Muutama uutinen

Linkit uutisiin, yleisönosastokirjoituksiin, yms., sekä niitä koskeva keskustelu. Eri aiheita koskevat linkit olisi hyvä pitää omissa ketjuissaan.

Valvoja: Hallitus

Grunt
Viestit: 164
Liittynyt: 11.04.2008, 10:24:07

Re: Muutama uutinen

Viesti Kirjoittaja Grunt »

Lorentz2 kirjoitti:Juuh, kummasti kadonneet asemat ovat tosin saaneet jäätikötkin vetäytymään.

Miten ihmeessä tuo taas aukottomasti liittyy ilmaston lämpenemiseen? Noella on tuossa asiassa mitä todennäköisimmin todella merkityksellinen rooli, joka on tiedostettu jo pidemmän aikaa. Guardian kirjoitteli Himalajan jäätiköistä mm. seuraavaa:
http://www.guardian.co.uk/environment/2 ... n-glaciers

Nyt kun kerran taas vaihteeksi olet päättänyt ruveta näsäviisastelemaan ja tuottamaan nolla-arvoisia kommentteja keskusteluun, niin lienee turha edes kysyä järkeviä kommentteja lämpötilamittauksiin, kuten miten Boliviaan on GIStempin mukaan saatu voimakas lämpötila-anomalia, vaikka siellä ei ole mittausasemaa ollut 20 vuoteen? Telegraphin jutussa sekä alkuperäisessä blogissa on muitakin mielenkiintoisisa huomioita, jotka liittyvät nimenomaan mittausasemien lukumääriin ja sijainteihin, mutta vähemmän yllättäen et halunnut mitenkään ottaa kantaa jutun sisältöön. Luitkohan edes sitä, vai oliko p****n jauhaminen päätarkoituksena? Itse en edes ole väittänyt asian paikkansapitävyydestä yhtään mitään, enkä väitä ennen kuin asiasta löytyy jotain lisää.

Lapsellisen näsäviisastelusi sijaan voisit vaikka osoittaa väitteiden olevan perättömiä. Taitaa tosin järkevien kommenttien puute johtua siitä, että pian alarmisteilla ei taida olla mitään luotettavaa millä osoittaa, kun yksi jos toinenkin AGW:tä tukeva data paljastuu kirsikanpoimituksi tai "korjatuksi" :lol:
Jackass
Viestit: 705
Liittynyt: 26.08.2008, 20:56:09

Re: Muutama uutinen

Viesti Kirjoittaja Jackass »

http://www.nelonen.fi/uutiset/ulkomaat/ ... %B6j%C3%A4

Etanolin käyttö polttoaineena lisää päästöjä
Wade
Viestit: 201
Liittynyt: 08.09.2008, 20:57:17

Re: Muutama uutinen

Viesti Kirjoittaja Wade »

Ilmojen lämpenemistä vastaan käytävä taistelu lasten ja nuorten harteille?

Aikuiset eivät tehneet osaansa Kööpenhaminan ilmastokokouksessa joulukuussa. Niinpä lasten ja nuorten on pidettävä asiaa jatkuvasti esillä. http://www.radiorex.fi/rss/avaa/24394
Kivimies
Viestit: 68
Liittynyt: 26.10.2009, 11:10:09

Re: Muutama uutinen

Viesti Kirjoittaja Kivimies »

Tämä uutinen muistiin. Vastaisen varalle.


Talvet häviävät Etelä-Suomesta vuosisadan loppuun mennessä
julkaistu tänään klo 11:10, päivitetty tänään klo 11:46

Suomen talvet lämpenevät kesiä nopeammin. Ilmatieteenlaitoksen ja Helsingin yliopiston yhteisessä tutkimuksessa arvioidaan myös, että ilmaston lämpeneminen näkyy Suomessa aikaisempaa selvemmin lähivuosikymmeninä.

Tutkimuksen mukaan jo tuleva vuosikymmen 2011–2020 on keskimäärin lämpimämpi kuin vertailujakso 1971–2000.

Vuosisadan loppuun mennessä Suomen keskilämpötilan arvioidaan nousevan talvisin 3-9 asteella ja kesäisin 1-5 asteella. Talvella lämpötilanvaihtelut tasaantuvat, jolloin kovimmat pakkaset leudontuvat enemmän kuin keskilämpötila.

Tutkimuksessa arvioidaan, että eteläisillä ja lounaisilla rannikkoalueilla vuorokauden keskilämpötila ei putoa pakkasen puolelle enää vuosisadan lopulla. Lapissa terminen talvi eli aika, jolloin vuorokauden keskilämpötila on pakkasella, lyhenee kahdella kuukaudella.

YLE Uutiset

http://yle.fi/uutiset/luonto_ja_ymparisto/2010/01/talvet_haviavat_etela-suomesta_vuosisadan_loppuun_mennessa_1377176.html
Grunt
Viestit: 164
Liittynyt: 11.04.2008, 10:24:07

Re: Muutama uutinen

Viesti Kirjoittaja Grunt »

Tuohon IL:n ACCLIM lämpötilaennuseesta lisää mm. linkin takana, josta lytyy ACCLIM-työryhmän laatima abstrakti:
http://www.fmi.fi/kuvat/acclim_tiivistelmat2009.pdf

Abstraktista lainattua:
"Pitkällä tähtäimellä ilmastoennusteiden suurimpia virhelähteitä ovat ilmastomalleihin ja kasvihuonekaasujen päästöjen kehitykseen liittyvät epävarmuudet."

No shit. Ja tällaisia uutisoidaan ikäänkuin varmana tietona, kun työryhmä itsekin vahvistaa, että jo itse malleissa on epävarmuuksia. Tutkijaryhmä on ajellut eri päästöskenaarioita epävarmoilla malleilla ja saanut aikaiseiksi kyseiset lämpötilamuutokset.
Konsultti-
Viestit: 138
Liittynyt: 26.02.2009, 20:09:05

Re: Muutama uutinen

Viesti Kirjoittaja Konsultti- »

Tuosta ylläolevasta lämpenemisuutisesta.
Olettaisi että tällainen sensaatiotieto klo 11:10 olisi oikeuttanut vähintään YLIMÄÄRÄISEEN UUTISLÄHETYKSEEN KLO 12 mutta en huomannut että koko asiaa olisi edes mainittu klo 18 tv-uutisissa. Miksi?
Kyllä näin tärkeä meidän lastemme, koko planeetan tai vähintään Suomen kohtaloon vaikuttava TIETEELLINEN ennuste vaatisi näyttävämmän uutisoinnin.
Samalla huomisessa lehdessä tulisi olla kahdeksan sivua pitkä seikkaperäinen kuvaus miten minä tavis voin VARAUTUA dramaattiseen lämpenemiseen ja meren pinnan nousuun ja pakolaisuuteen. Mukana kuvitus kuinka Itämeren laineet lyö 2100 Eduskuntatalon rapuille jonne kansanedustajat saapuvat venekyydillä.
Ja ohjeet mitä tarvekaluja esim. suksista voi askarrella kun niitä ei enää tarvi.
Miksi tämä ei ylitä uutiskynnystä? Sen sijaan uutiskynnyksen ylitti kyllä vihreät ja Anni Sinnemäki, mutta vaatimalla yrittäjien verotuksen 30 %-yksikön kiristämistä. Ei ilmastosta puhumalla.
Menisikö tämä lämpenemisjuttu läpi kuitenkin huomisessa Hesarissa? Varmaan puhelimet on kuumana.
Uutiskynnys ei ylity, koska 2009 oli "ilmastonmuutokselle" samanlainen vuosi kuin 1989 "sosialismille". Muurit ja valheella rakennettu kulissi sortui. Toivottavasti tämä ei vie pohjaa kestävältä kehitykseltä joka on tärkeä asia ja jota pitäisi kaikien keinoin edistää. Jo nyt uhkaillaan öljyn hinnan nousevan pilviin 2011.
Olen huomannut että tämäntyyppiset kärjekkäät kommentit kuin yllä sensuroidaan keskustelupalstoilta. Median moderaattorien "huumorintaju" etenkään Hesarin ei yhtään kestä pilailua heidän aikaisemmista ilmastouutisoinneistaan. Keino saada sensuuri niskaan on referoida Hesarin jotain aikaisempaa oikein tulisieluista ilmastouutista. Minulla on niitä paljon tallessa.
Lorentz2
Viestit: 87
Liittynyt: 13.11.2009, 12:08:12

Re: Muutama uutinen

Viesti Kirjoittaja Lorentz2 »

Grunt kirjoitti:Nyt kun kerran taas vaihteeksi olet päättänyt ruveta näsäviisastelemaan ja tuottamaan nolla-arvoisia kommentteja keskusteluun, niin lienee turha edes kysyä järkeviä kommentteja lämpötilamittauksiin, kuten miten Boliviaan on GIStempin mukaan saatu voimakas lämpötila-anomalia, vaikka siellä ei ole mittausasemaa ollut 20 vuoteen?

Olettaisin että syynä on heidän käyttämänsä menetelmä mittausten interpolointiin. Vai esitätkö että lukemia on väärennetty suoraan?
Miksu
Valvoja
Viestit: 212
Liittynyt: 17.11.2008, 18:03:11

Re: Muutama uutinen

Viesti Kirjoittaja Miksu »

Lorentz2 kirjoitti:Olettaisin että syynä on heidän käyttämänsä menetelmä mittausten interpolointiin. Vai esitätkö että lukemia on väärennetty suoraan?

Väitätkö, että väären.... köh köh interpolointi olisi sitten tehty ihan vahingossa? :D. Jos naapurimaiden lämpimien rannikkoalueiden mittaustuloksista hierotaan voimakas lämpötilojen nousutrendi viileämpään vuoristoiseen maahan, niin väärennös on todellakin oikea termi.
"Juuri kun on saanut lotionit nahkaan uimarannalla, päälle putoaa nyrkinkokoisia rakeita. Tai aivan odottamatta sataa muutamassa tunnissa puolen vuoden sademäärä. Siitä ilmastonmuutoksessa on karkeasti ottaen kyse."

Kalevan pääkirjoitus 27.9.09
Avatar
pasi
Valvoja
Viestit: 1129
Liittynyt: 15.07.2007, 13:23:23
Paikkakunta: Jyväskylä
Viesti:

Re: Muutama uutinen

Viesti Kirjoittaja pasi »

Siirsin IPCC:n Himalaja-virhettä koskevan keskustelun omaan ketjuunsa: viewtopic.php?f=3&t=879
Pasi J. Matilainen
Puheenjohtaja, Ilmastofoorumi ry
Tapsa
Valvoja
Viestit: 2944
Liittynyt: 19.02.2008, 16:35:15

Re: Muutama uutinen

Viesti Kirjoittaja Tapsa »

Grunt kirjoitti:Tuohon IL:n ACCLIM lämpötilaennuseesta lisää mm. linkin takana, josta lytyy ACCLIM-työryhmän laatima abstrakti:
http://www.fmi.fi/kuvat/acclim_tiivistelmat2009.pdf

Abstraktista lainattua:
"Pitkällä tähtäimellä ilmastoennusteiden suurimpia virhelähteitä ovat ilmastomalleihin ja kasvihuonekaasujen päästöjen kehitykseen liittyvät epävarmuudet."

No shit. Ja tällaisia uutisoidaan ikäänkuin varmana tietona, kun työryhmä itsekin vahvistaa, että jo itse malleissa on epävarmuuksia. Tutkijaryhmä on ajellut eri päästöskenaarioita epävarmoilla malleilla ja saanut aikaiseiksi kyseiset lämpötilamuutokset.


Aika erikoisia ja mitäänsanomattomia kohtia tuolta löytyy enemmänkin:

"Ilmaston tulevia muutoksia ei voida ennustaa tarkasti. Oma epävarmuutensa
liittyy myös siihen, miten usein ja kuinka voimakkaita sään ääri-ilmiöitä voidaan odottaa
esiintyvän Suomen nykyilmastossa. Tämän vuoksi on oleellista, että parhaiden arvioiden lisäksi
tuloksille annetaan luotettavuutta kuvaavat epävarmuusvälit."

Ei voida ennustaa tarkasti... , siis kuinka tarkasti? Epävarmuusvälit on saatu RAHI-menetelmällä. Eri mallien ajoista eri päästömäärillä on otettu keskiarvo ja ilmeisesti malliajojen hajonnasta päätellään epävarmuusväli! Mitään systemaattista virhettä ei siis oleteta ollenkaan voivan olla, vaikka malleihin sisältyviä epävarmuustekijöitä luetellaankin (vaikka AR4:ssa). Tietenkin parhaan käytettävissä olevan tiedon perusteella pitää elää, mutta usko siihen, että kaikki tunnetaan näyttää ilmastotieteessä olevan hämmästyttävä, vaikka näyttöä ei ole.

"Tulosten mukaan jo ensi vuosikymmen (2011–
2020) on Suomessa keskimäärin lämpimämpi kuin vertailujakso 1971–2000 peräti yli 95%:n todennäköisyydellä."

Mitähän tuokin todistaa? Eikö sitten lopuillaan oleva vuosikymmenkin ole tuota keskiarvoa lämpimämpi?

"Toki ilmaston luonnollinen vaihtelu tulee aika-ajoin kiihdyttämään, välillä taas jarruttamaan muutosta, mutta
näitä heilahteluja on mahdotonta ennustaa."

Eikös yksi VTT:n ilmastotutkija jonkin aikaa sitten sanonut, että viimevuosisadan notkahdukset lämpenemisessä on pystytty mallintamaan! Pitääkö tuosta tehdä johtopäätös, että mallinnus onnistuu vasta jälkikäteen? :)
Jackass
Viestit: 705
Liittynyt: 26.08.2008, 20:56:09

Re: Muutama uutinen

Viesti Kirjoittaja Jackass »

http://www.co2-raportti.fi/index.php?pa ... ws_id=1930

Kasvihuonekaasut syynä ennätyslämpenemiseen

- Vuonna 2009 oli ilmeistä, että edes auringon aktiivisuuden poikkeuksellisen syvä minimi ei pysäyttänyt ilmaston lämpenemistä, Hansen sanoi.
Straw Man
Viestit: 210
Liittynyt: 17.02.2009, 15:57:28

Re: Muutama uutinen

Viesti Kirjoittaja Straw Man »

Tapsa kirjoitti: Pitääkö tuosta tehdä johtopäätös, että mallinnus onnistuu vasta jälkikäteen? :)


Kyllä pitää.

Etukäteenhän mallinnukset eivät ole onnistuneet kertaakaan. :shock: :arrow: :lol:
Grunt
Viestit: 164
Liittynyt: 11.04.2008, 10:24:07

Re: Muutama uutinen

Viesti Kirjoittaja Grunt »

Tapsa kirjoitti:Eikös yksi VTT:n ilmastotutkija jonkin aikaa sitten sanonut, että viimevuosisadan notkahdukset lämpenemisessä on pystytty mallintamaan! Pitääkö tuosta tehdä johtopäätös, että mallinnus onnistuu vasta jälkikäteen? :)

Nämä pitkänajan ennusteet ja mallinnukset menevät kyllä minulta yli ymmärryksen, mitä ylipäätään tieteelliseen asioiden käsittelyyn tulee. Tosin voihan vika olla minussa, enkä vain ymmärrä.

Itse olen vahvasti siinä käsityksessä, että tieteellisessä tutkimuksessa voidaan kyllä hyvin käyttää malleja luonnonilmiöiden mallintamiseen usein vielä joissain kontrolloiduissa olosuhteissa. Vastaavasti käytetyt mallit on tätä ennen validioitu mittaamalla ja havainnoimalla oikeita tapahtumia, jolloin voidaan todeta mallien vastaavan jollain virhetodennäköisyydellä tai puutteilla vallitsevia oikeita olosuhteita. Näissä pitkän ajan ennusteissa tämä homma ei nyt vain täysin tunnu pitävän minusta kutinsa. Ilmasto on suhteellisen kaaottinen järjestelmä johon vaikuttaa valtava määrä toisiinsa vaikuttavia muuttujia. Miten ihmeessä tällaiselle systeemille voidaan mitenkään luotettavasti luoda niin tarkasti toimiva malli ja edellen tälle saada havaintoihin perustuvaa validiointia kaukaisesta tulevaisuudesta, kun joidenkin muuttujien keskinäisiä suhteita muutetaan radikaalisti nykytilaa vallitsevista olosuhteista? Minun käsitykseni mukaan virheiden todennäköisyys kasvaa aivan älyttömästi ja mallin toimivuutta ei tietenkään voi todistaa aukottoman vääräksi, mutta vielä vähemmän voi antaa minkäänlaisia luotettavia arvioita sen paikkansapitävyydestä, koska minkäänlaista havaintoihin perustuvaa vertailua ei saada tehtyä. Näin tällaiset pitkän ajan ennusteet ilmaston suhteen ovat korkeintaan kuriositeettejä ja parhaimmillaankin valistuneita arvauksia.
Wade
Viestit: 201
Liittynyt: 08.09.2008, 20:57:17

Re: Muutama uutinen

Viesti Kirjoittaja Wade »

Suomalaisten eniten ilmastopäästöjä aiheuttavat toimet listattu.
http://yle.fi/alueet/keski-suomi/2010/0 ... origin=rss
pet panerola
Viestit: 80
Liittynyt: 10.11.2009, 16:35:44

Re: Muutama uutinen

Viesti Kirjoittaja pet panerola »

Grunt kirjoitti:Itse olen vahvasti siinä käsityksessä, että tieteellisessä tutkimuksessa voidaan kyllä hyvin käyttää malleja luonnonilmiöiden mallintamiseen usein vielä joissain kontrolloiduissa olosuhteissa.


Kun tehdään "konttoritiedettä", jossa olosuhteet ovat helposti edeltäkäsin tiedossa eikä muutoksia ole odotettavissa, voidaan mallintaa melko tarkastikkin sadan vuoden ennustuksia.

Aikuisten oikeassa, ihan oikeassa ilmastossa muuttujia on niin valtavasti, joiden käyttäytymistä ei vaan yksin kertaisesti tiedetä.
Yksistään ne voivat olla negatiivisia, mutta keskenään positiivisia.
Parametrit, joita mallinnuksiin asetetaan, vaivat muuttua oikeassa ilmastossa esim positiivisestä negatiiviseksi tai päin vastoin ja silloin jo ollaan menossa aivan päin "AGW":ta.

En mitenkään pysty käsittämään tätä tietokoneiden "kaikkivoipaisuutta".
Ihmiset ovat tietokoneet tehnyt ja ne laskevat juuri ne parametrit, mitä ihminen on siihen asettanut.
KotiPC ja "super"tietokone eivät eroa toiminnaltaan toisistaan mitenkään paitsi että toinen on toista vain huomattavasti nopeampi.

Näissä mallinuksissa pitäisikin alkaa puhumaan parametrien paikkaansa pitävyyksistä eikä pelkästään lopputuloksesta, joka kuitenkin on väärä, koska ihmisillä ei ole kaikkea tarvittaavaa tietoa.

Se vaan on näin yksinkertaista.
Vastaa Viestiin