Ilmasto on pulassa – apua vihreästä taloudesta?

Linkit uutisiin, yleisönosastokirjoituksiin, yms., sekä niitä koskeva keskustelu. Eri aiheita koskevat linkit olisi hyvä pitää omissa ketjuissaan.

Valvoja: Hallitus

Tapsa
Valvoja
Viestit: 2944
Liittynyt: 19.02.2008, 16:35:15

Ilmasto on pulassa – apua vihreästä taloudesta?

Viesti Kirjoittaja Tapsa »

Suomen Kuvalehdestä löysin vasta lähes 1,5 v vanhan jutun, jonka potaskan ja ristiriitaisuuksien määrää voin vain ihmetellä!

Mm. Markku Kulmalaakin oli haastateltu. Onkohan tämä kokonaan hänen tekstiään?

”Meidän pitäisi yhtä aikaa saada ihmiset ymmärtämään, että iso muutos on välttämätön, koska riskit ovat kestämättömän suuret – ja kuitenkin myöntää se, että tutkimuksessa on suuria epävarmuuksia”, Kulmala sanoo.

Hän vertaa tilannetta siihen, että olet ylittämässä katua ja näet, että tulossa on rekka. Miten kauan odotat, ennen kuin lähdet liikkeelle?

Tiedemiehenä Kulmala ei pidä tuomiopäivän julistamisesta. Hän sanoo, ettei ainakaan hän haluaisi lähteä kokeilemaan niitä vaihtoehtoja, joita hallitsematon ilmastonmuutos voi tuoda tullessaan.

”Tiedemaailma ymmärtää, että tilanne on jo hirveän paljon pahempi kuin viisi vuotta sitten. Eikä tämä ratkea toiveajattelulla.”


Hän myöntää suuret epävarmuudet, mutta pakko kuitenkin ryhtyä toimiin. Tuo tulevan rekan vertaus ilmastopolitiikkaan on Kataista lainatakseni "fantastinen! Useimmat nimittäin jäävät kyseisessä liikennetilanteessa odottamaan rekan ohitusta enne kadunylitystä. Eikähän ilmastopolitiikassa kannattaisi ottaa tästä oppia. Ehkä tämäkin toimittaja on taistolaiskoulun läpi käynyt (Katri Merikallio).

Ja sitten tämä:

Tilalle vihreä talous

Rion huippukokouksessa ulospääsytietä etsitään uudenlaisesta talousjärjestelmästä, vihreästä taloudesta. Siinä bruttokansantuote edelleen kasvaisi, mutta luonnonvaroja käytettäisiin vain sen verran kuin maapallo kestää. Tutkijat puhuvat talouskasvun ja luonnonvarojen irtikytkemisestä.

”Vihreä talous vähentää köyhyyttä, luo uudenlaista liiketoimintaa ja uusia työpaikkoja. Kasvu ei kuitenkaan perustu luonnonvarojen kestämättömään kulutukseen”, määrittelee YK:n ympäristöohjelmaa UNEPia Euroopassa johtava Jan Dusík.

Vihreässä taloudessa energiantuotanto ei perustu fossiilisiin polttoaineisiin vaan uusiutuvaan energiaan, jota tuotetaan ja käytetään merkittävästi nykyistä tehokkaammin.

Teollisuusmaat kääntävät energian ja raaka-aineiden kulutuksen selvään laskuun. Kehitysmaat puolestaan siirtyvät suoraan vähähiiliseen ja puhtaaseen teknologiaan.
Nyt jo vaurioituneet ekosysteemit alkavat elpyä, kun intensiivisen metsittämisen ja pensaiden istuttamisen kautta hiilidioksidin määrä ilmakehässä saadaan laskemaan ja veden kiertokulku paranemaan. Jopa aavikoituneet alueet lähtevät toipuvat ruuantuotannolle sopiviksi.


Mitä tuohon lopussa boldaamaani tekstiin enää voi lisätä? Muutakin sontaa löytyy mm. vety- ja aurinko-energiajutuista.

http://suomenkuvalehti.fi/jutut/ulkomaa ... aloudesta/