Kansalaisten tiedot ilmastonmuutoksesta ja ne lähteet...

Linkit uutisiin, yleisönosastokirjoituksiin, yms., sekä niitä koskeva keskustelu. Eri aiheita koskevat linkit olisi hyvä pitää omissa ketjuissaan.

Valvoja: Hallitus

tuhelin
Viestit: 256
Liittynyt: 05.09.2008, 15:04:08

Kansalaisten tiedot ilmastonmuutoksesta ja ne lähteet...

Viesti Kirjoittaja tuhelin »

Mitä ihmiset tietävät ilmastonmuutoksesta ja mitkä ovat heidän tärkeimmät tiedonlähteensä? Innostuin tutustumaan Demos Helsinkiin toissapäivän Tuuli tuo -seminaarin jälkeen ja törmäsin thinktankin tekemään "Ilmastoasenteiden muutos ja muuttajat" -selvitykseen. http://www.demos.fi/drupal/julkaisut

Raportin kappale 2 on kokonaisuudessaan mielenkiintoinen, tässä ajatuksia herättävä ote sivulta 17:

"Mitä ihmiset tietävät?

e2:n (2007) kyselyssä puolet suomalaisista arvioi oman tiedon tasonsa ilmastonmuutoksesta hyväksi, puolet huonoksi, ja samoin puolet on sitä mieltä, että ilmastonmuutoksesta on tiedotettu riittävästi, toisen puolen mielestä ei. Muihin eurooppalaisiin verrattuna suomalaiset arvioivat tietotasonsa selvästi korkeammaksi (Eurobarometer 2008b).

Sekä e2:n että Ilmastonmuutoksen viestintäohjelman kyselyn mukaan kansalaiset luottavat ilmastonmuutostiedon lähteinä tutkimuslaitoksiin, sanomalehtiin ja televisioon, ympäristöministeriöön ja ympäristöjärjestöihin. Sen sijaan puolueet ja suuret energia-alan yhtiöt ovat tiedon lähteinä epäluotettavimpia. Tärkeimmät ilmastonmuutostiedon lähteet ovat e2:n mukaan televisio ja sanomalehdet."

Eli suomalaiset kokevat tietävänsä ilmastonmuutoksesta paljon ja lähteinä toimivat television ja sanomalehtien toimittajat. Toimittajien kyky käsitellä epävarmuuksia uutisoinnissa on se mitä se on, joten tilanne on todellakin aika nurinkurinen. Itse työskentelen pro-AGW alalla. Viimeaikoina on ollut hyvin erikoista huomata koulutettujenkin ihmisten vastareaktiot puheisiini AGW:n epävarmuuksista, joissa nojaan IPCC:n AR4:n teksteihin. Koulutetutkin ihmiset Suomessa ovat omaksuneet toimittajien [varmuutta liioittelevat ja ääriskenaarioita painottavat] kirjoitukset ilmastonmuutostutkimuksista, jopa niistä arvostetuimmista IPCC:n raporteista!

Ylen, HS:n ja ehkä MTV3:n toimittajat koetaan siis ylimmiksi ilmastonmuutoksen auktoriteeteiksi kansalaisten tasolla, myös akateemisessa maailmassa. Pitäisiköhän olla hieman huolissaan?

-Tuomas

Edit: [hakasulkeissa oleva pätkä lisätty jälkikäteen]
Viimeksi muokannut tuhelin, 08.05.2009, 21:51:09. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

Avatar
BorisW
Viestit: 1775
Liittynyt: 08.08.2007, 10:38:11
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Re: Kansalaisten tiedot ilmastonmuutoksesta ja ne lähteet...

Viesti Kirjoittaja BorisW »

Kyllä pitäisi olla huolestunut, tosin miten asiaan pitäsii reagoida onkin jo visaisempi juttu.

Ilmastonmuutokseen liittyvä energian säästämisen sanoma on tervetullut, sillä sen merkittävin seuraus on puhtaampi ympäristö ja ennen kaikkea taajamien hengitysilman laatu ja ehkä myös juomaveden saatavuus.

Hiilidioksidin tuomitseminen ilmastoa lämmittävänä tekijänä ja kohti katastrofaalisia luonnonmullistuksia johtavana, ei perustu hyväksyttävään tieteeseen. Ilmastomallit eivät ole tiedettä vaan vain eräs tutkimuksen apuväline. Ennustearvoa niillä ei todellakaan ole.

tuhelin
Viestit: 256
Liittynyt: 05.09.2008, 15:04:08

Re: Kansalaisten tiedot ilmastonmuutoksesta ja ne lähteet...

Viesti Kirjoittaja tuhelin »

Ja huolestuttavaa on lisäksi se, että selvityksen mukaan ihmiset luottavat enemmän ympäristöjärjestöihin ilmastonmuutoksen tiedottamisessa kuin vaikkapa Vihreisiin tai yhtioiden rahoittamaan, mutta kuitenkin perusteiltaan läpinäkyvään tutkimukseen. Ympäristöjärjestöjen kapeakatseiset lausunnot (ei pelkästään ilmastonmuutokseen liittyvät) saavat suhteettoman paljon kritiikitöntä huomiota mediassa, kuten esimerkiksi Ylen luonto- ja ympäristöuutisissa.

Minkä ihmeen takia ympäristöjärjestöt olisivat ilmastopolitiikan sidosryhmänä yhtään sen luotettavampia kuin puolueet tai yritykset? Motiivit ovat kyllä hyviä, mutta ne eivät myöskään kykene puolueettomuuteen lausunnoissaan ja vielä vähemmän taloudelliseen riippumattomuuteen. Greenpeace sanoo ettei ota vastaan yritysrahoitusta puolueettomuuden takaamiseksi, mutta sitten onkin täysin riippuvainen medianäkyvyydestä iskuissaan lahjoituksia saadakseen. Ja Greenpeacen ainakin lahjoittajilleen jakama tuore 'Green Energy [R]revolution' -dvd:n on kyllä uusiutuvan energia-alan tutkijan näkökulmasta kovin puolueellinen tekele, mutta varmasti monien asiohin perehtymättömien silmissä täyttä totta. Väitteet ydinvoiman kalliudesta ja uusiutuvien energianlähteiden haittapuolien täysi sivuuttaminen nosti niskavillat pystyyn!

Jepjep, todella puolueetonta ja luottamuksen arvoista toimintaa...

-Tuomas

Tapsa
Valvoja
Viestit: 2944
Liittynyt: 19.02.2008, 16:35:15

Re: Kansalaisten tiedot ilmastonmuutoksesta ja ne lähteet...

Viesti Kirjoittaja Tapsa »

tuhelin kirjoitti:Ja huolestuttavaa on lisäksi se, että selvityksen mukaan ihmiset luottavat enemmän ympäristöjärjestöihin ilmastonmuutoksen tiedottamisessa kuin vaikkapa Vihreisiin tai yhtioiden rahoittamaan, mutta kuitenkin perusteiltaan läpinäkyvään tutkimukseen. Ympäristöjärjestöjen kapeakatseiset lausunnot (ei pelkästään ilmastonmuutokseen liittyvät) saavat suhteettoman paljon kritiikitöntä huomiota mediassa, kuten esimerkiksi Ylen luonto- ja ympäristöuutisissa.


Miksi on huolestuttavaa, että ihmiset luottavat enemmän ympäristöjärjestöihin kuin Vihreisiin? Vihreille on tärkeintä valta, sama se millä tavoilla siihen pääsee käsiksi. Omasta mielestäni juuri Vihreät on se vihon viimeinen porukka mihin minä luotan ainakin tässä ilmastoasiassa.

Kommenttisi ympäristöjärjestöjen lausuntojen pääsystä mediaan on mielestäni aiheellinen ja osuva. Toisaalta, kyllä tynkkynenkin helposti palstatilaa saa, "asiantuntija" kun on. :?

Layman
Viestit: 283
Liittynyt: 17.02.2009, 10:56:46

Re: Kansalaisten tiedot ilmastonmuutoksesta ja ne lähteet...

Viesti Kirjoittaja Layman »

tuhelin kirjoitti:........
Ylen, HS:n ja ehkä MTV3:n toimittajat koetaan siis ylimmiksi ilmastonmuutoksen auktoriteeteiksi kansalaisten tasolla, myös akateemisessa maailmassa. Pitäisiköhän olla hieman huolissaan?

-Tuomas


Kyllä! Media on tässä asiassa pettänyt lukijoita, kuulijoita ja katsojia pahemman kerran, ehkä siitä syystä että katsotaan että ilmastonmuutoksen torjunta on joka tapauksessa "hyvä asia", ehkä myös siksi että väärässä olemisen riskiä ei juurikaan ole - vannoohan koko valtaeliitti "Al Goren nimeen", joten ollaan ainakin "hyvässä seurassa". Jopa n.s. tiedeartikkelit/dokumentit ovat liian usein luokatonta spekulointia, lähinnä huonoa science fictionia.

Olen tuttavapiirissä ja omalla työpaikallani testannut vähän mitä ihmiset tietävät, ja kokemukseni hirvittävät. On hyvin yleistä että ihmiset esim. luulevat että globaali lämpötila on kohonnut 5…6 astetta viime vuosikymmeninä, merenpinta on viime aikoina noussut ainakin puoli metriä, suuri osa Grönlannin jäästä on viime vuosina sulanut, jne….Ja silloin on enimmäkseen kyse akateemisen koulutuksen saaneista ihmisistä - olkoonkin että osa ovat ekonomeja (joita ei ehkä pitäisi laskea, tiesihän jo vanha kunnon Alfred N. ettei talous ole mitään tiedettä… :wink: ). Aika yleinen väärinkäsitys näyttäisi siis olevan että suuruusluokkakin on väärä - olisiko kellään samansuuntaisia kokemuksia, vai olenko minä poikkeuksellisen huonossa seurassa (tai hyvässä....miten sen nyt haluaa ottaa)?

Mikseivät sanomalehdet esim. julkaise jonkun säännöllisesti päivitetyn satelliittimittauksiin perustuvan lämpötilakäyrän vaikkapa 30 vuoden ajalta? Kuten esim. tämä:
http://www.drroyspencer.com/latest-global-temperatures/

Tiedän kyllä että tämä esimerkki ei kelpaa kaikille, sen enempää kuin A. Wattsin blogikaan. Koska monen mielestä RealClimatehan on ainut oikea "totuuden torvi", siksi haaste teille: Miksi teillä ei ole mitään vastaavaa?

funkymama
Viestit: 96
Liittynyt: 28.03.2009, 18:53:03

Re: Kansalaisten tiedot ilmastonmuutoksesta ja ne lähteet...

Viesti Kirjoittaja funkymama »

Ilmastoasenteiden muutos ja muuttajat: "Edelleen EVA:n (2007) tutkimuksen mukaan 86 prosenttia pitää ilmastonmuutosta
jopa aikamme suurimpana uhkana." http://vnk.fi/julkaisukansio/2008/j09-i ... pdf/fi.pdf

Jenkeissä kaikki on toisin, myös asenteet: "Newport says that some 41 percent believe global warming claims are exaggerated, and "that's the highest we've seen." Ask people to name their biggest concerns, and just 1 percent to 2 percent cite the environment. "The environment doesn't show up at all," says Newport."
http://www.usnews.com/blogs/washington- ... rming.html

Meillä uskon lujuus mediaan on käsittämätöntä. Erityisesti usko siihen, että kaikki mikä on painettu lehteen, on totta. Vaikka kyseessä olisi toimittajan kommentti tai yleisöosaston kirjoitus... Vähän väliä saan kuulla näitä lehteen painettuja "totuuksia". Yritä siinä sitten keskustella.

Muuta minkäs teet? Medialukutaitoa jatkokoulutuksena koko kansalle?
Toimittajien vastuu? Varmasti jokainen lehteen haastateltu tietää, etteivät sitaatit käytännössä tarkoita suoraa lainausta. Eikä toimittajien tiedot useinkaan ritää tarkastelemaan asiaa etäänpää. Harvoin näkyy metsä puilta.
Layman kirjoitti:Mikseivät sanomalehdet esim. julkaise jonkun säännöllisesti päivitetyn satelliittimittauksiin perustuvan lämpötilakäyrän vaikkapa 30 vuoden ajalta? Kuten esim. tämä:
Niin, miksi ei? Sitä pitää kysyä lehtien päätoimittajilta.

Tapsa
Valvoja
Viestit: 2944
Liittynyt: 19.02.2008, 16:35:15

Re: Kansalaisten tiedot ilmastonmuutoksesta ja ne lähteet...

Viesti Kirjoittaja Tapsa »

funkymama kirjoitti:
Toimittajien vastuu? Varmasti jokainen lehteen haastateltu tietää, etteivät sitaatit käytännössä tarkoita suoraa lainausta. Eikä toimittajien tiedot useinkaan ritää tarkastelemaan asiaa etäänpää. Harvoin näkyy metsä puilta.
Layman kirjoitti:Mikseivät sanomalehdet esim. julkaise jonkun säännöllisesti päivitetyn satelliittimittauksiin perustuvan lämpötilakäyrän vaikkapa 30 vuoden ajalta? Kuten esim. tämä:
Niin, miksi ei? Sitä pitää kysyä lehtien päätoimittajilta.


Toimittajien vastuu kohdistuu lehden myyntiin. Suomettuminen paistaa tiedotusvälineiden toiminnassa. Mielenkiintoista vaan on, että miten tämä "vapaa lehdistö" on suometettu. Onko jopa valtiovalta pystynyt sen toteuttamaan?

tuhelin
Viestit: 256
Liittynyt: 05.09.2008, 15:04:08

Re: Kansalaisten tiedot ilmastonmuutoksesta ja ne lähteet...

Viesti Kirjoittaja tuhelin »

Tapsa kirjoitti:Miksi on huolestuttavaa, että ihmiset luottavat enemmän ympäristöjärjestöihin kuin Vihreisiin?

Siksi että ympäristöjärjestöjen lausuntoihin luotetaan kansalaisten ja vielä valitettavammin valtamedian parissa melkoisen kritiikittä. Hyvistä motiiveista huolimatta niiden tiedotus ei ole puolueetonta ja kyky arvioida lähteinä käyttämiään tutkimuksia melkoisen rajallista. En usko monenkaan ympäristöjärjestön ilmastokampanjavastaavan tutustuneen vaikkapa IPCC:n AR4:ään summary for policymakersia syvemmin tai että yhdelläkään olisi minkäänlaista tutkijan taustaa. Poliitikkojen viestejä kaikki osaavat kyllä lukea tietyllä kritiikillä, oli poliitikon puolue sitten mikä tahansa. Politiikkaan hypännyt tutkija on mielestäni kuitenkin paljon luotettavampi tiedonlähde kuin joku ilmastoasiantuntijaa ympäristöjärjestöissä esittävä yksisilmäinen kansalaisaktivisti.

Layman kirjoitti:Aika yleinen väärinkäsitys näyttäisi siis olevan että suuruusluokkakin on väärä - olisiko kellään samansuuntaisia kokemuksia?

Kyllä on! Minä ainakin voin myöntää että kuuluin tähän joukkoon vielä muutama kuukausi sitten ;) Ja jokunen viikko sitten työpaikallani tehty testi osoitti, että kyllä ympäristötekniikan tutkijatkin taipuvat uskomaan niihin median mässäileviin ääriskenaarioihin todellisen tiedon puuttuessa.

Layman kirjoitti:Mikseivät sanomalehdet esim. julkaise jonkun säännöllisesti päivitetyn satelliittimittauksiin perustuvan lämpötilakäyrän vaikkapa 30 vuoden ajalta? Kuten esim. tämä:
http://www.drroyspencer.com/latest-global-temperatures/

Lämpötilakäyristä jättäisin nuo itse lisättyjä trendiviivoja sisältävät lähteet pois. Spencer vaikuttaa kyllä osaavalta tutkijalta, mutta tuohon käyrään pystyisi piirtämään vaikka minkälaisen johdattelevan trendiviivan. Onneksi tuota pääsee ensi viikolla kysymään suoraan Spenceriltä itseltään. Jackassin maaliskuussa laittamaan lähteeseen viittaisin mielummin: http://www.woodfortrees.org/plot/ Siinä ei syötetä ajatuksia lukijalle keinotekoisia trendiviivoja lisäämällä.

Funkymaman kirjoituksesta tuli mieleen se, että kansalaisten ilmastonmuutoksen tiedonlähteenä televisiota ja sanomalehtiäkin tärkeämpänä taidetaan pitää lähiaikoina vallinneita sääoloja :D Sen verran hyvin gallupien tulokset ja sen hetken säätilat korreloivat ja tosi usein kuulee ihmisten huolia ilmastonmuutoksesta säiden perusteella... Niin kuin vuonna 2100 vallitsevan ilmaston voisi päätellä talven 2007 tai 2008 lumisuudesta Suomessa :D Nyt ilmastonmuutosgallupeissa varmasti näkyisi Suomessakin varsin runsasluminen mennyt talvi...

funkymama kirjoitti:Meillä uskon lujuus mediaan on käsittämätöntä. Erityisesti usko siihen, että kaikki mikä on painettu lehteen, on totta. Vaikka kyseessä olisi toimittajan kommentti tai yleisöosaston kirjoitus... Vähän väliä saan kuulla näitä lehteen painettuja "totuuksia". Yritä siinä sitten keskustella.

Tapsa kirjoitti:Toimittajien vastuu kohdistuu lehden myyntiin.

Aamen, tiedotusongelman ydin on tässä.

En ole valmis väittämään ettei AGW olisi totta. Näen asian edelleen niin, että se on tieteen nykykäsityksen mukaan varmempaa kuin epävarmaa - kaikista puutteista huolimatta. Miten paljon ilmasto voi lämmetä ihmisten toimien johdosta onkin sitten eri asia. Ilmastonmuutosteoriaan liittyvät epävarmuudet sivuutetaan täysin valtavirran keskustelusta ja media kirjoittaa vain äärimmäisistä skenaarioista. On minunkin myönnettävä että alan toimijat IPCC etunenässä ovat edistäneet tätä tilannetta. Syystä että demokratiassa tarvitaan laaja tuki AGW:n torjuntatoimien toteuttamiselle, ennen kuin mitään saadaan aikaisiksi. Kaikki toimijat varmasti perustelevat tämän epäkohdan itselleen sillä pelolla, että epävarmojenkin ääriskenaarioiden välttämiseksi on tehtävä kaikki. Epävarma ilmiö, mutta jos se on kuin onkin totta, ei ilmiötä voida torjua demokratiassa ilman näennäistä täyttä tieteellistä varmuutta. Monimutkaista...

-Tuomas

tuhelin
Viestit: 256
Liittynyt: 05.09.2008, 15:04:08

Re: Kansalaisten tiedot ilmastonmuutoksesta ja ne lähteet...

Viesti Kirjoittaja tuhelin »

Ja tässä heti esimerkki Suomen luotettavimpana pidetyn päämedian uutisointipolitiikasta(!)

Työ- ja elinkeinoministeriö käyttää väärin uusiutuvan energian tukirahoja myöntäessään niitä jätteenpolttolaitoksen rakentamiseen, toteaa Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piiri. Se vaatii ministeriötä pyörtämään päätöksensä.
http://www.yle.fi/uutiset/luonto_ja_ymp ... 29207.html

Siinä taas melkoinen ympäristöjärjestön "asiantuntijalausunto" ilmastopolitiikkaan liittyvän uutisen aiheena. Ylen toimittaja puolestaan istui pari viikkoa sitten yliopistomme järjestämässä tiedotustilaisuudessa tuulivoiman ja metsäbiomassan vertailututkimuksesta. Yle kuitenkin jätti ainoana paikalla olijoista jutun julkaisematta. Ilmeisesti puolueettoman tutkimusorganisaation uusiutuvan energian ja ympäristekniikan professorit eivät ole riittävän osaavia ja luotettavia tiedonlähteitä uutisen pohjaksi, jos yksityinen taho on ollut tutkimuksen rahoittajana. Pitänee ehdottaa professoreja siirtymään ympäristöjärjestöjen organisaatioihin niin kaikki tuuba uutisoidaan :D

Vastaa Viestiin