Ovatko Suomen lämpötilat kohonneet?

Ilmastotutkimukseen sekä sitä sivuaviin tutkimusaiheisiin liittyvät keskustelut

Valvoja: Hallitus

unbiased
Viestit: 1520
Liittynyt: 13.01.2015, 09:31:57

Ovatko Suomen lämpötilat kohonneet?

Viesti Kirjoittaja unbiased »

Ilmasto-opas väittää
Suomen vuosikeskilämpötila on noussut 1800-luvun puolivälin jälkeen yli 2 astetta. Ilmastomallien pohjalta arvioidaan, että keskilämpötila jatkaa nousuaan ja sateisuus lisääntyy erityisesti talvella, rankkasateet voimistuvat ja Etelä-Suomen lumipeite muuttuu oikukkaammaksi.
Viimeinen lause on hyvä varmistus. Oli lunta paljon tai vähän, syy siihen voidaan panna ilmastonmuutoksen hyväksi.
Ilmastomallien pohjalta arvioidaan, että keskilämpötila jatkaa nousuaan. Mutta onko keskilämpötila kohonnut? Siispä tutkin kohoamista.
Lämpötilatilastot löytyvät ilmatiteen laitoksen vuositilastoista. Olisi ollut suuri työ kerätä luvut joka vuodelta, joten otin vain täydet kymmenluvut. Laskin niistä lineaarisen regression ja regressiosuoran korrelaation havaintoihin.

Sodankylän lämpötilat 1910,20,..2010: Keskiarvo -0.31 C, Muutos -0.05 C/10a (lämpötilat ovat alenemassa), korrelaatio -0,15. Regressiosuora ei siis korreloi ollenkaan havaintojen kanssa, joten ei voi tehdä minkäänlaista ennustetta tulevista lämpötiloista. Lämpötilojen vaihtelu on liian suurta.

Kaisaniemen lämpötilat 1900,1910,...2010: Keskiarvo 5,4 C, Muutos +0,077 C/10a, korrelaatio 0,24. Regressiosuora ei tässäkään tapauksessa korreloi havaintojen kanssa, eikä voi ennustaa tulevien lämpötilojen muutosta. Tai ainahan voi ennustaa, mutta toteutumisen todennäköisyys on muutama prosentti. Jotta ennusteella olisi kohtalaiset toteutumisen todennäköisyydet, korrelaation tulisi olla 0,9. (-0,9 laskevalla käyrällä).

Innostuin ottamaan UHA lämpötiloista vuosikeskilämpötilat (1979-2018) ja laskemaa niistäkin anomalian keskiarvon -0.76, trendin +0,026 C/a ja korrelaation 0,61. Näistä voi arvella lämpötilan kohoavan, mutta toteutumisen todennäköisyys jää vähäiseksi. Ei sitä missään muussa tieteessä hyväksyttäisi havaintoihin perustuvana ennusteena kuin ilmastotieteessä.
Kun lisäksi lämpötila ei ilmakehässä ole ainoa energian mitta, ilmastonlämpeneminen perustuu vahvaan uskoon ja siksi ilmastonmuutosta on vaikea kritisoida. Ei auta matematiikka eivätkä muutkaan kovat luonnontieteet. Vaikka on kyllä lätkämaila ajoista edistytty, jolloin hockey stick löi läpi nobeliin asti 2000 luvulla, ja nyt lämpenemistä ennustetaan vain ilmastomalleilla.
Kuva
puunhalaaja
Viestit: 2
Liittynyt: 28.09.2020, 16:09:15

Re: Ovatko Suomen lämpötilat kohonneet?

Viesti Kirjoittaja puunhalaaja »

Hei,


Minulla onkin tämä asia tutkimuksen kohteena, kun yritän selvittää, että onko rankkasateet lisääntynyt Suomessa. En haluaisi nimittäin valehdella töissäni. Yleensä siis todetaan, että sademäärä kasvaa lämpötilan kasvaessa. Periaatteessa sademäärä näyttäisi olevan kuitenkin vakio Ilmatieteenlaitoksen sivuilla, jos nyt oikein muistan. Tutkin ja palaan asiaan.
puunhalaaja
Viestit: 2
Liittynyt: 28.09.2020, 16:09:15

Re: Ovatko Suomen lämpötilat kohonneet?

Viesti Kirjoittaja puunhalaaja »

Hei,Jos ikinä löydän sadannasta tai lämpötilasta avointa dataa..huoh:D
unbiased
Viestit: 1520
Liittynyt: 13.01.2015, 09:31:57

Re: Ovatko Suomen lämpötilat kohonneet?

Viesti Kirjoittaja unbiased »

Pari kuvaa paljastaa, tilastoista kukin voi päätelmiä mielialansa mukaan. Voi todistella, ilmastonmuutos vaikuttaa hirmumyrskyihin tai sitten ei vaikuta. Samaa voi sanoa Suomen lämpötiloista ja sademääristä, koska vaihtelua on riittämiin. Jokainen löytää totena pitämälleen ideologialle todisteita.
Jos on koulutusta ja ymmärtää matematiikkaa tietää, että ilmastoa koskevien tilastojen luotettavuus on heikko johtuen juuri vaihteluista, joiden syitä ei tunneta riittavän tarkkaan.
Kuva
Kuva
unbiased
Viestit: 1520
Liittynyt: 13.01.2015, 09:31:57

Re: Ovatko Suomen lämpötilat kohonneet?

Viesti Kirjoittaja unbiased »

Lämpötilat näyttävät ainakin silmään olevan kohoamassa vuosina 1985-2020 ja luultavasti kohoavat edelleen.
Kuva

Satellittimittauksia ei ole olemassa aikakaudelta 1938-1988. Olen kuitenkin laskenut trendin sekä Kaisaniemessa että Sodankylässä näinä vuosina.
1938-1988 molemmilla säähavaintoasemilla lämpötilat alenevat. Kaisaniemessä 5,27 asteesta 5,05 asteeseen. Sodankylässä vuosikeskilämpötila alenee tuona aikana -0,47 asteesta -1,43 asteeseen.
Tuona 50-vuotiskautena lämpötilat laskivat liki yhden asteen alueilla, joilla ei ollut UHI efektiä olemassa. UHI efektille alttiissa paikassa lämpötila aleni 0,22 astetta. Ei siis tarvitse ihmetellä, että 1970 luvun lehdissä klimatologit puhuivat uuden jääkauden alkamisesta. Syyksi silloinkin pantiin ihmisen fossiilisen energian käyttö ja öljyn-yhtiöitä nimitettiin "evil oil companies", koska tuhoavat maapallon, ja polttomoottorit pitää asettaa laittomiksi.

Miksi lämpötilat vaihtelevat, siitä kai ei mitään varmaa arviointia ole olemassa. Veikkaisin lämpötilojen vaihtelun johtuvan kasvillisuuden vaihteluista. Kasvillisuus haihduttaa vettä ja kuluttaa maan pinnan energiaa ja alentaa lämpötiloja. Lämpötilojen muutos vaikuttaa napa-alueitten lähellä olevan kasvillisuuden elinmahdollisuuteen. Vaihtelussa voi hyvin syntyä vuosikausia viivettä.

Keskiajan lämmin kausi vaikutti ainakin Euroopassa.
According to Wikipedia, the Roman Empire once boasted a population of 56.8 million people, 1 million being in the capital of Rome itself. The number of people building houses, building ships, clearing land for agriculture makes it easy to imagine a large impact on local forests.
Olisiko tässä syy keskiajan lämpimään kauteen? Metsät katosivat Välimeren alueilta ja haihtumiseen tarvittava energia väheni. Tällainen ykisnkertainen syy ei nykyään riitä. Tutkimusta kohdistuu aurinkoon ja hiilipäästöihin. Kukaan ei jakele rahaa esittämieni mahdollisten simppelien syiden tutkimiseen?
esalil
Viestit: 13
Liittynyt: 09.10.2018, 15:24:15

Re: Ovatko Suomen lämpötilat kohonneet?

Viesti Kirjoittaja esalil »

Kuten Willis Eschenbach kirjoitti WUWT-sivustolla, niin kun lämpösisällöstä puhutaan, niin pitää käyttää Kelvin-asteikkoa. Ja K-asteissa mitattuna maapallon keskilämpö on muuttunut vähäiset o,4% viimeisen 150 vuoden aikana, vaikka paikalliset lämpötilaerot esim.Suomessa voivat olla suuruusluokkaa 30%.
unbiased
Viestit: 1520
Liittynyt: 13.01.2015, 09:31:57

Re: Ovatko Suomen lämpötilat kohonneet?

Viesti Kirjoittaja unbiased »

Materia lämpömäärä on likimain verrannollinen materian lämpötilaan. Q = C*T ja siten dQ = C*dT. Jakamalla molemmat puolet Q:lla, tulee dQ/Q = C/Q*dT = dT/T. Jos lämpömäärän muutos on +0,4% myös lämpötilan muutos on 0,4%. Lämpötila on kohonnut siten 0,004*288 K = 1,15 K.

Mutta mikä on dQ? Merien tilavuus on 1.33*10¹⁸ m³, joten lämpökapsiteetti on 5,6*10²⁴ J/K. Vuodessa lämpötilan kohoaminen 1,15 K vaatii energiaa 6,4*10²⁴ J. Auringosta tulee lämpöenergiaa maahan teholla 240 W/m²*5.1*10¹⁴ m² = 1,22*10⁷ J/s. Vuodessa 3,9*10²⁴ J. Merien lämpeneminen siten vaatisi lämpöenergian, joka tulee maapallolle 1,6 vuoden aikana. 150 vuoden ajasta kuluisi 1,1 % osuus merien lämmittämiseen.

Merien 1,15 asteen lämpeneminen ole mahdollista, mutta toisaalta ei ole mahdollista, että ilmakehä olisi lämmennyt (pysyvästi) 1,15 astetta 150 vuodessa, koska ilmakehän lämpötila seuraa 1000 kertaa suuremman lämpökapasiteetin omaavien merien lämpötilaa. Kysymyksessä täytyy siten olla vain lämpötilan vaihtelu jostain syystä.

Ilmastotietelijät olettivatkin, että lämpöä on siirtynyt meriin, koska ilmakehä ei ole lämmennytkään odotetulla tavalla viime vuosina. Hyvä ajatus, koska lämpöä meriin mahtuu lämpötilan silti kohoamatta paljoakaan. Ristiriita on kuitenkiin siinä, että ilmakehä on jatkuvassa yhteydessä meren pinnan kanssa ja ilmakehän lämpötila seuraa merien lämpötilaa viimeistään joitakin satoja vuosia viivästyneenä. Tämä on faktaa talonpoikaisjärjen mukaan. Elleivät meret lämpene, ei lämpene ilmastokaan pysyvästi.
Vastaa Viestiin