Ydinvoimaloiden turvamääräykset tiukentuvat Suomessa

Valvoja: Hallitus

Tapsa
Valvoja
Viestit: 2944
Liittynyt: 19.02.2008, 16:35:15

Ydinvoimaloiden turvamääräykset tiukentuvat Suomessa

Viesti Kirjoittaja Tapsa »

Ydinvoimaloiden turvallisuusmääräykset tiukkenevat Suomessa. Joulukuun alussa voimaan tuleva uusi määräyspaketti koskee erityisesti tulevia laitoksia, kuten Fennovoiman hanketta Pyhäjoella.

Toimivat ja rakenteilla olevat laitokset saavat erilliset päätökset määräysten soveltamisesta.

Uusissa säännöissä on otettu oppia sekä Olkiluoto 3:n kangerteluista että Fukushiman ydinvoimalaonnettomuudesta.

Olkiluodon peruina ohjeisiin kirjattiin muun muassa se, että voimayhtiön pitää hyvissä ajoin varmistua laitostoimittajan ja sen alihankkijoiden kyvystä selviytyä hankkeesta.

- Turvallisuuskulttuuri on rakennettava alusta asti, ja sen on ulotuttava koko alihankkijaketjuun, sanoi Säteilyturvakeskuksen turvallisuussäännöistä vastaava johtaja Lasse Reiman.

Fukushiman jäljiltä ohjeisiin kirjattiin muun muassa se, että ydinlaitosten on kestettävä entistä rajumpia luonnonilmiöitä ja sähkökatkoksia.


Tsunamia siis alettiin pelätä Suomessakin!

Kunnei vaan olisi vihervasemmisto päässyt soluttautumaan säteilyturvakeskukseenkin vaatimuksia tiukentamaan ja vaikeuttamaan voimaloiden rakentamista ja kannattavuutta. Kumma, että vanhat neukkuvoimalat vaan porskuttavat jo jatkoajalla. Nyt citypiiperot kauhistelevat venäläisten osuutta Pyhäjoen voimalahankkeessa.

Noista turvamääräyksistä vielä sen verran, että Olkiluoto kolmoseenkin pitää testauttaa jokainen ruuvi, jossain ranskalaisessa hyväksymislaitoksessa, joilla ruuvataan kirjahylly toimiston seinään, ettei vaan aiheuta pettäessään ydinkatastrofia!
Avatar
Ristoi
Viestit: 49
Liittynyt: 18.09.2013, 18:50:41
Viesti:

Re: Ydinvoimaloiden turvamääräykset tiukentuvat Suomessa

Viesti Kirjoittaja Ristoi »

Tuollainen mielikuva minullekin on tullut, että ydinvoimaloiden rakenaminen on suhteellisesti kallistunut entisestään ja merkittävä tekijä olisi tuvallisuusvaatimusten kiristyminen. Näkyy tosin uraaninkin hinta käväisseen huipussaan n. vuonna 2007.
Toriumista odotan uutta buumia ydinmiiluille. Se, ettei niistä tule aseteollisuudelle materiaalia, on kuulemma haitta.
http://roskasaitti.wordpress.com/
ppo
Viestit: 20
Liittynyt: 22.02.2009, 12:48:51

Re: Ydinvoimaloiden turvamääräykset tiukentuvat Suomessa

Viesti Kirjoittaja ppo »

Ristoi kirjoitti:Tuollainen mielikuva minullekin on tullut, että ydinvoimaloiden rakenaminen on suhteellisesti kallistunut entisestään ja merkittävä tekijä olisi tuvallisuusvaatimusten kiristyminen. Näkyy tosin uraaninkin hinta käväisseen huipussaan n. vuonna 2007.
Toriumista odotan uutta buumia ydinmiiluille. Se, ettei niistä tule aseteollisuudelle materiaalia, on kuulemma haitta.

Olen mietiskellyt vähän tuota thoriumia. Jos ytimen halkaiseminen olisi tapahtunut vasta sodan jälkeen, niin olisivatko fyysikot sodan aiheuttamista tuhoista järkyttyneinä keskittyneet ytimen halkaisemisen rauhanomaiseen hyödyntämiseen ts, energiatuotantoon ja visusti vaienneet sen mahdollisesta sotilaskäytöstä? Tällöin sopivaksi fissiomateriaaliksi hyvinkin olisi valikoitunut thorium useastakin syystä. Sitä on enemmän, kaikki isotoopit kelpaavat toisin kuin uraanin, hajoamistuotteet nopeammin hajoavia näin muistin varaisesti.
Turhaa spekulaatiota mutta turhemminkin aikansa voisi käyttää...
jpp
Viestit: 699
Liittynyt: 20.11.2009, 16:38:09

Re: Ydinvoimaloiden turvamääräykset tiukentuvat Suomessa

Viesti Kirjoittaja jpp »

Käytännössä kaikki thorium mitää maapallolla on, on Th-232:sta, ja ongelma on siinä että se ei ole fissiiliä tavaraa, sensijaan se on fertiiliä, eli neutronivuossa se muuttuu uraani-233:ksi, joka taas on fissiiliä.
Toisinsanoen tarvitaan breederi, eli hyötyreaktori, ja onhan näitä aikojen saatossa rakenneltu vähän sinne ja tänne, mutta eivät ole oikein saaneet niitä toimimaan vielä kovin hyvin
Vastaa Viestiin