Ilmatieteenlaitos tiedoittaa

Linkit uutisiin, yleisönosastokirjoituksiin, yms., sekä niitä koskeva keskustelu. Eri aiheita koskevat linkit olisi hyvä pitää omissa ketjuissaan.

Valvoja: Hallitus

abcdefg
Viestit: 34
Liittynyt: 02.01.2014, 21:39:35

Ilmatieteenlaitos tiedoittaa

Viesti Kirjoittaja abcdefg »

Eipä löytynyt sopivaa ketjua näille FMI:n tiedotteille:

Ilmastonmuutos kuivattaa maaperää Euroopassa
http://ilmatieteenlaitos.fi/tiedote/345230702
Uusi nollatutkimus. Jos sitä niin sitten tätä ja jos tuota niin sitten tuota. Tutkimus toteaa, että maaperä kuivuu veden haihtuessa siitä lämpötilan kohotessa (jos kohoaa). Koko homma perustuu malleihin ja skenaarioihin.

En kuitenkaan jaksa uskoa, että pelkkä lämpötila haihduttaa tarpeeksi, varsinkin jos ilma on kostea kuten usein on. Aurinko lämmittää ja kuivattaa huomattavasti tehokkaammin.
Avatar
html
Viestit: 130
Liittynyt: 20.05.2009, 16:06:44
Viesti:

Re: Ilmatieteenlaitos tiedoittaa

Viesti Kirjoittaja html »

Ilmataiteen laitokselle on ihan perusperiaate, että tutkimuksen pitää olla ristiriidassa vallitsevaan todellisuuteen, tämä on sitä "nykytaidetta"!

https://www.nasa.gov/feature/goddard/2016/carbon-dioxide-fertilization-greening-earth
"Tutkimukset ovat osoittaneet, että lisääntynyt määriä hiilidioksidia lisää fotosynteesiä, vauhdittaa kasvien kasvua."

Kuva

Myös Iltalehti uutisoi asiasta.
"Maapallo vihertyy, kun hiilidioksidipitoisuus kasvaa
Maanantai 25.04.2016 klo 21:00"

http://m.iltalehti.fi/ulkomaat/2016042521473956_ul.shtml
Avatar
html
Viestit: 130
Liittynyt: 20.05.2009, 16:06:44
Viesti:

Re: Ilmatieteenlaitos tiedoittaa

Viesti Kirjoittaja html »

abcdefg kirjoitti: Koko homma perustuu malleihin ja skenaarioihin.

Näin on ja ovat ne viisaita nuo tietokonemallinukset vuosisadan jälkipuolelle, kyselin ristiriitaa Nasan kuvien ja tutkimuksen väittämän välillä ja sain seuraavan vastauksen.

Meidän tutkimuksemme tarkasteli ensisijaisesti kuluvan vuosisadan jälkipuolelle ennustettua ilmastoa ja pelkästään Eurooppaa.
Täällä meidän maanosassamme mallit pääsääntöisesti ennustavat maaperän kuivuvan, pahiten Etelä-Euroopassa.
abcdefg
Viestit: 34
Liittynyt: 02.01.2014, 21:39:35

Re: Ilmatieteenlaitos tiedoittaa

Viesti Kirjoittaja abcdefg »

Jos jo nyt kerta kiihtyvästi lämpenee, niin eikö noita muutoksia pitäisi voida jo havaita luonnossa. Kuka tahansa voi tehdä vaikka minkälaisen mallinnuksen, mutta kuinka moni "ilmastotutkija" on valmis menemään maastoon tekemään ihan oikeata tutkimusta.

Ja jos noita muutoksia voi jo havaita kuten voisi olettaa jos kerta on jo lämmennyt ja lämpenee kiihtyvästi, niin ne eivät NASA:n mukaan ainakaan vastaa FMI:n ennusteita.

Edelleen uskoisin, että aurinko on moninkertaisesti voimakkaampi haihduttaja kuin ilman lämpötila. Aurinko lämmittää maaperää päivällä, ja yöllä lämpöä vapautuu ilmakehään, ei toisinpäin että ilmasta siirtyy lämpöä maahan. Uskoakseni maanpinnan lämpötila voi auringossa olla korkeampi kuin ilman lämpötila.

Tiedotteessa ei avata ainakaan mitenkään sitä, että kuinka tuo lämmön siirtyminen ilmasta maanpintaan tapahtuu ja missä olosuhteissa, vastaus voi olla ihan perustietoa, mutta se pitäisi kertoa kyllä. Ehkä joku voisi tätä avata?

Ilmeisesti tässä tutkimuksessa kuitenkin ennustetaan, että maaperä kuivuu sateisuuden vähetessä (mikä oletus perustuu käsittääkseni malleihin, onko todettu myös käytännössä?) ja sitten siihen että aurinko kuivattaa lisää vielä. Mutta mihin sitten perustuu väite että sateisuus vähenee, jos haihdunta kasvaa niin sen täytyy tulla alaskin.
Avatar
html
Viestit: 130
Liittynyt: 20.05.2009, 16:06:44
Viesti:

Re: Ilmatieteenlaitos tiedoittaa

Viesti Kirjoittaja html »

abcdefg kirjoitti:Mutta mihin sitten perustuu väite että sateisuus vähenee, jos haihdunta kasvaa niin sen täytyy tulla alaskin.

On kahdenlaisia skenaarioita malleissa tulevaisuuden suhteen, toiset ennustaa poutaa ja toiset sateiden lisääntymiustä, veikkauksessa sitä sanotaan järjestelmän tekemiseksi :D

Kyselin ihan samaa tuutkijalta liittyen haihdunnan lisääntymiseen ja sateisiin mutta en ole vielä saanut siihen vastausta.

Lienee kuitenkin selvää epävarmuus vuosisadan lopun sateiden määrästä ja sijainnista. Mallinnus on kuin taulukkolaskenta jonka lopputulos solujen arvojen ja painotuksien mukaan.
Voisi kuvitella mahdollisen lämpötilan nousun lisäävän päiväntasaajan meriveden nykyisen n.2000mm/v haihdunnan lisääntymistä ja sehän taas väistämättä lisää sateita jossakin päin maapalloa.
unbiased
Viestit: 1496
Liittynyt: 13.01.2015, 09:31:57

Re: Ilmatieteenlaitos tiedoittaa

Viesti Kirjoittaja unbiased »

Tieto päiväntasaajan merialueen haihtuvuudesta 2000 mm, onko se havaittu vai malleista arvioitu? Jos haihtumisen määrä merestä lisääntyy, meriveden lämpötila laskee, joka taas vähentää haihtumista. Tuuli on aivan oleellinen veden haihtumisessa. Vesihöyry pitää kuljettaa pois haihtumisalueelta.

Olisin kiitollinen tiedosta, mikä osuus haihtuu meristä, mikä maa-alueilta ja minkä osan kasvillisuus haihduttaa. Kokonaishaihtuvuus on keskimäärin 1000mm/m2. Sellaisen tiedon olen nähnyt, että 1 kg kasviainetta tarvitseen kasvun aikana 1000 litraa vettä.
Avatar
html
Viestit: 130
Liittynyt: 20.05.2009, 16:06:44
Viesti:

Re: Ilmatieteenlaitos tiedoittaa

Viesti Kirjoittaja html »

Maksimi haihdunta-arvoja päiväntasaajan molemmin puolin meristä nuo 2000mm ja suuremmat lukemat, keskiarvo n.1000mm.
Kuva

EVAPORATION FROM THE SURFACE OF THE GLOBE
http://www.eolss.net/sample-chapters/c07/e2-02-03-02.pdf

Great differences in evaporation from west and east ocean areas are observed in the subtropical zone of the northern hemisphere. In the western part of this zone in the Atlantic, evaporation attains 3200 mm, and 2400 mm in the Pacific. On the eastern side the total annual evaporation from these oceans decreases to 1000 mm.

Merien osuus suurin vesivarastona, sadanta-alueena ja haihduttajana.

https://science.nasa.gov/earth-science/oceanography/ocean-earth-system/ocean-water-cycle
The ocean plays a key role in this vital cycle of water. The ocean holds 97% of the total water on the planet; 78% of global precipitation occurs over the ocean, and it is the source of 86% of global evaporation.

https://scied.ucar.edu/longcontent/water-cycle
The Water Cycle
Kuva


Ilmakehän vesimäärä kertasadantana toisi 2,5cm kerroksen vettä maapallon pinnalle.
https://earthobservatory.nasa.gov/Features/Water/page2.php
The amount of water in the atmosphere at any moment in time is only 12,900 cubic kilometers, a minute fraction of Earth’s total water supply: if it were to completely rain out, atmospheric moisture would cover the Earth’s surface to a depth of only 2.5 centimeters. However, far more water—in fact, some 495,000 cubic kilometers of it—are cycled through the atmosphere every year. It is as if the entire amount of water in the air were removed and replenished nearly 40 times a year.

https://www.metsatieteenaikakauskirja.fi/pdf/article6814.pdf
Koevaluma-alueen kuusikko Suomessa, kokonaishaihdunta 254mm, puuston haihdunta 98mm, puuston latvuspidäntä 115mm, aluskasvien haihdunta 41mm ja valuma 328mm
Vastaa Viestiin