Sivu 1/1

Jälleen uusia lisäkustannuksia sähkön kuluttujalle

Lähetetty: 25.02.2016, 10:35:09
Kirjoittaja larzo
http://www.tivi.fi/Kaikki_uutiset/kotie ... aa-6306897

"Vanhat mittarit ovat kuin 2G-puhelimia."

Jos puhelimella ei tarvitse tehdä muuta kuin soittaa ja lähettää tekstiviestejä niin 2G (GSM) puhelin on ihan hyvä. Akun kestävyyskin on paljon parempi.

"Energiamarkkinat ovat suuressa murroksessa, jossa megatrendinä on uusiutuvien lisääntyvä käyttö tuotannossa."

Tuollahan sitä voi kaikki hinnankorotukset perustella.

Re: Jälleen uusia lisäkustannuksia sähkön kuluttujalle

Lähetetty: 25.02.2016, 11:34:41
Kirjoittaja Tapsa
Tuosta saa sen käsityksen, että pelkkä mittarien vaihto olisi riittävä toimenpide. Nyt tietääkseni mittarit lähettävät lukemat kerran tunnissa. Jos tätä halutaan tihentää, se tuskin on mittareista kiinni, mutta jos luentaa pitää tihentää vaikka kymmenkertaiseksi, tuskin sekään mitään ongelmaa aiheuttaa, kun datan määrä on mitättön.

Jos uusiutuvien tuotanto keskittyy nykymalliin nimellisteholtaan kymmenien MW:ien ryhmiin, kotitalouksille siitä tuskin tulee tihenevää mittaustarvetta, mutta runkoverkolle kyllä ja säätötarvetta alueellisesti, jos mennään lähellekään Tuulivoimayhdistyksen havittelemaa kapasiteettia, mihin TEM kuumeisesti miettii tukiratkaisuja. Tavoitteena on 2400 myllyä eli suunnilleen Suomen kesäaikaista kapasiteettitarvetta.

Jos tällainen hulluus toteutetaan ilman kannattavaa energian varastointikykyä, sähköllä tullaan lämmittämään vesistöjä, kun pelkän tuulivoiman varaan ei voida jättäytyä. Näin tulisi tapahtumaan, jos nykyinen etuoikeus tuulivoimalle pidetään yllä.

Vielä hullummaksi homma menee, jos annetaan kotitalouksille samanlaiset oikeudet työntää sattumatehoa verkkoon kuin Saksassa on. Tällöin tarvitaan hurja määrä kaksisuuntaisia inverttereitä välijännitteen säätöominaisuuksin, jotta joka kodissa jännite pysyy standardien rajoissa. Tietääkseni Saksassa jännitevaatimukset ovat meitä lievemmät. Mitä lie vaikuttanut laitteiden toimintaan ja vikaantumiseen?

Melkoiset investoinnit ovat siis tulossa sähköverkkoihinkin ja sitä suuremmat, mitä alemmalle tasolle sähkön tuotannon annetaan mennä.

Re: Jälleen uusia lisäkustannuksia sähkön kuluttujalle

Lähetetty: 25.02.2016, 11:43:27
Kirjoittaja pasi
Sikäli kun tuulimyllyjä ja aurinkopaneeleja tulee lisää verkkoon aiheuttamaan äkillisiä tuotannon vaihteluita, niin sinänsä verkon luotettavuuden kannalta olisi järkevää viedä sähkömittarit vielä pidemmälle eli aktiivisesti tasoittamaan kulutusta reaaliaikaisesti. Esimerkiksi sähkölämmitteisessä talossa ei ole lämmityksen kannalta juurikaan väliä, miten yksittäisen tunnin sisällä lämmitys on päällä (olettaen, ettei sen tarvitse olla 100% ajasta päällä), jolloin sähkömittarit voisivat tasoittaa lämmityskuormaa niille hetkille, jolloin tuuli puhaltaa ja aurinko pilkahtelee.

Re: Jälleen uusia lisäkustannuksia sähkön kuluttujalle

Lähetetty: 25.02.2016, 12:09:20
Kirjoittaja Tapsa
pasi kirjoitti:Sikäli kun tuulimyllyjä ja aurinkopaneeleja tulee lisää verkkoon aiheuttamaan äkillisiä tuotannon vaihteluita, niin sinänsä verkon luotettavuuden kannalta olisi järkevää viedä sähkömittarit vielä pidemmälle eli aktiivisesti tasoittamaan kulutusta reaaliaikaisesti. Esimerkiksi sähkölämmitteisessä talossa ei ole lämmityksen kannalta juurikaan väliä, miten yksittäisen tunnin sisällä lämmitys on päällä (olettaen, ettei sen tarvitse olla 100% ajasta päällä), jolloin sähkömittarit voisivat tasoittaa lämmityskuormaa niille hetkille, jolloin tuuli puhaltaa ja aurinko pilkahtelee.


Tähän ei tarvita edes etäluettavia mittareita. Sähkölämmitteisissä taloissa on jo pitkään ollut mahdollista ohjata lämmitystä erikseen sähkölaitoksen taholta. Tämä tehtiin mahdolliseksi yösähkölämmityksissä jo 80-luvulla. Lämmityssähkö voidaan kuitenkin kytkeä ja katkaista mihin aikaan tahansa.

Tämä systeemi kuitenkin toimii varsin huonosti jo nyt varsin suosittujen ilmalämpöpumppujen tapauksessa, kun varaavuus on olematonta. Jos niistä sähkö hetkeksi katkaistaan, ne ottavat kohta sitä entistä enemmän ja sisälämpötilassa huomataan vaihtelua. Tulipalopakkasilla tästäkään ei ole juuri mitään hyötyä, kun ilmalämpöpumppujen hyötysuhde romahtaa ja lämpö tuotetaan perinteisillä pattereilla.

Re: Jälleen uusia lisäkustannuksia sähkön kuluttujalle

Lähetetty: 25.02.2016, 12:38:10
Kirjoittaja pasi
Tuota en tiennytkään, kiitoksia päivityksestä. :)