Ovatko Suomen lämpötilat kohonneet?

Ilmastotutkimukseen sekä sitä sivuaviin tutkimusaiheisiin liittyvät keskustelut

Valvoja: Hallitus

unbiased
Viestit: 1380
Liittynyt: 13.01.2015, 09:31:57

Ovatko Suomen lämpötilat kohonneet?

Viesti Kirjoittaja unbiased »

Ilmasto-opas väittää
Suomen vuosikeskilämpötila on noussut 1800-luvun puolivälin jälkeen yli 2 astetta. Ilmastomallien pohjalta arvioidaan, että keskilämpötila jatkaa nousuaan ja sateisuus lisääntyy erityisesti talvella, rankkasateet voimistuvat ja Etelä-Suomen lumipeite muuttuu oikukkaammaksi.
Viimeinen lause on hyvä varmistus. Oli lunta paljon tai vähän, syy siihen voidaan panna ilmastonmuutoksen hyväksi.
Ilmastomallien pohjalta arvioidaan, että keskilämpötila jatkaa nousuaan. Mutta onko keskilämpötila kohonnut? Siispä tutkin kohoamista.
Lämpötilatilastot löytyvät ilmatiteen laitoksen vuositilastoista. Olisi ollut suuri työ kerätä luvut joka vuodelta, joten otin vain täydet kymmenluvut. Laskin niistä lineaarisen regression ja regressiosuoran korrelaation havaintoihin.

Sodankylän lämpötilat 1910,20,..2010: Keskiarvo -0.31 C, Muutos -0.05 C/10a (lämpötilat ovat alenemassa), korrelaatio -0,15. Regressiosuora ei siis korreloi ollenkaan havaintojen kanssa, joten ei voi tehdä minkäänlaista ennustetta tulevista lämpötiloista. Lämpötilojen vaihtelu on liian suurta.

Kaisaniemen lämpötilat 1900,1910,...2010: Keskiarvo 5,4 C, Muutos +0,077 C/10a, korrelaatio 0,24. Regressiosuora ei tässäkään tapauksessa korreloi havaintojen kanssa, eikä voi ennustaa tulevien lämpötilojen muutosta. Tai ainahan voi ennustaa, mutta toteutumisen todennäköisyys on muutama prosentti. Jotta ennusteella olisi kohtalaiset toteutumisen todennäköisyydet, korrelaation tulisi olla 0,9. (-0,9 laskevalla käyrällä).

Innostuin ottamaan UHA lämpötiloista vuosikeskilämpötilat (1979-2018) ja laskemaa niistäkin anomalian keskiarvon -0.76, trendin +0,026 C/a ja korrelaation 0,61. Näistä voi arvella lämpötilan kohoavan, mutta toteutumisen todennäköisyys jää vähäiseksi. Ei sitä missään muussa tieteessä hyväksyttäisi havaintoihin perustuvana ennusteena kuin ilmastotieteessä.
Kun lisäksi lämpötila ei ilmakehässä ole ainoa energian mitta, ilmastonlämpeneminen perustuu vahvaan uskoon ja siksi ilmastonmuutosta on vaikea kritisoida. Ei auta matematiikka eivätkä muutkaan kovat luonnontieteet. Vaikka on kyllä lätkämaila ajoista edistytty, jolloin hockey stick löi läpi nobeliin asti 2000 luvulla, ja nyt lämpenemistä ennustetaan vain ilmastomalleilla.
Kuva