Räjähtelevät lepakot

Ilmastotutkimukseen sekä sitä sivuaviin tutkimusaiheisiin liittyvät keskustelut

Valvoja: Hallitus

Tapsa
Valvoja
Viestit: 2944
Liittynyt: 19.02.2008, 16:35:15

Räjähtelevät lepakot

Viesti Kirjoittaja Tapsa »

Kun Antero Ollila tuli tänne keskustelemaan ja kirjoitti juuri Usariin ansiokkaan blogin otsikon aiheesta ja kun minulla rupeaa olemaan vuosi täynnä bannia kyseisestä blogistosta, niin toin aiheen esiin tänne, jotta keskustelua syntyisi, ei pelkästään lepakoista, vaan tuulivoimaloiden painepulssien vaikutuksesta myös ihmisiin ja muihinkin eläimiin.

Yksi varma mekanismi, miten infraääni vaikuttaa, on vaikutus kuuloaistimukseen riittävällä äänenpainetasolla tietenkin.

Tästä luin erinomaisen esimerkin jonkun blogin kommenteista, jossa kirjoittaja kertoi hänen työpaikkansa hallissa olevan (olleen) katossa nosturin, jonka käyntiinpano aiheutti sen, että kaikki taustamelu kuulosti vaimenevan reippaasti eikä itse nosturin ääntä kuulunut ollenkaan.

Vielä muistin opiskeluajoilta ja akustiikan kurssilta ilmeisen syyn tähän tapahtumaan. Sen nimi on stapediusrefleksi eli kuuloluiden yhteen lukitsevan stapediuslihaksen vetäminen. Se on korvan suojelumekanismi, joka toimii matalilla äänillä, koska luonnossa ei juuri voimakkaita ääniä ole. Ihmisten herkkyys vaihtelee reippaasti yksilöittäin. Ilmiö esiintyy myös infraäänillä, mutta tämän tutkimus lienee vielä ollut vähäistä, vaikka tutkimusjärjestelyt olisivat varsin yksinkertaisia.

Tuulimyllyjen paineaaltojen oireista on kirjoiteltu runsaasti, vaikka ne ainakin vielä koskevat ehkä "vain" satoja suomalaisia. Korvien lukkiutuminen ja korvien särky ovat eräitä raportoituja oireita. Molemmat voivat johtua stapediusrefleksistä. Lukkiutuminen on juurikin sen aiheuttama, mutta pitkäaikaisena se aiheuttaa myös särkyä, mikä johtuu em. lihaksen kramppaamisesta. Jaksottainen paineaaltoilu taas aiheuttaa stapediuslihaksen toimimisen luonnottoman tiheään ja mitä ilmeisimmin lihaksen kasvun. Mahtuuko se sitten enää sille varattuun tilaan, lienee kysymysmerkki.

http://aveollila1.puheenvuoro.uusisuomi ... sta-vitsin

unbiased
Viestit: 1320
Liittynyt: 13.01.2015, 09:31:57

Re: Räjähtelevät lepakot

Viesti Kirjoittaja unbiased »

Ollilan plogi luettu, asiallinen kirjoitus. Luulisi olevan mahdollista arvioda laskemalla ali- ja ylipaineitten ero siiven alueella. Netti tulvii kirjoituksia häiriöistä, mutta matemaatisia laskelmia tai mittaustuloksia paineaalloista en löytänyt. Tuulivoimalan suunnittelijoilla on riittävät tiedot, mutta pitävät ne piilossa. Eihän voimalan tehoa ja kestävyyttä voi ilman tietoa laskea. Se panee olettamaan, että puheissa ja havainnoissa haitoista on perää.

Tapsa
Valvoja
Viestit: 2944
Liittynyt: 19.02.2008, 16:35:15

Re: Räjähtelevät lepakot

Viesti Kirjoittaja Tapsa »

Lentokonesuunnittelijoilta nämä paine-erot varmaan irtoavat alta aikayksikön. Toki jättimäisissä tuulimyllyissä on omat vaikeutensa laskea, kun siiven kärki tekee melkoista vaakasuoraa liikettä pyörähdyksen aikana, kun tuulen voimakkuus vaihtelee reilusti pystysuunnassa. Muutenhan lentokoneen painon, siipipinta-alan ja sakkausnopeuden mukaan tuon paine-eron olisi varsin helppo laskea ainakin kohtuudella.

Näitä mittauksia on hiukan tehty Suomessakin. Muistelen, että yhdessä kohteessa oli peruskomponentille saatu n. 90 dB:n painetaso ilman painotuksia kuulokynnykseen eli 20 uPa:n tasoon nähden, kun etäisyys oli 2 km.

Kun olen itse tavannut miehen, joka joutui muuttamaan perheineen upouudesta omakotitalosta vuokralle muutaman asumiskuukauden jälkeen, kun pikkulapsillakin todettiin mm. verenpaineen nousua, niin minun on jotenkin vaikea kuvitella, että olisi jostain nosebo-ilmiöstä tai vastavasta kyse. Tuohon taloon eivät myllyt edes näy.

unbiased
Viestit: 1320
Liittynyt: 13.01.2015, 09:31:57

Re: Räjähtelevät lepakot

Viesti Kirjoittaja unbiased »

Paineaalloista löytyy mittaustuloksia
Kuva
Kuva
Sitten tarvitaankin asiantuntijaa kertomaan vaikutuksista ihmiseen, ja niitä varmaankin löytyy molempiin suuntiin. Ylmemmän kuvan mukaan paineaaltopiikit voivat hyvinkin vahingoittaa pientä eläintä. Voi tehdä kokeen viemällä lepakon diskoon ja katsoa selviääkö hengissä.

Vastaa Viestiin