Eduskunta ja Syyrian kuivuus

Ilmastonmuutoksen ehkäisemiseksi ja/tai hillitsemiseksi esitettyjä poliittisia toimenpiteitä ja poliittista keskustelua kutsutaan ilmastopolitiikaksi.

Valvoja: Hallitus

Tehoautoilija
Viestit: 714
Liittynyt: 06.08.2007, 09:49:46
Viesti:

Eduskunta ja Syyrian kuivuus

Viesti Kirjoittaja Tehoautoilija »

Eduskunta keskusteli viime torstainan ilmastonmuutoksestakin, tässä yksi puheenvuoro
16.29 Silvia Modig
vas
(vastauspuheenvuoro)
Arvoisa puheenjohtaja! Pääministerille tiedoksi, että me päätämme Helsingissä meidän Helsingin Energian kehityssuunnitelmasta ensi viikolla, ja se tulee olemaan hyvin kunnianhimoinen.
Arvoisa puhemies! Ilmastonmuutos on oikeasti meidän aikamme suurimpia haasteita, ja Pariisissa on pakko onnistua. Ilmastonmuutoksen vaikutukset ovat hyvin laajoja. Yksi niistä on ilmastopakolaisuus. Ilmasto aiheuttaa kuivuutta, tulvia ja luonnonkatastrofeja ja siten vaikuttaa ihmisten elinolosuhteisiin omalla kotiseudulla. Nyt käsillä olevassa pakolaistulvassa on myös ilmastolla vaikutuksensa. Syyriassa koettiin historiallinen monen vuoden kuivuus 2000-luvun alussa, ja tällä, totta kai, on vaikutus ihmisten toimeentuloon. Jos esimerkiksi maanviljelijä ei enää elätä itseänsä, on pakko lähteä liikkeelle etsimään elantoa toisaalta. Siksi kysyisin teiltä, ministeri Orpo: Mikä rooli mielestänne ilmastonmuutoksella on liikkeellä olevien pakolaisten määrässä? Me tiedämme, että Suomeen pyrkivät pakolaiset asettavat jo nyt meidän vastaanottojärjestelmämme koville. Eikö olisi järkevää vaikuttaa pakolaisuuden syihin, kuten ilmastonmuutoksen torjuntaan ja kehitysapuun? Paitsi inhimillistä myös taloudellisesti järkevää. Eli miten näette ilmastonmuutoksen ja sen torjunnan roolin pakolaisten osalta? (Eva Biaudet: Ulkoministerille!)


ja tässä toinen (korostukset by me)

16.24 Satu Hassi
vihr
(vastauspuheenvuoro)
Arvoisa puhemies! Ministeri ei nyt varsinaisesti vastannut esittämääni kysymykseen, (Eero Heinäluoma: Ei edelleenkään!) mutta se asia, minkä ministeri totesi, on sinänsä hyvä, että yli 170 maata on esittänyt oman ilmastositoumuksensa, ja aivan kuten ministeri sanoi, ne eivät yhteensäkään silti vielä riitä siihen, että ilmastonmuutos pidettäisiin alle 2 asteen.
On hyvä asia, että hallitus tavoittelee sitä, että ilmastositoumusten riittävyyttä Pariisin jälkeen säännöllisesti tarkastetaan, mutta on jo nyt selvää, että ne eivät riitä. Eli tulee toivottavasti piankin se hetki, jolloin myös EU:n ja Suomen on tarkasteltava oman ilmastositoumuksensa riittävyyttä. Onko Suomen hallitus valmis siihen, että myös meidän ilmastositoumustamme, yhdessä EU:n kanssa annettua, tarkastellaan piankin? EU:han on jo tähän mennessä vähentänyt päästöjään yli 20 prosenttia, ja 40 prosentin vähennys vuoteen 2030 mennessä ei ole erityisen kunnianhimoinen
eikä, kuten tiedämme, myöskään linjassa (Puhemies koputtaa) sen 2 asteen ilmastonmuutossuojan kanssa.


ja lisää Hassia, keskustelun alku
16.22
Satu Hassi
vihr
Arvoisa puhemies! (Hälinää — Puhemies koputtaa) Ensi viikolla alkavat Pariisin ilmasto... (Hälinää) — Saanko minä puheenvuoron? — Arvoisa puhemies! Ensi viikolla alkavat Pariisin ilmastoneuvottelut ovat keskeisen tärkeät koko ihmiskunnan tulevaisuudelle. Pariisissa kynnyskysymykseksi saattaa muodostua se apu, jota teollisuusmaat antavat kehitysmaiden ilmastotoimille. Kehitysmaille vuosia sitten luvatusta 100 miljardin dollarin vuosisummasta...

https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/Poyta ... 5+2.2.aspx
Eduskunnassa ja hallituksessa ovat siis edelleenkin yhtä sekaisin kuin aikoinaan Oras Tynkkysen ollessa Matti Vanhasen ilmastopoliittinen asiantuntija. Ei näytä persujen vaalivoitosta ja hallitukseen pääsystä olevan mitään iloa tässäkään asiassa. :(
.

unbiased
Viestit: 1363
Liittynyt: 13.01.2015, 09:31:57

Re: Eduskunta ja Syyrian kuivuus

Viesti Kirjoittaja unbiased »

Hassi valehtelee tai sitten ei omaa riittäviä kykyjä lukea eduskunnan esityksiä. (Eivät ne mitään selkokieltä olekaan. Osoittaa, ettei siellä kaksista väkeä istu.) US puheenvuoro 16.4.2015
Hassi kirjoitti:Reilu puolet ympäristölle haitallisista tuista liittyy energiaan ja kannustaa käyttämään pääosin fossiiliperäistä energiaa. Valtion tämän vuoden budjetin mukaan alennettujen verojen kautta energia- ja liikennesektoreita tuetaan tänä vuonna yhteensä noin 2,1 miljardia euroa.
http://budjetti.vm.fi/indox/sisalto.jsp ... c=/2015/...

Viitatusta tiedostosta
Valtion talousarvioesitys kirjoitti: Energiaveromomentille kohdistuu 13 verotukea, joiden kokonaismääräksi arvioidaan n. 2,1 mrd. euroa vuonna 2015.
Täydentävä talousarvioesitys HE 247/2014 vp (20.11.2014)

Momentille arvioidaan kertyvän 4 579 000 000 euroa.

Selvitysosa: Päätösosan korvaa talousarvioesityksen momentin päätösosan.

Vähennys talousarvioesityksen 4 592 000 000 euroon nähden on 13 000 000 euroa.

Vähennyksestä 11 000 000 euroa aiheutuu siitä, että hallitus antaa eduskunnalle talousarvioesityksen täydentävään esitykseen liittyvän esityksen, jossa ehdotetaan täydennettäväksi hallituksen antamaa esitystä energiaverotusta koskevan lainsäädännön muuttamiseksi. Esitystä laiksi sähkön ja eräiden polttoaineiden valmisteverosta annetun lain muuttamisesta muutettaisiin polttoturpeen osalta siten, että verotasoa alennettaisiin 1,5 euroa tasolle 3,4 euroa/MWh.

Turpeen veron alentamisella on vaikutusta metsähakkeella tuotetun uusiutuvan energian tuotantotukeen. Turpeen veron alentamisesta johtuva metsähakkeella tuotetun uusiutuvan energian tuotantotuen kasvun vaikutus on otettu huomioon momentin 32.60.44 määrärahan mitoituksessa.

Vähennyksestä 2 000 000 euroa aiheutuu siitä, että hallitus antaa eduskunnalle talousarvioesityksen täydentävään esitykseen liittyvän esityksen laiksi sähkön ja eräiden polttoaineiden valmisteverosta annetun lain muuttamisesta, jolla muutetaan sähkön pientuotannon verotusta.

(Tummennus minun.) Hassi antaa kuvan, että fossiilisia tuetaan, kun 2 megaeuron tuki meneekin tuulienergian ja aurnkoenergian tukemiseen (negatiivinen verotus?). Oikeasti momentin 4.5 megaeuron tulot syntyvät fossiilisten verotuksesta. Vahingollisia ovat vihreät valheet vihreälle liikkeelle. Puolue tuskin on hengissä, kun ilmastopetos on selvinnyt.

Syyrian ongelmat johtuvat kahdesta syystä. Yhdysvaltojen väärin perustein alkama Irakin sota, sodan käyminen ja sodanjälkeiset toimet, kaikki tyrittiin. Länsimaitten tuki Syyrian kapinallisille, joka johti sisällissotaan.

Joissakin kulttureissa on sallittava diktatuurinen johto, muuten järjestys ei säily. Jos maassa on väkeä, joka ryhtyy Pariissa viimeksi nähtyyn terrosimiin, miten joku voi kuvitella, että maahan voitaisin "viedä" länsimainen demokrattinen hallitysmuoto? Libyassa tehtiin samat virheet, nyt Afrikan kehittyneimmässä ja rikkaimmassa valtiossa on sisällissota Eurooppaan siirtyvinen pakolaisineen. Diktaattori, joka pyllistää itään on hyväksyttävä, muu ei kelpaa USA:lle.

Avatar
pasi
Valvoja
Viestit: 1129
Liittynyt: 15.07.2007, 13:23:23
Paikkakunta: Jyväskylä
Viesti:

Re: Eduskunta ja Syyrian kuivuus

Viesti Kirjoittaja pasi »

unbiased kirjoitti:Hassi valehtelee tai sitten ei omaa riittäviä kykyjä lukea eduskunnan esityksiä.
Hassi kirjoitti:Reilu puolet ympäristölle haitallisista tuista liittyy energiaan ja kannustaa käyttämään pääosin fossiiliperäistä energiaa. Valtion tämän vuoden budjetin mukaan alennettujen verojen kautta energia- ja liikennesektoreita tuetaan tänä vuonna yhteensä noin 2,1 miljardia euroa.
http://budjetti.vm.fi/indox/sisalto.jsp ... c=/2015/...


Vihreät käyttävät näissä fossiilisten tuissa melko luovaa kirjanpitoa, josta merkkinä korostin Hassi-lainauksesta oleellisen kohdan - Hassi sentään vihjaa laskutavasta, usein aktivistit eivät tätä näinkään suoraan kerro.

Käytännössä nämä "alennetut verot" ja muut "fossiilisten tuet" ovat esimerkiksi sitä, että dieselin litrakohtainen vero on vähemmän kuin bensiinin, jolloin erotus on "tukea" dieselille, ja metaanista, nestekaasusta ja lentopetrolista ei makseta lainkaan veroja, mikä on "tukea" näille, jne.

Maailmalla fossiilisten mahtavat "tuki"summat kertyvät suurelta osin siitä, että öljyntuottajamaissa polttonesteitä myydään omille kansalaisille hyvin edullisesti, jolloin erotus maailmanmarkkinahintaan on vihreiden mukaan "tukea" fossiilisille.
Pasi J. Matilainen
Puheenjohtaja, Ilmastofoorumi ry

Tapsa
Valvoja
Viestit: 2944
Liittynyt: 19.02.2008, 16:35:15

Re: Eduskunta ja Syyrian kuivuus

Viesti Kirjoittaja Tapsa »

"Käytännössä nämä "alennetut verot" ja muut "fossiilisten tuet" ovat esimerkiksi sitä, että dieselin litrakohtainen vero on vähemmän kuin bensiinin, jolloin erotus on "tukea" dieselille, ja metaanista, nestekaasusta ja lentopetrolista ei makseta lainkaan veroja, mikä on "tukea" näille, jne. "

Mitähän tukea sitten mahtaa olla käyttövoimavero?

Avatar
pasi
Valvoja
Viestit: 1129
Liittynyt: 15.07.2007, 13:23:23
Paikkakunta: Jyväskylä
Viesti:

Re: Eduskunta ja Syyrian kuivuus

Viesti Kirjoittaja pasi »

Tapsa kirjoitti:Mitähän tukea sitten mahtaa olla käyttövoimavero?


Veikkaan, että se lasketaan bensiinin tueksi. :roll:
Pasi J. Matilainen
Puheenjohtaja, Ilmastofoorumi ry

unbiased
Viestit: 1363
Liittynyt: 13.01.2015, 09:31:57

Re: Eduskunta ja Syyrian kuivuus

Viesti Kirjoittaja unbiased »

Tarkistin tukiasioita. Kyllä tuo 2 M€ tuki kohdistuu polttoaineisiin ja sähköön. Valtio verottaa ensin ja sitten antaa tukea. Veroa kerätään kaikilta ja sitten teollisuudelle ja maataloudelle annetaan tukea. Tästä syystä öljyn hinnan pudottua jenkki tankkaa autonsa nykyään 30 eurolla ja me 3 kertaisella hinnalla.

Näiden tukiaisten päälle tulevat tuuli- ja aurinkovoimatuki sekä puuenergiatuki. Rahasta tulee puute, joten on leikattava terveydenhuollosta, koulutuksesta, päivähoidosta ja vanhusten hoidosta, ai niin myös palkoista ja eläkkeistä. Voisikohan valtion asioita hoitaa muulla tavalla?

Tapsa
Valvoja
Viestit: 2944
Liittynyt: 19.02.2008, 16:35:15

Re: Eduskunta ja Syyrian kuivuus

Viesti Kirjoittaja Tapsa »

Mikä ihmeen 2M€:n tuki? Sehän hukkuu pyöristysvirheeseen. Vai tarkoittaako tuo M miljardia eikä miljoonaa?

unbiased
Viestit: 1363
Liittynyt: 13.01.2015, 09:31:57

Re: Eduskunta ja Syyrian kuivuus

Viesti Kirjoittaja unbiased »

Tapsa kirjoitti:Mikä ihmeen 2M€:n tuki? Sehän hukkuu pyöristysvirheeseen. Vai tarkoittaako tuo M miljardia eikä miljoonaa?

Täytyy tehdä Stubbit. Anteeksi po. 2G€

Avatar
pasi
Valvoja
Viestit: 1129
Liittynyt: 15.07.2007, 13:23:23
Paikkakunta: Jyväskylä
Viesti:

Re: Eduskunta ja Syyrian kuivuus

Viesti Kirjoittaja pasi »

Tehoautoilija kirjoitti:Eduskunta keskusteli viime torstainan ilmastonmuutoksestakin, tässä yksi puheenvuoro
16.29 Silvia Modig kirjoitti:Ilmasto aiheuttaa kuivuutta, tulvia ja luonnonkatastrofeja ja siten vaikuttaa ihmisten elinolosuhteisiin omalla kotiseudulla. Nyt käsillä olevassa pakolaistulvassa on myös ilmastolla vaikutuksensa. Syyriassa koettiin historiallinen monen vuoden kuivuus 2000-luvun alussa, ja tällä, totta kai, on vaikutus ihmisten toimeentuloon. Jos esimerkiksi maanviljelijä ei enää elätä itseänsä, on pakko lähteä liikkeelle etsimään elantoa toisaalta.


Ilmastonmuutoksen ja Syyrian sodan/pakolaisuuden välisen väitetyn yhteyden on muuten aika hyvin tuhonnut Ilmastotiede-blogi:

Pasi J. Matilainen
Puheenjohtaja, Ilmastofoorumi ry

Tapsa
Valvoja
Viestit: 2944
Liittynyt: 19.02.2008, 16:35:15

Re: Eduskunta ja Syyrian kuivuus

Viesti Kirjoittaja Tapsa »

Odotatko Pasi vielä YLE:n uutta vastausta Grundsrtöm-gateen, vai oletko jo vääntänyt kantelua JSN:n suuntaan?

Avatar
pasi
Valvoja
Viestit: 1129
Liittynyt: 15.07.2007, 13:23:23
Paikkakunta: Jyväskylä
Viesti:

Re: Eduskunta ja Syyrian kuivuus

Viesti Kirjoittaja pasi »

Tapsa kirjoitti:Odotatko Pasi vielä YLE:n uutta vastausta Grundsrtöm-gateen, vai oletko jo vääntänyt kantelua JSN:n suuntaan?


Eilen lähti kantelu... HS:n juttu se oli, ei YLE:n.
Pasi J. Matilainen
Puheenjohtaja, Ilmastofoorumi ry

Tapsa
Valvoja
Viestit: 2944
Liittynyt: 19.02.2008, 16:35:15

Re: Eduskunta ja Syyrian kuivuus

Viesti Kirjoittaja Tapsa »

No niin pravdahan se oli. No sama se, mutta saakohan Grundströn ensimmäiseksi eteensä kantelun itsestään? Ehkä ymmärtää jäävätä itsensä. Eikös vastaus kuitenkin ole pakollinnen? Toisin kuin oikeuskanslerilla, joka voi kylmästi jättää jutun käsittelemättä ilman mitään perusteluita. Oikeusvaltio, vai maan tapa?

Avatar
pasi
Valvoja
Viestit: 1129
Liittynyt: 15.07.2007, 13:23:23
Paikkakunta: Jyväskylä
Viesti:

Re: Eduskunta ja Syyrian kuivuus

Viesti Kirjoittaja pasi »

Tapsa kirjoitti:No niin pravdahan se oli. No sama se, mutta saakohan Grundströn ensimmäiseksi eteensä kantelun itsestään? Ehkä ymmärtää jäävätä itsensä. Eikös vastaus kuitenkin ole pakollinnen? Toisin kuin oikeuskanslerilla, joka voi kylmästi jättää jutun käsittelemättä ilman mitään perusteluita. Oikeusvaltio, vai maan tapa?


Neuvoston puheenjohtaja päättää, mitkä kantelut otetaan neuvoston käsittelyyn. Grundströmin pitäisi jäävätä itsensä jo siinä vaiheessa ja siirtää tehtävä varapuheenjohtajille.

Muuten, huomasin juuri, että ensi vuoden alusta lähtien JSN:n puheenjohtajan tehtävä on ensimmäistä kertaa päätoiminen, kun se tähän asti on ollut sivutoiminen, ja kauttakin on pidennetty kolmesta neljään vuoteen. On epäilemättä kuormittavaa työtä.
Pasi J. Matilainen
Puheenjohtaja, Ilmastofoorumi ry

Avatar
BorisW
Viestit: 1775
Liittynyt: 08.08.2007, 10:38:11
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Re: Eduskunta ja Syyrian kuivuus

Viesti Kirjoittaja BorisW »

Pieni kommentti kuivuus aiheeseen. Maapallolla säätilat vaihtelevat - mikään ei ole täysin pysyvä/stabiili. Monsuunisateet joko tulevat tai eivät. Miten ne vaikuttavat tietyn alueen maanviljelykseen on taasen riippuvainen ihmispaljoudesta sekä käytetyistä viljelymenetelmistä. kaikkein pahinta mitä voidaan tehdä on paikalla olleen puuston hävittäminen. Metsät nimittäin houkuttelevat sateita.

Väite, että nykyinen meillekin ulottuva pakolaisuus johtuisi ihmisen aiheuttamaksi väitetystä ilmastomuutoksesta on tuulesta temmattu. Kyllä ne pakolaiset lähtevät sotia karkuun ja myös osa paremman toimeentulon toivossa.

jpp
Viestit: 667
Liittynyt: 20.11.2009, 16:38:09

Re: Eduskunta ja Syyrian kuivuus

Viesti Kirjoittaja jpp »

Muistelin että täällä oli juttua tehdä HS:n Elina Grundströmin jostain ilmastonmuutosartikkelista kantelu JSN:lle just kun Grundström oli siirtymässä JSN puheenjohtajaksi...

Tänään törmäsin tälläiseen juttuun:

Median valvoja kriisissä

Julkisen sanan neuvoston puheenjohtajan Elina Grundströmin käytös sai työntekijät pelkäämään ja itkemään. Työilmapiiriä parantamaan pyydettiin psykologi.


https://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotima ... 7ae5a2-500

Vastaa Viestiin