Arktinen alue lämpimin 2000 vuoteen

Ilmastotutkimukseen sekä sitä sivuaviin tutkimusaiheisiin liittyvät keskustelut

Valvoja: Hallitus

JeanS
Viestit: 83
Liittynyt: 18.01.2008, 16:21:24

Re: Arktinen alue lämpimin 2000 vuoteen

Viesti Kirjoittaja JeanS »

leofelis kirjoitti:Atte Korhola blogissaan 27.09.09
http://www.co2-raportti.fi/index.php?page=blogi&news_id=1370
"
Toinen esimerkki on arvovaltaisessa Science-lehdessä hiljattain julkaistu tutkimus, jossa arktisten alueiden keskilämpötilojen todetaan olevan nyt korkeammalla kuin kertaakaan aikaisemmin kahteen tuhanteen vuoteen. Tulos saattaa hyvinkin olla totta, mutta tapa jolla tutkijat tähän päätyvät, herättää kysymyksiä. Proksi-aineistoja on on otettu mukaan valikoidusti, niitä on pilkottu, manipuloitu, silotettu ja yhdistelty – ja esimerkiksi omien kollegoideni aiemmin Suomesta keräämät aineistot on jopa käännetty ylösalaisin, jolloin lämpimät jaksot muuttuvat kylmiksi ja päinvastoin. Normaalisti tällaista pidettäisiin tieteellisenä väärennöksenä, jolla on vakavat seuraukset."


Että tämmösta peliä tämä sitten käytännössä on

Mukava huomata että "valtavirtakin" alkaa heräillä. Todellakin, Kaufman käyttää Tiljander sarjoja väärinpäin, ja suurin vaikuttava yksittäinen tekijä on tämä Yamal sarja. Tässä tulos, kun muutama päivänselvä "vääristelmä" korvataan toisella sarjalla lähialueelta (ylempi alkuperäinen; alempi "korjattu"):
http://www.climateaudit.org/?p=7054
Kuva

Layman
Viestit: 283
Liittynyt: 17.02.2009, 10:56:46

Re: Arktinen alue lämpimin 2000 vuoteen

Viesti Kirjoittaja Layman »

Tämä Alaskasta:
http://icecap.us/images/uploads/Alaska_Climate.pdf
"…...My averages show that the past three decades have shown no warming (since the PDO shift in 1977), and are in fact no warmer than the 1935-1944 decade. This is very different from the IPCC which shows a substantial warming over the past three decades.:…"

cloneof
Viestit: 18
Liittynyt: 23.12.2009, 01:15:43

Re: Arktinen alue lämpimin 2000 vuoteen

Viesti Kirjoittaja cloneof »

Eikö Etelänapa kasva melkeimpä samaa tahtia kuin Pohjoisnapa sulaa ja toisinpäin?

Kuva

Pystyisikö kukaan varmistamaan tätä, tai sanomaan välittömästi vääräksi?

leofelis
Viestit: 11
Liittynyt: 04.09.2009, 13:33:35

Re: Arktinen alue lämpimin 2000 vuoteen

Viesti Kirjoittaja leofelis »

Pojilta loppu asteikko kesken aiemmin alaraja -4:ssä nyt -6:ssa
"Arktinen alue lämpimin 2000 vuoteen" ....niinpä... ilmat vaihtelee kuten ilmastotkin.

http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/p ... x/ao.shtml

Lorentz2
Viestit: 87
Liittynyt: 13.11.2009, 12:08:12

Re: Arktinen alue lämpimin 2000 vuoteen

Viesti Kirjoittaja Lorentz2 »

leofelis kirjoitti:Pojilta loppu asteikko kesken aiemmin alaraja -4:ssä nyt -6:ssa
"Arktinen alue lämpimin 2000 vuoteen" ....niinpä... ilmat vaihtelee kuten ilmastotkin.

Juuh ja kasvihuonekaasut lämmittävät ja isot tulivuorenpurkaukset jäähdyttävät.

Konsultti-
Viestit: 138
Liittynyt: 26.02.2009, 20:09:05

Re: Arktinen alue lämpimin 2000 vuoteen

Viesti Kirjoittaja Konsultti- »

Itse kun olen tällaisia luontoihmisiä ja vietän paljon aikaa arktisella alueella (Pohjois-Lapissa), tänäkin syksynä hiihdellyt satoja kilometrejä, niin olen kiinnittänyt huomiota, että viimeisen 6 kuukauden aikana on ollut jo 4 kylmää jaksoa:

- kesäkuun alussa satoi lunta (ei poikkeuksellista)
- heinäkuun alussa satoi lunta (poikkeuksellista, ei "koskaan" ennen)
- lokakuun alussa pysyvä lumi tuli ennätysaikaisin (poikkeuksellista, ei "koskaan" ennen)
- joulukuun kylmä jakso (ei poikkeuksellista), joka jätti hiihtolenkit lyhyiksi, kun tunturissakin 400 metrissä oli -25 kun normaalisti siellä ei ole -15 kylmempää.

Periodiin mahtui myös kaksi lämmintä jaksoa elokuu ja marraskuu (kumpikaan ei poikkeuksellista). Joulukuun lämpötilat ovat kaoottisia, esim. Inarin kunnassa on 9 IL:n mittauspistettä ja niiden paikalliset lämpötilat ovat sahanneet viime päivät -15 .. -35 välillä pääosin pilvilauttojen liikkeiden mukaan.

Lapin havaintoja voinee pitää uskottavina. Venäjän ja Amerikan arktiksen lämpötiloista ei tiedä, mutta näiltä alueilta on raportoitu uskottavia duubioita systemaattisesti väärennetyistä lukemista. Joissakin "tieteellisissä" tietokonegrafiikoissa myös Pohjois-Skandinavia on "punaisella" vahvasti lämmeneenä alueena. Kerran kommentoin brittilehdessä tätä alarmistisen ympäristötoimittajan lontoolaisille lukijoilleen levittämää vakioväitettä että arktiksen lämpötila olisi noussut "keskimäärin 4 astetta". Kirjoitin etten ole mökilläni ja hiihdellessäni havainnut tätä ja kysyn siksi lisätietoja. Vastaus oli tietenkin se normaali sen suuntainen (tälläkin palstalla lukemattomia kertoja toistettu käsikirjoitus, tässä vapaasti pelkistettynä), että olen kouluttamaton juntti, jolla ei ole edellytyksiä eikä oikeutta osallistua akateemisesti sivistyneiden oikeiden ilmastotutkijoiden tieteelliseen keskusteluun joka perustuu heidän tekemiinsä vertaisarvioituihin tutkimuksiin.

Mainittakoon, että HS:n ilmastonlämpenemisjournalisti Heli Saavalainen käväisi tänä syksynä tekemässä 400 000 HS-tilaajalle tämän normaalin alarmistisen tutkivan arktis-reportaashin (sopivassa välissä sopivassa paikassa joka on marraskuussa Inarijärven ympäristössä, jossa on meri-ilmasto syksyisin ja ensilumi oli järven rannoilta sulanut, miten osuikin) "poikkeuksellisen" lämpimästä syksystä ja että "ilmastonmuutos" vakavasti haittaa poromiesten elantoa ja että toista oli ennen. Tämänkaltainen journalismi yhdessä "vertaisarvioitujen tutkimusten" kanssa lujittaa AGW-uskontoa kuinka "arktis on lämpimin XXXX vuoteen". Onhan tämä yksi ellei keskeisin ydinhokema ja sakramentti jolle on saatava jokapäiväinen uskonvahvistus.

Jöns
Viestit: 338
Liittynyt: 17.07.2007, 05:58:58

Re: Arktinen alue lämpimin 2000 vuoteen

Viesti Kirjoittaja Jöns »

Prof. Antero Järvinen Kilpisjärven biologiselta tutkimusasemalta on useaan otteeseen julkisuudessakin huomauttanut, että tilastollisesti merkittävää lämpenemistä ei Lapin sääoloissa ole osoitettavissa.
Ihmettelen, miksi hänen asemansa vuosikausien aikana saamat tulokset eivät mene ns. kaaliin noilla pänääjillä.

"Muutoksesta, saati "eteläisiä" alueita nopeammasta muutoksesta, ei siis ole tieteellistä näyttöä", Järvinen sanoo.
Rationaalista ajattelua ja realismia ilmastokeskusteluun.

Konsultti-
Viestit: 138
Liittynyt: 26.02.2009, 20:09:05

Re: Arktinen alue lämpimin 2000 vuoteen

Viesti Kirjoittaja Konsultti- »

Palauttaisin mieleen Moncktonin pamfletin syksyltä 2008, jossa hän analysoi, että jääkiekkomaila oli tietoinen väärennös ja tilaustyö. Wegmanin komitean raportissa tekijöitä syytettiin lähinnä tietämättömyydestä. Moncktonin mukaan case oli paljon vakavampi. Silloin tämä tuntui epäuskottavalta.
Climategate kuitenkin osoitti että Monckton oli oikeassa.
Senpä takia, on ihan sama mitä järki ja numerot sanoo, propaganda jatkuu entisellään eli Arktis lämpenee kiihtyvästi. Tulemme lukemaan tuhansia kertoja lämpenemisestä. Vastakkaisilta puolilta Al Gore, Ian Plimer ja Björn Lomborg ovat todenneet, että ilmastonmuutos on uskonto. Tai Hulmen termein, "plastinen sosiaalinen konstruktio". Sitä ei voi käsitellä kognitiivisella tasolla ja rationaalisin metodein.
No, lopputulos on hyvä, eli näyttää siltä, että kirkonkellojen soitto 13.12. tehosi. Olen lukenut netistä, tosin kerettiläisten sivuilta, että Brittein saarilla ei ole ollut sitten pienen jääkauden näin pitkää lumipeitettä.
- Noteeraa Uuden Suomen blogeista, että Tuulikki Ukkola on tullut kaapista.

Miksu
Valvoja
Viestit: 212
Liittynyt: 17.11.2008, 18:03:11

Re: Arktinen alue lämpimin 2000 vuoteen

Viesti Kirjoittaja Miksu »

Konsultti- kirjoitti:- Noteeraa Uuden Suomen blogeista, että Tuulikki Ukkola on tullut kaapista.


Tuulikki on avautunut ansiokkaasti myös paikallisessa Forum 24 lehdessä. Ilmastouskon vaivaamassa Kaleva-lehdessä Tuulikin ilmastoaiheisia kirjoituksia tuskin tullaan näkemään. Tuulikkiin varmaan kannattaisi pitää yhteyttä ja tarjota apua, jotta hän voisi kirjoittaa asiasta terävästi ja ennenkaikkea ilman asiavirheitä. Seuraavasta linkistä löytyy Tuulikin kolumni Forum 24 lehdestä.

http://www.forum24.fi/admin/pdf/2009122 ... 1228_4.pdf
"Juuri kun on saanut lotionit nahkaan uimarannalla, päälle putoaa nyrkinkokoisia rakeita. Tai aivan odottamatta sataa muutamassa tunnissa puolen vuoden sademäärä. Siitä ilmastonmuutoksessa on karkeasti ottaen kyse."

Kalevan pääkirjoitus 27.9.09

Juha P.
Viestit: 5
Liittynyt: 16.12.2009, 18:56:15

Re: Arktinen alue lämpimin 2000 vuoteen

Viesti Kirjoittaja Juha P. »

Tuulikki Ukkolan blogia kommentoineena sanoisin, että hänen päälimmäinen sanoma oli ettemme haaskaisi voimavarojamme (rahaa) kohteisiin, joista ei ole varmoja tutkimuksia. Niinpä verovaroin tuotettu palvelu ei automaattisesti palvele kansakuntaa, vaan tuottaa mieluummin tilaajalleen eli hallinnolle mieleisen tuloksen. Tuulikilla on nyt todellakin demokratian suoma velvollisuus vaikuttaa asioiden etenemiseen eduskunnassa, joten Te, ilmastotieteitä ymmärtävät, ottakaa ihmeessä yhteyttä Tuulikkiin!

Itse olen vain tämmöinen sääpäiväkirjaa pitävä pulliainen, jota ihmetyttää maailmalta kantautuvat uutiset ilmastosta. Tänään, vuoden viimeisenä päivänä oli erityisen mielenkiintoista päivittää lämpötilojen muutosta laskevat taulukot! Kuten minulla on jo pitkään ollut tuntuma, että "virallisissa" tiedotteissa keskiarvot kerätään pääosin taajamien sisään jääneistä mittauspisteistä, vahvistavat oman mittauspisteeni lukemat täysin tätä arviota! Tuoreet käppyrät:

http://web.me.com/jpatsi/sepantie/S%C3%A4%C3%A4.html

Jöns
Viestit: 338
Liittynyt: 17.07.2007, 05:58:58

Re: Arktinen alue lämpimin 2000 vuoteen

Viesti Kirjoittaja Jöns »

Juha P. kirjoitti:Tänään, vuoden viimeisenä päivänä oli erityisen mielenkiintoista päivittää lämpötilojen muutosta laskevat taulukot! Kuten minulla on jo pitkään ollut tuntuma, että "virallisissa" tiedotteissa keskiarvot kerätään pääosin taajamien sisään jääneistä mittauspisteistä, vahvistavat oman mittauspisteeni lukemat täysin tätä arviota! Tuoreet käppyrät:

http://web.me.com/jpatsi/sepantie/S%C3%A4%C3%A4.html

Mielenkiintoisia käppyröitä sinulla. Ilmatieteen laitoksen uutinen 2000-luvusta kuumimpana vuosikymmenenä herättää kysymyksen, miten Suomen lämpötilojen keskiarvo oikeastaan lasketaan.
Asiasta on ollut aikaisemminkin puhetta, mutta pitääkö tämä viimeisin ennätysuutinen paikkansa? Jos pohjoisessa ei ole lämmennyt, niin etelässä sitten varmaan on sitäkin enemmän. Vai onko ennätystä tekemässä myös suurten taajamien aiheuttama vääristymä?
Rationaalista ajattelua ja realismia ilmastokeskusteluun.

Konsultti-
Viestit: 138
Liittynyt: 26.02.2009, 20:09:05

Re: Arktinen alue lämpimin 2000 vuoteen

Viesti Kirjoittaja Konsultti- »

Puolueeton auditointi ja sertifiointi on normaali tapa joka koskee myös maailmanlaajuisesti tutkimuslaitosten menetelmiä. Mikä on sen tuotteen laatu jota meille syötetään?
Vaihtoehtoinen ja helppo tapa olisi panna kaikki data helposti kaikkien saataville ja tutkittavaksi samoin menetelmät.
Joka tapauksessa aikasarjat, menetelmät ja niiden tulkinnat vaativat auditoinnin. Ilman tätä Ilmatieteen laitoksen luotettavuus minun silmissä on nollassa (Fahrenheit-asteikolla).

Minulle on erilaisista pistokokeista syntynyt käsitys, että Ilmatieteen laitos pyrkii myymään lämpenemistä joka käänteessä liioittelemalla sitä. Huonoimmassa tapauksessa joukko poliittisella agendalla häärääviä tutkijoita värkkäilee käyriä ja niiden tulkintoja ja muuttelee menetelmiä jopa kesken käyrän että tulos olisi tavoitteiden mukainen. Ja rustailee green climate doctor Connelleyn tavoin kiihkeitä lämpenemisartikkeleita. Näinhän toimi(i) CRU. Ennen climategatea en olisi uskonut itsekään tätä mahdolliseksi mutta näin vain näyttää olevan ja moni kommentaattori on kehottanut eri maissa auditoimaan aikasarjoja ja niiden tulkintoja.

Tänään esim. Ilmatieteen laitos väittää että

"Ilmatieteen laitoksen mukaan joulukuu oli keskimääräistä kylmempi suurimmassa osassa maata. Vain Lapissa keskilämpötila oli lähellä pitkän ajan keskiarvoa tai hieman sen yläpuolella....Lähinnä Länsi-Lapissa joulukuu oli noin asteen tavanomaista lauhempi, muualla Lapissa oltiin lähempänä pitkän ajan keskiarvoja."


Olen palellut Lapissa joulukuussa oikein kunnolla ja mökki viileänä ja auton turbokin jäätyi ensi kerran koskaan. Epäilen sitä että lämpötila Lapissa joulukuussa 2009 olisi "lähellä keskiarvoa tai hieman sen yläpuolella". Ehkä meren rannalta Tornionjokilaaksosta löytyy joku lämmin piste.

Oli tosi hyvä jos olisi olemassa riippumaton lämpötilan mittausverkosto, "sosiaalisesti tuotettua" dataa, ja tämä "ilmastodata 2.0" olisi avointa. Nyt on vaara tehdään suuria yhteiskunnallisia päätöksiä salatun ja mahdollisesti manipuloidun tiedon ja hämäräperäisten tulkintojen perusteella.

Jos data ja menetelmät eivät ole avoimia, herää kysymys: miksi?

subzero
Viestit: 152
Liittynyt: 09.09.2009, 15:29:45

Re: Arktinen alue lämpimin 2000 vuoteen

Viesti Kirjoittaja subzero »

Kuten JeanS jo huomautti tiede.fi:ssä, tuossa Ilmatieteen laitoksen uusimmassakin katsauksessa kummittelee tämä:
IL kirjoitti:kesä oli hieman keskimääräistä lämpimämpi lähes koko maassa

Toisaalta IL:ltä löytyvän kartan mukaan tilanne on paremminkin fifty-fifty.
Kuva

Tuo keltasävyinen alue ei millään opilla ole "lähes koko maa".

Kukin voi miettiä miksi IL käyttää edelleen merkityksetöntä retoriikkaa kuten "lämpimämpi lähes koko maassa"?

Jos kesä on koko maan keskiarvoltaan tavallista lämpimämpi, sanotaan normaalissa suomen kielessä vain "kesä oli keskimäärin hieman tavallista lämpimämpi". Tässä muodossahan lause olisi viime vuoden osalta räikeää valehtelua, kuten sanotaan, joten on lisätty takaovi "lähes koko maassa". Se säilyttää mielikuvan, mutta vesittää tosiasiallisen sisällön.

Vastaavasti jos kesä olisi jonain vuonna n. puolessa maata asteen normaalin keskiarvon yläpuolella, mutta muualla tulisi lunta ja värjöteltäisiin 10 asteen pakkasessa, IL:n käytännön mukaan tällöinkin "kesä oli suurimmassa osassa maata asteen tavanomaista lämpimämpi." Vaikuttaa siltä, että IL:lläkin on jaossa aivopesumanuaaleja CRU:n ("Rules of the Game") tyyliin.

kahannin
Viestit: 431
Liittynyt: 25.04.2010, 15:05:40

Re: Arktinen alue lämpimin 2000 vuoteen

Viesti Kirjoittaja kahannin »

Lorentz kirjoitti:No niin, AGW näyttää entistä varmemmalta, nyt ei kannattane enää urputtaa että pikkujääkaudelta tjsp. ei ole kattavia satelliittihavaintoja jne.:

http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/8236797.stm

Kuva

Tutkimuksessa käytettiin jääcoreja, puiden vuosilustoja sekä järvenpohjien sedimenttejä ja koko homma on julkaista huipputiedejulkaisu Sciencessa.


Kun tarkastellaan Arktiksen aluetta, niin pitää muistaa, että kyseessä on aina enemmän tai vähemmän lokaalinen ilmiö. Se johtuu siitä, että Pohjois-Atlantin ja Arktiksen alueella mikrolämpötilaa hallitsee Golf-virta. Esimerkiksi missään muualla Maapallolla ei 70 pohjoisella leveysasteella ole niin lämmintä kuin juuri Pohjois-Atlantilla. Siperiassa ja Alaskassa samoin kuin eteläisellä pallonpuoliskolla lämpötilalukemat ovat huomattavasti alhaisempia vastaavilla leveysasteilla. Tilanne täällä on siten varsin ainutlaatuinen koko Maapallolla.

Käyrästä voidaan kivasti päätellä Golf-virran virtausnopeuden syklisiä vaihteluita.

Avatar
BorisW
Viestit: 1775
Liittynyt: 08.08.2007, 10:38:11
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Re: Arktinen alue lämpimin 2000 vuoteen

Viesti Kirjoittaja BorisW »

Tuosta Darrell Kaufmannin tutkimuksista käytiin jo aiemmin tämän ketjun alkupuolella kriittistä keskustelua. Kaufmanin aineisto ei todellakaan anna oikeutta niihin pitkälle meneviin tulkintoihin mitä siinä jutussa mainitaan.

Vastaa Viestiin