Kasvihuoneilmiö ei lämmitäkään Venuksen pintaa!!

Ilmastotutkimukseen sekä sitä sivuaviin tutkimusaiheisiin liittyvät keskustelut

Valvoja: Hallitus

kahannin
Viestit: 431
Liittynyt: 25.04.2010, 15:05:40

Kasvihuoneilmiö ei lämmitäkään Venuksen pintaa!!

Viesti Kirjoittaja kahannin »

Lapasesta karanneen kasvihuoneilmiön "olemassaolo" on päätelty Venuksen korkeasta pintalämpötilasta ja ilmakehän suuresta hiilidioksidipitoisuudesta. Nyt viimeaikaiset satelliittimittaukset ovat osittaneet, että Venuksen pinnalla vallitsee sama lämpötila läpi planeetan +465 astetta.

Venuksesta tiedetään, että siellä vuorokausi on noin parikymmentä vuorokautta pitempi kuin vuosi. Se merkitsee sitä, että planeetan yhdellä puolella on yhtäjaksoinen neljän (4) Maapallon kuukauden pituinen päivä ja toisella puolella on tietenkin samaan aikaan yhtämittainen neljän Maapallon kuukauden pituinen yö.

Venuksen ilmakehä on tiheä, pinnalla vallitsee lähes 100 atmosfäärin paine, mikä vastaa painetta 100 metrin syvyydessä merissä tai järvissä. Venuksen ilmakehä jaetaankin toisistaan selkeästi erillisiin alailmakehään ja yläilmakehään. Alailmakehässä ei ole horisontaalisia tuulia. Niitä ei tietenkään voi olla, koska planeetan pintalämpötila on sama kaikkialla, ei ole lämpötilagradienttia indusoimaan tuulia.

Yläilmakehässä on taas erittäin rajujakin tuulia, joissa tuulen voimakkuus on jopa luokkaa 700 km/h. Se ei tietenkään ole mikään ihme, koska (kuten jo sanottu) neljän kuukauden aikana Aurinko lämmittää yläilmakehää voimakkaasti. Samaan aikaan neljän kuukauden yön aikana pimeän puolella oleva yläilmakehä jäähtyy voimakkaasti. Hämärän rajamailla on erittäin suuri lämpötilagradientti, joten tuulen voimakkuuden tuleekin olla suuri.

Alailmakehän homogeeniseen lämpötilaan läpi planeetan on syytä kiinnittää huomiota. Se on sama huolimatta siitä, että (kuten jo sanottu) Aurinko paistaa neljä kuukautta putkeen tai on paistamatta neljä kuukautta putkeen. Tästä voidaan vetää yksi ja vain yksi johtopäätös: Auringon lämmöllä ei ole mitään merkitystä Venuksen pintalämpötilan muodostumisessa!
Tästä johtopäätöksestä saamme edelleen kolme tärkeää korollaaria:
1) Venuksen pintaa lämmittää planeetan sisäosista tuleva lämpö.
2) Kasvihuoneilmiöllä ei ole mitään merkitystä Venuksen pinnan lämmittämisessä.
3) Kasvihuoneilmiötä ei ole olemassa.Mot.
Viimeksi muokannut kahannin, 13.08.2010, 13:13:02. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
juakola
Valvoja
Viestit: 482
Liittynyt: 07.02.2010, 02:05:48

Re: Kasvihuoneilmiö ei lämmitäkään Venuksen pintaa!!

Viesti Kirjoittaja juakola »

Aika absurdi johtopäätös, premisseissäsi on jotain vikaa tai sitten sieltä puuttuu oleellisia premissejä.
Kerrotko miten auringon säteet ovat niin selektiivisiä, että ne lämmittävät Maanpintaa mutta eivät Venuksen?
Venus on kaikenlisäksi lähempänä Aurinkoa kuin Maa.
kahannin
Viestit: 431
Liittynyt: 25.04.2010, 15:05:40

Re: Kasvihuoneilmiö ei lämmitäkään Venuksen pintaa!!

Viesti Kirjoittaja kahannin »

juakola kirjoitti:Aika absurdi johtopäätös, premisseissäsi on jotain vikaa tai sitten sieltä puuttuu oleellisia premissejä.
Kerrotko miten auringon säteet ovat niin selektiivisiä, että ne lämmittävät Maanpintaa mutta eivät Venuksen?
Venus on kaikenlisäksi lähempänä Aurinkoa kuin Maa.


Oleellinen premissi on tässä tapauksessa lämpötilatieto, jonka suuri määrä ja homogeeninen jakautuminen Venuksella on ollut kiveen hakattua faktaa! Mikä sen nyt yhtäkkiä muuttaisi epäilyksenalaiseksi?

Venus on toki lähempänä Aurinkoa kuin Maapallo, joten juuri sen takia olettaisi, että neljän kuukauden päivän aikana Venuksen pinta lämpenisi kuumemmaksi kuin vastaavan aikaa yössä oleva pinta. Näin ei kuitenkaan tapahdu. Kummallakin puolella on sama lämpötila.

Auringon säteet eivät tietenkään ole selektiivisiä. Ne ilman muuta lämmittävät sitä kohtaa, minne ne pääsevät, eli Venuksella sen yläilmakehää!

Venuksen tiheä alailmakehä sen sijaan on tässä tapauksessa hyvin selektiivinen eriste. (Rakennusalalla toimivana tiedät, että kaasut ovat eristeitä, vaikkakaan ilmastonmuutospuolella toimiessasi et ehkä ole tätä asiaa noteerannut). Se estää Auringon säteiden pääsyn Venuksen pinnalle.
Lorentz3
Viestit: 1884
Liittynyt: 23.12.2009, 13:55:45

Re: Kasvihuoneilmiö ei lämmitäkään Venuksen pintaa!!

Viesti Kirjoittaja Lorentz3 »

Aurinkokunnan synty ymmärretään tietääkseni niin hyvin että planeettojen allkuainekoostumus on kohtuullisenhyvin tunnettu. Mistä Venuksen sisäinen lämpö voisi siis olla peräisin kun se ei voi seurata radioaktiivisesta hajoamisesta sen enempää kuin maassakaan? Venuksella ei ole isoa kuuta joka lämmittäisi planeettaa vuorovesivoimalla ja Venus on myös planeettana suunnilleen yht vanha kuin maapallo joten se ei ole voinut pidättää lämpöä menneiltä ajoilta sen enempää kuin maapallokaan.
jpp
Viestit: 699
Liittynyt: 20.11.2009, 16:38:09

Re: Kasvihuoneilmiö ei lämmitäkään Venuksen pintaa!!

Viesti Kirjoittaja jpp »

Kasviohuonehuoneilmiö kuussa, johtuukohan se siitä että apollo-astronautit ajeli siellä nelivetoisella 'kaupunkimaasturilla'?
http://climategate.nl/wp-content/upload ... e_Moon.pdf
Tronic
Viestit: 351
Liittynyt: 15.08.2010, 16:38:00

Re: Kasvihuoneilmiö ei lämmitäkään Venuksen pintaa!!

Viesti Kirjoittaja Tronic »

Linkittämäsi juttu vaati kommentointia, joten rekisteröidyin lopulta tänne foorumeille. Onhan tätä tullut kohta vuoden verran lueskeltua kuitenkin...

Stefan-Boltzmannia ja keskilämpötiloja käytettäessä oletetaan kappaleelle suuri lämpökapasiteetti (tähän kirjoittaja viittaa puhuessaan lämmön siirtymisestä puolen metrin syvyyteen), jolloin lämpötila tosiaan pysyy jokseenkin vakiona. Kirjoittaja on päinvastoin kääntänyt asian päälaelleen ja olettanut pinnan lämpökapasiteetin nollaksi, jolloin on saatu laskennallisesti absoluuttiseen nollaan päätyvä lämpötila. Kuun tapauksessa totuus näyttäisi olevan näiden väliltä, eli lämpötilat vaihtelevat voimakkaasti.

Kirjoittaja viittaa myös mustan kappaleen mahdottomuuteen, perustellen laboratoriokokeissa käytettävillä täydellisyyttä tavoittelevilla onkaloilla, vaikka jo pelkkä mattamusta pinta (hiili, noki) on lähes täydellinen musta kappale. Todellisuudessa planeetat eivät ole mustia, vaan ennemminkin harmaita kappaleita, eli albedo ei ole nolla, vaan isompi luku. Albedo kuitenkin vaikuttaa vastaavalla tapaa sekä saapuvaan auringonsäteilyyn (albedon mukainen osuus heijastuu pois) että lähtevään mustan kappaleen säteilyyn (albedon mukainen osa jää säteilemättä), joten tämän tarkastelun kannalta ei ole olennaista miten musta kappale todellisuudessa on.

Kuussa lämpötilat pääsevät vaihtelemaan suuresti nimenomaan koska kuulla ei ole vettä eikä kaasukehää. Hiekka, kivi ja vastaavat ovat kohtuullisia lämmöneristeitä, joten lämpöä pääsee päivän aikana varastoitumaan vain ohueeseen pintakerrokseen. Maapallon pinnasta suurta osaa puolestaan peittää vesi, joka on suuren lämpökapasiteettinsa avulla erittäin tehokas lämmön siirtäjä. Näin lämpöä siirtyy merivirtojen mukana syvälle pinnan alle ja jopa sinne toiselle puolelle maapalloa. Myös pelkkä kaasukehä voi tuulten mukana tasata lämpötiloja, vaikka kaasujen lämpökapasiteetti onkin varsin olematon. Tiedämme maan pintalämpötilan olevan jokseenkin tasaisesti 290 K, joten oletus äärettömän lämpökapasiteetin harmaasta kappaleesta on perusteltu, kun halutaan karkea arvio tasapainolämpötilasta.

Mikään tässä käsitellyistä aiheista ei liity millään tapaa kasvihuoneilmiöön, siis siihen että kaasukehä läpäisee säteilyä paremmin lyhyillä aallonpituuksilla, näkyvän valon alueella (ja sen ympäristössä), kuin planeetan itsensä säteilemän IR-säteilyn alueella (pitkä aallonpituus).
Tapsa
Valvoja
Viestit: 2944
Liittynyt: 19.02.2008, 16:35:15

Re: Kasvihuoneilmiö ei lämmitäkään Venuksen pintaa!!

Viesti Kirjoittaja Tapsa »

Tronic kirjoitti: Albedo kuitenkin vaikuttaa vastaavalla tapaa sekä saapuvaan auringonsäteilyyn (albedon mukainen osuus heijastuu pois) että lähtevään mustan kappaleen säteilyyn (albedon mukainen osa jää säteilemättä), joten tämän tarkastelun kannalta ei ole olennaista miten musta kappale todellisuudessa on.


Onhan sillä merkitystä, koska kappaleen "mustuusaste" on taajuuden funktio ja tulevan ja lähtevän säteilyn maksimi-intensiteettien taajuudet ovat kaukana toisistaan.
Tronic
Viestit: 351
Liittynyt: 15.08.2010, 16:38:00

Re: Kasvihuoneilmiö ei lämmitäkään Venuksen pintaa!!

Viesti Kirjoittaja Tronic »

Tällä yksinkertaistuksen tasolla on planeetan albedon spektri joka tapauksessa aika merkityksetön asia ja harmaan kappaleen olettaminen on perusteltua.
kahannin
Viestit: 431
Liittynyt: 25.04.2010, 15:05:40

Re: Kasvihuoneilmiö ei lämmitäkään Venuksen pintaa!!

Viesti Kirjoittaja kahannin »

Lorentz3 kirjoitti:Aurinkokunnan synty ymmärretään tietääkseni niin hyvin että planeettojen allkuainekoostumus on kohtuullisenhyvin tunnettu. Mistä Venuksen sisäinen lämpö voisi siis olla peräisin kun se ei voi seurata radioaktiivisesta hajoamisesta sen enempää kuin maassakaan? Venuksella ei ole isoa kuuta joka lämmittäisi planeettaa vuorovesivoimalla ja Venus on myös planeettana suunnilleen yht vanha kuin maapallo joten se ei ole voinut pidättää lämpöä menneiltä ajoilta sen enempää kuin maapallokaan.


Kerrataan ensin pääasia: Venuksen yksi puoli on Aurinkoon päin neljä (4) Maapallon kuukautta ja samaan aikaan sen toinen puoli on Auringosta poispäin neljä (4) Maapallon kuukautta. Siitä huolimatta Venuksen pinnalla vallitsee läpi planeetan sama lämpötila. Siitä voimme päätellä, että Auringon lämpö ei yllä Venuksen pinnalle. Jos se yltäisi, niin päivän puolella olisi selvästi korkeampi lämpötila kuin yön puolella.

Maapallolla esimerkiksi Saharan alueella yö kestää vain 12 tuntia. Se näkyy lämpötilalukemissa: yöllä maan pinnassa lämpötila laskee nollaan ja päivällä Auringon paisteessa maan lämpötila nousee rosvopaistoksen kypsennyslukemiin. Koska Maapallo on kauempana Auringosta kuin Venus, niin Venus saa enemmän Auringon säteilyä. Auringon lämmittävän vaikutuksen pitäisi olla Venuksen pinnalla paljon suurempi. Lisäksi Venuksen pinta saa kerralla 2880 tuntia Auringon paistetta. Jos Sahara saisi yhtäjaksoisesti 2880 tuntia Auringon paistetta, niin rosvopaisti siellä hiiltyisi ja vastaavasti 2880 tunnin yhtämittaisen yön aikana maa alkaisi jo routia.

Koska Auringon lämmöllä ei ole mitään merkitystä Venuksen pinnan lämmityksessä, niin kasvihuoneilmiölläkään ei ole Venuksessa mitään merkitystä lämmityksen tai minkään muun seikan kanssa. Meillä on tässä kiistämätön todiste siitä, että kasvihuoneilmiötä ei ole olemassa!

Luulisi tämän seikan rauhoittavan Sinua: olet aivan turhaan ollut huolissasi olemattoman ilmiön vuoksi. Ihmiskunnan voimavarat voidaan nyt valjastaa todellisten ongelmien ratkomiseen, sen ei enää Don Quijottena tarvitse käydä virtuaalisen tuulimyllyn kimppuun.

Koska Venuksen pinta kuitenkin on kuuma, +465 astetta, ja se ei siis saa lämpöä Auringosta, niin lämpö tulee planeetan sisäosista, jossa sitä muodostuu ydinreaktioissa kaiken aikaa, kuten Maapallollakin.

P.S. Korollaarina seuraa myös se, että kasvihuoneilmiötä ei voi todistaa oikeaksi, koska tyhjästä on paha nyhjästä. Eikö totta!
Layman
Viestit: 283
Liittynyt: 17.02.2009, 10:56:46

Re: Kasvihuoneilmiö ei lämmitäkään Venuksen pintaa!!

Viesti Kirjoittaja Layman »

Kyllähän se lämpöenergia sielläkin on peräisin auringosta ja n.s. kasvihuoneilmiö on olemassa sielläkin vaikka tasapainotila on aika lailla erilainen kuin maapallolla.
M.m. tässä aika pitkässä artikkelissa
http://scienceofdoom.com/2010/08/16/con ... ll-of-gas/
ja erityisesti L Weinsteinin kirjottamassa kappaleessa ”Solar Heating and Outgoing Radiation Balances….” pohditaan tätä.
Lorentz3
Viestit: 1884
Liittynyt: 23.12.2009, 13:55:45

Re: Kasvihuoneilmiö ei lämmitäkään Venuksen pintaa!!

Viesti Kirjoittaja Lorentz3 »

kahannin kirjoitti:Koska Venuksen pinta kuitenkin on kuuma, +465 astetta, ja se ei siis saa lämpöä Auringosta, niin lämpö tulee planeetan sisäosista, jossa sitä muodostuu ydinreaktioissa kaiken aikaa, kuten Maapallollakin.

Kävivätkö Itämaan Tietäjät tai Joulupukki ehkä tumppaamassa valtaisat määrät Uraania Veenukseen kun se muutoin on jakautunut kosmokseen suhteellisen tasaisesti? :mrgreen:

ps. Oivalsit aivan oikein että suora auringonvalo ei lämmitä Venuksen pintaa. Tästä ei tietenkään seuraa etteikö aurinko lämmittäisi Venuksen ilmakehää vallan hemmetisti, joka sitten lämmittää itse planeettaa.
kahannin
Viestit: 431
Liittynyt: 25.04.2010, 15:05:40

Re: Kasvihuoneilmiö ei lämmitäkään Venuksen pintaa!!

Viesti Kirjoittaja kahannin »

Layman kirjoitti:Kyllähän se lämpöenergia sielläkin on peräisin auringosta ja n.s. kasvihuoneilmiö on olemassa sielläkin vaikka tasapainotila on aika lailla erilainen kuin maapallolla.
M.m. tässä aika pitkässä artikkelissa
http://scienceofdoom.com/2010/08/16/con ... ll-of-gas/
ja erityisesti L Weinsteinin kirjottamassa kappaleessa ”Solar Heating and Outgoing Radiation Balances….” pohditaan tätä.


Venuksen alailmakehässä on lämmön konvektiota vain ylöspäin. Planeetan pintalämpötila on kauttaaltaan sama, joten horisontaalisia tuuli ei ole, koska ei ole lämpötilagradienttia. Vertikaalisia tuulia, luokkaa 1 m/s alkaa esiintyä, kun pinnasta noustaan hieman korkeammalla.

Antamassasi linkissä esitetyt adiabaattiset mekanismit eivät ole realistisia. Kuka olisi Venuksen yläilmakehässä kaatamassa kaasua pinnalle? Pitäisi olla melkoiset värkit, jos esimerkiksi 1 atmosfäärin paineesta kaataisi kaasua 100 atmosfääriin, mikä on pinnalla vallitseva alailmakehän paine. Yläilmakehä elää omaa elämäänsä, sen tuulet eivät vaikuta alailmakehään. No ehkä alailmakehän yläosissa vaikutusta hieman olisi.

Pitää huomata, että hiilidioksidi taittaa niin voimakkaasti valoa, että horisontaalinen valonsäde kiertäisi planeetan ympäri, jos se olisi tarpeeksi voimakas. Venuksessa voisi siis periaatteessa katsoa itseään niskaan! Vertikaalisesti tuleva valonsäde taittuu tietenkin myös voimakkaasti, vain osa siitä saattaa päästä pintaan asti. Koska kyseessä on heijastumien kautta edennyt säde, sillä ei ole lämmitystehoa. Auringon valo ei lämmitä Venuksen pintaa. Ja niinhän sen pitääkin olla, koska pimeän ja päivän puolella on sama lämpötila. Venuksen alailmakehässä ei ole mitään kasvihuonekaasuilmiötä.
kahannin
Viestit: 431
Liittynyt: 25.04.2010, 15:05:40

Re: Kasvihuoneilmiö ei lämmitäkään Venuksen pintaa!!

Viesti Kirjoittaja kahannin »

Lorentz3 kirjoitti:
kahannin kirjoitti:Koska Venuksen pinta kuitenkin on kuuma, +465 astetta, ja se ei siis saa lämpöä Auringosta, niin lämpö tulee planeetan sisäosista, jossa sitä muodostuu ydinreaktioissa kaiken aikaa, kuten Maapallollakin.

Kävivätkö Itämaan Tietäjät tai Joulupukki ehkä tumppaamassa valtaisat määrät Uraania Veenukseen kun se muutoin on jakautunut kosmokseen suhteellisen tasaisesti? :mrgreen:

ps. Oivalsit aivan oikein että suora auringonvalo ei lämmitä Venuksen pintaa. Tästä ei tietenkään seuraa etteikö aurinko lämmittäisi Venuksen ilmakehää vallan hemmetisti, joka sitten lämmittää itse planeettaa.


Alat sitten perehtyä asiaan, kun kaikki muu (sokea?) yrittämäsi on ensin epäonnistunut! Kyseessä ovat samat Itämaan Tietäjät/Joulupukki, jotka ovat tumpanneet muutkin alkuaineet, kuten esimerkiksi raudan Venukseen. Uraani on alkuaine alkuaineiden joukossa, joka muodostuu tähtien fuusioreaktiossa järjestysnumeronsa ilmoittamalla ajallaan ja paikallaan. Kyseisessä reaktiossa muodostuu tietenkin ensin heliumia, järjestysluvultaan 2 jne. Peruskemiaa.

Miten ihmeessä voit päätellä, että uraani olisi jakaantunut Kosmokseen suhteellisen tasaisesti? Se on raskas alkuaine (2,5 kertaa rautaa raskaampi) ja siksi tietenkin esiintyy runsaimpana planeettojen/tähtien ytimissä. Rauta keveämpänä on sitten uraanin päällä ja raudan päällä kivi jne.

Venuksen yläilmakehä tietenkin lämpiää päivän aikana ja jäähtyy yön aikana. Lämmön suhteen se elää omaa elämäänsä erillään alailmakehästä. Auringon valon energia träppäytyy jo yläilmakehään, siitä ei enää liikene mitään alailmakehään.
Lorentz3
Viestit: 1884
Liittynyt: 23.12.2009, 13:55:45

Re: Kasvihuoneilmiö ei lämmitäkään Venuksen pintaa!!

Viesti Kirjoittaja Lorentz3 »

kahannin kirjoitti:
Lorentz3 kirjoitti:Alat sitten perehtyä asiaan, kun kaikki muu (sokea?) yrittämäsi on ensin epäonnistunut! Kyseessä ovat samat Itämaan Tietäjät/Joulupukki, jotka ovat tumpanneet muutkin alkuaineet, kuten esimerkiksi raudan Venukseen. Uraani on alkuaine alkuaineiden joukossa, joka muodostuu tähtien fuusioreaktiossa järjestysnumeronsa ilmoittamalla ajallaan ja paikallaan. Kyseisessä reaktiossa muodostuu tietenkin ensin heliumia, järjestysluvultaan 2 jne. Peruskemiaa.

Miten ihmeessä voit päätellä, että uraani olisi jakaantunut Kosmokseen suhteellisen tasaisesti? Se on raskas alkuaine (2,5 kertaa rautaa raskaampi) ja siksi tietenkin esiintyy runsaimpana planeettojen/tähtien ytimissä. Rauta keveämpänä on sitten uraanin päällä ja raudan päällä kivi jne.

Planeetat ovat syntyneet aikanaan samasta materiapilvestä kuin Aurinkokin. Mitään tunnettua mekanismia (jos siis Joulupukkia jne. ei lasketa) joka olisi konsentroinut uraania nimenomaan Veenukseen ei tunneta.

Venuksen yläilmakehä tietenkin lämpiää päivän aikana ja jäähtyy yön aikana. Lämmön suhteen se elää omaa elämäänsä erillään alailmakehästä. Auringon valon energia träppäytyy jo yläilmakehään, siitä ei enää liikene mitään alailmakehään.

Ööh mikähän estää yläilmakehää lämmittämästä alailmakehää? Tästä artikkelista on sinulle suurta hyötyä, ainakin jos osaat lukea:

http://en.wikipedia.org/wiki/Atmosphere_of_Venus
kahannin
Viestit: 431
Liittynyt: 25.04.2010, 15:05:40

Re: Kasvihuoneilmiö ei lämmitäkään Venuksen pintaa!!

Viesti Kirjoittaja kahannin »

Lorentz3 kirjoitti:1) Planeetat ovat syntyneet aikanaan samasta materiapilvestä kuin Aurinkokin. Mitään tunnettua mekanismia (jos siis Joulupukkia jne. ei lasketa) joka olisi konsentroinut uraania nimenomaan Veenukseen ei tunneta.
2) Ööh mikähän estää yläilmakehää lämmittämästä alailmakehää? Tästä artikkelista on sinulle suurta hyötyä, ainakin jos osaat lukea:
http://en.wikipedia.org/wiki/Atmosphere_of_Venus

1) Sinulla on ajatuskuvion pohjana ilmastonmuutoksen puolustamisen tarpeen tuoma selektiivisyys. Ymmärrät hyvin mekanismin, jolla rautaa konsentroituu Venukseen, mutta kiellät tämän mahdollisuuden uraanilta. Fuusioreaktio ei ymmärrä puolustaa ilmastonmuutosta. Se tuottaa uraania uraanin järjestysluvun mukaisella paikalla ja ajalla. Uraani muodostuttuaan ei myöskään ymmärrä puolustaa ilmastonmuutosta. Koska sen tiheys on 2,5 kertaa raudan tiheyttä suurempi, niin se häikäilemättä painuu vetovoiman vaikutuksesta raudan alapuolelle Venuksen sisäosiin.
Eli: Kun tunnemme mekanismin, millä rauta konsentroituu Venukseen, tunnemme myös mekanismin, millä uraani konsentroituu Venukseen.

2) Kiitoksia artikkelista, siitä on todellakin hyötyä. Kaikkein tärkeimpinä tietoina tähän nyt käsiteltävään asiaan liittyen otan siitä esille seuraavat seikat
i) Paine Venuksen pinnalla on niin suuri, että kaasun olomuoto Venuksen troposfäärin alaosassa on superkriittistä nestettä.
ii) Pinnalla on erittäin heikkoja tuulia.
iii) Yläilmakehä alkaa noin 50-60 km korkeudessa. Siellä on rajuja tuulia, ne kiertävät planeetan muutamassa päivässä.

Näistä tiedoista voimme nyt päätellä:
a) Venuksen alailmakehä muodostaa erittäin tehokkaan staattisen lämmöneristeen.
b) Venuksen pintalämpötila on homogeeninen läpi planeetan, joten siellä ei ole horisontaalista vaan ainoastaan vertikaalinen lämpötilagradientti. Tuulet troposfäärin alaosassa ovat siis vertikaalisia. Näin ollen lämpöä pääsee pinnasta vain ylöspäin. Ylhäältä ei pääse lämpöä pinnalle.
c) Rajut tuulet tasoittavat yläilmakehän lämpötilaa tehokkaasti. Kyseessä on tärkeä dynaaminen tekijä, joka eristää alailmakehää ja Venuksen pintaa pimeän puolella avaruudesta muutoin päälle tunkevaa kylmyyttä vastaan.
d) Näin ollen Venuksen pinnalla alailmakehän lämpötila pysyy stabiilina läpi planeetan huolimatta siitä, että planeetan toinen puoli on pitkiä aikoja jatkuvasti Auringon valossa ja toinen puoli on yhtä pitkiä aikoja jatkuvasti pimeydessä.
e) Koska Venuksen alailmakehä on erittäin tehokas lämmöneriste, niin Venuksen ytimessä olevan uraanin määrän ei tarvitse olla suurempi kuin Maapallon ytimessä olevan uraanin määrä.

Venuksen pinta on mielenkiintoinen mikroympäristö Aurinkokunnassamme: Lähellä Aurinkoa, mutta kuitenkin Auringon lämmittävän vaikutuksen ulottumattomissa!
Vastaa Viestiin