Muutama uutinen

Linkit uutisiin, yleisönosastokirjoituksiin, yms., sekä niitä koskeva keskustelu. Eri aiheita koskevat linkit olisi hyvä pitää omissa ketjuissaan.

Valvoja: Hallitus

abc
Viestit: 118
Liittynyt: 13.03.2009, 12:43:01

Re: Muutama uutinen

Viesti Kirjoittaja abc »

Jöns ei ilmeisesti ole edes lukenut mitä tuossa ACIA-raportissa on kirjoitettu menneistä ajoista. Sehän on tyypillistä tälle foorumille: esitetään kaikenlaisia heittoja ja moitteita, mutta harva on tutustunut niihin lähteisiin, joita mollataan. Kyllä Arktikaa tulee katsoa myös kokonaisuutena eikä vain yksittäisiä asemia. Kun Jöns kirjoittaa näin:" NIinpä Tupuja ja Lupuja ei kiinnosta lainkaan lämpötilojen vaihtelu menneisyydessä.", niin hän ei ole varmaankaan ole lukenut kyseisen raportin lukua 2.7, jossa menneitä aikoja käsitellään jääkausien takaa kohti nykyaikaa. Tässä otsikot:

2.7.Arctic climate variability prior to 100 years BP .
2.7.1. Pre-Quaternary Period .
2.7.2. Quaternary Period .
2.7.3. Last interglacial and glaciation
2.7.3.1. Last interglacial:The Eemian
2.7.3.2. Last glaciation:Wisconsinan/ Weichselian
2.7.4. Last glacial/interglacial transition through to mid-Holocene .
2.7.4.1. Last glacial/interglacial transition .
2.7.4.2. Early to mid-Holocene .
2.7.5. Last millennium .
2.7.6. Concluding remarks
abc
Viestit: 118
Liittynyt: 13.03.2009, 12:43:01

Re: Muutama uutinen

Viesti Kirjoittaja abc »

Layman toteaa: "Havaintoja löytyy siis niin niukasti ja luonnolliset vaihtelut ovat niin suuria että näitä ei voi luotettavasti erottaa toisistaan."

Toisin kuin täällä esitetyissä yksioikoisissa väitteissä niin ACIA-raportissa tuodaan esille selkeästi epävarmuudet, mutta se ei estä silti tekemästä todennäköisiä ja relevantteja johtopäätöksiä arktisen alueen kehityskuluista kuten esimerkiksi: "However, it is probable that the past decade was warmer than any other in the period of the instrumental record.The observed warming in the Arctic appears to be without precedent since the early Holocene."
Jöns
Viestit: 338
Liittynyt: 17.07.2007, 05:58:58

Re: Muutama uutinen

Viesti Kirjoittaja Jöns »

abc kirjoitti:Jöns ei ilmeisesti ole edes lukenut mitä tuossa ACIA-raportissa on kirjoitettu menneistä ajoista. Sehän on tyypillistä tälle foorumille: esitetään kaikenlaisia heittoja ja moitteita, mutta harva on tutustunut niihin lähteisiin, joita mollataan. Kyllä Arktikaa tulee katsoa myös kokonaisuutena eikä vain yksittäisiä asemia. Kun Jöns kirjoittaa näin:" NIinpä Tupuja ja Lupuja ei kiinnosta lainkaan lämpötilojen vaihtelu menneisyydessä.", niin hän ei ole varmaankaan ole lukenut kyseisen raportin lukua 2.7, jossa menneitä aikoja käsitellään jääkausien takaa kohti nykyaikaa.

Luin raportin runsaan satasivuisen yhteenvedon sen ilmestyttyä (muistaakseni v. 2005). Kyllä ymmärrän, että Alaskan päivitetty käppyrä harmittaa, se ei sovi kuvaan.
Vanhasta muistista huomautan Grönlannista, että myös sen ilmastohistoriasta löytyy erilaisia vaiheita, 30-luvun lämpöjaksoineen. Valtameren pitkät lämpösyklit vaikuttavat pohjoisilla alueilla lämpötilaan, kts esimerkiksi tätä:

Kuva

Mutta abc:n edustamasta näkökulmasta on tietenkin aivan selvää sekin, että jään lisääntyminen parin viime vuoden aikana pohjoisnavalla on merkki ihmisen aiheuttamasta lämpenemisestä.
Rationaalista ajattelua ja realismia ilmastokeskusteluun.
funkymama
Viestit: 96
Liittynyt: 28.03.2009, 18:53:03

Re: Muutama uutinen

Viesti Kirjoittaja funkymama »

Muistanko väärin, vai oliko niin, että kevät on aikaistunut ja myös syksy/talvi aikaistunut, ts. vuodenaikojen vaihtumisajankohta siirtynyt taaksepäin.En millään muista mistä siitä luin tai millä muutos selitettiin
( magneettikentät?). Onko kellään tästä parempaa tietoa? Voi olla, että olen nähnyt koko jutun sittenkin unessa..... :wink:
Layman
Viestit: 283
Liittynyt: 17.02.2009, 10:56:46

Re: Muutama uutinen

Viesti Kirjoittaja Layman »

abc kirjoitti:.......[ ...it is probable that the past decade was warmer than any other in the period of the instrumental record.......]...


Eikö tämä pitäisi sitten näkyä selvästi tavallisista suorista lämpötilamittauksistakin? Näkyykö?

Ja kun ensisijaisena syynä lämpenemiseen pidetään CO2-päästöjä, niin mistä johtuu että korrelaatio niiden ja esim. Alaskan lämpötilakehityksen (kts. vaikkapa Jönsin postaama kuvaaja yllä) välillä on olematon?

Itse uskon että lämpötilat jatkossakin tulevat vaihtelemaan ja pohjoisen ikirouta-alueet kutistumaan ja laajenemaan aivan riippumatta siitä millaisia CO2-päästörajoituksia EU saa aikaiseksi tai kuinka ahkerasti käydään kauppaa päästöoikeuksilla....
Avatar
BorisW
Viestit: 1779
Liittynyt: 08.08.2007, 10:38:11
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Re: Muutama uutinen

Viesti Kirjoittaja BorisW »

abc kirjoitti:mutta se ei estä silti tekemästä todennäköisiä ja relevantteja johtopäätöksiä arktisen alueen kehityskuluista kuten esimerkiksi: "However, it is probable that the past decade was warmer than any other in the period of the instrumental record.The observed warming in the Arctic appears to be without precedent since the early Holocene."


Ainahan voi tehdä omasta mielestään todennäköisisä ja relevantteja johtopäätöksiä, mutta niiden todellinen tieteellinen relevanssi onkin aivan eri asia. ACIA raportin tärkeänä tavoitteena oli saada poliittiset päättäjät hätkähtämään ja "ryhtymään" toimiin pohjoisen lämpenemisen pysäyttämiseksi.

Kuten asiaa laajemmin seuranneet ovat huomanneet, niin napapiirin pohjoispuoleiset alueet reagoivat varsin selkeästi Tyynenmeren pohjoisosien virtauskuvioiden (PDO) 25-30-vuoden syklisyyteen. Nyt kun tuo PDO-indexi pari vuotta sitten muuttui, myös ensiksi Alaskan ja myöhemmin laajemminin pohjoinen ilmasto rupesi muuttumaan (kylmenemään). Enää ei jäiden lähtö näytä uhkaavan Jäämerta, jne. Tätä ei ACIA raportti osnnut ennakoida.
Wade
Viestit: 201
Liittynyt: 08.09.2008, 20:57:17

Re: Muutama uutinen

Viesti Kirjoittaja Wade »

Layman kirjoitti:Havaintoja löytyy siis niin niukasti ja luonnolliset vaihtelut ovat niin suuria että näitä ei voi luotettavasti erottaa toisistaan. Lämpötilakuvaaja 2.6 vahvistaa mitä totesin jo aikaisemmin, 1970-luku oli kylmä, ja sen jälkeen lämpenemistä on tapahtunut suurin piirtein 1930-luvun tasolle.

Meteorologi ja ilmastotutkija George Taylor kritisoi ACIA-tutkimuksen 'arktisen alueen' lämpötilagraafia. What is the Arctic?
http://ff.org/centers/csspp/library/co2 ... 1/what.htm
Jöns
Viestit: 338
Liittynyt: 17.07.2007, 05:58:58

Exxon Mobil investoi merilevään

Viesti Kirjoittaja Jöns »

Eilisen uutisen mukaan Exxon Mobil investoi leväpolttoaineen tuotantoon uudessa projektissa 600 miljoonaa dollaria.
Saman suuntaisia hankkeita ovat ilmoittaneet virittelevänsä useat muutkin yritykset, Neste mukaan lukien.
Pääongelma on (toistaiseksi puuttuvan teknologian ohella) levien suhteellisen alhainen pitoisuus vesilitrassa, vain pari grammaa. Asiaa pyritään korjaamaan leväjalostuksella.

Saapas nähdä, miten pian hankkeesta löydetään kritiikin aihetta. Energiapoliittisesti hanke on kiistatta tärkeä, koska öljynpumppaus muuttuu yhä kalliimmaksi. Ilmastolinkki löytyy raaka-aineen uusiintuvuuden kautta. Mutta ehkä hyödyntäminen laajetessaan heikentää ilmakehän hapensaantia? Jokin vikahan tästä pitää löytää. Täytyypä ehdottaa Exxonille, että koplaavat leväimurointiin myös merten muovijätteen talteenoton. Tulisi hoidetuksi kaksi kärpiäistä samalla vaivalla.

Menetelmästä tarkemmin täällä: http://www.syntheticgenomics.com/
Firma on Exxonin yhteistyökumppani projektissa.
Rationaalista ajattelua ja realismia ilmastokeskusteluun.
Layman
Viestit: 283
Liittynyt: 17.02.2009, 10:56:46

Re: Muutama uutinen

Viesti Kirjoittaja Layman »

http://www.taloussanomat.fi/rahoitus/20 ... 0916559/12 :
"……...säähän liittyvät vakuutuskorvaukset ovat kasvaneet viisitoistakertaisiksi kolmessakymmenessä vuodessa……"

Ainakin epäsuorasti annetaan siis ymmärtää että sääolot olisivat muuttuneet hyvin dramaattisella tavalla - onko näin? Ja aina vain pahemmaksi menee - sehän on selvää….
Oletan että tässäkin tarkoitetaan että hiilidioksidipäästöt ovat suurin syyllinen, mutta uskooko kukaan todellakin että minkäänlaisella päästökiintiöpolitiikalla voitaisiin oikeasti vaikuttaa myrskyihin?

Ainakin periaatteessa vakuutusyhtiön johtajalla on tässä oma lehmä ojassa koska nämä uhkakuvat takuuvarmasti hinnoitellaan vakuutusmaksuihin.
Jackass
Viestit: 705
Liittynyt: 26.08.2008, 20:56:09

Re: Muutama uutinen

Viesti Kirjoittaja Jackass »

http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/200907 ... 6_ul.shtml

Mustekalat villiintyneet. Tätä osiota en kyllä löytänyt alkuperäisestä uutisesta:

Tutkijoiden mukaan otukset ovat kotoisin Meksikon vesiltä. Ne ovat muuttaneet rannikkoa pitkin ylemmäs ilmastonmuutoksen vuoksi.
Ilmasto ihmettelyä
Viestit: 20
Liittynyt: 21.03.2009, 14:36:00

Re: Muutama uutinen

Viesti Kirjoittaja Ilmasto ihmettelyä »

Layman:
Ainakin epäsuorasti annetaan siis ymmärtää että sääolot olisivat muuttuneet hyvin dramaattisella tavalla - onko näin? Ja aina vain pahemmaksi menee - sehän on selvää….


Ei ainakaan myrskyt ole ilmastonmuutoksen vuoksi lisääntyneet, kuten jutussa väitetään. Siksihän Chris Landsea erosi IPCC:stä, kun ei tätä allekirjoittanut. Joku pisti linkin linkkisi keskusteluun:
http://sciencepolicy.colorado.edu/prome ... eaves.html
Avatar
pasi
Valvoja
Viestit: 1129
Liittynyt: 15.07.2007, 13:23:23
Paikkakunta: Jyväskylä
Viesti:

Re: Muutama uutinen

Viesti Kirjoittaja pasi »

Jackass kirjoitti:http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/200907179946396_ul.shtml

Mustekalat villiintyneet. Tätä osiota en kyllä löytänyt alkuperäisestä uutisesta:

Tutkijoiden mukaan otukset ovat kotoisin Meksikon vesiltä. Ne ovat muuttaneet rannikkoa pitkin ylemmäs ilmastonmuutoksen vuoksi.


Onhan se siellä: "Increasing numbers of the squid, which come from Mexico, are being found in California and scientists say they may have moved because of global warming, a shortage of food or a decline in natural predators." Se on vain valutuksen yhteydessä tiivistynyt olennaiseen.
Pasi J. Matilainen
Puheenjohtaja, Ilmastofoorumi ry
Inhorealisti
Viestit: 96
Liittynyt: 28.04.2008, 11:44:47

Re: Muutama uutinen

Viesti Kirjoittaja Inhorealisti »

pasi kirjoitti:"Increasing numbers of the squid, which come from Mexico, are being found in California and scientists say they may have moved because of global warming, a shortage of food or a decline in natural predators." Se on vain valutuksen yhteydessä tiivistynyt olennaiseen.


Niinpä, sana "may" käytetään luvattoman paljon tällaisissa uutisissa joten tämäkin uutinen perustuu pitkälti spekulointiin
Jöns
Viestit: 338
Liittynyt: 17.07.2007, 05:58:58

Re: Muutama uutinen

Viesti Kirjoittaja Jöns »

Kieli muuttuu. Käsitteet saavat uuden, ilmastoparadigman edellyttämän sisällön.

YLEN tekstitv kertoo tänään, että Kuntaliiton selvityksen mukaan kunnat ovat ahkeria ilmastonsuojelijoita. Ne kamppailevat "ilmastopäästöjen" vähentämiseksi ponnekkaasti.

Onko kyse ilmaston päästöistä ja jos on, niin mitähän ne mahtavat olla?

http://www.yle.fi/cgi-bin/tekstitv/ttv. ... l?PAGE=109
Rationaalista ajattelua ja realismia ilmastokeskusteluun.
Wade
Viestit: 201
Liittynyt: 08.09.2008, 20:57:17

Re: Muutama uutinen

Viesti Kirjoittaja Wade »

Miksu kirjoitti:Pohjoiskalotilla ei ole lämmennyt viimeiseen 50 vuoteen. Viiden vuosikymmenen aikana tehtyjen havaintojen mukaan ei voi sanoa, että ilmasto olisi lämmennyt Pohjoiskalotilla, sanoo Antero Järvinen.
http://yle.fi/alueet/lappi/2009/07/ilma ... 66577.html

Nimim. Lapinukko poimi Järvisen ajatuksia Lapin Kansasta ja kirjoitti Suomi24-ilmastonmuutospalstalla :
http://keskustelu.suomi24.fi/node/8321654
Vastaa Viestiin