Golf-virran luonnollinen hidastuminen kylmien aikojen syy

Ilmastotutkimukseen sekä sitä sivuaviin tutkimusaiheisiin liittyvät keskustelut

Valvoja: Hallitus

Wade
Viestit: 201
Liittynyt: 08.09.2008, 20:57:17

Golf-virran luonnollinen hidastuminen kylmien aikojen syy

Viesti Kirjoittaja Wade »

AMO-syklin huipulla Golf-virran vauhti hidastuu ja kääntyy laskuun. Edelliset AMO-syklin huiput olivat rekonstruktion mukaan n. vuosina 1585, 1690, 1780 , 1870 (ja 1944). http://www.pnas.org/content/104/2/543/F3.expansion.html

Pohjois-Atlantin kiertovirtauksen (jonka osa Golf-virta on) hidastumisen aikoihin on AO/NAO-sykli aikaisemmin kääntynyt negatiiviseksi. Näin on käynyt vuosina 1692, 1782, 1867 ja 1940 ja niin käy varmasti nytkin. Mojib Latifin ennustama 10 - 20 vuoden viileneminen voi siten olla aika vakava juttu täällä Suomessa. Esim. vuonna 1782 tapahtuneen AO/NAO:n kääntymisen jälkeen koettiin Pohjolassa useita hyvin kylmiä vuosia.

Jöns
Viestit: 338
Liittynyt: 17.07.2007, 05:58:58

Re: Golf-virran luonnollinen hidastuminen kylmien aikojen syy

Viesti Kirjoittaja Jöns »

Latifin arvio on jäänyt vähälle huomiolle, vai onko näkynyt kommentteja? Olin kaksi viikkoa Turkissa, enkä seurannut keskusteluja lainkaan. Siellä ilmastonmuutos ei ollut keskusteluteema, vaikka Istanbulin seudulla oli todellinen rankkasade ja suuria tulvia. Etelämpänä kesä jatkui tasaisen kuumana.
Rationaalista ajattelua ja realismia ilmastokeskusteluun.

Wade
Viestit: 201
Liittynyt: 08.09.2008, 20:57:17

Re: Golf-virran luonnollinen hidastuminen kylmien aikojen syy

Viesti Kirjoittaja Wade »

Jöns kirjoitti:Latifin arvio on jäänyt vähälle huomiolle, vai onko näkynyt kommentteja?

Latifin arvio ei ole saanut sille kuuluvaa huomiota suomalaisssa tiedotusvälineissä. Se on toki ymmärrettävää, kun Co2-hurmoksessa mennään kohti Kööpenhaminan ilmastokokousta ja kansa pitää saada vakuuttuneeksi ilmastonlämpenemisen vastaisen sodan välttämömyydestä. Eikä IPCC:n eturivin ilmastomallintajan jutut pure oikein skeptisesti ihmisen aiheuttamaan ilmastonlämpenemiseen suhtautuviinkaan. Monet näistä nimittäin arvelevat auringonpilkun ja kosmisen säteen olevan mahtitekijä Pohjois-Atlantin ilmasto-olojen vaihtelussa.

Latif on mielestäni kuitenkin oikeassa. Tämä nimittäin tietää, että Golf-virran virtauksen nopeutuvan vaiheen päättyminen on historiassa aiheuttanut monia ikäviä ilmastovaihteluita Euroopan kansoille. Ja jälleen on ongelmia luvassa; Tutkijat nimittäin pelkäävät nyt, että väliaikainen ilmaston viileneminen voi saada päättäjät vähentämään kasvihuonepäästöjen rajoitustavoitteita.

Oskari
Viestit: 22
Liittynyt: 03.09.2009, 17:21:42

Re: Golf-virran luonnollinen hidastuminen kylmien aikojen syy

Viesti Kirjoittaja Oskari »

Wade kirjoitti:Latifin arvio ei ole saanut sille kuuluvaa huomiota suomalaisssa tiedotusvälineissä.


mutta on saanut sitä suuremman huomion netissä.

Tutkijat nimittäin pelkäävät nyt, että väliaikainen ilmaston viileneminen voi saada päättäjät vähentämään kasvihuonepäästöjen rajoitustavoitteita.


Kyllähän tuon uutisen psyykkisen merkityksen huomaa vaikka omaa päätään kuulostelemalla. Mikäli ongelmia siirretään aikajanalla niin pitkälle, etteivät ne kosketa itseä eivätkä välttämättä enää omia lapsiakaan, niin kummasti ne lakkaavat olemasta kovin tähdellisiä.

Vastaa Viestiin