Ilmastonmuutos johtuukin auringon aktiivisuudesta

Linkit uutisiin, yleisönosastokirjoituksiin, yms., sekä niitä koskeva keskustelu. Eri aiheita koskevat linkit olisi hyvä pitää omissa ketjuissaan.

Valvoja: Hallitus

Tronic
Viestit: 350
Liittynyt: 15.08.2010, 16:38:00

Ilmastonmuutos johtuukin auringon aktiivisuudesta

Viesti Kirjoittaja Tronic »

Lämpö ei sittenkään piiloudu syvälle valtameriin, kuten vallassa oleva meriselitys kuuluu, vaan syynä lämpenemättömyydelle onkin auringon aktiivisuuden vaihtelu, joka siis on nyt sittenkin saatu ympättyä ilmastomalliin lämpenemättömyyttä (ja kohta tulossa olevaa tuomionpäivää) selittämään, Ilmastofoorumin vakiopuheenaiheisiin kuuluvan ENSO-syklin ohella. Lisäksi tutkija kiinnittää huomiota sääasemien huonoon edustavuuteen, josta mm. WUWT on todistellut jo vuosien ajan, vaikka lämpötilatilastoissahan ei tietenkään ilmastokonsensusta edustavien selvitysten mukaan ole ollut merkittäviä puutteita. Ilmeisesti Naturessa saa julkaistua ihan mitä tahansa, kunhan johtopäätös on, että katastrofaalinen ilmastonmuutos tulee (sittenkin).

http://www.tekniikkatalous.fi/energia/i ... n/a1005298

Kohta kuumenee taas – tästä syystä ilmaston lämpeneminen näyttää pysähtyneen

Ilmaston lämpeneminen näyttää toistaiseksi pysähtyneen – mikä on saanut ilmastodenialistit riekkumaan, ettei ilmasto olekaan lämpenemässä – tai jos on, se ei johdu ihmisen toiminnasta, ja suurin osa maailman tutkijoista on joko typeriä, harhaanjohdettuja tai törkeitä valehtelijoita. Denialistien mielestä ilmiö todistaa, että tutkijoiden ilmastomallit ovat pätemättömiä.

Ilmastomalli on tietokoneohjelma, joka aiempina vuosina pystyi ennustamaan maapallon keskilämpötilan aiempien mittausarvojen perusteella. Ilmastomalli ei ennusta säätä, joka on paikallinen ilmiö: sää voi joillakin seuduilla myös viiletä, vaikka ilmasto kokonaisuudessaan lämpenisi.

Lämpötilakäyrien tasaantuminen on huomattu myös tiedepiireissä. Sveitsin ETH-korkeakoulun tutkijat uskovat nyt löytäneensä myös ilmiön syyt – ja toteavat, että kohta lämpeneminen taas jatkuu.

Ilmastomallit ennustavat, että maapallon keskilämpötila nousee tasaisesti. Todellisten, mitattujen tietojen mukaan lämpötila ei kuitenkaan ole noussut vuoden 1998 jälkeen.

Ristiriita ei ole saanut tutkijoita perumaan ennusteitaan. Heidän mielestään ilmiö on selitettävissä nykyisen tietämyksen pohjalta.

ETH:n ilmastofysiikan professori Reto Knutti kollegoineen on nyt löytänyt selityksen: sääilmiö El Niño sekä aurinko eivät ole käyttäytyneet odotetusti.

Sen lisäksi maapallolla on niin vähän sääasemia, että niiden tuottamien mittaustietojen perusteella laadittu keskilämpötila-arvio saattaa olla väärä.

El Niño piileskelee

Tyynellä merellä vaikuttava, muutaman vuoden välein toistuva sääilmiö El Niño lämmitti ilmastoa erityisen paljon vuonna 1998. Sen jälkeen sen vastailmiö La Niña on viilentänyt ilmastoa.

Ilmastomallit ottavat vaihtelut huomioon vain rajallisesti, sillä El Niñon ilmestymisvuotta on mahdoton ennustaa.

Knutti vertaa tilannetta osakemarkkinoihin:

– Eläkesäätiö ostaa osakkeita ja odottaa niiden hinnan pitkällä aikavälillä nousevan. Mutta hinnat heilahtelevat, ja lyhyellä aikavälillä sijoituksen hinta voi laskeakin. Rahamiehet eivät ole parempia ennustajia kuin ilmastotutkijat. Kukaan tiedä, milloin laskusuhdanne tai La Niña iskee.

Aurinko himmailee

Jostain syystä myös auringon säteily on ollut ennustettua heikompaa viime vuosien aikana, Knutti sanoo.

Auringon säteily vaihtelee tavallisesti 11 vuoden auringonpilkkujakson mukaan. Nyt, tuntemattomasta syystä, auringon vähäaktiivinen jakso on kestänyt jo 13 vuotta.

Säteilyä ovat pimentäneet myös pienhiukkaset. Tulivuoret, kuten Eyjafjallajökull vuonna 2010, ovat olleet normaalia aktiivisempia ja syösseet ilmaan runsaasti aerosoleja.

Kun todelliset, mitatut auringon aktiivisuuden arvot ja ilmakehän aerosolipitoisuus syötettiin ilmastomalleihin, tulos oli huomattavan paljon lähempänä todellisia, mitattuja lämpötila-arvoja vuosina 1997–2012.

Mittareita puuttuu

Knutti muistuttaa myös, että mittausdata, josta maapallon keskilämpötilaa on laskettu, on vajavaista. Satelliittidata osoittaa, että erityisesti arktinen alue on lämmennyt viime vuosina. Maanpäällisissä mittauksissa tämä ei näy, koska alueella on vain muutama sääasema.

Brittiläiset ja kanadalaiset tutkijat laativat satelliittidataan perustuvan vaihtoehtoisen lämpötila-arvion. Kun se yhdistetään ETH:n tuoreisiin havaintoihin, ilmastomallien antama tulos on hyvin lähellä totuutta.

Kun auringon aktiivisuus, ilmakehän hiukkaspitoisuus ja sääilmiöt palaavat menneiden vuosikymmenten tasolle, maapallon keskimääräinen lämpötila alkaa taas nousta, Knutti uskoo. Hänen tutkimuksensa on julkaistu Nature Geoscience -lehdessä.

Tapsa
Valvoja
Viestit: 2944
Liittynyt: 19.02.2008, 16:35:15

Re: Ilmastonmuutos johtuukin auringon aktiivisuudesta

Viesti Kirjoittaja Tapsa »

Jaahas! Nyt onkin sitten myönnetty, että auringon aktiivisuus vaikuttaakin pallomme lämpötiloihin.

Hauskaa myös, että mittausasemien sijainti/harvuus vaikuttaakin niin, että saadaan todellista pinempiä lämpötiloja. Satelliittidata muka osoittaa, että arktinen alue on lämmennyt, joka mittausasemien harvuuden vuoksi ei näy.

Hauska selitys, kun mallinnettujen sääasemien data antaa säännönmukaisesti korkeampia lämpötiloja kuin satelliittimittaukset.

Kukahan on vertaisarvioinut tämänkin paskaläjän?

Avatar
BorisW
Viestit: 1775
Liittynyt: 08.08.2007, 10:38:11
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Re: Ilmastonmuutos johtuukin auringon aktiivisuudesta

Viesti Kirjoittaja BorisW »

Huom! Knutti vain uskoo, kuten alarmistit yleensäkin - faktat puuttuvat edelleen, joten uskokaamme me vuorostamme kylmenevään lähitulevaisuuteen kuten fiksut aurinkotutkijat ennustavat.

unbiased
Viestit: 1362
Liittynyt: 13.01.2015, 09:31:57

Re: Ilmastonmuutos johtuukin auringon aktiivisuudesta

Viesti Kirjoittaja unbiased »

Ilmastonmuutos johtuu ihmisen henkisistä ominaisuuksista. Olioitten olemassaololle on tärkeää, että aivot, koostuivat ne muutamasta sadasta neuronista tai 100 miljardista, keksivät yhteyksiä havaintojen selitykseksi. Elämän jatkuminenhan riippuu, siitä miten olio reagoi ympäristöön.

Kun ympäristön lämpötilassa tapahtuu muutoksia, uteliaat hakevat luonnostaan niille selitystä. Lämpötilojen havaitsemiseen uhrataan nykyään satoja miljardeja, joitakin selityksiä on pakko keksiä, vaikka muutokset olisivat mitättömiä ja niin monimutkaisesti selitettäviä, että ne ovat kuin satunnaisgeneraattorin leipomia. Demokratiassa yhteiskunnan rahoista päättävät joutuvat miettimään mihin rahat sijoittavat. Johtavan aseman säilyttäminen perustuu yhteisön suosioon ja suosio siihen, mitä media yhteisölle kertoo rahan jaon järkevyydestä. Nykyaikana niille, jotka tutkimusrahoja kaipaavat, on myytävä tutkimuksensa päättäjille, vaikkapa epärehellisiä keinoja käyttäen. Ilmaston lämpeneminen elinkelvottomaksi pelotteena on toiminut hyvin.

Euroopan talous on kriisissä, vaikkei ole ollut sotia ja kauppa toimii. Syynä on halpojen fossiilisten polttoaineiden verotus ja satojen miljardien sijoitukset ainakin toistaiseksi lisäksi suuria tukia vaativaan aurinko- ja tuulivoimaan. Ainoana suurena syynä tähän politiikkaan on energian tuoton päästöihin liittyvä luuloteltu hiilidioksidin vaarallisuus ympäristölle.

Olisi tärkeä tietää, keitä kuuluu siihen joukkoon, joiden käsissä on länsimaiden talouden ohjauslangat. Ehkä tämä joukko on päättänyt, että länsimaiden riippuvuus arabien ja Venäjän öljystä ei ole hyvä tulevaisuudessa. Näin rahoja on ohjautunut ilmastotutkimukseen ja sellaisten ilmastomallien tekoon, jotka tätä riippuvuutta vähentävät. Väestölle on keksittävä pätevä selitys, miksi edullisesta fossiilisesta energiasta on luovuttava.
Onhan selvää, että arabien väkiluku lisääntyy ja varallisuuden kertyminen arabimaihin on huono ennuste läntiselle maailmalle kamppailussa kulttuurien kesken. Ortodoksisuuteen perustuva kulttuuri sekin on lännen kilpailija. Tämä saattaakin olla tärkein syy ilmastonmuutos-hypoteesin pysyvyydelle. Ilmastonmuutostutkimus pysyy hengissä niin kauan, kuin se saa runsasta rahoitusta.

Vastaa Viestiin