Grönlannin jäätikön sisältä löytyi Irlannin kokoinen sulaves

Linkit uutisiin, yleisönosastokirjoituksiin, yms., sekä niitä koskeva keskustelu. Eri aiheita koskevat linkit olisi hyvä pitää omissa ketjuissaan.

Valvoja: Hallitus

Tapsa
Valvoja
Viestit: 2944
Liittynyt: 19.02.2008, 16:35:15

Grönlannin jäätikön sisältä löytyi Irlannin kokoinen sulaves

Viesti Kirjoittaja Tapsa »

Juttu tietenkin alkaa Greenpeacelta lainatulla kuvalla.

Outo kohta on tämä skenaario:

Veden tarkkaa määrää ei vielä osata mitata, mutta tutkijoiden arvion mukaan sitä olisi Irlannin saaren kokoisella eli 70 000 neliökilometrin alueella yhteensä 140 miljardia tonnia.

Jos vesimäärä päätyy mereen, se nostaisi merenpintaa 0,4 milliä vuodessa. Tämä vastaisi puolta Grönlannin aiheuttamasta merenpinnan noususta.


Mitä tekoa tuolla "vuodessa"-sanalla tuossa on? Yritetäänkö uskotella, että sieltä riittää tuon verran vettä joka vuosi. Ei riitä. Samanlainen sanamuoto löytyi BBC:n jutusta, tuo Naturen juttu ei minulle jostain syystä auennut.

Toinen outo kohta on tämä:

Kansainvälisen ilmastopaneelin IPCC:n uusimman raportin mukaan Grönlannin jäätikkö kutistui vuosina 1992–2001 noin 34 miljardia tonnia vuodessa ja vuosina 2002–2011 kutistuminen kiihtyi 215 miljardiin tonniin vuodessa. Tutkijoille ei kuitenkaan ole ollut selvää, mihin sulanut vesi katosi. Uusi havainto antaa osviittaa, että vesi päätyy ainakin osittain jääkuoren alle.


Miten ihmeessä jäätikkö kutistuu, jos sen sulavedet päätyvät jäätikön sisään sohjoksi?