Magneetikenttä ja ilmasto

Ilmastotutkimukseen sekä sitä sivuaviin tutkimusaiheisiin liittyvät keskustelut

Valvoja: Hallitus

funkymama
Viestit: 96
Liittynyt: 28.03.2009, 18:53:03

Magneetikenttä ja ilmasto

Viesti Kirjoittaja funkymama »

Maan magneettikenttä näyttäisi tämän kuvan mukaan olevan suorassa yhteydessä ilmaston muutoksiin. http://www.vukcevic.talktalk.net/GeoMagField.gif
Vukcevic on tehnyt aiheesta mm tämän esityksen: http://hal.archives-ouvertes.fr/docs/00 ... F/NATA.pdf

http://www.vukcevic.co.uk/
Avatar
BorisW
Viestit: 1786
Liittynyt: 08.08.2007, 10:38:11
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Re: Magneetikenttä ja ilmasto

Viesti Kirjoittaja BorisW »

Mielenkiintoinen aineisto, mutta korrelaatio ja kausaalisuus täytyy todentaa.

Mökkioloissa hitaalla kännykkä netillä on hieman vaikeata. Kerro onko sinulla lisää infoa, mutta mielessäni on lähinnä auringon ratkaiseva rooli, eli missä määrin auringon magneettinen aktiivisuus on tässä tilanteessa primus motor.

Auringon aktiivisuuden ja maapallon ilmaston välillä on selkeä riippuvuus, mutta mikä on draiveri ja mikä seuraus
funkymama
Viestit: 96
Liittynyt: 28.03.2009, 18:53:03

Re: Magneetikenttä ja ilmasto

Viesti Kirjoittaja funkymama »

Itselläni ei ole enempää tietoa aiheesta. Odotin vähän saavani sitä täältä. Mitkä tekijät vaikuttavat maan magneettikenttään? Voiko aurinko olla siihen osallisena?
Lisäys: " Geomagneettiset häiriöt

Kuinka Auringon magnetismi voi vaikuttaa maapallon geomagneettisiin häiriöihin ja revontuliin?

Auringon näkyvän pinnan (fotosfäärin) lämpötila on vain 4000-6000 astetta. Sen ulkopuolella on kuuma mutta hyvin ohut korona, jonka lämpötila on 1-2 miljoonaa astetta. Se laajenee koko aurinkokuntaan aurinkotuulena.

Aurinkotuuli puhaltaa jatkuvasti. Se kuljettaa mukanaan Auringon magneettikenttää. Aurinkotuulen nopeus, tiheys, lämpötila ja magneettikenttä vaihtelevat suuresti. Aurinkotuuli siirtää Auringon ilmakehän myrskyt kaikkialle aurinkokuntaan, myös Maahan. Tätä nimitetään avaruussääksi." http://www.ursa.fi/yhd/komeetta/esitelma/hkoskinen1.htm

Lisäys 2:" Magneettikentän voimakkuus vaihtelee. Lyhyen aikavälin muutokset johtuvat lähinnä Auringosta, pitempiaikaiset Maan ytimen nestevirtausten muutoksista. Tällä hetkellä magneettikenttä on heikkenemässä." http://fi.wikipedia.org/wiki/Maan_magneettikenttä#Voimakkuusvaihtelut
funkymama
Viestit: 96
Liittynyt: 28.03.2009, 18:53:03

Re: Magneetikenttä ja ilmasto

Viesti Kirjoittaja funkymama »

Tieto maan magneettikentän ja ilmaston välisestä suhteesta on aika tiukassa.

Jotain sentään ...

Ocean flow and secular varation of geomagnetism -- connection?
"Professor Gregory Ryskin from the School of Engineering and Applied Science at Northwestern University in Illinois, US, has defied the long-standing convention by applying equations from magnetohydrodynamics to our oceans’ salt water (which conducts electricity) and found that the long-term changes (the secular variation) in the Earth’s main magnetic field are possibly induced by our oceans’ circulation."
“If secular variation is caused by the ocean flow, the entire concept of the dynamo operating in the Earth’s core is called into question: there exists no other evidence of hydrodynamic flow in the core.” http://heliogenic.blogspot.com/2009/07/ ... on-of.html

sama juttu http://www.iop.org/News/news_35352.html
The Earth’s magnetic field remains a charged mystery
Institute of Physics News
14 June 2009


Observations show that geomagnetic field lines follow closely the atmospheric circulation patterns (Gribbins, New Scientist, 5 Feb., 350-353, 1981). and that geomagnetic field variations are precursors to climate change ( Courtillot et al., Nature 297, 386-387, 1982) http://www.geocities.com/capecanaveral/ ... oclim.html
Lorentz
Viestit: 357
Liittynyt: 17.02.2009, 14:25:02

Re: Magneetikenttä ja ilmasto

Viesti Kirjoittaja Lorentz »

No ei hirveän vakuuttuvaa, ko. setä ei edes ole plotannut käyriä koko ajalle jolta hänellä on aineistoa, vaan toteaa yhdessä kalvossa että vuosina 1000-1300 "ei ollut korrelaatiota". Vaikuttaa peittelyltä, olisi vaan plotannut kaikki käyrät koko ajalta niin jokainen näkisi korrelaation tai sen puutteen itse.
Avatar
BorisW
Viestit: 1786
Liittynyt: 08.08.2007, 10:38:11
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Re: Magneetikenttä ja ilmasto

Viesti Kirjoittaja BorisW »

Olen Lorentzin kanssa samaa mieltä, että maan magneettikentän vaikutus maapallon ilmastoon ei ensiajatuksena oikein istu. Tällaiseen spektuloitiin voidaan myös liittää Louis Hissinkin ajatuksia ilmakehän sähkökenttien vaikutuksesta. Kallistun sittenkin sinne aurngon suoran vaikutuksen puoleen á la Henrik Svensmark.

Tässä ei auta muu kuin odottaa uudempia tutkimustuloksia niin maan omien prosessien osalta kuin auringon, planeettojen, kuun ja ulkoavaruudenkin vaikutuksista. Joka tapauksessa tuo CO2:n ratkaisevaksi mainittu vaikutus on edelleen mielestäni liioiteltu. Tämä johtuu etupäässä geologina hankitusta tiedosta menneiden aikojen ilmastonvaihteluista.
funkymama
Viestit: 96
Liittynyt: 28.03.2009, 18:53:03

Re: Magneetikenttä ja ilmasto

Viesti Kirjoittaja funkymama »

Vakuuttavaa tai ei, tutkimukset jatkuvat. Löytämäni aineiston perusteella teorioita maan magneetikentän vaihteluiden ja ilmaston välisistä mahdollisista yhteyksistä kannattaa selvitellä tarkemmin.


Are there connections between the Earth's magnetic field and climate?

Vincent Courtillota, , , Yves Galleta, Jean-Louis Le Mouëla, Frédéric Fluteaua and Agnès Geneveyb

"No forcing factor, be it changes in CO2 concentration in the atmosphere or changes in cosmic ray flux modulated by solar activity and geomagnetism, or possibly other factors, can at present be neglected or shown to be the overwhelming single driver of climate change in past centuries. Intensive data acquisition is required to further probe indications that the Earth's and Sun's magnetic fields may have significant bearing on climate change at certain time scales." ( uups, linkki hukkui)


2 Aug 2009 - Influence of Magnetic Field Intensity on Global Temperature
Magnetic field intensity maps are available from NOAA. An examination of the field intensity trends throughout the last 100 years shows a strong correspondence with global temperatures. See the new Magnetic Field Change page for more detailed info on this. See also the updated comprehensive Earth Magnetic Field page. http://www.appinsys.com/GlobalWarming/

Lisää aiheesta esim:
Dr. Stockwell postaus 23.3. (julkaissut tutkimus artikkeleja mm Nature, Ecological Modelling, and the International Journal of Geographic Information Systems. )
http://landshape.org/enm/global-tempera ... intensity/
löytyy otsikot:
Henrik Svensmark 2009
Cosmic rays, cloud condensation nuclei and clouds – a reassessment using MODIS data
The possible connection between ionization in the atmosphere by cosmic rays and low level clouds by Pallé, Butler and O’Brien 2004
Cosmic Ray Flux and the IPCC
Geomagnetic field variations and CRF climate
Global Temperature Change and Geomagnetic Field Intensity

"Alan Cheetham drew my attention to a post on his blog, showing the close relationship between geomagnetic field strength, and rate of temperature change (warming in the N Hemisphere and cooling in the S Hemisphere). The idea is that the the effect of cosmic rays on the Earth’s temperature by seeding low clouds, will be most apparent where the magnetic field is weakest. Maps of the geomagnetic field show an uncanny correlation with ‘recent warming’ (UAH 1978-2006)"

Lisää selvittelyä:
http://www.appinsys.com/GlobalWarming/J ... eticGW.pdf


”Usko niitä, jotka etsivät totuutta, epäile niitä, jotka ovat löytäneet sen.” Andre Gide
mkv
Viestit: 92
Liittynyt: 24.08.2009, 12:35:13

Re: Magneetikenttä ja ilmasto

Viesti Kirjoittaja mkv »

Voi hyvä Sylvi.

Kaikki kelpaa. Taas yksi satunnainen korrelaatio.

Kyseessä jälkimmäisessä referenssissä on pikkuruinen magneettisen navan vaellus, muutamia kymmeniä kilometrejä vuodessa. Maapallon ymärysmitan puolikkaasta se on promillen luokkaa ja suuntavaikutuksena (kulmanmuutos) olematon. Se nyt ei vaikuttane tuon taivaallista merivirtoihin edes minkään johtavuuden muutoksen (suolaisuus) kautta; paljon helpompi olisi etsiä yhteyksiä maapallon oman magneettikentän pikkuruisista vaihteluista. Edellinen viite on yksi kuva, jossa ei ole akselista mainintaa. Voisikos se olla navan etäisyys jostakin kiintopisteestä? Itse maan magneettikenttä kun vain pienenee vuodesta toiseen.

Voisikos joku selittää minulle, miten tällainen olematon efekti vääntelee maapallon merivirtoja, mistä viitteessä puhutaan? Niin että jostakin otetaan lämpöä ja pumpataan se ilmakehään?
funkymama
Viestit: 96
Liittynyt: 28.03.2009, 18:53:03

Re: Magneetikenttä ja ilmasto

Viesti Kirjoittaja funkymama »

Tässähän on kyse teorioista, ei todennetusta totuudesta. Maan magneettikentän muodostuminen ja vaihtelun syyt lienevät vielä aika lailla hämäränpeitossa. Tai siis teoria-asteella, vai kuinka? Kuten myös ilmastoon liittyvät kysymykset. Olen tässä ketjussa heitellyt linkkejä omaa tiedonetsintäpolkuani kulkiessani sieltä täältä. En väitä löytäneeni mitään kovin mullistavaa, kiinnostavaa ja itselleni uutta kylläkin.
Näyttää siltä, että alan asiantuntijoissa löytyy aiheesta innostuneita, tutkimuksia tehdään ja julkaistaan. Ja tietysti väitellään. Kiva, että mkv innostui niin kovasti aiheesta, että rekisteröityi foorumiin :) Jatkan totuuden etsimistä...
Lorentz
Viestit: 357
Liittynyt: 17.02.2009, 14:25:02

Re: Magneetikenttä ja ilmasto

Viesti Kirjoittaja Lorentz »

funkymama kirjoitti:Tässähän on kyse teorioista, ei todennetusta totuudesta. Maan magneettikentän muodostuminen ja vaihtelun syyt lienevät vielä aika lailla hämäränpeitossa. Tai siis teoria-asteella, vai kuinka?

Miten niin "teoria-asteella", ts. mitä tarkoitat? Vai onko Maapallon sula rautaydin "teoriaa" koska maapalon keskipisteessä ei ole vielä käyty?
funkymama
Viestit: 96
Liittynyt: 28.03.2009, 18:53:03

Re: Magneetikenttä ja ilmasto

Viesti Kirjoittaja funkymama »

Lorentz kirjoitti:
funkymama kirjoitti:Tässähän on kyse teorioista, ei todennetusta totuudesta. Maan magneettikentän muodostuminen ja vaihtelun syyt lienevät vielä aika lailla hämäränpeitossa. Tai siis teoria-asteella, vai kuinka?

Miten niin "teoria-asteella", ts. mitä tarkoitat? Vai onko Maapallon sula rautaydin "teoriaa" koska maapalon keskipisteessä ei ole vielä käyty?


No linkkaan tähän tekstiä jutusta jossa keerrotaan uudesta, kiistanalaisesta teoriasta: Existing theories explain Earth’s magnetism by suggesting that the centre of the planet comprises a white-hot solid iron ball about 1,500 miles in diameter, surrounded by an outer shell of liquid metal a further 1,400 miles thick.
Read more: http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/ ... z0P6MIyJfS

Wikipedia: Maan magneettikentän synty selitetään yleensä dynamoteorialla. Sen mukaan Maan ytimen lämmöstä ja Maan pyörimisestä johtuva sulan raudan osin säännöllinen virtaus synnyttää magneettikentän.
Monet tutkijat pitävät konvektiovirtauksia todennäköisimpänä syynä. Dynamoteorian avulla voidaan selittää kentän hitaat aikavaihtelut ja kentän napaisuuden eli polariteetin vaihtumiset.


Teoriasta puhutaan. Jos teoriat on todennettu, niin kerro ihmeessä.
mkv
Viestit: 92
Liittynyt: 24.08.2009, 12:35:13

Re: Magneetikenttä ja ilmasto

Viesti Kirjoittaja mkv »

Kaikki käy?

Daily Mailin reportteri on pullistanut asian ihan omakseen. Koska Daily Mail on Britannian toiseksi suurin tabloidi eikä käy vakavasti otettavaksi lähteeksi tiedeasioissa.
Gregory Ryskin taas on " associate professor of chemical and biological engineering at Northwestern University in Illinois" eikä geofyysikko.

Eikä tämä Gregory Ryskinin artikkeli edes koske mapallon magneettikentän syntyä, vaan sen sekulaarimuutoksissa tapahtuneiden sätkyjen selityksiä. Maan magneettikentän mittasuuruus on 50 000 nT Suomessa, pieneneminen (sekulaarimuutos) noin promillen vuodessa. Sätkyt ovat pieniä hyppyjä pienenevässä kokonaiskentässä.

Lähdekritiikki?
Tapsa
Valvoja
Viestit: 2944
Liittynyt: 19.02.2008, 16:35:15

Re: Magneetikenttä ja ilmasto

Viesti Kirjoittaja Tapsa »

funkymama kirjoitti:

Wikipedia: Maan magneettikentän synty selitetään yleensä dynamoteorialla. Sen mukaan Maan ytimen lämmöstä ja Maan pyörimisestä johtuva sulan raudan osin säännöllinen virtaus synnyttää magneettikentän.
Monet tutkijat pitävät konvektiovirtauksia todennäköisimpänä syynä. Dynamoteorian avulla voidaan selittää kentän hitaat aikavaihtelut ja kentän napaisuuden eli polariteetin vaihtumiset.


Teoriasta puhutaan. Jos teoriat on todennettu, niin kerro ihmeessä.


Jos on kasvihuonekaasukin outo termi, niin on myös tuo dynamoteoriakin. Dynamosta kun saadaan magneettisen induktion avulla sähköä, kun taas em. tapauksessa saadaankin magneettikenttä! En millään keksi, miten sulan raudan virtaus synnyttää magneettikentän. Sähkövirta kyllä synnyttää magneettikentän, mutta mistä se sähkövirta syntyy? Sulan raudan pitäisi olla ionisoitunutta, jotta sen virtaus voisi aiheuttaa magneettikentän, ehkä sitten niin onkin. Vaan miksi varaukset eivät tasoitu johtavassa väliaineessa?

Raudan sulamispiste lienee jossain 1500 asteen (C) tienoilla ja se menettää magneettisuutensa jo paljon alle 1000 asteen. Sydämen raudan magneettisuus ei siis voi ainakaan olla Maan magneettisuuden syynä.

Kuinkahan hyvin tuon sulan kerroksen virtaus tunnetaan? Voikohan sen virtausnopeus olla lähelläkään Maan pyörimisnopeutta? Sekö sitten aiheuttaa maantieteellisten ja magneettisten napojen erot?

Mitähän vielä kysyisin? En mitään.

Maan magneeettikentän en kuitenkaan usko vaikuttavan ilmastoon, Auringon magneettikenttä on sitten toinen juttu.

Tässä kuitenkin tutkimusta maan magneettikentästä.

http://www.yleradio1.fi/tiede/tiedeuuti ... 0066.shtml
Lorentz
Viestit: 357
Liittynyt: 17.02.2009, 14:25:02

Re: Magneetikenttä ja ilmasto

Viesti Kirjoittaja Lorentz »

Tapsa kirjoitti:En millään keksi, miten sulan raudan virtaus synnyttää magneettikentän.


Ei ihme, asia on hyvin kompleksinen, ilmeisesti tuo magneettikenttä pomppaa esiin kun johtavaa nestettä (ja sitä kuvaavia kaavoja) pyöritellään sopivasti:

http://en.wikipedia.org/wiki/Magnetohydrodynamics

Kuinkahan hyvin tuon sulan kerroksen virtaus tunnetaan?

Jaa-a, kai sitä voidaan mallintaa jotenkin, ainoat mittaustavat lienevät magneetikentän ja seismisten aaltojen etenemisen mittaamista.
Tapsa
Valvoja
Viestit: 2944
Liittynyt: 19.02.2008, 16:35:15

Re: Magneetikenttä ja ilmasto

Viesti Kirjoittaja Tapsa »

Lorentz kirjoitti:
Tapsa kirjoitti:En millään keksi, miten sulan raudan virtaus synnyttää magneettikentän.


Ei ihme, asia on hyvin kompleksinen, ilmeisesti tuo magneettikenttä pomppaa esiin kun johtavaa nestettä (ja sitä kuvaavia kaavoja) pyöritellään sopivasti:

http://en.wikipedia.org/wiki/Magnetohydrodynamics

Kuinkahan hyvin tuon sulan kerroksen virtaus tunnetaan?

Jaa-a, kai sitä voidaan mallintaa jotenkin, ainoat mittaustavat lienevät magneetikentän ja seismisten aaltojen etenemisen mittaamista.


Kiitos linkistä.

"The idea of MHD is that magnetic fields can induce currents in a moving conductive fluid, which create forces on the fluid, and also change the magnetic field itself."

Virkkeen eka lause toki pitää paikkansa: magneettikenttä indusoi virtoja liikkuviin johdinsimukoihin. Voimiakin syntyy ja myös muutoksia alkuperäiseen magneettikenttään, mutta mistä tulee se alkuperäinen magneettikenttä? Sulassa raudassa sitä ei voi olla.
Vastaa Viestiin