2 asteen lämpötilaraja?

Ilmastonmuutoksen ehkäisemiseksi ja/tai hillitsemiseksi esitettyjä poliittisia toimenpiteitä ja poliittista keskustelua kutsutaan ilmastopolitiikaksi.

Valvoja: Hallitus

Avatar
BorisW
Viestit: 1779
Liittynyt: 08.08.2007, 10:38:11
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

2 asteen lämpötilaraja?

Viesti Kirjoittaja BorisW »

Kaikki ovat kuulleet tai lukeneet, että maapallon ilmaston lämpeneminen on päästöjä vähentämällä rajoitettava kahteen asteeseen verrattuna teollistumisen alun lämpötilaan, mikä se sitten lieneekin. Aiheesta on kirjoitettu paljon, eikä selvyyttä ole vieläkään esitetty miksi juuri 2 astetta?
Jaeger & Jaeger ovat koonneet omat näkemyksensä miten tuo 2 astetta ilmaantui: https://www.pik-potsdam.de/members/cjaeger/publications/2010-2000-1/three%20views.pdf

(Conclusions vapaasti käännettynä) Lopputulos: 2 asteen tavoite on ilmaantunut lähes vahingossa ja muotoutunut ristiriitaisesti: politiikan mestarit näkevät tavoitteen tieteellisenä päätelmänä, tutkijat taasen sen poliittisena. Tavoitetta esitetään kynnysarvon muodossa, jossa erotetaan turvallinen tila katastrofaalisesta, ja optimaalisena strategiana, jossa kustannus/hyöty tasapainottuvat. He ehdottavat, että sen käyttö koordinointipelissä, jossa on mukana moninainen joukko pelaajia, joiden tavoitteena on löytää uusi tasapainotila ottaen huomioon ilmastoriskit. Tavoitteena ei siis ole pysyä alle kahdessa asteessa hinnasta piittaamatta, vaan varmistaakseen maapallon keskilämpötilan pysymisen tuossa kahdessa asteessa pitkällä aikavälillä (vaikka vuodesta 2100 eteenpäin), siis teollistumisen alun keskilämpötilaan verrattuna.

Suurin haaste onkin osoittaa erilaisten pioneerihankkeiden avulla, että valtiot, kaupungit ja teollisuus pystyvät alentamaan päästöjään parantaakseen niiden taloudellista asemaansa ja viedäkseen globaalit olosuhteet kohti nollapäästöjä ja samalla kehittyä kaikenkattavaksi monitasoiseksi globaaliksi sopimukseksi, alueellisine ja pakallisine ratkaisuineen. Vakavien useita vuosikymmeniä kestävien yritysten jälkeen tavoite voitaisiin määrittää uudelleen saavutettuihin kokemuksiin perustuen. Tarpeellisen kokemuksen saavuttamiseksi, tavoitteen asettaminen 2 asteeseen muodostaa parhaan mahdollisen tavoitteen.

Tosin tästä kahdesta asteesta on myös lyhyempi versio, jossa Professori Hans-Joachim (John) Schellnhuber Potsdamin ilmastonmuutos instituutista esitti "huulenheitton" kynnysarvoksi tuon 2 astetta, sillä 1 aste olisi vähättelevä ja kolme olis liioitteleva.

Vastaavasti Hadley Centren Phil Jones vastasi kysyttäessä 2 asteen alkuperää vastasti: "plucked out of thin air", eli meikäläisittäin, "vedetty poskesta"
https://junkscience.com/2011/11/climategate-2-0-jones-says-2o-limit-plucked-out-of-thin-air/ ja tästä kaikesta johtopäätös ???

Tapsa
Valvoja
Viestit: 2944
Liittynyt: 19.02.2008, 16:35:15

Re: 2 asteen lämpötilaraja?

Viesti Kirjoittaja Tapsa »

Jostain muistan lukeneeni, että joku keksi sen jo 70-luvulla ja jäi elämään voimaan hyvin.

Vastaa Viestiin