Adjusointi nostaa lämpötiloja

Ilmastotutkimukseen sekä sitä sivuaviin tutkimusaiheisiin liittyvät keskustelut

Valvoja: Hallitus

nokikolari
Viestit: 75
Liittynyt: 15.09.2010, 18:00:32

Adjusointi nostaa lämpötiloja

Viesti Kirjoittaja nokikolari »

Kirjoittelin aikaisemminkin adjusoimalla ja homogenoimalla aikaansaadusta AGV:stä.

Samaan juttuun jatkoa.
http://wattsupwiththat.com/2013/01/07/a ... e-network/

Asemaverkoston tarkka kuvaus
http://www.ncdc.noaa.gov/crn/

Melko varmasti sama tilanne on muissakin maissa. Huonosti suunnitellun ja toteutetun sääasemaverkoston mittaukset on pakko adjusoida ja homogenoida.
Voi hyvinkin olla, että AGV on 'sisäänrakennettu' näihin menetelmiin. -Minulla ei ainakaan ole tullut vastaan menetelmille tehtyjä perusteellisia virheanalyysejä.
Avatar
BorisW
Viestit: 1786
Liittynyt: 08.08.2007, 10:38:11
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Re: Adjusointi nostaa lämpötiloja

Viesti Kirjoittaja BorisW »

Olisi tietysti hyvä käyttää suomenkielisiä termejä eikä fingelskaa, sillä adjusoiminen (engl adjust = säätäminen/sovittaminen/korjaaminen) ei löydy Nykysuomen sanakirjasta. Joka tapauksessa myös ilmatieteen laitoksemme pyrkii korjaamaan säähavaintoasemiensa tuloksia silloin kun mittausaseman ympäristö muuttuu tai asema siirretään toiseen paikkaan. Lisäksi havaintoja pyritään korjaamaan mittareiden kalibroinnin jälkeen. Menetelmät eivät tosin ole idioottivarmoja.

Oletettavasti suurimmat virheet tapahtuvat kaupunkisaarekevaikutusta (Urban Heat Island effect - UHI) kompensoitaessa (tasattaessa). Ajatelkaamme vaikkapa Helsingin Kaisaniemen säähavaintoasemaa. Kaupunki on kasvanut aseman ympärillä ja se tietenkin nostaa lämpötilaa. Yksi keino on verrata "neitseellisessä maastossa olevan mittarin vaihtelua ja sovittaa tulokset päättelemällä, mutta miten tällaisessa otetaan luotettavasti huomioon tuulen suunnan vaikutuksen, kun välillä tulee maalta ja välillä mereltä, joka lisäksi on joko jäässä tai avoinna?

Toki täytyy muistaa, että ilmastosta puhuttaessa ei yleensä käytetä absoluuttisia lämpötiloja vaan erotusta aiemmista arvoista, eli tutkitaan trendiä - muutoksen suuntaa. Mielenkiintoisempi kysymys liittyy homogenointiin (yhdenmukaistamiseen), jossa monien mittausasemien tuloksia tarkasteltaessa on tapana poistaa kovasti poikkeavat arvot, koska niiden oletetaan edustavan jotain häiriötä. Outoa on myös laskea lämpötilojen keskiarvoja, jolloin kuvitellaan, että suuressa aineistossa piilevät mahdolliset virheet kompensoituvat (korjaantuvat). Siksi uskalletaan virheellisesti antaa tuloksia useammalla desimaalilla kuin mihin mittaustarkkuus oikeuttaa.
Layman
Viestit: 283
Liittynyt: 17.02.2009, 10:56:46

Re: Adjusointi nostaa lämpötiloja

Viesti Kirjoittaja Layman »

Ainakin minua on pitkään askarruttanut miksi satelliittimittaukset näyttävät varsin maltillista lämpötilan nousua
http://www.drroyspencer.com/latest-global-temperatures/
vaikka samanaikaisesti alarmistit väittävät lämpötilan nousseen rajusti ja jopa kiihtyvällä vauhdilla. Onko satelliittimittaukset yleensä epäluotettavia vai onko linkin osoittama käyrä tehty väärällä tavalla? Mistä löytyy siinä tapauksessa luotettavampi versio?

Kaikki jotka edes vähän on yrittänyt katsoa "perinteistä" mitta-asema-dataa on tietysti huomannut että taajama- ja maaseutuasemien välillä useimmiten löytyy selvä ero siten, että taajama-asemat useammin kuin maaseutuasemat osoittavat lämpenemistä - ero on hyvin selvä. UHI_ilmiö on selvästi olemassa ja varsin merkittävä.

Koska maaseutuasemia kuitenkin on kohtalaisen paljon, niissä pitäisi kai ilman korjauksiakin pystyä havaitsemaan tätä kiihtyvää lämpenemistä jos sitä on esiintynyt.

On väitetty että perinteisillä analyysimenetelmillä pystyy suodattamaan pois häiriötekijöitä ( eli tässä yhteydessä luonnollinen lämpötilan vaihtelu ) ja siten saada näkyviin alla oleva pitkäaikaisempi (CO2-päästöjen aiheuttama) trendi. Näin tietysti on, periaatteessa, ja puhtaasti matemaattisesti. Mutta jos ei ole tietoa siitä mitkä ja kuinka suuria nämä ”luonnolliset muutokset” ovat, niin eihän sellainen korjaus voi olla kovinkaan luotettava! Tähänhän kuuluu myös esim. maankäytön aiheuttama lämpeneminen, onko tätä edes yritetty korjata pois, vai meneekö sekin CO2:n piikkiin?
Tronic
Viestit: 352
Liittynyt: 15.08.2010, 16:38:00

Re: Adjusointi nostaa lämpötiloja

Viesti Kirjoittaja Tronic »

Alarmistit käyttävät mieluiten pohjoisen pallonpuoliskon maa-asemiin perustuvaa lämpötilapoikkeamaa (joka on voimakkaimmin nouseva), kun taas satelliittidata koskee koko alailmakehän lämpötilaa (myös merialueita ja myös eteläistä pallonluoliskoa). Maa-alueet ovat luonnostaan herkempiä lämpötilojen vaihtelulle (koska maa eristää lämpöä ja sen lämpökapasiteetti on pieni) ja lisäksi nyt viime vuosina näyttää vallinneen trendi, jossa NH lämpenee (P-napajäätikkö pienenee) ja SH jäähtyy. Yksinkertaisesti on siis valittu data, joka parhaiten tukee haluttua sanomaa. Se varsinainen maapallon lämpömäärän vaihtelua koskeva kysymys ei tosin näy yhdessäkään näistä sarjoista, vaan siitä saisi parhaiten tietoa valtameristä, Argo-mittauspoijujärjestelmän kautta. Kyseinen järjestelmä vaan on jäänyt ilmastokeskustelussa täysin paitsioon ja osaltaan sen käyttöä toki rajoittaa se, että järjestelmästä on saatu dataa vasta vuodesta 2003 alkaen.

Oma asiansa on sitten se miten HadCrut ja muut sarjat eroavat toisistaan. Eroja on "korjauksissa", laskentatavoissa ja käytetyissä lämpötila-asemissa. UHI ja muut alueellista kattavuutta koskevat ilmiöt ovat toki mukana, mutta sarjojen luotettavuudesta on hyvin vähän uskottavaa tutkimusta. Muutama vuosi takaperin tehty BEST-selvitys oli sellainen pohjanoteeraus, että oksat pois.
Avatar
BorisW
Viestit: 1786
Liittynyt: 08.08.2007, 10:38:11
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Re: Adjusointi nostaa lämpötiloja

Viesti Kirjoittaja BorisW »

Aihetta käsittelin juuri omassa ilmasto.wordpess.com blogissani. Siihen liittyvä kuvitettu teksti on liitteenä:
Liitteet
Lämpeneminen on pysähtynyt.pdf
Mietteitä lähitulevaisuuden lämpötiloista.
(246.58 KiB) Tiedosto ladattu 439 kertaa
Vastaa Viestiin