Ydinkaukolämpö vähentää hiilipäästöjä

Linkit uutisiin, yleisönosastokirjoituksiin, yms., sekä niitä koskeva keskustelu. Eri aiheita koskevat linkit olisi hyvä pitää omissa ketjuissaan.

Valvoja: Hallitus

Tronic
Viestit: 350
Liittynyt: 15.08.2010, 16:38:00

Ydinkaukolämpö vähentää hiilipäästöjä

Viesti Kirjoittaja Tronic »

... ja on hanketta ajavan Fortumin selvityksen mukaan myös taloudellisin ratkaisu pääkaupunkiseudun lämmittämiseen.

https://www.fortum.com/fi/media/pages/s ... -2080.aspx

Harmi ettei toteutunut ja on ilmeisesti nyt haudattu kokonaan kun ei ole enää muutamaan vuoteen kuulunut :/

Avatar
Ristoi
Viestit: 49
Liittynyt: 18.09.2013, 18:50:41
Viesti:

Re: Ydinkaukolämpö vähentää hiilipäästöjä

Viesti Kirjoittaja Ristoi »

Itsekin periaatteessa kannatan ydinlauhteen käyttöä lämmitykseen, mutta siinä näyttäisi olevan teknistaloudellinen 0-raja aika lähellä. Ettei olisi ollut ihan oikea ydinvoimalan fyysikko, joka valisti minua, että lauhteen lämpötila on tarkoituksella matala (oliko nyt alle 30°C?), että turvallisuuspelivaraa jää. Ja noin matalalämpöinen vesi ei sitten kävisi kuin lämpöpumpattavaksi kaukolämpöverkkoon. Tässäkin se vaihtoehto, että lämpöpumppu pyörisi vain yöllä, tuhlaisi helposti puolet lämmöstä. Tosin jos sitä lauhdevettä siirrettäisiin Helsinkiin, niin ei sitä tarvitsisi pumpata takaisin, kuten kaukolämpövettä pitää kierrättää.

Jos taas lämpö otettaisiin kaukolämmöksi sieltä kuumemmasta höyrystä, niin se olisi pois sähköntuotannosta. Kun ydinvoimaloita ei varsin ole suunniteltu kombivoimaloiksi.

Lisäriesa on sitten se, että Loviisa on kaukana Helsingistä ja pieni paikkakunta itsessään, kuten Porvookin. Eli pitkä siirtomatka. Maksaa investoinneissa ja maksaa veden pumppausenergiana.

Kaukoydinlämpö ei sinänsä olennaisesti lisäisi saasteriskiä, mikä tekijä ainakin minusta olisi tässä plussalla. Samaan energiantuottoon päästään toki rakentamalla ydinvoimala tai pari lisää. Enkä tässäkään näe kovin isoa riskin kasvua, koska se hyppäsi Suomen osalta nykytasolleen sen ensimmäisen voimalan mukana. Uudet eivät sitä enää merkittävästi kasvata.
http://roskasaitti.wordpress.com/

Tapsa
Valvoja
Viestit: 2944
Liittynyt: 19.02.2008, 16:35:15

Re: Ydinkaukolämpö vähentää hiilipäästöjä

Viesti Kirjoittaja Tapsa »

Niin kannatan minäkin, mutta pitkät etäisyydet ja se, että lauhdevesi lähtiessään on vain 10 astetta merivettä lämpimämpää aiheuttaa ongelmia. Loviisan osalta on vielä sekin, että laitokset ovat elinaikansa loppusuoralla eikä sinne ole ainakaan vielä lupaa uudelle voimalalle, mikä tietysti vaikuttaa typerältä, kun piuhat ja muukin infrastruktuuri on olemassa käyttöhenkilökunnasta puhumattakaan.

Tuo Fortumin hankkeen tarkoitus putken rakentamiseksi taisi lähinnä lobata uusien voimalaitosten rakentamista Loviisaan, mikä mielestäni järkevää olisikin, mutta poliitikot päättävät.

Kun lämpöpumppuja kuitenkin pitäisi käyttää, saattaa olla, että suoraan merivedestä pumppaaminen olisi kannattavampaa.

jpp
Viestit: 667
Liittynyt: 20.11.2009, 16:38:09

Re: Ydinkaukolämpö vähentää hiilipäästöjä

Viesti Kirjoittaja jpp »

Ruotsissa oli aikoinaan tukholman eteläpuolella pieni ydinreaktori jonka tarkoitus oli tuottaa kaukolämpöä, kyllähän sillä vähän sähköäkin tehtiin, mutta aika
pieni laitos se oli.
Nykytekniikalla tuollaisilla voitaisiin varmaan lämmittää isojakin kaupunkeja, suurin ongelma vaan taitaa olla asiasta mitään tietämättömien vastustus...

http://en.wikipedia.org/wiki/%C3%85gesta_Nuclear_Plant

Vastaa Viestiin