvot siinä liikkeessä.
Heikki Jokipii
Viestit: 332
Liittynyt: 19.07.2007, 08:26:40
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: Aurinkolämpövoimalan arkipäivää

Viesti Kirjoittaja Heikki Jokipii »

jpp kirjoitti:Sen lisäksi että tuo Ivanpah on hintaansa nähden onnettoman tehoton, [...]


Laskin täällä, että reilussa vertailussa, jossa käyttöaste otetaan mukaan, Ivanpahin hinnoilla Olikluoto 3 olisi maksanut 18,7 miljardia:

http://www.kansalaiskeskustelu.org/inde ... 4#msg12484

Lisäksi tuo laskelma oli tehty etukäteen ilmoitetun käyttöasteen mukaan. Toteutunut käyttöaste oli jo ennen tätä onnettomuutta selvästi alhaisempi. Nyt siellä on tuo onnettomuudessa rikkoutunut torni poissa pelistä pitkän aikaa, ja tiettävästi toinenkin torni on nyt huollossa, eli vain yksi torni toimii. Niinpä aikamoisen huono on nyt Ivanpahin tuotto, dollaria kohti.

(Lisänä tuohon tulee se "likainen, pikku salaisuus", että Ivanpah käynnistetään joka aamu - maakaasun avulla! Joka myös maksaa ... sen lisäksi, että se tuottaa niitä "kirottuja" kasvihuonepäästöjä.)

Rahoittajat ovatkin jo uhanneet sen toiminnan lopettaa. Vaikea sanoa, miten se sitten tapahtuisi, purkaminenkin maksaa.

***

Keksin tässä "joutessani" mielestäni iskevän vastakysymyksen sille klisheelle, että aurinko- tai tuulivoima on "ilmaista":

- Paljonko Jumala laskuttaa raakaöljystä? Barrelilta?
Avatar
pasi
Valvoja
Viestit: 1129
Liittynyt: 15.07.2007, 13:23:23
Paikkakunta: Jyväskylä
Viesti:

Re: Aurinkolämpövoimalan arkipäivää

Viesti Kirjoittaja pasi »

Heikki Jokipii kirjoitti:Keksin tässä "joutessani" mielestäni iskevän vastakysymyksen sille klisheelle, että aurinko- tai tuulivoima on "ilmaista":

- Paljonko Jumala laskuttaa raakaöljystä? Barrelilta?


+1
Pasi J. Matilainen
Puheenjohtaja, Ilmastofoorumi ry
Avatar
BorisW
Viestit: 1783
Liittynyt: 08.08.2007, 10:38:11
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Re: Aurinkolämpövoimalan arkipäivää

Viesti Kirjoittaja BorisW »

Kun tuli puheeksi aurinkolämpö, niin kannattavuus on aina suhteellista. Vaimoni kanssa elämme säästeliäästi, ilman velkoja, ja mukavasti eläkkeidemme varassa. Eihän niitä päivittäisistä menista paljonkaan kerry. Lapset ja lapsenlapsetkin saavat aina välillä pieniä lhjaoja, kuitenkin tilille kertyy vuoden mittaan ylimääräistä, joka pankkikoroilla ei todellakaan kasvata varallisuutta. Olemme säästyneitä rahoja sijoittaneet kotimme energiatehokkuuteen: kalliolämpöön, käyttöveden aurinkokeräimiin ja nyt viimeksi puhallusvillaa yläpohjaan. Talousihmiset haukkuvat meitä hölmöiksi kun investointien kuoletus vie vuosia (ehdimme jopa ehkä kuolla pois ennen kuin kuoletukset on tehty. Mutta totuus on, että spekuloinnilla ei saa muuta kuin stressiä; sensijaan joka kuukauden alentunut energialasku tuntuu hyvältä.
Vastaa Viestiin