Ilmastoihmisen muisti on hyvä, mutta lyhyt

Linkit uutisiin, yleisönosastokirjoituksiin, yms., sekä niitä koskeva keskustelu. Eri aiheita koskevat linkit olisi hyvä pitää omissa ketjuissaan.

Valvoja: Hallitus

larzo
Viestit: 34
Liittynyt: 07.01.2010, 09:39:39

Ilmastoihmisen muisti on hyvä, mutta lyhyt

Viesti Kirjoittaja larzo »

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1 ... 95510.html

On jo kylmät kesäkuu, heinäkuu ja vielä puolet elokuusta jo unohtuneet.
Heikki Jokipii
Viestit: 332
Liittynyt: 19.07.2007, 08:26:40
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: Ilmastoihmisen muisti on hyvä, mutta lyhyt

Viesti Kirjoittaja Heikki Jokipii »

Toisaalta tuossa uutisessa ei vedottu ilmastonmuutokseen asian seltityksenä. Mitä kieltämättä usein tällaisissa uutisissa tehdään. Mutta ei tuossa, lämmin syksy kerrottiin vain faktana.
unbiased
Viestit: 1531
Liittynyt: 13.01.2015, 09:31:57

Re: Ilmastoihmisen muisti on hyvä, mutta lyhyt

Viesti Kirjoittaja unbiased »

On vähän pitempääkin muistia, mutta aina mukana on valikointi. Taalas muisteli eilisissä uutisissa, että Suomen keskilämpötila on kohonnut 2,1 astetta sadassa vuodessa. Katsotaampa tilastoja
Kuva
Samasta tilastosta voi myös sanoa Taalaksen käyttämän tilastokikkailun menetelmin:
Suomen keskilämpötiula nousi 2 astetta 35 vuodessa vuosina 1900-1935. Suomen keskilämpötila laski yhden asteen 20 vuodessa 40 vuoden aikana. (1970 vielä uskottiinkin tulossa olevan pienen jääkauden.) Suomen keskilämpötila nousi 2 astetta 35 vuodessa 1980-2015. Voiko lämpötilamuutoksista päätyä ihmisen toiminnasta johtuvaan ilmastonmuutokseen? Voipa tietenkin, jos uskoo asiaan ja saa uskolleen poliittista tukea.

Hieman omituista tuossa käyrässä on, että Suomen ilmaston keskilämpötila on vaihdellut asteen rajoissa 1900- 1980, mutta sittea alkoi nopea lämpeneminen, kun kasvihuoneilmiöhypoteesi tuli median tärkeäksi uutiseksi 1980 luvulla (ja IPCC perustettiin 1988). Lähtökohtana: James Hansen ym. Venus tutkijat päätyivät 1960-1970 esittämään, että Venuksen ilmakehässä vallitsi irtipäässyt kasvihuoneilmiö, jonka seurauksena lämpötila oli kohonnut liki 500 asteeseen. (Päätelmä on huonoa uskomusfysiikkaa. Parempi matemaattinen selitys on, Venuksen korkea lämpötila on seuraus raskaasta ilmakehästä ja painovoimasta sekä auringosta tulevasta säteilystä oli ilmakehä mitä kaasua tahansa.) Huonosta fysiikasta media innostui, koska pääsi myymään katastrofiuutisia maapallon ylikuumenemisesta.
unbiased
Viestit: 1531
Liittynyt: 13.01.2015, 09:31:57

Re: Ilmastoihmisen muisti on hyvä, mutta lyhyt

Viesti Kirjoittaja unbiased »

Planeetan pintalämpötila ja kaasukehän lämpötila vaatii pienen lisäyksen

Kun planeetan, esimerkiksi Venuksen, kaasukehä on riittävän paksu, planeetan kaasukehä absoboi auringosta tulevan säteilyn osaksi tai kokonaan. Maan ilmakehä absorboi muistaakseni 25% auringosta tulevasta säteilystä. Jos kaasukehässä on pilviä, osa valosta heijastuu tulematta ollenkaan planeetalle. Maa heijastaa noin 30% ja Venus 84%. Planeetta saa kuitenkin lämpönsä auringosta (jos geoterminen lämpö on vähäistä) ja osa säteilylämmöstä jää kaasukehään, osa lämmittää pintaa. Venuksessa luultavasti kaikki auringon säteilylämpö jää kaasukehään, joka lämmön myös säteilee ulos avaruuteen. Siten aurinko ei suoraan lämmitä Venuksen pintaa, vaan pinta lämpenee kaasukehän välityksellä.

Satelliiteilla lienee havaittu, että noin 50 km:n korkeudessa Venuksen kaasukehän lämpötila on 15 C. Kaasukehässä vallitsee summittainen energiatasapaino. Jos ei vallitsisi, jonkin tuntemattoman voimanlähteen tulisi pitää kaasukehän energiaa epätasapainossa. Siis estää energian tasoittuminen ajan myötä. Kaasukehän massayksikön energia koostuu kaasumolekyylien liikkeestä ja potentiaalienergiasta. Kaasumolekyylien keskimääräinen liike-energia määritellään fysiikassa lämpötilaksi. Liike on suurimmaksi osaksi satunnaista ja vain pieneltä osin tietyn suuntaista, tuulta ja myrskyä. Koska potentiaalienergian ja lämpöenergian summa pysyy vakiona (tiheässä osassa) kaasukehää, Venukselle saadaan laskettua painovoiman ja kaasun massan sekä lämpötilan ja lämpökapasiteetin (pääasiassa hiilidioksidia) avulla lämpövähete (Lapse Rate) -9C/km. Kun 50 km:n korkeudessa vallitsee 15 C asteen lämpötila, saadaan pinnalla vallitsevaksi lämpötilaksi 15C - 9 C/km*-50km = 465C, joka on suunnilleen sama, mitä on muutoinkin arvioitu.

Puheet irtipäässeestä säteilyyn perustuvasta kasvihuoneilmiöstä ovat pseudofysiikkaa. Jos kasvihuoneilmiöllä tarkoitetaan kaasukehässä vallitsevaa energiatasapainosta johtuvaa lämpövähetettä, niin Venuksen pinnalla on todella polttava kasvihuoneilmiö, joka johtuu pelkästään tiheästä kaasukehästä.
Vastaa Viestiin