FST5

Linkit uutisiin, yleisönosastokirjoituksiin, yms., sekä niitä koskeva keskustelu. Eri aiheita koskevat linkit olisi hyvä pitää omissa ketjuissaan.

Valvoja: Hallitus

Tehoautoilija
Viestit: 715
Liittynyt: 06.08.2007, 09:49:46
Viesti:

FST5

Viesti Kirjoittaja Tehoautoilija »

Fredag 26.6.2009 kl 20.30 i FST5

Seriestart: Vädrets makter

Inom tio, tjugo år kommer klimatförändringarna påverka oss och vår närmiljö. I programserien Vädrets makter belyses vad vi har att vänta i den närmsta framtiden och meterolog Pererik Åberg ger praktiska tips på vad man kan göra åt det.

Pererik Åberg besöker människor som berättar om snabbväxande skogar, och en natur som redan nu blir allt mer sydeuropeisk. Han träffar experter som varnar för nya tropiska sjukdomar som följer av det varmare klimatet. Pererik träffar företrädare för försvarsmakten som istället för att rusta upp mot främmande makt nu istället förbereder sig för en framtid där klimatet är det stora säkerhetshotet. I serien besöker han även en samling gröna kapitalister som tror på miljardinkomster inom ny miljöteknik och han möter hoppfulla entreprenörer och uppfinnare som skapar självuppvärmande hus och översvämningsskydd för hemmabruk. Tittaren får också konkreta råd hur man kan minska sin andel koldioxidutsläpp.

I det första programmet skall det handla om översvämningar. Det är inte bara de stora sjöarna som kommer att påverkas utan också hundratals vattendrag och stora kustområden. Samtidigt hoppas många kustkommuner kunna locka nya invånare med nysatsningar på lokala sjöstäder. Vem tar ansvar när vattnet står meterhögt i vardagsrummet? Serien sändes första gången i FST5 år 2008.

Sänds även söndag 28.6.2009 kl 24.20 i FST5
Del 1/7 "Översvämningar"

Produktion: SVT, Sverige
Suomenkielinen tekstitys

Tätä ei oikein voi kommentoida kuin hymiöllä :x
.
Layman
Viestit: 283
Liittynyt: 17.02.2009, 10:56:46

Re: FST5

Viesti Kirjoittaja Layman »

Juu, ja jonkinlaisen hymiön ansaitsee myös aina luotettava HS (tai IL?). Tänään HS kertoo että Helsingin lämpötila nousi vielä viime vuosisadalla kaupungistumisen takia mutta nykyisin syy on ilmastonmuutos.... Lisäksi "mielettömät helteet" tulevat harvinaisemmiksi kuten paukkupakkasetkin......
Tapsa
Valvoja
Viestit: 2944
Liittynyt: 19.02.2008, 16:35:15

Re: FST5

Viesti Kirjoittaja Tapsa »

Layman kirjoitti:Juu, ja jonkinlaisen hymiön ansaitsee myös aina luotettava HS (tai IL?). Tänään HS kertoo että Helsingin lämpötila nousi vielä viime vuosisadalla kaupungistumisen takia mutta nykyisin syy on ilmastonmuutos.... Lisäksi "mielettömät helteet" tulevat harvinaisemmiksi kuten paukkupakkasetkin......


Ja otsikkohan taisi olla, että viime vuosi oli Hesassa kaikkien aikojen kuumin, vaikka olikohan yhtään hellepäivää? Sananvalinnat siis taas kohdallaan. Jos talvi on normaalia lämpimämpi ja kesä taas viileämpi, siitä seuraa kuumuus, tuohon logiikkaan ei blondikaan pysty.
Jöns
Viestit: 338
Liittynyt: 17.07.2007, 05:58:58

Re: FST5

Viesti Kirjoittaja Jöns »

Mietin eilen, kannattaako ohjelma katsoa. Ennakkotiedoista päättelin, ettei maksa vaivaa.

Jatkoksi ohi otsikon pari huomiota. Käväisin ilmastoa tuhoten h-autolla parin viikon lomalla Baijerissa ja tsekkasin mm. Alppien lumitilanteen paikan päällä. Jäätä ja lunta oli silminnähden enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan. Niin pitää ollakin, talvi kun oli luminen ja kylmä.
Kävin sitten tutustumassa ehkä kauimmin yhtäjaksoisesti toiminnassa olleeseen säähavaintoasemaan, nimeltään Hohenpeissenberg. Asemalla on lämpötilaa mitattu ja kirjattu lähes yhtäjaksoisesti vuodesta 1781.

Asema sijaitsee luostarikirkon kupeessa vajaan 1000 metrin korkeudessa. Sen tekee kiinnostavaksi ympäristön muuttumattomuus. Kaupunkiefekti ei lämpötilaan vaikuta. Siitäkö sitten johtunee, että lämpötilan nettonousu asemalla on näiden 230 vuoden aikana vajaa aste. Lämpötila laski alueella vuodesta 1781 vuoteen 1890 noin asteella ja sitten käynnistyi nousu.

Saksankielinen wikiselostus asemasta ja historiasta kuvineen: http://tinyurl.com/qtxy2s
Lämpökäppyrä on tekstin loppupäässä. Myös luettelo aseman hoitajista ja johtajista on säilynyt jälkipolville.

EDIT: Muutin wikiosoitteen, kun en saanut sitä pitkänä toimimaan.
Rationaalista ajattelua ja realismia ilmastokeskusteluun.
Layman
Viestit: 283
Liittynyt: 17.02.2009, 10:56:46

Re: FST5

Viesti Kirjoittaja Layman »

Muutama pohdinta tämän ketjun alussa mainittuun TV-ohjelmaan liittyen:
Teemana oli tulvat, ensisijaisesti Vänern-järven alueella, ja huolenaiheena oli lähinnä se, että (vastoin valtakunnallisia suosituksia!) kunnat ovat suunnitelleet aika paljon uutta ranta-asutusta järven ympärille vaikka helposti voidaan osoittaa että jo varsin maltillinen vedenpinnan nousu tulee aiheuttamaan rakennuksille vaurioita. Järven juoksutusta ei voi juuri lisätäkään koska se aiheuttaisi tulvia muualla, mm. Göteborgissa.

Mitä tekemistä tällä on mahdollisen ilmastonmuutoksen kanssa? No ei juuri mitään, onhan tulvia aina esiintynyt silloin tällöin - kysymys on siitä että moni riskeistä huolimatta haluaa rakentaa mahdollisimman lähelle rantaa, vaikka tiedetään että silloin kun sataa runsaasti niin tulee ongelmia. Nyt tämä uusi muoti-ilmiö, eli ilmastonmuutos, tulee kuin tilauksesta ja antanee mahdollisuuden rahastaa yhteiskuntaa tehdyistä virheistä - mikä kyllä sopii vakuutusyhtiöillekin.

Samantyyppisestä suhtautumisesta on jo meilläkin joitakin merkkejä ollut; kun asfaltoidaan ja ojitetaan yhä enemmän, vanhat sadevesiviemärit eivät enää riitä, ja syntyy sitten yhä useammin tulvaongelmia "ilmastonmuutoksen seurauksena", vaikka oikea syy on laiminlyöty suunnittelu. Kunnille tämä kyllä sopii, valtio tulee varmaan apuun jos vedotaan ilmastonmuutokseen. Media ei juurikaan vaivaudu pohtimaan sitä loogista pulmaa miten paikalliset tulvat olisivat voineet yleistyä vaikka sademäärät eivät juurikaan ole muuttuneet.

Mainitussa TV-ohjelmassa "konkarimeteorologi" Sten Bergström totesi että Tukholmasta pohjoiseen, maan kohoaminen on tulevaisuudessakin niin nopeaa ettei mahdollinen merenpinnan nousu tule sitä ylittämään. Suomessa maan kohoaminen jatkuu kaikkialla tulevaisuudessakin, ja mahdolliset tulva-vauriot täälläkin johtuvat ensisijaisesti suunnittelu- ja muista virheistä. Ruoppaajille riittänee työtä tulevaisuudessakin.
Tehoautoilija
Viestit: 715
Liittynyt: 06.08.2007, 09:49:46
Viesti:

Re: FST5

Viesti Kirjoittaja Tehoautoilija »

Eilen (1.7.) tullut "Dok: Ravinto ja ilmastonmuutos" oli samaa ilmastonmuutosvouhotusta, mutta toisaalta siinä oli asiaakin esim siitä, miten ilmastotavoite ristiriidassa muiden ympäristötavoitteiden kanssa. Ja kuluttajilla väärää tietoa, esim espanjalaiset tomaatit ovatkin "vähäpäästöisempiä" kuin ruotsalaiset, joten esim se vouhottajanainen teki väärän valinnan ostaessaan kotimaisia (hänen kotimaastaan katsottuna). Ja kenialaiset pavunviljelijät tuohtuneita brittiläisen Tescon pakkausmerkinnöistä, jne.

Mutta heti ohjelman alussa tuli ne vakiopelottelut, 6 asteen lämpeneminen jne, ja sitten lopussa em nainen kertoi että hänellä on lapsi, ja toivoi että olisi edes yksi jääkarhu jäljellä sitten kun se lapsi on aikuinen. Hymiövalikoimassa ei ole tähän sopivaa hymiötä, saisikohan niitä jotenkin lisää?
.
Tehoautoilija
Viestit: 715
Liittynyt: 06.08.2007, 09:49:46
Viesti:

Re: FST5

Viesti Kirjoittaja Tehoautoilija »

Ja tänään 3.7.2009 tulee "Ilmastonmuutos puntarissa osa 2/7: Turvallisuus."

Tuolla on joku palautelomake
http://svenska.yle.fi/fst5/respons.php
ja postiosoitteita ja sahkoposti ja puhelinnumeroita, kaikki vaan reippaasti antamaan palautetta, sitä voi varmasti antaa ihan suomeksikin, vaikka tuo sivusto onkin ruotsiksi.

Ja onhan tuolla ihan suomeakin
http://svenska.yle.fi/fst5/suomeksi.php
Mutta kovasti on "muunneltua totuutta"
Kanavan tavoitteena on näyttää katsojille ympäröivästä maailmasta erilainen näkökulma kuin mitä muut kanavat tekevät, tarjoamalla kaikille suomalaisille huippulaadukasta ja hyvin tehtyä ohjelmaa seitsemänä päivänä viikossa.

(korostus lisätty)
.
Tehoautoilija
Viestit: 715
Liittynyt: 06.08.2007, 09:49:46
Viesti:

Re: FST5

Viesti Kirjoittaja Tehoautoilija »

Ja eilen sitten ylistettiin taas niitä lähiluomuporkkanoita ja paheksuttiin jotain Keniasta lennätettyä vihannesta, eli toistettiin ne perättömät väitteet jotka oli kumottu tuossa toisessa ohjelmassa. Onko kenelläkään tallessa molempia? Noista saisi kasattua herkullisen videon Youtubeen tms otsikolla "Vihreää logikkaa".

Ja mukaan tietysti tämä
tarjoamalla kaikille suomalaisille huippulaadukasta ja hyvin tehtyä ohjelmaa seitsemänä päivänä viikossa.

(korostus lisätty)
http://svenska.yle.fi/fst5/suomeksi.php

Siis yhden huippulaadukkaan ohjelman mukaan pitää ostaa vain kotimaista eikä missään tapauksessa ulkomailta lennätettyä, toisen huippulaadukkaan ohjelman mukaan se kotimainen tuottaa niin paljon hiilidioksidipäästöjä että mustanmullan alueella viljelyn kieltämistä on jo harkittu, ja ulkomailta rekoilla ja laivoilla tuotu OK koska kuljetuspäästöjen osuus kiloa kohti mitätön, eikä se lennättäminenkään niin paha koska tuo mm. niille kenialaisille merkittäviä vientituloja jne.
Vastaa Viestiin