MOT 14.9.15 Suomen energiapolitiikasta

Linkit uutisiin, yleisönosastokirjoituksiin, yms., sekä niitä koskeva keskustelu. Eri aiheita koskevat linkit olisi hyvä pitää omissa ketjuissaan.

Valvoja: Hallitus

unbiased
Viestit: 1458
Liittynyt: 13.01.2015, 09:31:57

MOT 14.9.15 Suomen energiapolitiikasta

Viesti Kirjoittaja unbiased »

MOT on siirtynyt yleisten mielipiteitten tukijaksi. Ennen Backmanin aikoina MOT käsitteli raikkaan piristävästi kriittisesti yleisiä mielipiteitä. Eilen julkituotiin Suomen energiapolitiikkaa kymmenen professoriksi nimitetyn uusiutuvaa energiaa kannattavia mielipiteitä ikään kuin tosiasioina. Pari energiateollisuuden parissa työskentelevää oli saanut muutaman minuutin aikaa puolustaa Suomen sähköenergian tuotantoa. Suomessa sähkö on halpaa tuulivoiman maassa Tanskassa kallista.

Professorien puhuessa taustalla vilahteli tuuli- ja aurinkovoimaloita. Ohjelma meni varmaan hyvin perille tavallisille luonnonystäville. Energiatekniikkaa hieman ymmärtäneelle ohjelmasta jäi kuva puhtaana propagandana. Ei mainittu, että tuulivoima on lumekannattavaa, kun työllistää veronmaksajien rahoilla. Ei mainittu, onneksi oli tuuleton päivä ja veronmaksajat tukivat veronmaksajien rahoilla (40%) rakennettua tuulivoimaa vain 170 tuhannella eurolla. Ei mainittu, Suomessa auringosta ei energiaa tule talviaikaan juuri ollenkaan. Siksihän meillä on talvella kylmää ja pimeää, riittänee todisteeksi.

Professoreiksi nimitetyt sanoivat, että Suomen talous kukoistaisi, jos emme tuhlaisi rahoja ulkomailta tuotettuu energiaan ja olisimme omavaraisia. Ei mainittu, että kaikki Suomen metsien ja peltojen kasvu ei riittäisi korvaamaan edes talvikuukausiksi nykyistä hiilen käytöä (15% sähkön tuotannosta). Minne muuten menevät päästökauppamaksut? Hiilienergia olisi halpaa ilman päästömaksuja.

Ohjelman professorin tittelin saaneet eivät osaa laskea ja ovat saanneet tittelin poliittisin perustein, ja valehtelevat kuin poliitikot. Perusteeni: Suomen metsissä on puuta 2,1E9 kuutiometriä. Tämän polttoenergia on noin 2E12 kWh, josta sähköverkkoon saisi 1,6E12 kWh, joka terawattitunteina olisi 1,6. Suomen sähköenergian tuotanto on 65 terawattituntia vuodessa ja hiilivoiman osuus liki 10 terawattituntia. Polttamalla kaikki metsien puu saataisiin yhdeksi vuodeksi sen verran energiaa, kuin hiilivoimalat tuottavat 2 kuukaudessa.

Professoreiksi näytetään nykyään nimitettävän, kun vain uskomukset ovat oikean suuntaisia. Eli nämäkin virat täytetään poliittisin perustein.
unbiased
Viestit: 1458
Liittynyt: 13.01.2015, 09:31:57

Re: MOT 14.9.15 Suomen energiapolitiikasta

Viesti Kirjoittaja unbiased »

Meniköhän tuokaan lasku oikein. Edellä
1,6E12 kWh, joka terawattitunteina olisi 1,6
meni hosuessa pieleen. 1,6E12 kWh = 1600 TWh.

Täältä saa biopolttoaineiden lämpöarvoja http://www.motiva.fi/toimialueet/uusiut ... ampoarvoja
Muistin vain, että pellettipussissa olisi lämpöarvoksi annettu 4 kWh/kg. Puun tiheys on 400 kg/m3. Joten kuutiosta saa energiaa 1600 kWh kuutiometriltä. Puuston määrä arvioidaan 2,1 miljardiksi kuutiometriksi. Tämän lämpöarvo olisi 1600*2,1E9 kWh = 3,36E12 kWh = 3,36E9 MWh = 3,36E6 GWh = 3360 TWh. Suomen sähkön tuotanto oli vuonna 2008 87 TWh. Joten kyllä metsien poltto teoriassa riittäisi liki 40 vuodeksi sähkön tuottoon.
Metsien tuotto on 20 miljoonaa kuutiometriä. Niiden poltosta saisi 3,2E10 kWh = 32 Twh. Kyllä 1/3 metsien tuotosta riittäisi kivihiilen korvaamiseen.
(Luultavasti tilastoissa puhutaan kiintokuutiometristä eikä pinokuutioista.) Hakepuuta on kerätty metsiin kasoiksi, mutta kukaan ei ole niitä halukas ostamaan. Haketus ja kuljetus on liian kallista. Puun käyttö sähköenergian tuottoon ei toimi ilman valtion tukea.
jpp
Viestit: 699
Liittynyt: 20.11.2009, 16:38:09

Re: MOT 14.9.15 Suomen energiapolitiikasta

Viesti Kirjoittaja jpp »

Näissä paikoissa on ihan hyviä kommentteja tuohon MOT:n käytännössä yksipuoliseen energiapropagandaan:
http://ilmastorealismia.blogspot.fi/201 ... uliko.html
http://yle.fi/aihe/artikkeli/2015/09/10 ... iabuumista
unbiased
Viestit: 1458
Liittynyt: 13.01.2015, 09:31:57

Re: MOT 14.9.15 Suomen energiapolitiikasta

Viesti Kirjoittaja unbiased »

Tuosta edellisestä linkistä saa
Linnanen: "100%:sti uusiutuva energiatuotanto on mahdollinen."

Edellä laskin (luultavasti) oikein, että Suomen metsien kokonaiskasvun lämpöarvo on 32 Twh. Sähköä siitä saisi 40% (höyryturbiinin hyötysuhde?) eli 13 TWh. Kun sähkön kulutus lienee nyt 90 TWh, muulla uusiutuvalla energialla tuotettavaksi jää 83 TWh.

Suomessa vallitsee ja on aina vallinnut konsensus mielipiteissä. Eri mieltä olevat leimataan provokaattoreiksi. Siksi toimittajakunta ei kysele tosiasioitten perään. Ns. asiantuntijat saavat puhua vapaasti propagandistisia mielipiteitään. Ei toimittajien tarvitse palkkansa eteen nähdä tutkivaa journalistin työtä, palkka tulee helposti. Jotkut uteliaat toimittajat pitävät työstään ja nauttivat ottaessaan selvää asioista syvemmin, valitettavasti tällaiset toimittajat eivät Suomen ilmapiirissä menesty. Nyt olisi ollut paikalla kysymys Linnaselle, mistä loppu sähkön tekemiseen tarvittava energia saadaan? Ei olisi ollut helppo vastata.

Suomen teoreettinen aurinkotuntien määrä on noin 4400, josta toteutuu noin 40%, 1800 h. Neliömetrin aurinkopaneelin tuotto olisi maksimissaan vuoden aikana 1800h*100 W/m2 = 180 kWh/m2. Jos puolet puuttuvasta sähköstä 40 TWh tuotettaisiin aurinkopaneeleilla, pinta-alan tulisi olla 40E9 kWh/180 kWh/m2 = 222 neliökilometriä, neliö jonka sivu on 15 km. Aurinkoteho tulee suurimmaksi osaksi touko-elokuun aikana, joten tuotettu sähkö olisi varastoitava. Paneeleita tarvittaisiin 222 miljoonaa kappaletta. Hankinta maksaisi yli 10 miljardia euroa. Tuotto verkkoon on tässä ylisarvioitu varmuuden vuoksi.

Tuulivoimalla tuotettavaksi jäisi myös 40 Twh. Kun 3 MW:n tuulivoimala tuotaa keskimääräisesti noin 1 MW:n tehon, vuosituotannoksi tulee 24*365 MWh = 8800 MWh. Tarvittava tuulivoimaloiden lukumäärä olisi 4500 tuulivoimalaa. Kun yksi voimala maksaa 5 M€, hinnaksi tulisi 22 miljardia euroa. Tässäkin sähköä tulisi pystyä varastoimaan tai siirtelemään naapurimaitten kesken.

Tietenkin voidaan lisäksi polttaa turvetta ja pilata soiden ojituksella Itämeri ja Suomen vesistöt lopullisesti happea kuluttavilla humuspäästöillä. Pitäisi siis keksiä uusia uusiutuvan energian muotoja. Ehdotuksia!
jpp
Viestit: 699
Liittynyt: 20.11.2009, 16:38:09

Re: MOT 14.9.15 Suomen energiapolitiikasta

Viesti Kirjoittaja jpp »

unbiased
Viestit: 1458
Liittynyt: 13.01.2015, 09:31:57

Re: MOT 14.9.15 Suomen energiapolitiikasta

Viesti Kirjoittaja unbiased »

HS artikkelista
Analyysiyhtiö Bloomberg New Energy Finance (BNEF) arvioi kesäkuussa, että uusiutuviin energiamuotoihin investoidaan maailmanlaajuisesti 8 000 miljardia dollaria eli noin 7 100 miljardia euroa seuraavien 25 vuoden aikana.

Se olisi yli kaksi kertaa Saksan vuotuisen bruttokansantuotteen verran. Ei ihme, että Suomi haluaa oman viipaleensa tästä kakusta.

Pulma vain on se, että rahat valuvat enimmäkseen Suomen ohi.

BNEF ennustaa, että uusista investoinneista lähes puolet menee aurinkovoimaan ja neljännes tuulivoimaan. Biomassan – siis puun ja muun eloperäisen aineksen – hyödyntämiseen investoidaan paljon kitsaammin. Ja se on juuri se, mihin Suomen hallitus uskoo.

Tarvitaan paljon rahaa veronmaksajilta. Muualtahan tuota rahaa ei tule. Ja kaikki vain politiikan tähden, politiikan, jossa länsimaat aikovat vapautua tukemasta Venäjää ja muita fossiilista energiaa tuottavia maita. Ilmastonmuutos on tämän politiikan väline. Muuta tapaa ei ole keksitty, että kansan enemmistö äänestäisi valtaan sellaisia poliitikkoja, joiden toiminta kiristää hyvinvointia?

Politiikka tukee ilmastonmuutosta monin tavoin esimerkiksi Suomessa nimittämällä professoreiksi aatetta tukevia. Hallituksella on huoli talousarviosta ja sen verran ajatusta, että uskotaan niitä, joiden mielestä aurinkoenergia ei Suomessa toimi ja tuulienergia tulee liian kalliiksi. Ainoa tapa hankkia edes kohtuu hintaista energiaa, on käyttää puuta energialähteenä. Sekään ei liene viisasta. Ongelmia kasaantuu.

Avohakkuut pilaavat vesistöt. Avohakkuun jälkeen puusto ei enää haihduta noin puolta sademäärästä, virtaukset kasvavat ja kuljettavat happea kuluttavia aineita vesistöihin. Seurauksena on rehevöityminen ja lisääntynyt lietteen kulkeutuminen vesistöihin. Puiden juuriston kerääminen polttoaineeksi haittaa suuresti metsän uusiutumista, koska uudet puut kasvattavat luonnossa juurensa vanhoihin juuristoihin.

Tuulienergian tuki on 75 €/Mwh. Jos 20% tuulienergiasta tuotettaisiin tuulienergialla, suomalaisten tulisi maksaa tuulitukea 20 TWh:sta (vuodessa), eli 75 €/mWh*20 TWh=75 €/Mwh*1000000*20 MWh = 1,5 miljardia euroa. Koska maksu kerättäisiin palkansaajilta joka veroita tai sähkölaskuina, rasitus olisi noin 750 €/vuosi palkansaajaa kohti. Kyseenalaista on voitaisiinko tuulivoimaa tuotaa joskus halvemmalla tekniikalla.

Suomen tämän hetken onglema olisi helppo korjata. Ostetaan Venäjältä halpaa energiaa ja myydään teollisuuden tuotantoa maksuksi. Mutta Suomi on sitoutunut länsimaiseen politiikkaan ja kansalaiset saavat siitä kärsiä, tosin saavat joitakin etujakin. Historiasta löytyy kausia, jolloin Suomi ja Venäjä ovat olleet hyvissä suhteissa, Suomella on mennyt silloin hyvin - ja erinomaisen hyvin, jos Venäjälläkin on mennyt hyvin.
Tapsa
Valvoja
Viestit: 2944
Liittynyt: 19.02.2008, 16:35:15

Re: MOT 14.9.15 Suomen energiapolitiikasta

Viesti Kirjoittaja Tapsa »

Ei liity M.O.T.-ohjelmaan, mutta YLE:en kuitenkin. Tänään YLE on hehkuttanut, varsinkin aamu-TV:ssä, kuinka tuulivoima romauttaa sähkölaskumme. Nettisivulla tosin tätä loivennettiin ja vimeisimmissä uutisissakin sentään mainittiin, että tuulivoima saa tukiaisia, joista aamulla ei mainittu sanaakaan. Journalismin taso on niin matalalla, että en siitä keksi mitään adjektiivia.

Ajattelin, että olisi oiva tilaisuus kokeilla JSN:n uuden, vihreän puheenjohtajan puolueettomuutta tässä asiassa, mutta kas, onko pissa valunut YLE:llä päästä housuihin, kun en enää löytänyt koko juttua YLE:n sivuilta. No joku asiantuntija sen varmaan löytää. Sen sijaan löytyi tämä:

http://varakaani.blogspot.com.es/2015/1 ... ikaan.html
Avatar
BorisW
Viestit: 1779
Liittynyt: 08.08.2007, 10:38:11
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Re: MOT 14.9.15 Suomen energiapolitiikasta

Viesti Kirjoittaja BorisW »

Muistelen, että USA:ssa Washingtonin osaltiossa olikohan se viime vuonna, vesivoimalaitokset joutuivat juoksuttamaan täysiä patojaan ohi turbiinien koska tuuligenut sattumalta tuottivat tuolloin tarpeeksi sähköä, ja niille oli lainsäätäjät luvanneet etuoikeuden myydä subventoitua sähköä. Vesivoimalaitokset joutuivat nuolemaan näppejään.

Suome suhteen en ole varma miten meillä kävisi - joutuuhan "valtio" maksamaan voimalaitosten omistajille runsaiden sateiden yhteydessä (tulvariskin takia) ohijuoksutetusta "Jumalan" antamasta energiasta.

Kyllä ovat kummallisia nämä viisaiden talousfundeeraukset.
Vastaa Viestiin