Energia-lehden ilmastonmuutos

Linkit uutisiin, yleisönosastokirjoituksiin, yms., sekä niitä koskeva keskustelu. Eri aiheita koskevat linkit olisi hyvä pitää omissa ketjuissaan.

Valvoja: Hallitus

Avatar
BorisW
Viestit: 1779
Liittynyt: 08.08.2007, 10:38:11
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Energia-lehden ilmastonmuutos

Viesti Kirjoittaja BorisW »

Energia-lehden uusimmassa numerossa (5/2009) ilmstonmuutosta käsitellään laajasti, eikä suinkaan kovin tasapuolisesti http://www.tekniikkatalous.fi/energia/energia-lehti/.

Olen siitä juuri kirjoittanut blogiini

Lisäksi lähetin kommentin lehdelle siinä olleesta hiilidioksidijutusta:

Juttu: Hiilidioksidia on nyt enemmän kuin 2,1 miljoonaan vuoteen
http://www.tekniikkatalous.fi/energia/i ... =-30062009

Mielenkiintoinen juttu, mutta kuten monissa samankaltaisissa jutuissa ilmastonmuutokseen liittyvää pelottelua perustellaan ilmakehän hiilidioksidipitoisuuden nousulla. Todellisuudessa maapallon ilmastoa säätelee auringon aktiivisuus ja termostaattina toimii vesihöyry. Hiilidioksidilla on näissä tapahtumissa hyvin pieni, marginaalinen osuus.

Kuten jutussa todetaan aivan oikein niin jääkaudet eivät johdu hiilidioksidipitoisuuden vaihtelusta, mutta eivät ilmeisesti myöskään merkittävällä tavalla maapallomme akselikulmien tai rataparametrien vaihtelusta, vaan todennäköisimmin auringon aktiivisuuden vaihteluista.

Myös aurinkokuntamme rata galaksimme kierteissumuissa voi olla osa tekijänä, kuten myös mantereiden liikkeet ja ennen kaikkea Panaman kannaksen yhteen kasvu, jolloin meriyhteys Keskisen Tyynenmeren ja Atlantin välillä katkesi. Maapallon ilmastoon vaikuttavia tekijöitä on siis monia eikä tieteellä ole vielä selkeätä kuvaa niiden keskinäisestä merkityksestä.

Hiilidioksidista puhuttaessa on todettava, että sen pitoisuus ilmakehässä on täysin riippuvainen merten lämpötilasta. Lämpimän ilmaston aikana meristä vapautuu CO2:ta ja vastaavasti imeytyy meriin niiden jäähtyessä.

Asiaa mutkistaa maakasvien, merten kasviplanktonin ja tietysti myös kalkkikuoristen eliöiden kyky sitoa hiiltä.

Valitettavasti koko hiilidioksidin voimalla tapahtuva ilmastopelottelu on johtamassa maapalloamme ja ennen kaikkea liian suureksi paisunutta väestömäärää kohti arvaamattomia vaikeuksia. Fossiilisten polttoaineiden käyttö ei maapallon lämpötilaa hetkauta, mutta kylläkin hengitysilman laadun heikkenemiseen. Samalla on todettava, että toinen tärkeä luonnonvara hengitysilman ohella on puhdas vesi, josta huolenpito näyttää katoavan ympäristöaktivistien väärin suunnattuun propagandaan.