Sukupuutot ja ilmastonmuutos

Linkit uutisiin, yleisönosastokirjoituksiin, yms., sekä niitä koskeva keskustelu. Eri aiheita koskevat linkit olisi hyvä pitää omissa ketjuissaan.

Valvoja: Hallitus

Heikki Jokipii
Viestit: 332
Liittynyt: 19.07.2007, 08:26:40
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Sukupuutot ja ilmastonmuutos

Viesti Kirjoittaja Heikki Jokipii »

YLE raportoi meille tänään:

Tutkimus: Maapallolla käynnissä uusi sukupuuttoaalto – "Tilanne hämmästyttävän paha"

Nyt tuo saattaa pitää paikkansa tai olla pitämättä - uutinen kertoo, että asiassa on epäilijöitäkin - mutta mistä ihmeestä tämä ensin mainittu syy-yhteys on tullut mukaan (lihav. HJ):

Käynnissä olevan sukupuuttoaallon taustalla ovat tutkijoiden mukaan ilmastonmuutos, saastuminen ja metsien väheneminen. Se on siis ihmisen aiheuttamaa. Ihmiset voivat myös olla sukupuuttoaallon aikaisten uhrien joukossa.


Kun siis ihan yleisesti tunnustetaan, että ilmaston lämpeneminen on korkeintaan siinä yhdessä asteessa vuosisadan aikana? Ei tunnu uskottavalta. Ja tuossahan ei puhuta tulevasta tilanteesta, vaan jo "käynnissä olevasta" asiasta.

Kaksi muuta mainittua syytä ovat - em. varauksin asian todenperäisyydestä - ovat ihan järkeenkäypiä.

Sen voin sensijaan ymmärtää, miten ilmastonmuutoksen vastaiset toimenpiteet, kuten vaikka biopolttoaineiden käytön lisääminen, hyvinkin eri puolilla maailmaa voi olla tekijä mahdollisessa sukupuuttoaallossa! Vaikka oranki on vielä olemassa, olemme saattaneet vaikkapa palmuöljyviljelmiä varten raivatuilla alueilla hävittää paljon lajeja, lopullisesti.

unbiased
Viestit: 1372
Liittynyt: 13.01.2015, 09:31:57

Re: Sukupuutot ja ilmastonmuutos

Viesti Kirjoittaja unbiased »

Alarmistikirjoittajia ja toimittajia on aina ollut, koska katastrofiuutiset ovat luettuja.

1968 Paul Ehrlich ja hänen vaimonsa kirjoittivat best sellerin The Population Bomb, joka sai aikaan 1970-1980 vakavan huolestumisden alkavasta ihmisten massa nälkiintymisestä, jota ei ole tähän päivään mennessä nähty.

Veden loppumisesta on ollut monenlasia uhkakuvia. Viimeisin Richard Connor kirjoitti, että 2014 globaalinen sosioekonomismi romahtaa kaupungistumisen myötä vesihuollon ongelmiin. Enpä usko. Ellei kaupungin vesihuolto toimi, ei voi syntyä mitään suurkaupunkia. Ihminen kuolee muutamassa päivässä veden puutteeseen. No veden loppumisella on peloteltu jopa totaalisesti. Juoma ja kasteluvesi loppuu väestön kasvaessa! Manneralueilla sataa 50 kuutiometriä puhdasta vettä tämän hetkistä asukasta kohti joka päivä. Kyllä vesi riittää niillä alueilla, missä sataa.

Tärkeimpien metallien loppumisella vuosisadan lopulla peloteltiin 1970 luvulla. Mikään näistäkään uhkakuvista ei toteutunut.

Eräitten kalakantojen väitettiin kuolevan sukupuuttoon liiallisen kalastuksen johdosta. Täysin mahdoton tapahtuma kuvitella. Jos kalat vähenevät, kalastus loppuu kannattamattomana ennen, kuin viimeiset sadat tuhannet kalat on saatu pyydystettyä.

Vastaa Viestiin