Uusi näkökohta Svensmarkin tutkimuksiin

Ilmastotutkimukseen sekä sitä sivuaviin tutkimusaiheisiin liittyvät keskustelut

Valvoja: Hallitus

unbiased
Viestit: 1520
Liittynyt: 13.01.2015, 09:31:57

Re: Uusi näkökohta Svensmarkin tutkimuksiin

Viesti Kirjoittaja unbiased »

Laskin joskus pilvien vaikutusta maapallon pintalämpötilaan ja tulin tulokseen, että maapallon saama säteilyenergia vähenee ulosheijastumisesta johtuen mutta ulossäteily vähenee, koska se ei tapahdu pilvisellä säällä maan pinnasta vaan yksiomaa pilvistä ja ilmakehästä matalista lämpötiloista. Tämän seurauksena pintalämpötila olisi 15 C asteemn sijasta 47 C muistaakseni. Löysin kirjoituksenikin viewtopic.php?f=3&t=1881&p=21313&hilit=pilvien+emissiivisyys#p21313

Terminen säteilyhän riippuu säteilijän emissiiviyydestä ja lämpötilan 4. potenssista. Pilvien emissiivisyys on samaa luokaa kuin veden 0,95 ja jään 0,98. Ulossäteily tapahtuukin pääasiassa jääkiteistä. Jos Svensmark on pystynyt osoittamaan, että auringon kosminen säteily lisää pilvisyyttä, niin myös lämpötila kohoaa. Ilmakehän vesihöyryn määrä voi kuitenkin vaihdella muistakin syistä, jolloin lämpötila vaihtelee vaikka ilmakehän energia pysyy vakiona eikä mitään muutoksia auringon säteilyssä tarvitse tapahtua.
Avatar
BorisW
Viestit: 1786
Liittynyt: 08.08.2007, 10:38:11
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Re: Uusi näkökohta Svensmarkin tutkimuksiin

Viesti Kirjoittaja BorisW »

unbiased kirjoitti:Jos Svensmark on pystynyt osoittamaan, että auringon kosminen säteily lisää pilvisyyttä, niin myös lämpötila kohoaa. .

En oikein ymmärrä mikä kohottaisi maan pinnan läheisen ilman lämpötilaa pilvisellä säällä. Kirkkaalla säällä aurinko lämmittää normaalisti maanpintaa, joka sitten säteilee yöllä, eli menettää tuon saamansa lämmön. Pilvisellä säällä aurinko ei "lämmitä" maanpintaa, niin mistä lämpötilan nousu? Ainakin osa auringon säteilyenergiasta heijastuu takaisin avaruuteen (tämä on tietenkin spekulaatiota).

Aikoinaan leikin MODTRAN ohjelmalla ja saatoin havaita miten maanpinnan lämpötila vaihteli kirkkaan taivaan ja pilvisyyden vaikutuksesta. Pilvisäällä tapahtui lämpötilan alenemista; myös yöllä joskin vaikutus oli vähäisempää.

Svensmarkin vuosikymmeniä sitten aloittamat tutkimukset antoivat tuloksena, että maapallon pilvisyyden 3 prosentin lisääntyminen kompensoisi silloisen CO2:n lisääntymisen aiheuttaman lämmön. Toki ainakin Heikki Nevanlinna silloin esitti voimakasta kritiikkiä, mutta Svensmark jatkoi tutkimuksiaan ja on nyt päättymässä, että hänen kosmisen säteilyn synnyttämät pilvet voivat olla todellisuutta, eli toimivat maapallon lämpötilan säätelijänä; eräänlaisena termostaattina.
unbiased
Viestit: 1520
Liittynyt: 13.01.2015, 09:31:57

Re: Uusi näkökohta Svensmarkin tutkimuksiin

Viesti Kirjoittaja unbiased »

BorisW kirjoitti:
unbiased kirjoitti:Jos Svensmark on pystynyt osoittamaan, että auringon kosminen säteily lisää pilvisyyttä, niin myös lämpötila kohoaa. .

En oikein ymmärrä mikä kohottaisi maan pinnan läheisen ilman lämpötilaa pilvisellä säällä. Kirkkaalla säällä aurinko lämmittää normaalisti maanpintaa, joka sitten säteilee yöllä, eli menettää tuon saamansa lämmön. Pilvisellä säällä aurinko ei "lämmitä" maanpintaa, niin mistä lämpötilan nousu? Ainakin osa auringon säteilyenergiasta heijastuu takaisin avaruuteen (tämä on tietenkin spekulaatiota). ......

Lämpöenergian määrä maan pinnalla riippuu tietenkin auringosta tulevasta energiasta, joka pilvisellä säällä on vähäisempää pilvien aiheuttaessa näkyvän valon osittaisen heijastumisen pois. Lämpöenergia poistuu maapallolta osittain maan pinnan säteilynä ja ilmakehän säteilynä. Pilvisellä säällä lämpösäteilyä voi poistua vain pääosin pilvistä, joiden lämpötila on pakkasen puolella. Emisssiivisyys on samaa luokkaa kuin maan pinnan, mutta säteily on puolta heikompaa kuin maan pinnan. Säteilyn tehohan on verrannollinen lämpötilan 4. potenssiin.

Lämpötila voi tietenkin alentuakin, koska pilvisellä säällä latentin energian osuuden voi ajatella lisääntyvän. Laskelmassani viewtopic.php?f=3&t=1881&p=21313&hilit=pilvien+emissiivisyys#p21313 latentin energian muutoksia ei ajateltu tapahtuvan. Laskelmani on siinä suhteessa puutteellinen, mutta niin ovat muidenkin laskelmat.

Jotkut tässä väittävät, että pilvien takaisinsäteily lämmittää maan pintaa. Tämä on väärinkäsitys! Maan pinnasta lämpöä poistuu edelleen johtumalla ja säteilemällä kohti ilmakehää, mutta säteily-ympäristö ei ole kylmä avaruus. Pilvistä ei lämpöä palaa maan pinnalle. Kasvihuonekaasujen vaikutus on hiukan sama kuin pilvien, mutta mitättömän vähäinen verrattuna pilviin. Svensmarkin mukaan
Svensmarkin vuosikymmeniä sitten aloittamat tutkimukset antoivat tuloksena, että maapallon pilvisyyden 3 prosentin lisääntyminen kompensoisi silloisen CO2:n lisääntymisen aiheuttaman lämmön.
Ilmiön selitys on monitahoinen. Pilvet vähentävät maan säteilya, estävät auringon säteilyä ja vaikuttavat latentin energian määrään - kaikki nämä vaikuttavat mittauskorkeuden lämpötiloihon. Enpä sanoisi mitään varmaa, enkä ainakaan vertaisi kasvihuoneilmiöhömpötykseen.
Vastaa Viestiin