jpp kirjoitti: ↑28.09.2020, 16:10:37
"Ilmastopaneeli on tieteellinen ja riippumaton asiantuntijaelin..."
Uskoo ken tahtoo..
Huippututkijat listaavat viisi keinoa, joilla Suomi voisi samanaikaisesti parantaa työllisyyttä ja vähentää päästöjä
https://www.hs.fi/politiikka/art-2000006631294.html
Tieteellinen ja riippumaton yhden asian asiantuntijatuntijaelin
Tieteellisyydestä en tiedä mutta riippumaton se taatusti on. Sekään ei ole selvää, mitä tieteellisyyttä tarkoitetaan. Olisikin hyvä, että joku taloustieteilijä analysoisi suunnitelmaa, jossa tarvitaan luonnonvaroja, rakennustarvikkeita, energiaa ja metalleja. Lihaksista saatu energia suunitelman toteuttamiseen ei ainakaan riitä.
Tässä voi jälleen ottaa esille laskelman aurinkopaneelien edullisuudesta. Tosin tässä täytyy luottaa muiden laskelmiin. (The mythology of global warming, sivu 139.) Piidioksidin muuttaminen hyvin puhtaaksi pii-kristalleiksi vaatii rundaasti energiaa, 2930 kWh/kg ja neliömetrin paneelliin kokonaisuudessaa energiaa tarvitaan 3370 kWh. Kun paneli tuottaa keskimäärin sähkötehoa 7 W/m², paneelin tarvitsee kerätä sähköenergiaa auringosta kaikkiaan 50 vuotta, jotta paneelin valmistukseen käytetty energia saadaan takaisin. Vielä ei ole kokemusta tuottavatko paneelit elinaikanaan niihin tarvittavan energian.
Herää kysymys, johon vastaamiseen ei ilmastopaneelin yhden asian tieteellinen asiantuntemus riitä vastauksen monitieteellisyydestä johtuen. Onko suunnitelma verrattavissa surinkoenergian muuttamiseen sähköenergiaksi? Systeemin rakentamiseen tarvitaan enemmän energiaa kuin systeemi säästää. Tämä voi tulla jo vastaan vanhan rakennuksen energiatehokkuutta nostettaessa. Korjaukseen kuluu enemmän energiaa kuin korjaus aikanaan tuottaa. Näyttää hienolta ajatuksissa, mutta käytännössä suunnitelma voi olla mieletön.
Esimerkiksi talon kaksinkertaiset ikkunat vaaditaan muuttamaan kolminkertaisiksi energian säästämiseksi. Pitäisi selvittää paljonko kolminkertaiset ikkunat säästävät energiaa talon käytön aikana verrattuna siihen, mitä kolminkertaisten ikkunoiden valmistus ja asentaminen kuluttaa energiaa. Talossanin on sekä kolminkertaisia että kaksinkertaisia ikkunoita. Niiden pintalämpötilassa pakkasella on tuskin 2 asteen eroja. Herää epäily, että muutostyö kuluttaa enemmän energiaa kuin talon elinaikana tulisi säästymään.