Miten ilmastonmuutosta on käsitelty tiedotusvälineissä?

Linkit uutisiin, yleisönosastokirjoituksiin, yms., sekä niitä koskeva keskustelu. Eri aiheita koskevat linkit olisi hyvä pitää omissa ketjuissaan.

Valvoja: Hallitus

tuhelin
Viestit: 256
Liittynyt: 05.09.2008, 15:04:08

Miten ilmastonmuutosta on käsitelty tiedotusvälineissä?

Viesti Kirjoittaja tuhelin »

Ohessa Ylen 6 min pituinen juttu aiheesta "Miten ilmastonmuutosta on käsitelty aikojen kuluessa tiedotusvälineissä?"

http://ohjelmaopas.yle.fi/artikkelit/ti ... lineissa-0

Haastateltu tutkija voisi varmasti antaa lisää puolueetonta tutkimustietoa ilmastonmuutoksen käsittelystä mediassa, jos joku on aiheesta kiinnostunut. Median liioittelevasta uutisoinnista on täällä foorumilla ollut puhetta.
Tapsa
Valvoja
Viestit: 2944
Liittynyt: 19.02.2008, 16:35:15

Re: Miten ilmastonmuutosta on käsitelty tiedotusvälineissä?

Viesti Kirjoittaja Tapsa »

Alestalo pääsi taas Hesariin antamaan palautetta Korholalle.

Samaa soopaa kuin ennenkin. Yksi juttu jäi mieleen. Hän kaipaa puolueetonta tutkimustietoa ilman "omaa lehmää ojassa" (ei suoria lainauksia).

Ihmettelen onko se edes mahdollista. Ilmastotutkija sahaa helposti omaa oksaansa, jos tulokset eivät vastaa laitoksen kantaa.

Kumpi se muuten mahtaa olla suurempi auktoriteetti tässä asiassa HY vai IL?
Layman
Viestit: 283
Liittynyt: 17.02.2009, 10:56:46

Re: Miten ilmastonmuutosta on käsitelty tiedotusvälineissä?

Viesti Kirjoittaja Layman »

Alestalo (tänään HS):
"….Lähtökohtana tulee olla että tutkija ei viestissään väritä tuloksiaan eikä toimi minkään intressiryhmän puolesta…. ....Laajoja tiederaportteja tulee noin 5-7- vuoden välein, mikä ei enää riitä. Uusia täydentäviä tutkimustuloksia tulee ja pitää tulla julkisuuteen erityisesti ennen tärkeitä neuvotteluja. Tämä siitäkin huolimatta että tulosten vertaisarviointi olisi osaksi kesken….. …ennalta varautumisen periaate on yksinkertaisesti ainoa vaihtoehto. Tältä pohjalta ilmastoneuvotteluja käydään. Onneksemme karavaani on lähtenyt liikkeelle ja kulkee."

Täytyy myöntää että maallikonkin mielessä on käynyt ajatus että jotkut julkaisut nimenomaan ovat tilaustöitä…...
Tapsa
Valvoja
Viestit: 2944
Liittynyt: 19.02.2008, 16:35:15

Hesari yllätti!

Viesti Kirjoittaja Tapsa »

Onneksi olin istuallani, kun luin Hesarin mielipideosastoa, muuten olisin kupsahtanut nurin. Hesari oli kelpuuttanut Esa Karankon jutun: "Pohjolassa ilmastonmuutos on hyvä asia". Tätä rataa hän kirjoitti:

"Ihmiset alkavat kyllästyä yksipuolisiin maailmanlopun ennustuksiin. Maalaisjärki sanoo, että kylmässä Pohjolassa lämpeneminen on hyvä asia. Lämmitystarve vähenee, viljelykausi pitenee ja liikenne helpottuu.

Ihmisen vaikutuksesta ilmastoon ei edes ole varmaa tietoa. On vain erilaisia tutkimuksia. Niistä eri tahot valitsevat omia etujaan tukevat väitteet.

Vaikka kaikkien suomalaisten elämä tehtäisiin ympäristöverotuksella mahdottomaksi, sillä ei ole havaittavaa vaikutusta maapallon ilmastoon.

Suomen pitäisi lakata toimimasta maailman omanatuntona ja alkaa ajaa vaihteeksi omia etujaan.
"

Nyt vain odottelemaan millainen määrä vastineita pääsee läpi Hesarin sensuurista.
Tehoautoilija
Viestit: 715
Liittynyt: 06.08.2007, 09:49:46
Viesti:

Lumi loppuu kesken?

Viesti Kirjoittaja Tehoautoilija »

Tutkiva juttu: Hyvästi lumi torstaina 23.4. klo 20.00, uusinta la klo 16.50

Miten lumelle käy ilmastonmuutoksen myötä? Riittääkö lumi talviharrastuksiin? Toimittaja Ella Kanninen hyvän lumen jäljillä.

http://ohjelmaopas.yle.fi/artikkelit/ti ... vasti-lumi
http://www.yle.fi/teema/tiede/tutkiva_juttu/
.
Tapsa
Valvoja
Viestit: 2944
Liittynyt: 19.02.2008, 16:35:15

Re: Miten ilmastonmuutosta on käsitelty tiedotusvälineissä?

Viesti Kirjoittaja Tapsa »

Mikähän mahtaa olla tämän IL:n uutiskirjeen informaatioarvo, voi käydä niin tai näin ...? Ainoa on varma, että ihminen on aiheuttamassa ilmastonmuutosta.

http://mmm.multiedition.fi/klimaatti/uu ... eminen.php
Wade
Viestit: 201
Liittynyt: 08.09.2008, 20:57:17

Re: Miten ilmastonmuutosta on käsitelty tiedotusvälineissä?

Viesti Kirjoittaja Wade »

Ympäristökatastrofiuutiset myyvät hyvin. Amppareiden ympäristöuutisten viime päivien klikatuin uutinen on 'Aurinkokatastrofi'-uutinen, lähes 9000 klikkausta. Määrä kilpailee jo suosituimpien BB-talo-uutisten kanssa. Kaksi seuraavaksikin klikatuinta uutista liittyy ympäristötuhoihin.

Katastrofi voi iskeä vuonna 2012 – syynä Aurinko Uusi Suomi 10:53, 20.4...................8780
Häh? Jäätiköt laajenevat sittenkin – syynä ”reikä taivaassa” Uusi Suomi 17:48, 22.4.....3079
Tännekö iskee seuraava hirmutsunami? – ”Vain ajan kysymys” Uusi Suomi 18:12, 22.4...2863

http://www.ampparit.com/uutiset/ymparisto

Eipä ihme, että media on innokas uutisoimaan kaiken maailman hölynpöly-tutkimuksista ja lähes ilman minkäänlaista kritiikkiä.
Tapsa
Valvoja
Viestit: 2944
Liittynyt: 19.02.2008, 16:35:15

Kansainvälinen ilmastopolitiikka ei saa unohtaa köyhiä maita

Viesti Kirjoittaja Tapsa »

Otsikoi Tapani Vaahtoranta tänään Hesarin vieraskynässä.

Lähtökohta on tietenkin ihmisperäinen ilmastonmuutos, katastrofaalinen sellainen. Hän on aivan oikein huolissaan köyhien maiden kohtalosta ilmastonmuutoksen kourissa, mutta ei sanallakaan ottanut kantaa siihen, mitä ilmastonmuutoksen torjuntatoimet jo nyt aiheuttavat köyhille maille.

Jouduin tästä hänelle kommentoimaan, kun oli fiksusti sähköpostiosoitteensa antanut. Saas nähdä tuleeko palautetta.
Avatar
BorisW
Viestit: 1786
Liittynyt: 08.08.2007, 10:38:11
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Re: Miten ilmastonmuutosta on käsitelty tiedotusvälineissä?

Viesti Kirjoittaja BorisW »

OIKEIN -pankaa hanttiin joka taholla.

Itse pistin juuri Eija Vallinheimolle (IL:n Klimaatti ilmastotiedote 1/2009) kriittisen viestin, jossa peräänkuulutin faktaa eikä tieteellisiksi kuviteltuja uskomuksia.
Tapsa
Valvoja
Viestit: 2944
Liittynyt: 19.02.2008, 16:35:15

Re: Miten ilmastonmuutosta on käsitelty tiedotusvälineissä?

Viesti Kirjoittaja Tapsa »

Ilokseni Vaahtoranta vastasi kirjoitukseeni.

Tässä hänen vastauksenta:

"Tervehdys,

Kiitoksia kommenteistsi.

En ole luonnontieteilija, joten perustan kasitykseni itse ilmastonmuutoksesta sille laajalle konsensukselle luonnontieteilijoiden keskuudessa, jota IPCC:kin ilmentaa. Ihmisen aiheuttama ilmastonmuutos on kaynnissa, ja vaara on todellinen. Toinen asia sitten on, miten ihmiskunta ongelmaan reagoi. Tahan puoleen puutuin Vieraskynassani.

En usko, etta kytkokset teollisuuteen selittavat Obaman hallinnon ilmastopolitiikkaa. Pikemminkin on kyse poliittisesta ideologiasta, joka hyvaksyy valtion kayttamisen yhteiskunnan kannalta elintarkeista toiminnoista huolehtimiseen.

Biopolttoaineiden kaytto on todellakin ongelmallinen asia, kuten kirjoitat.

Tapani Vaahtoranta"


Tällaisen palautteen kirjoitin hänelle ym. vastauksesta. Oliko järkeä?

Kiitos vastauksestasi.

Toki tieteeseen täytyy luottaa, mutta ongelma onkin siinä, että ilmastonmuutos on niin laaja asia, että varsinaisen tieteellisen tutkimuksen tuloksiin perehtyminen ei monelta onnistu, vaan täytyy luottaa tiedotusvälineisiin.

Tuon konsensuksen varaan kovasti luotetaan. Sen laajuus lienee arvailujen varassa, mutta IPCC:n AR4-raportissa tähän mennessä ihmisen aiheuttaman säteilypakotteen suuruudeksi on annettu 0,6 - 2,4 W/m^2. Se vastaa tasaisesti jakaantuneena lämpötilan nousuväliä 0,15 - 0,6 astetta. Konsensus löytyy tietenkin helposti, jos vaihteluväli on tarpeeksi suuri. Johtopäätökset julkisuudessa vaan tuppaavat olemaan sieltä pahimmasta päästä valittuja.

Kööpenhaminan kokouksen sponsorit olivat järjestään ilmastonmuutoksen estämiseen liittyviä yrityksiä. Siitä kokouksesta ei sitten ole löytynyt mitään tietteelistä raporttia. Ainut on se julkilausuma, että IPCC:n pari vuotta vanhat arviot ovat alakantissa, vaikka skenaarioiden mukaan lämpötilan olisi pitänyt nousta tällä vuosikymmenellä 0,2 astetta, mutta sitä ei ole tapahtunut. Ilmastolla on nyt melko kiire ruveta lämpenemään, jotta ilmastomallien uskottavuus säilyisi.

Tuo Obama-heitto oli vain tarkoitettu korostamaan sitä, että poliitikkojen taustoja kannattaa tarkastella. Suomessa Pekkarinen innostui valtavasti muutama vuosi sitten, kun alettiin puhu, että pellot voidaan valjastaa etanolin tekoon autojen polttoaineeksi. Mistäköhän syystä? No, onneksi joku on puhunut hänelle järkeä.

----------------------------------------------
Olli Kiviseltä kyselin hänen kolumnistaan, että tarkoittiko hän hiilidioksidia saastuttamisesta puhuessaan. Häs vastasi, että tarkoitti koko "pakettia" siis kaikkia saasteita. Jankutin vielä, että kuuluuko pakettiin CO2, niin hän vastasi, että sen saa tiedemaailma päättää.

Olipa fiksu vastaus. Postasin vielä että tiedemaailma ei ole koskaan pitänyt hiilidioksidia saasteena riippumatta sen lämmittävästä vaikutuksesta.
Tapsa
Valvoja
Viestit: 2944
Liittynyt: 19.02.2008, 16:35:15

Jukka Uosukainen

Viesti Kirjoittaja Tapsa »

Ympäristöministeriön kansainväliseltä osastolta hehkutti YLEN Taustapeilissä kuinka paha tuo CO2 oikein on.

Hän epäili, että jo nyt on saattanut ylittyä jokin taso niin, että katastrofi seuraa vaikka mitä tehtäisiin. Samanlaista, ehkä sitä ja ehkä tätä haastattelu sisälsi runsaasti.

Hänen mukaansa ääri-ilmiöiden lisääntyminen on selvää, koska ilman sisältämä energiamäärä kasvaa. Mistäköhän jääkausien aikana ilma on energiansa saanut, kun silloin oli erittäin myrskyisää.

Parin kymmen vuoden päästä hän vasta ennustaa CO2:n varastoinnin tulevan yleiseen käyttöön.

Lieneekö totta, kun hän väitti Kioton sopimukseen osallistuneiden maiden vähentäneen hiilidioksidipäästöjään allekirjoituksen jälkeen, itse en tuollaiseen tietoon ole törmännyt.

Kovin hän hehkutti toiveikkaana tulevaa Köpiksen kokousta ja oletti, että Kiina ja Intiakin saadaan sopimukseen mukaan. Sen sopimuksen hintalappu tulee silloin olemaan todella pitkä ja numerot kooltaan pieniä.
Tapsa
Valvoja
Viestit: 2944
Liittynyt: 19.02.2008, 16:35:15

YLEstä kuultua

Viesti Kirjoittaja Tapsa »

Toisella korvalla kuuntelin Radio Suomea pari päivää sitten.

Siinä toimittaja tapojensa mukaan hehkutti katastrofaalista ilmastonmuutosta ja sanoi lopuksi, että jos asialle ei pystytä mitään tekemään, niin Suomen metsien kasvu saattaa kiihtyä jopa 40%!

Kauhistus!!!
Dalton
Viestit: 8
Liittynyt: 24.04.2008, 20:25:00

Re: Miten ilmastonmuutosta on käsitelty tiedotusvälineissä?

Viesti Kirjoittaja Dalton »

Tämä Tapsan kuulema on kyllä pelottava skenaario:
"Ennusteiden mukaan Suomen metsät saattavat muuttua ilmastonmuutoksen seurauksena rajustikin kuluvan vuosisadan loppuun mennessä. Jos mitään ei tehdä, Suomen metsät tulevat kasvamaan keskimäärin 40 % nopeammin kuin nyt."

http://yle.fi/uutiset/luonto_ja_ymparis ... 67704.html
Tapsa
Valvoja
Viestit: 2944
Liittynyt: 19.02.2008, 16:35:15

Re: Miten ilmastonmuutosta on käsitelty tiedotusvälineissä?

Viesti Kirjoittaja Tapsa »

Dalton kirjoitti:Tämä Tapsan kuulema on kyllä pelottava skenaario:
"Ennusteiden mukaan Suomen metsät saattavat muuttua ilmastonmuutoksen seurauksena rajustikin kuluvan vuosisadan loppuun mennessä. Jos mitään ei tehdä, Suomen metsät tulevat kasvamaan keskimäärin 40 % nopeammin kuin nyt."

http://yle.fi/uutiset/luonto_ja_ymparis ... 67704.html


Tuosta jutusta varmaan oli radiossa kysymys. Linkissä oli myös seuraava juttu:

"Yhdysvallat panostaa presidentti Barack Obaman johdolla miljardeja uusiutuvan energian kehittämiseen ja tuotannon lisäämiseen. Yhdysvallat on ohittanut jo Saksan maailman suurimpana tuulivoiman tuottajana. Perinteisestä öljyosavaltiosta Texasista on tullut maan merkittävin tuulivoiman tuottaja."

Mitä nyt olen Saksassa käynyt, niin kyllähän siellä myllyjä riittää jopa kaukana rannikolta ja seisoskelevat siellä kaikessa rauhassa. Taitaa tuo saksalainen tuuliteho olla laskettu nimellistehon mukaan, mitä ei koskaan saavuteta.

Jenkithän tietenkin satsaavat teknologian kehitykseen ja kyllähän Texasin rannikolla tuuleekin, mutta oleellista on, että tyhmiä ostajia riittää muualla.
Tapsa
Valvoja
Viestit: 2944
Liittynyt: 19.02.2008, 16:35:15

Koko päivän olenkin odotellut...

Viesti Kirjoittaja Tapsa »

milloin tuo äskeinen lento-onnettomuus pannaan ilmastonmuutoksen syyksi. No, sitä ei nyt ihan vielä tehty, mutta Yle kuitenkin kertoi ennusteesta, että moiset tulevat
lisääntymään ilmastonmuutoksen myötä, että eiköhän tuo äskeinenkin tarkemman "tutkimuksen" jälkeen sen piikkiin panna.
Vastaa Viestiin