Viilenevää ilmastoa ennustetaan

Ilmastotutkimukseen sekä sitä sivuaviin tutkimusaiheisiin liittyvät keskustelut

Valvoja: Hallitus

Carbonautti
Viestit: 987
Liittynyt: 01.09.2015, 19:59:12

Viilenevää ilmastoa ennustetaan

Viesti Kirjoittaja Carbonautti »

Aiemmin on julkaistu useita kirjoituksia, joissa ennustetaan viilenevää ilmastoa (minijääkautta):
- avaruusfyysikko tri Habibullo Abdussamatov, Pulkovon observatorio
- professori Valentina Zharkova, Northumbrian yliopisto

Nyt NoTricksZone-blogissa on referoitu useita uusia tutkimuksia, joissa ennustetaan kylmenevää ilmastoa seuraavien vuosikymmenien aikana. Syynä kylmenemiseen on auringon aktiivisuuden väheneminen.
A Swelling Volume Of Scientific Papers Now Forecasting Global Cooling In The Coming Decades Modern Solar Grand Maximum Ends
‘Little Ice Age’ Cooling On The Way

Linkki:
http://notrickszone.com/2017/04/10/a-swelling-volume-of-scientific-papers-now-forecasting-global-cooling-in-the-coming-decades/#sthash.dAb9izy6.dpbs
unbiased
Viestit: 1520
Liittynyt: 13.01.2015, 09:31:57

Re: Viilenevää ilmastoa ennustetaan

Viesti Kirjoittaja unbiased »

On muotia tehdä malleja ja ennustaa. Kaipa näitä on mukava ajankulukseen lukeakin. Niihin on kuitenkin suhtauduttava kuin romaaneihin. Otin samalta sivustolta http://notrickszone.com/climate-scandal ... F288T.dpbs sivun http://appinsys.com/globalwarming/Acceleration.htm merenpinnan vaihteluista. Kuva
Miten hitossa 1900 luvun alussa meren pinnan korkeutta olisi mitattu edes muutaman cm:n tarkkuudella? Ei mitenkään, kuva on siten kehitetty mallien perusteella eikä mittausten.
Kuvassa mainitaan veden pinnan korkeusmittari. Yksi ei tietenkään riitä, vaan tulos on satojen mittareiden keskiarvo. Kun mittareita on useita, keskiarvon virhe tilastollisesti pienenee, siitä sadaan tarkkuusarvio trendille. Merenpinnan korkeuden vaihtelut ovat kuitenkin suuria verrattuna saatuun trendiin. Kysymyksessä on tässäkin aikasarja ja trendiin sisältyy suuresta vaihtelusta johtuvaa autokorrelaatiota, joka ei ehkä korreloikaan meriveden määrän kanssa. (Viimeiset mittaukset on tehty satelliiteista.)

Luonnontieteitten ja humanististen tieteitten raja on hämärtynyt. Valitettavaa luonnontieteille, joissa pyritään ainakin 50%:n totuuteen julkaisujen luotettavuudessa, puolet siis on pysyvää tietoa ja puolet paremminkin olettamuksia. Pysyvistä tiedoista tulee myöhemmin jopa luonnon lakeja, joihin tekniikkamme perustuu.
Uusiutuva energiatekniikka perustuu tietoon, mutta tekniikan soveltaminen käytännössä perustuu ilmasto- ja valtapolitiikkaan. Siten voi vain ennustaa, onko tulos hyvä vai huono vaihtoehto.
Carbonautti
Viestit: 987
Liittynyt: 01.09.2015, 19:59:12

Re: Viilenevää ilmastoa ennustetaan

Viesti Kirjoittaja Carbonautti »

Carbonautti kirjoitti:Aiemmin on julkaistu useita kirjoituksia, joissa ennustetaan viilenevää ilmastoa (minijääkautta):
- avaruusfyysikko tri Habibullo Abdussamatov, Pulkovon observatorio
- professori Valentina Zharkova, Northumbrian yliopisto

Tässä on linkit yllä mainittujen tutkijoiden tuloksiin sekä lisäksi Potsdamin Instituutin vastaavanlaiseen tiedotteeseen:
- Habibullo Abdussamatov:
GRAND MINIMUM OF THE TOTAL SOLAR IRRADIANCE LEADS TO THE LITTLE ICE AGE
http://scienceandpublicpolicy.org/images/stories/papers/originals/grand_minimum.pdf
- Valentina Zharkova:
Irregular heartbeat of the Sun driven by double dynamo
http://www.ras.org.uk/news-and-press/2680-irregular-heartbeat-of-the-sun-driven-by-double-dynamo
- Potsdam Institute for Climate Impact Research:
Human-made climate change suppresses the next ice age
https://www.pik-potsdam.de/news/press-releases/human-made-climate-change-suppresses-the-next-ice-age
unbiased
Viestit: 1520
Liittynyt: 13.01.2015, 09:31:57

Re: Viilenevää ilmastoa ennustetaan

Viesti Kirjoittaja unbiased »

Miten voitaisiin ennustaa lämpötilan laskemista, kun ei osata ennustaa lämpötilan kohoamistakaan?

Tarkoittako viilenevä ilmasto lämpötilan alenemista? Lämpenemisestä ei kannata puhua, kun vain harva näköjään ymmärtää, että lämpeneminen on - materian sisäisen energian lisääntymistä. Kukaan ei ole vieläkään mitannut ja arvioinut julkisesti ilmakehän lämpenemistä, sitähän ei yksin lämpötilan kohoaminen osoita.

Saunassa löylyä heitettäessä lämpötila laskee, mutta saunan ilma lämpenee, ilma saa lisää lämpöenergiaa. Kuumilta kiviltä ilmaan tulee vesihöyryä, joka lämmittää saunan ilmaa, tuo siihen lisää lämpöenergiaa latentissa muodossa. Tämän tuntee iholla. Saunan ilma joutuu kuitenkin laajenemaan höyryn ottamalla tilavuudella. Laajeneminen ottaa energiansa ilmamolekyylien liike-energiasta ja ilman lämpötila laskee. Lämpömittarihan näyttää vain ilmamolekyylien liike-energian määrää, latentti energia ei mittarissa näy.

Tätä lämpenemisen ja lämpötilan eroa tulee toistaa ja toistaa, koska vain harva näyttää sen tietävän tai ymmärtävän. Ns. ilmastotieteessä tästä ei puhuta. Joko ei tiedetä tai luultavimmin ei puhuta, koska pitäisi kääntää takki ilmaston lämpemisestä ja pitäisi puhua vain lämpötilan kohoamisesta. Mitään keinoa ei enää olisi yhdistää hiilidioksidipitoisuuden ilmastoa lämmittävää ominaisuutta lämpötilan nousuun - kun kerran ilmaston lämpöenergia ei ole lisääntynyt.
unbiased
Viestit: 1520
Liittynyt: 13.01.2015, 09:31:57

Re: Viilenevää ilmastoa ennustetaan

Viesti Kirjoittaja unbiased »

Kuva
Ilmastotieteen kannalta aika ikävästi käyrä lorpahtaa alas ennätyslämpimän vuoden jälkeen. Pudotus liki 0,65 astetta vuodessa.
Onko tämä mahdollista? 0,65 astetta ilmakehässä merkitsee arvioituna (ilman lämpökapasitetti 1 kJ/kgK ja massa 10000kg/m2) 3,3*10^21 J lämpöenergian muutosta, joka olisi noin promille auringon vuodessa tulevasta säteilystä. Aurongon säteilyssä ei tuollaista muutosta ole havaittu, joten lämpötilan vaihteluun on löydettävä jokin muu syy.

Sehän löytyy helposti
Jos EL Niño aiheutti ilmakehän kosteudessa lisäyksen 0,25 g/kg ilmaa, ilmakehän lämpötila aleni tänä vuonna 0,65 astetta kosteuden latentin energian lisääntyessä 0,65 kJ/kg. Latentti energia on poissa ilman kineettisestä energiasta, jota lämpömittari näyttää. Jostain syystä NOAA ei julkaise kosteuden muutosta, vaikka NOAA ehkä on sitäkin mitannut. Jos mittaustulos ilmoitettaisiin, liian moni alkaisi epäillä AGW:tä huijaukseksi.

Todisteeksi väitteilleni vielä kuva
Kuva
El NIño aikana veden lämpötila on korkea, koska haihtuminen on vähentynyt. Tällöin myös ilman lämpötila kohoaa, koska kosteus vähenee ja sen siältämä latentti energia vähenee. Ilman lämpömäärä pysyy likimain samana. El Niña aikana merivettä haihtuu, joten veden lämpötila alenee ja ilman kosteus lisääntyy, joka alentaa ilman lämpötilaa.
Miksi haihtuminen merestä vaihtelee? Siihen pitäisi löytää syy. Kysymyksessä voi olla tuulisuus tai jopa meren kasvillisuus, joka erittää pinnalle kelluvaa haihtumista estävää kalvoa. Monelle väitöskirjan tekijälle tutkimista.
Carbonautti
Viestit: 987
Liittynyt: 01.09.2015, 19:59:12

Re: Viilenevää ilmastoa ennustetaan

Viesti Kirjoittaja Carbonautti »

NoTricksZone-sivustolle on koottu uusia esittelyjä tutkimuksista, joiden mukaan aurinko on suurin selittäjä ilmastonmuutokselle:
20 More New Papers Link Solar Forcing To Climate Change – Now 80 Sun-Climate Papers For 2017
Since 2014, 400 Scientific Papers
Affirm A Strong Sun-Climate Link

Linkki:
http://notrickszone.com/2017/06/12/20-more-new-papers-link-solar-forcing-to-climate-change-now-80-sun-climate-papers-for-2017/#sthash.BW4t50ck.dpbs

Yksi tutkimuksista on Zharkova et al., 2017, jossa ennustetaan minijääkautta vuosille 2020-2053:
We confirm the occurrence of upcoming Modern grand minimum in 2020-2053, which will have a shorter duration (3 cycles) and, thus, higher solar activity compared to MM [Maunder Minimum] - See more at: http://notrickszone.com/2017/06/12/20-m ... t50ck.dpuf
unbiased
Viestit: 1520
Liittynyt: 13.01.2015, 09:31:57

Re: Viilenevää ilmastoa ennustetaan

Viesti Kirjoittaja unbiased »

1. linkissä pari ensimmäistä osaa puhuu lämpötilan kohoamisesta aivan oikein. Sitten Harde, 2017 on "ilmastotiedettä", jossa sotketaan lämpeneminen ja lämpötilan kohoaminen. En viitsinyt penkoa pidemmälle ja katsoa, onko joku edes ajatellut ilmakehän kokonaisenergian lisääntymistä. Sitähän lämpeneminen olisi.

2. linkissä puhutaan auringon aktiivisuuden vaikutuksesta. Auringon säteilyteho muuttuu hieman pilkkujaksojen mukaan. Teoreettisesti 1 W/m2 nostaisi lämpötilaa 0,18 astetta. Maankuoren lämpökapasiteetti on kuitenkin niin suuri, että 1 W/m2 tehon muutos auringon säteilyssä aiheuttaisi vuodessa merien lämpötilan nousuksi 0,0005 astetta, jos lisäsäteilyn teho jäisi kokonaan meriveteen. Kuva
Onkin melkoisen selvää, ettei auringon vähäiset säteilytehon vaihtelut aiheuta mitään muutoksia ilmakehän energiaan, eivät lämmitä tai viilennä useankaan sukupolven aikana. Ilmastonlämpenemishypoteesi elää vain alarmistien mielikuvituksessa, muualla se on kuollut ajatus.

Auringon säteilyspektrin ja hiukkassäteilyn heilahtelut voivat vaikuttaa säähän ja lämpötilaan, kun ilman kosteuspitoisuus vaihtelee. Kosteuden merkitys on suuri. 15 asteen lämpötilassa olevassa ilmassa voi olla vettä höyrynä 10 g. Vesihöyryn latentti energia on 2,5 kJ/g. Ilman lämpökapasiteetti on 1 kJ/kg. Helposti voi laskea, että 0,1 gramman muutos vesihöyrymäärässä aiheuttaa 0,25 asteen lämpötilan muutoksen ilman kokonaisenergia pysyessä entisellään. Teoriassa ilmassa oleva vesihöyry alentaa globaalia keskilämpötilaa noin 15 astetta. Kuva
Avatar
BorisW
Viestit: 1786
Liittynyt: 08.08.2007, 10:38:11
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Re: Viilenevää ilmastoa ennustetaan

Viesti Kirjoittaja BorisW »

Uutta pientä jääkautta ennustaa (tieteeseen vedoten) John Casey esityksessään: https://www.youtube.com/watch?v=yD25umA6tSA The Grand Solar Minimum Published on 13 Feb 2018. Jutussa myös muita lainauksia, kuten Willie Soon ja Barack Obama. Todella hyvä kooste, vaikka alku hieman etoo jenkkijohdannon tapaan.

Päätin näistä uusista ulostuloista tarttua Fennovoiman harhaanjohtaviin HS:n mainoksiin uusiutuvien energioiden tarpeellisuudesta ydinvoiman rinnalla (???), lähettää 8.7.2018 Fennovoiman päättäjille viestin:

Arvoisa Vastaanottaja

Fennovoima Oy:n viimeaikaiseen ehkä hieman epätäsmälliseen lehti-ilmoitteluun viitaten:

Olen geologina vakuuttunut, että maapallon energiatarpeen tyydyttäminen onnistuu vain ydinvoiman avulla oli sitten kyseessä perinteiset suurvoimalat tai lukuisiat modulaariset pienvoimalat, eikä suinkaan uusiutuvan energian avulla. Korostan myös, ettei ihmisen aiheuttamaksi väitetty ilmaston katastrofaalinen lämpeneminen perustu rehelliseen tieteeseen. Olenkin vuodesta 1990 alkaen seurannut YK:n Ilmastopaneelin ja kansainvälisen meteorologian järjestön ylläpitämää doktriiniä ihmisperäisten päästöjen (ennen kaikkea CO2 päästöjen) aiheuttamaa maapallon ilmaston vaarallista lämpenemistä. En toki kiellä etteikö fossiilisten poltoaineiden holtiton käyttö aiheuta haittaa ihmisten terveydelle - joskin pahimmat ongelmat on torjuttavissa suodattimin y.m.

Ilmastoblogissani (huonosti ylläpidetty muiden tehtävien takia) https://ilmasto.wordpress.com/ olen kertonut miksi olen lähes kolmekymmentä vuotta ollut ilmaston lämpenemistä kritsoiva "vastarannan kiiski". Alkuvuosina esiinnyin TV:ssä ja Radiossa kriittisenä puhujana, mutta sen jälkeen kun Pohjoismaiden päälehtien toimittajat päättivä uskoa IPCC:n "tieteellistä sanomaa" ja kun pääministerinä Matti Vanhanen "jyrähti", akateemista vapautta vaarantaen, esitti, että kaikkinainen ilmastonmuutoksen (maapallon katastrofaalinen lämpeneminen) vähättelyn on loputtava heti, minun ja muiden samankaltaisten epäilevien tiedemiesten ääntä ei enää kuultu mediassa - totaalinen boikotti. Nyt tilanne on toivottavasti muuttumassa, kun yhä useampi aurinkotutkija on uskaltanut esittää todellista tietoaan auringon ratkaisevasta osuudesta maapallon ilmaston säätelijänä.

Kehotan siksi kuntelemaan erinomaista joskin valitettavasti vain englannin kielistä puhetta, joka kertoo miksi meidän tulee varautua ilmaston kylmenemiseen: We MUST PREPARE! John L Casey Presentation 2012 Global Cooling (50 min): https://www.youtube.com/watch?v=mhYjlLFRwyo sivun alareunassa mainitaan seuraava Caseyn toinen esitelmä koskien tulevaa pientä jääkautta, eikä suinkaan edelleen katastrofaalista lämpenemistä.
Jos jaksatte katsoa edes osan alussa mainitusta esitelmästä ja vaikka ilmastoblogini ehkä hieman vanhentuneet perusteluni, olen todella kiitollinen ja valmis antamaan Teille aiheesta lisäinfoa.


Kunnioittaen

Boris Winterhalter, eläkkeelä oleva merigeologian dosentti HY

0405116859

kotisivuni: http://www.kolumbus.fi/boris.winterhalter/

unbiased
Viestit: 1520
Liittynyt: 13.01.2015, 09:31:57

Re: Viilenevää ilmastoa ennustetaan

Viesti Kirjoittaja unbiased »

Tarpeellinen kommentointi
On hyvä että on aktiivisia, jotka taistelevat maailmalla hallitsevaa politiikkaa vastaan oman asemansa ja arvonsa menertyksen uhatessa.
Aluksella "Climate Change" on suuret purjeet ja se etenee vauhdilla, mutta aluksen takila natisee ja laho runko vuotaa monesta kohtaa. Alus uponnee muutamassa vuodessa, joten äänestäjä valitse seuraavissa vaaleissa ehdokas, joka osaa myös tehdä oikeat valinnat edes ilmastopolitiikassa.
Muistan MOT ohjelmassa haastatellun Pietarin astronomisen aurinkotutkijan sanoneen noin vuonna 2000, että ilmaston lämpötilan aleneminen voi alkaa v. 2014 paikkeilla ja 2050 on jo hyvin kylnää. Nyt lämpötilojen keskiarvo tai anomalia on pysynyt puoli vuotta 0.01 astee rajoilla täysin edellisestä poikkeavalla tavalla ja MOT silloiset toimiitajat ovat kadonnet. Ilmastopolitiikka voi toistaiseksi edelleen hyvin sen globaalien rahoittajien tahdon mukaisesti.
Carbonautti
Viestit: 987
Liittynyt: 01.09.2015, 19:59:12

Re: Viilenevää ilmastoa ennustetaan

Viesti Kirjoittaja Carbonautti »

NoTricksZone-sivustolla on esitys auringonpilkkujaksoista:
Solar Cycle 24 Going Down As Quietest In Almost 200 Years, May Put The Brakes On Warming
Nykyinen jakso SC24 on heikoin melkein 200 vuoteen.

Ylemmässä kuvassa on esitetty auringonpilkkuluvut (SSN) kuukausittain jaksojen alusta lähtien. Sininen käyrä esittää jaksojen SC1...SC23 keskiarvoja. Harmaa käyrä esittää jakson SC5 arvoja, jollain alkoi Daltonin minimiksi kutsuttu minijääkausi. Punainen käyrä esittää nykyistä jaksoa SC24. Sen aktiivisuus on alle keskiarvon ja muistuttaa SC5:ta.

Alempi kuva esittää eri jaksojen poikkeamia keskiarvosta 121 kuukauden kohdalla jaksojen alusta. Tästä kuvasta nähdään, että pitää mennä taaksepäin jaksoon SC6 asti, ennen kuin aktiivisuus on ollut näin alhainen.
Clearly SC 24 is the lowest activity since the Dalton Minimum (SC 5,6,7) around 1810 when using the entire cycle and not only the maximum activity in short peaks.
Toistaiseksi ei vielä tiedetä, milloin uusi jakso SC25 alkaa.
unbiased
Viestit: 1520
Liittynyt: 13.01.2015, 09:31:57

Re: Viilenevää ilmastoa ennustetaan

Viesti Kirjoittaja unbiased »

Kannattaisi olla varovainen ennustamisessa. Lämpötilojen ennustaminen kumpaankaan suuntaan ei onnistu kovin hyvin. Voisin ennustaa ensi heinäkuun keskilämpötila on 15 ja 20 asteen välillä ensi heinäkuussa. Olen melko varma, että tämä ennuste toteutuu. Eli ennusteelle tulee aina löytyä rajat. Jos ennustaa, että keskilämpötila on välillä 16-18 astetta, todennäköisesti erehtyy.

Alkavatko lämpötilat laskea? Mahdollisesti keskilämpötiloilla on yhteyttä auringon pilkkujen määrään, mutta jos ei tiedetä miten, kysymyksessä on pelkkä usko, jos uskoo lämpötilojen alenevan.
Carbonautti
Viestit: 987
Liittynyt: 01.09.2015, 19:59:12

Re: Viilenevää ilmastoa ennustetaan

Viesti Kirjoittaja Carbonautti »

unbiased kirjoitti: 31.01.2019, 20:21:50 Kannattaisi olla varovainen ennustamisessa...
Totta. Uutisessa sanotaankin varovasti, että auringonpilkkujen vähyys voi vaikuttaa lämpenemiseen.

Aika näyttää.
Avatar
BorisW
Viestit: 1786
Liittynyt: 08.08.2007, 10:38:11
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Re: Viilenevää ilmastoa ennustetaan

Viesti Kirjoittaja BorisW »

David Du Byne (Adapt 2030jatkaa erinomaisia video ja podcast lähetyksiä. Tässä mm Harvardin Yliopiston hanke suihkuttaa kalkkia ilmakehän jäähdyttämiseksi maapalloa. "älkää ihmetelkö välissä olevaa ruokamainosta" David pelottelee hyvin uskottavsti miten USA:bn elintarviketuotanto voi romahtaa.
https://www.youtube.com/watch?v=VNiQnMQ ... ploademail Kannattaa kuunnella, jos englannin kuuntelu sujuu.

Toki häntä myös kritisoidaan, mutta???? http://www.ozpolitic.com/forum/YaBB.pl?num=1524360716/1
Avatar
BorisW
Viestit: 1786
Liittynyt: 08.08.2007, 10:38:11
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Re: Viilenevää ilmastoa ennustetaan

Viesti Kirjoittaja BorisW »

Muistutan vielä mitä Henrik Svensmark puhui jo muutama vuosi sitten: https://youtu.be/x64bWsVUPjo auringon ja kosmisen säteilyn yhteisvaikutuksesta. Israelilainen aurinkotutkija Nir Shaviv liittyi myöhemmin Snemsmarkin porukkaan.
unbiased
Viestit: 1520
Liittynyt: 13.01.2015, 09:31:57

Re: Viilenevää ilmastoa ennustetaan

Viesti Kirjoittaja unbiased »

BorisW kirjoitti: 01.02.2019, 14:06:55 Muistutan vielä mitä Henrik Svensmark puhui jo muutama vuosi sitten: https://youtu.be/x64bWsVUPjo auringon ja kosmisen säteilyn yhteisvaikutuksesta. Israelilainen aurinkotutkija Nir Shaviv liittyi myöhemmin Snemsmarkin porukkaan.
Aurinko on säteillyt energiaa Maahan jo 3 miljardia vuotta melko vakiona ja jatkanee vielä toista miljardia vuotta. Monen ilmastoasiantuntijan käsitys ilmakehän energiasta ja lämpötilasta on kovin puutteellinen. En tiedä missään tarkastellun ilmakehän energian muuttumista tai oikeastaan muuttumattomuutta vakio auringon alla. Lukisivat hiukan vanhoja maatieteen oppikirjoja, joissa kerrotaan ilmakehän energian muodostuvan lämpöenergiasta, kemiallisesta energiasta, potentiaalienergiasta ja tuulienergiasta, jonka voisi jättää huomiotta mitättömänä vaikuttaja. Kaikki näyttävät vain tuijottavan lämpömittariin, joka mittaa lämpöenergiaa. Kuvittelevat sitten lämpöenergian muutosten johtuvan auringosta, vaikka sen tehossa ei merkittäviämuutoksia näy.

Svensmark voi olla oikeassakin, kun puhuu kosmisen säteilyn vaikutuksesta. Hänen pitäisi vain näyttää, että kosminen säteily vaikuttaa ilmakehän kemiallisen (latentin) energian määrään. Jos se vähenee lämpötila kohoaa, koska vakio auringon alla ilmakehän kokonaiseneria pysyy muuttumattomana.

Olen miettinyt edelleen jääkausien johtuneen todellisesta ilmastonmuutoksesta, jonka maapallon elämä sai aikaan. Teoriassa ei ole löytynyt vielä mitään ristiriitaa, kun astronomisissa selityksissä on selvä ristiriita. Jääkausien ajoitus vaihtelee, kun taas astronomiset ilmiöt ovat kellon tarkkoja lukuunottamatta asteroiditörmäyksiä. Auringon säteily pysyy myös hyvin vakiona. Geologiset mullistukset voivat olla mahdollisia, mutta vaikea niilläkin on selittää äkillinen lämpötilan nousu (tuhansia vuosia) ja hidas jäähtyminen monia kymmeniä tuhansia vuosia. Elämä voi vähetä nopeasti, kun olosuhteet ylittävät sopeutumiskyvyn (lämpötila laskee alle nollan liian usein), ja lämpimän kauden alkaessa uusien kasvi ja eläinlajien synty kehittyy hitaasti.
Sademetsiä lienee hävitetty 15%, joka on vähentänyt ilman latenttia energiaa, josta syystä lämpötila on kohonnut asteen. Jos sademetsät olisivatkin lisääntyneet 15%, ilman lämpötila olisi alentunut asteen. Jos sademetsät olisivat kaksinkertaistuneet, lämpötila olisi alentunut 8 astetta ja jääkausi alkanut.
Vastaa Viestiin