Sivu 1/61

HS taas ilmastoasialla

Lähetetty: 04.09.2009, 16:31:01
Kirjoittaja Tapsa
Petteri Huuska tietenkin sai taas hesarin mielipidepalstalle juttunsa CO2-pitoisuuden laskemiseksi nykytason alapuolelle, muuten hukka perii.

Toisaalla lehdessä karttoihin merkitty ympyröitä, jotka kuvaavat eri maiden CO2-päästöjä. Aikamoisia pallukoita esiintyy monen maan kohdalla. Suomen päästöt ovat niin pienet, että minkäänlaista pallukkaa ei kyetty lehteen painamaan.

Mitäköhän Helsingin ympäristökeskus hyötyy moisesta kirjoittelusta? Ei Suomi saati Helsinki kykene lämpötilaan vaikuttamaan, vaikka mallit olisivat kuinka oikeassa.

Re: HS taas ilmastoasialla

Lähetetty: 04.09.2009, 21:44:36
Kirjoittaja BorisW
On todella onnetonta, että Hesari (mielipide 4.9.2009) kyllä ylläpitää tätä myyttiä CO2:n turmiollisuudesta, mutta ei salli minkäänlaista toppuuttelevaa kannanottoa. Petteri Huuskaa en tunne, mutta ihmettelen, että todella järkevänä ihmisenä pitämäni Jouni Räisänen lähtee mukaan tällaiseen yksipuoliseen propagandakirjotukseen.

Kyseenalaiset väitteet:
1. Siinäkin tapauksessa, että ilmakehän koostumus [CO2] vakiintuisi nykyiselleen, maapallo lämpeneisi ilmastomallien mukaan seuraavien sadan vuoden aikana vielä puolisen astetta. Tässä oletetaan, että hiilidioksidi on syy lisääntyvään lämpenemiseen, mutta unohdetaan, että lämpenemine on hiipunut ja pilvisyyttä ei malleissa osata arvioida.
2. Ihmiskunnan tuottamat pienhiukkaset ovat tähän asti kumonneet merkittävän osan kasvihuonekaasujen vaikutuksesta. Hätävara selitys, joka ei kuitenkaan selitä lämpenemisen pysähtymistä kun ihmistoiminnan synnyttämät pienhiukkaset ovat samalla vähentyneet.
3. Hiilidioksidi on luonnonkierossa jopa satoja vuosia säilyvä kaasu (siis ylläpitää lämpenemistä edelleen). Todellisuudessa hiilidioksidimolekyylin viipymä on keskimäärin 5-7 vuotta.
4. Hiilidioksidipitoisuuden vakiintuessa tälle pitoisuudelle [450 ppm] lämpötila nousisi IPCC:n arvion mukaan pitkällä aikavälillä lähelle kolmea astetta. Tässä lähdetään ilmeisesti olettamuksesta, että merien lämmettyä ne jatkaisivat veden haihduttamista, jolloin lämpeneminen johtuisikin vesihöyrystä. Kuitenkin vesihöyryn lisääntymisen seurauksena myös pilvisyys lisääntyisi ja näin pudottaisi auringon lämmittävää vaikutusta.
5. Arvostetun MIT:n tuoreen ilmastomallinnuksen mukaan vielä olisi todennäköisesti mahdollista päästä kahden kolmen asteen lämpenemistasolle voimakkailla päästöjen hillintätoimilla. Samaisen MIT:n ilmastotutkija on tästä eri mieltä, koska mallit eivät pysty ennustamaan tulevaa lämpötilaa.

Re: HS taas ilmastoasialla

Lähetetty: 07.09.2009, 11:17:17
Kirjoittaja Layman
HS kertoo tänään (7.9) korallien ahdingosta; koralliriutat uhkaavat hävitä jo muutamassa vuosikymmenessä. Artikkeli kertoo että "valtameret nielevät neljänneksen vuotuisista hiilidiksidipäästöistä ja hillitsevät siten maapallon lämpötilan nousua. Merelle itselleen hiilinielun toimiminen on kuitenkin epäedullista, sillä hiilidioksidi liukenee veteen ja tällöin syntyy hiilihappoa. Hiiilihappo puolestaan alentaa veden pH:ta mutta muuttaa myös veden karbonaattikoostumusta ….. Kun merien pintavesien lämpötila on viime vuosikymmeninä noussut, vesi on happamoitunut…."

Tämä viimeinen lause askarrutta hieman; Onko vesi todellakin happamoitunut koska pintavesien lämpötila on noussut? Kun vesi kerran luovuttaa hiilidioksidia lämmetessään, ja tämä vielä tapahtuu hyvin nopeasti, niin sitovatko meret lämmetessäänkin siis enemmän hiilidioksidia kuin ne luovuttavat? Miksi? Koska ilman hiilidioksidipitoisuus kasvaa niin nopeasti? Näinkö asia on?

Koko raporti löytyy tästä: http://www.gbrmpa.gov.au/corp_site/abou ... ook_report

CO2:n vasteaikaan liittyvä raportti: http://www.co2science.org/articles/V12/N31/EDIT.php joka (taas kerran) selittää tämän "missing sink"-ilmiön, eli se, että IPCC:n käyttämä malli joka jääräpäisesti pitää kiinni oletetuista ilmiselvästi aivan liian pitkistä vasteajoista CO2:lle, ei edelleenkään pysty selittämään mihin puolet CO2-päästöistä "häviää". Jospa selitys onkin niin yksinkertainen että merien ja ilmakehän vuorovaikutus onkin paljon nopeampaa kuin malleissa oletetaan! Jos näin on, siitä seuraa että antropogeenisten CO2-päästöjen vaikutus ei mitenkään voi olla niin suuri kuin IPCC väittää, oli sitten näitä takaisinkytkentöja vai ei.

Re: HS taas ilmastoasialla

Lähetetty: 07.09.2009, 20:56:29
Kirjoittaja Konsultti-
Mitä mediaan tulee, luin viikonloppuna Tauno Tiusasen muistelmat eli Toisinajattelijan päiväkirjan. Aivan loistava teos. Mahtava analyysi Tsuhnamaan ja vähän muistakin mediasta, tutkijoista ja poliitikoista. Miten voikaan "päätöksentekijät" ja "asiantuntijat" ja "konsensus" omaa uraansa varjellessaan olla pihalla asioista. Nämä ilmastohörhöt ovat tämän edellisen hörhösukupolven lapsia.
Nyt riittää kun muuttaa "Neuvostoliiton" paikalla "Ilmastonmuutos" (CCCP-> IPCC).
Minulle uusi anekdootti oli Samuel Beckettin näytelmä Huomenna hän tulee. Siinä kaksi miekkosta odottelee Godotia, jota ei koskaan tule. Tiusasella vertaus on työläisten paratiisi, mutta ihan yhtä lailla jeesus tai ilmastonmuutos. Huomenna hän tulee.
Googlaa vaikka näytelmän selotuksia.

Re: HS taas ilmastoasialla

Lähetetty: 07.09.2009, 21:07:19
Kirjoittaja Tapsa
Konsultti- kirjoitti:
Nyt riittää kun muuttaa "Neuvostoliiton" paikalla "Ilmastonmuutos" (CCCP-> IPCC).
Minulle uusi anekdootti oli Samuel Beckettin näytelmä Huomenna hän tulee. Siinä kaksi miekkosta odottelee Godotia, jota ei koskaan tule. Tiusasella vertaus on työläisten paratiisi, mutta ihan yhtä lailla jeesus tai ilmastonmuutos. Huomenna hän tulee.
Googlaa vaikka näytelmän selotuksia.


Hauska rinnastus tuo (CCCP-> IPCC). Yritin googlata tuota vinkkiäsi, mutta en onnistunut, auta vähän.

Re: HS taas ilmastoasialla

Lähetetty: 07.09.2009, 21:31:27
Kirjoittaja Konsultti-
No tää on jonkun koululaisen referaatti mutta hyvä:

http://www.geocities.com/emilheinaaho/ib/suomi2.htm

"Huomenna hän tulee". Tiusasella on mestarillinen analyysi sosialismin odotuksesta.

Re: HS taas ilmastoasialla

Lähetetty: 07.09.2009, 23:24:41
Kirjoittaja BorisW
Huuskan ja Räisäsen Hesarin kirjoitus löytyy myös CO2-raportista http://www.co2-raportti.fi/index.php?page=blogi&news_id=1273
Panin sivulle seuraavan pitkähkön kommentin. Saa nähdä pysyykö se siellä vai poistetaanko?

Perustelematonta pelottelua

Jouni Räisänen ja Petteri Huuska toistavat IPCC:n omaksumaa kyseenalaisiin tietokonesimulointeihin perustuvaa ilmastopelottelua. He toteavat, että, reilun sadan vuoden aikana maapallon keskilämpötila on tilastojen mukaan noussut 0,8 astetta. Oletuksena on, että lämpötila jatkaa “pelottavaa” nousuaan ihmisen aiheuttamien kasvihuonepäästöjen takia. Siksi EU:n ministerit ovat päättäneet, että lähitulevaisuuden lämpötilan nousu on rajoitettava kahteen asteeseen, muuten tapahtuu kauheita.

Kirjoittajat jatkavat, että vaikka ilmakehän koostumus saataisiin vakiinnutettua nykyiselleen, niin maapallo jatkaisi “kaikentietävien” ilmastomallien mukaan lämpenemistään vielä puolisen astetta vuosisadan loppuun. Siksi heidän mielestään on kiire rajoittaa ihmisperäisten kasvihuonekaasujen kuten CO2, CH4, eli hiilidioksidiekvivalenttien, päästöjä 450 ppm:aan IPCC:n nykyinen puheenjohtaja Pachauri panee vielä paremmaksi ehdottaen pitoisuuden asettamista tasolle 350 ppm, siis 40 ppm nykytason alapuolelle.

Syynä on tietysti usko ja luottamus, että ilmastomalleilla lasketut tulevaisuuden lämpötilaskenaariot ovat tosia - kuten sääennusteet. On tietysti ymmärrettävää, että ilmaston luonnollisesta vaihtelusta mitään tietämättömät poliitikot ovat ryhtyneet kilpailemaan kuka lupaa suurimpia päästörajoituksia viis välittämättä miten ihmisten käy kun ruvetaan päästöjä lainsäädännön kautta kiristämään.

Ylläpitääkseen uskottavuuttaan IPCC äskettäin väitti kivenkovaa, että maapallon keskilämpötila jatkaa kiihtyvää nousuaan kun todellisuudessa maapallon alemman ilmakehän lämpötilan nousu hyytyi jo vuosituhannen alussa kuten NASAn satelliittimittaukset osoittavat http://www.drroyspencer.com/. Nyt äsken päättyneessä YK:n Maailman meteorologisen järjestön (WMO) kokouksessa Genevessä tapahtui merkittävä suunnan muutos kun useat kokoukseen osallistuneet tutkijat myönsivät, että saatammekin olla menossa kohti kylmempiä vuosikymmeniä.

Kokoukseen osallistuneen professori Mojib Latifin mukaan syynä on luonnollinen ns. Pohjois-Atlantin oskillaatio (NAO) ja hän lisäsi vielä, että viimeisten 3 vuosikymmenen aikana havaittu maapallon lämpötilan nousu ei johtuisi kasvihuonekaasupäästöistä vaan olisi samoin liittynyt NAO:oon. Hän totesi, että NAO on siirtymässä kylmään vaiheeseen, mutta jätti ehkä kertomatta, että NAO seuraa Tyynen Meren virtausolosuhteiden vaihtelua noin 30 vuoden sykleissä ja todellakin tämä PDO (Pacific Decadal Oscillation) heilahdus on nyt myös muuttunut tuoden kylmiä vesiä pintaan mm Alaskan ja koillisen USA:n rannikoille.

Nämä muutokset ovat monien aurinkotutkijoiden mukaan kytköksissä auringon magneettiseen aktiivisuuteen, joka onkin viimeisen sadan vuoden aikana ollut poikkeuksellisen voimakas, mutta nyt sekin näyttää hiipuvan http://ilmasto.wordpress.com/2009/05/29 ... koennuste/ Mikäli hiljaiselo jatkuu, niin aurinko on siirtymässä Dalton- tai peräti Maunder-minimiä muistuttavaan hiljaiseen vaiheeseen ja vastaavasti maapallon ilmasto saattaa kylmetä kuten tapahtui satoja vuosia sitten pienen jääkauden aikana. Pelottelu Grönlannin jäätiköiden sulamisella olisikin ennenaikaista.

Toivottavasti Kööpenhaminan joulukuinen ilmastokonferenssi jää torsoksi ja hiilidioksidin torjuntaan syydettävät valtavat rahamäärät voidaan ohjata puhtaan veden ja hengitysilman varmistamiseen niitä tarvitsevalle ihmistulvalle.

Re: HS taas ilmastoasialla

Lähetetty: 15.09.2009, 20:53:16
Kirjoittaja Tapsa
Hiukkanen toivoa, otsikoi Hesari tänään tiede-palstalla. Pienhiukkasista ja aerosoleista on kysymys sekä pilvenmuodostuksesta. Pilvet viilentävät ilmastoa jutun mukaan. Yllättävä juttu Hesarilta ja vielä yllättävämmäksi sen tekee, että haastateltavana oli Kari Lehtinen IL:lta. Kannattaa lukea!

Re: HS taas ilmastoasialla

Lähetetty: 18.09.2009, 07:37:17
Kirjoittaja Tapsa
HS B5, 18.09.

USA: Ilmastotavoitteisiin on vielä liian aikaista sitoutua. Pallo on myös kehittyvillä mailla.

Re: HS taas ilmastoasialla

Lähetetty: 22.09.2009, 11:24:13
Kirjoittaja Layman
HS kirjoittaa tänään että "lämpenevä kehitys näkyy myös Helsingisssä" ja havainnollistaa sen tilastodatalla (Kaisaniemi). Tässähän UHI-ilmiö ei ole mitenkään huomioitu, ja ero esim. Sodankylään on selvä, eikä ainakaan teorioiden mukaan lämpeneminen pitäisi olla pienempi siellä vaan päinvastoin.
http://www.ilmatieteenlaitos.fi/saa/tilastot_99.html#3

Re: HS taas ilmastoasialla

Lähetetty: 22.09.2009, 12:27:27
Kirjoittaja Konsultti-
Ilmatieteen laitoksen omien nettisivujen mukaan kaupunkilämpöilmiö Kaisaniemessä on jopa 5-7 astetta:

http://www.fmi.fi/saa/havainto_93.html#02827

Leveyspiiri: 60° 10`, pituuspiiri: 24° 56`, korkeus merenpinnasta: 4 m

Helsingin Kaisaniemen havaintoasema on pisimpään yhtäjaksoisesti toiminut säähavaintoasema Suomessa: asema perustettiin jo vuonna 1844. Nykyisessä paikassaan, Helsingin yliopiston kasvitieteellisessä puutarhassa, asema on sijainnut vuodesta 1966 alkaen.

Havaintoasema edustaa Helsingin keskusta-alueen suuria puistoja. Rakennetulla alueella (kaduilla, toreilla, pienissä puistoissa) saattaa olla selkeän ja tyynen sään aikana keskitalvella ja muulloin yöaikana 5-7 astetta lämpimämpää.

Tuulimittari sijaitsee entisen säätalon (osoite Vuorikatu 24) katolla. Tuulioloihin vaikuttavat huomattavasti kaupungin rakennukset, erityisesti etelän ja idän välisen sektorin tuuliin.

Re: HS taas ilmastoasialla

Lähetetty: 22.09.2009, 15:55:16
Kirjoittaja JeanS
Layman kirjoitti:HS kirjoittaa tänään että "lämpenevä kehitys näkyy myös Helsingisssä" ja havainnollistaa sen tilastodatalla (Kaisaniemi). Tässähän UHI-ilmiö ei ole mitenkään huomioitu, ja ero esim. Sodankylään on selvä, eikä ainakaan teorioiden mukaan lämpeneminen pitäisi olla pienempi siellä vaan päinvastoin.
http://www.ilmatieteenlaitos.fi/saa/tilastot_99.html#3

HS mainostaa kuvassaan
Kuva
oikein "uutta ennätystä". Propagandaa parhaimmillaan.

Re: HS taas ilmastoasialla

Lähetetty: 24.09.2009, 22:48:46
Kirjoittaja BorisW
JeanS kirjoitti:oikein "uutta ennätystä". Propagandaa parhaimmillaan.
Mitenkähän tähän Kaisaniemendataan suhteutetaan Hesarin uutinen jopa 9 asteen(?) vaihteluista eri puolilla kaupunkia?

Re: HS taas ilmastoasialla

Lähetetty: 25.09.2009, 08:08:12
Kirjoittaja html
BorisW kirjoitti:Mitenkähän tähän Kaisaniemendataan suhteutetaan Hesarin uutinen jopa 9 asteen(?) vaihteluista eri puolilla kaupunkia?

Ennätyksillä Kaisaniemessä ei ole enää tilastollista merkitystä vaan enemmänkin poliittistä merkitystä kun ilmastoneuvottelut ovat käynnissä samoin kuin nuo Gröönlannin jäätikköjutut.

Ilmeisesti asian tiedostanut myös IL koska aloittaa tutkimuksen
Lämpösaarekeilmiön vaikutus Helsingin paikallisilmastoon tutkitaan perusteellisesti 23.9.2009
http://www.ilmatieteenlaitos.fi/uutiset/index.html?Id=1253684912.html

Esimerkiksi Turussa lämpötilaerot kaupungin ja maaseutumaisen alueen välillä ovat vuorokaudenajasta riippumatta suurimmillaan talvisin, maksimissaan jopa yli 10 °C:ta (Suomi 2005).
http://www.sci.utu.fi/projects/maantiede/kurssit/MAAN7154_LM_tutkielmaseminaari/2006_sl/murtovaara.htm

Mikro ja paikallisilmasto, klimatologian perusteet luento 2008 Juuso Suomi
http://www.sci.utu.fi/projects/maantiede/kurssit/MAAN6153_Klimatologia/Luento9_Mikro-_ja_paikallisilmastot.pdf

Kuva

Ensi kertaa koko maapallon väestöstä yli puolet asuu kaupungeissa ja on hyvin luonnollista tämän keskittymän vaikutus maa-asemien mittauslämpötiloihin, satelliitit mittaavat yleensä maanpinnan lämpötilaa, lämpötilantallentimet mittaavat ilman lämpötilaa n.2m korkeudesta tallentaen UHI-efektin tilastoihin.

Re: HS taas ilmastoasialla

Lähetetty: 25.09.2009, 10:31:07
Kirjoittaja Layman
Minusta McIntyre osoitti jo kauan sitten että UHI on kiistattomasti varsin merkittävä kun puhutaan pintalämpötilamittauksista (kts kuva 2):
http://www.climateaudit.org/?p=1859

Aiheesta lisää tässä:
http://icecap.us/images/uploads/NOAA-GISS.jpg (Koko juttu tässä: http://icecap.us/images/uploads/CHASING ... _TREND.pdf )