Lämpeneminen on asia, joka on jäänyt kouluissa vajaaksi opetuksessa. http://www02.oph.fi/etalukio/opiskelumo ... minen.html
Kappale lämpenee, kun siihen siirtyy energiaa tai jokin muu energialaji muuttuu kappaleessa lämmöksi.
Lämpötila on tilastollinen suure, joka kuvaa aineen molekyylien keskimääräistä liike-energiaa. Atomien väliset vuorovaikutukset sitovat atomeja yhteen molekyyleiksi ja aiheuttavat aineen sisäiset kiinnevoimat. Kiinteissä aineissa atomit tai molekyylit ovat siten sitoutuneet kiinteisiin tasapainoasemiin. Lämpötilan noustessa atomien värähtely tasapainoasemansa suhteen voimistuu.
Lämpötila kuvaa aineen molekyylien keskimääräistä liike-energiaa, mutta ei kerro mitään aineeseen sitoutuneesta lämpömäärästä.
Tähän asti opetusmateriaali on tarkkaa. Sitten mainitaan kuin lämpö olisi vain "molekyylien keskimääräistä liike-energiaa"
Tässä on virhe, pitäisi sanoa Lämpötila ilmaisee molekyylien keskimääräisen energia summan. Lämpöenergiaa voi olla kemiallisessa muodossa (aineen olomuodon muutoksessa), joten lämpömäärä voi olla suurempi tai penempi kuin lämpömittarin osoittama molekyylien liike-energian määrä. Tämä pitäisi mainita, vaikka se tekeekin asiasta huomattavasti monimutkaisemman. Tätä monimutkaisuutta ei kuitenkaan tarvita useimmin esille tulevissa laskelmissa, koska kemiallista energiaa ei vapaudu tai sitoudu. Ilmakehän energialaskelmissa olomuodon muutos energiaoita ei voi jättää pois.Lämpömäärä eli lämpöenergia Q ilmaisee tarkasteltavan systeemin molekyylien liike-energioiden summan.
Ilmaston lämpeneminen määritellään Wikipedian mukaan tällä hetkellä
Ilmaston lämpenemisellä tarkoitetaan viime vuosikymmeninä tapahtunutta maapallon alailmakehän ja merien keskilämpötilan nousua ja nousun arvioitua jatkumista.
Määritelmä ei ole ristiriitainen, ilmasto on mittausten mukaan lämmennytkin.
Mutta loppu lauseesta on ilmastopolitiikkaa, jossa epävarmuudelle (syytettyjen penkille joutumisen pelosta) annetaan 5%:n mahdollisuus.Maanpinnan läheisen ilman lämpötila nousi 1900-luvulla maailmanlaajuisesti keskimäärin 0,74 ± 0,18 °C. Hallitustenvälisen ilmastonmuutospaneeli IPCC:n mukaan ilmaston lämpeneminen on ollut suorien havaintojen perusteella kiistaton tosiasia,
ja siitä suurin osa johtuu erittäin todennäköisesti (95 % todennäköisyydellä[1]) ihmiskunnan aiheuttamista kasvihuonekaasu- ja nokipäästöistä.
Olenkin monessa yhteydessä todennut, ettei kasvihuonekaasuilla ole yhteyttä lämpötilan kohoamiseen. Lämpötilan kohoaminen johtuu kosteuden vähenemisestä, mihin ihmisen aiheuttamat kasvihuonekaasupäästöt eivät vaikuta.