Sivu 1/2

Pekka tietää erittäin varmasti

Lähetetty: 03.12.2013, 11:51:54
Kirjoittaja Tehoautoilija
että eipä tule enää pakkasennätyksiäkään
Meteorologi Pekka Pouta ei usko, että Suomessa enää koskaan mitataan pakkasennätystä. Se johtuu muun muassa sulavasta pohjoisnavasta. Ilmiön takana on ilmastonmuutos. Katoavatko Suomesta myös lumiset talvet?

Talvet ovat olleet Suomessa viime vuosina hyvin kylmiä ja lumisia. Eikö ilmasto lämpenekään, meteorologi Pekka Pouta?

– Tiedämme erittäin varmasti, että ilmasto lämpenee.

Malleissa tosin on pientä epäselvyyttä havaintojen suhteen, mutta ongelmaanhan on jo kaksi selitystä
Havainnolle on annettu jo kaksi selitystä.

– On arvioitu, että meriin sitoutuu tällä hetkellä odotettua enemmän lämpöä. Toisen selityksen mukaan itse havainnoissa ei olisi annettu tarpeeksi suurta painoa napa-alueiden lämpenemiselle.

vai olikos niitä epäselvyyksiä enemmäkin
Pohjoisnavan jääpeitteen häviämistä ei ole pystytty kuvaamaan ilmastoskenaarioissa läheskään tarpeeksi hyvin. Pouta sanoo, että ilman sitä Suomenkaan talvi-ilmaston kuvailu ei ole kovin uskottavalla pohjalla.

vaikka eihän se haittaa kun on luja usko
– Itse uskon, että pohjoisnapa on sula 40–50 vuoden kuluttua. Silloin "ikkuna", josta kylmä ilma voi Suomeen virrata, kapenee.

ja luja uskonpuute
– En usko, että Suomessa enää koskaan mitataan pakkasennätystä. Kovimmat pakkaset on täällä jo koettu. Kylmin aika tulee siirtymään niin pitkälle kohti kevättä, että tuolloin aurinko alkaa jo vaikuttaa ja Jäämeri on tavallista sulempi.

ja tärkeintähän on kova yritys vaikka mitään ei saisikaan aikaan, arvailussakaan
Arvailuja ilmastonmuutoksen etenemisestä on hankala tehdä, mutta on tärkeää yrittää.

http://www.studio55.fi/tastapuhutaan/ar ... aa/2424190
:lol:
Voisiko yhdistys käydä haastattelemassa tuota Pekka Poutaa ja kysyä kaikki ne oleelliset kysymykset, jotka toimittaja näyttää "unohtaneen" esittää?

Re: Pekka tietää erittäin varmasti

Lähetetty: 03.12.2013, 13:29:56
Kirjoittaja pasi
Tehoautoilija kirjoitti:Voisiko yhdistys käydä haastattelemassa tuota Pekka Poutaa ja kysyä kaikki ne oleelliset kysymykset, jotka toimittaja näyttää "unohtaneen" esittää?


Ei hassumpi ajatus. Saattaisipa joku vedonlyöntiäkin ehdottaa tuon kylmyysennätysväitteen suhteen... Pistänpä ajatuksen eteenpäin.

Re: Pekka tietää erittäin varmasti

Lähetetty: 03.12.2013, 14:33:09
Kirjoittaja Tapsa
Ainakin kannattaisi kysyä, miten ilmastolle ja ihmiskunnalle käy, jos CO2-pitoisuus tipautetaan 300 ppm:ään, kuten joillakin on tavoitteena.

Re: Pekka tietää erittäin varmasti

Lähetetty: 03.12.2013, 15:03:56
Kirjoittaja Harry
Voisi myös kysyä millä konsteilla CO2 vähennetään 300 ppm:ään? Ainoat hyötyjät koko ilmastohömpötyksestä ovet sen avulla kauppaa tekevät. Vuonna 2012 päästökauppa taisi olla 62 miljardia vuositasolla. Vertaa Suomen budjettiin joka on jotain 54 miljardin paikkeilla. Voisi kysyä mitä tällä summalla on saatu ja kuinka paljon CO2 on vähentynyt päästökaupan ansiosta?

Re: Pekka tietää erittäin varmasti

Lähetetty: 08.12.2013, 18:28:52
Kirjoittaja Tapsa
Pekalta ei tätä kannata kysyä, mutta poliitikoilta voisi kysyä, että tietävätkö he mikä on IPCC:n mandaatti.

Re: Pekka tietää erittäin varmasti

Lähetetty: 09.12.2013, 09:50:46
Kirjoittaja Harry
pasi kirjoitti:Saattaisipa joku vedonlyöntiäkin ehdottaa tuon kylmyysennätysväitteen suhteen..


Joko ehdit lyömään vetoa? Kilpisjärvellä paukkuu pakkaset.

Re: Pekka tietää erittäin varmasti

Lähetetty: 09.12.2013, 11:22:08
Kirjoittaja pasi
Harry kirjoitti:
pasi kirjoitti:Saattaisipa joku vedonlyöntiäkin ehdottaa tuon kylmyysennätysväitteen suhteen..


Joko ehdit lyömään vetoa? Kilpisjärvellä paukkuu pakkaset.


Paukkuu, mutta ennätyksiin on vielä matkaa: http://ilmatieteenlaitos.fi/lampotilaennatyksia. Suomen kylmin lämpötila on muuten mitattu niinkin äskettäin kuin tammikuussa 1999, vaikka vuosi 1998 oli globaalisti mittaushistorian lämpimimpiä...

Re: Pekka tietää erittäin varmasti

Lähetetty: 09.12.2013, 12:41:55
Kirjoittaja Harry
pasi kirjoitti:Paukkuu, mutta ennätyksiin on vielä matkaa


Nyt en tiedä mistä ennätyksista Pekka puhui, mutta ennätyksia on monen sorttista. Kyllä paikallinen ennätys kelpaa minulle ennätykseksi :) Paikallisen ennätyksen lisäksi on vielä "aika" ennätys, "eli näin aikaisin/myöhää ei ole koskaan ollut...."

PS Näin auton mittarista otetun kuvan joka näytti -45 astetta jossain ruotsin lapissa. No..tietysti autonmittari ei ole mikään tarkkuusmittari mutta yleensä se johtuen auton omasta lämmöstä näyttää vähän liikaa, uskoisin :?

Re: Pekka tietää erittäin varmasti

Lähetetty: 09.12.2013, 19:18:29
Kirjoittaja Tapsa
Juurikin näin. Eivät taida kaikkien aikojen ennätykset yleensä paukkua joulukuun alussa.

Onhan selvä, että noin seisova korkeapaine, missä Lappi nyt lilluu, vie hyvin jyrkkiin lämpötilaeroihin, kuten korkeat tunturilämpötilat osoittavat. Se "maaginen" -40 asteen raja on siis varmaan jossain alitettu, missä ei ole sattunut olemaan virallista mittaria.

Vaikka autonmittarien tarkkuudesta ole takeita, omat kokemukseni viittaavat alle yhden asteen virheeseen.

Re: Pekka tietää erittäin varmasti

Lähetetty: 09.12.2013, 21:43:19
Kirjoittaja Harry
Ruotsin radion julkaisema kuva. Karesuando eilen kl 19.30

http://sverigesradio.se/sida/images/98/ ... 12_393.jpg

Re: Pekka tietää erittäin varmasti

Lähetetty: 29.12.2014, 08:39:37
Kirjoittaja Tehoautoilija
pasi kirjoitti:Paukkuu, mutta ennätyksiin on vielä matkaa: http://ilmatieteenlaitos.fi/lampotilaennatyksia. Suomen kylmin lämpötila on muuten mitattu niinkin äskettäin kuin tammikuussa 1999, vaikka vuosi 1998 oli globaalisti mittaushistorian lämpimimpiä...


Niin, ei tämä näytä olevan lähelläkään noita pitkän aikavälin ennusteita, mutta aika kylmää kuitenkin ja
Kuluvan talven pakkasennätys ylitettiin taas

Kuluvan talven pakkasennätys on mennyt rikki Inarissa tänä aamuna.

Väylän havaintoasemalla mitattiin -35 asteen lämpötila puoli seitsemältä aamulla, kerrotaan Ilmatieteen laitokselta.

On periaatteessa mahdollista, että tänään mitataan vielä kylmempiäkin lämpötiloja.

Kovasti tosin vähättelevät
Joulukuu on ihan pakkaskuukausi. Ja nyt mitattu -35 oli Lapissa, eli ei se mitenkään erikoinen lukema ole, Saarikalle sanoo.

http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/kuluvan-talven-pakkasennatys-ylitettiin-taas/4648222
vaan eikös sen ilmastonlämpenemisen... korjaan ilmastonmuutoksen pitänyt sulattaa koko Pohjoisnapa, ja Suomi on sentään aika kaukana etelässä Pohjoisnavalta katsottuna...!? :roll:
Ja täällä meilläpäin näyttää olevan -22,5 jos tuohon olohuoneen ikkunan mittariin on luottamista.

Re: Pekka tietää erittäin varmasti

Lähetetty: 10.02.2015, 10:45:41
Kirjoittaja unbiased
Ilmastotieteessä maapallon lämpökapasiteetti on täydellisesti jäänyt käsittelemättä. Nyt kun mallien ennusteet eivät ole toteutuneet 20 vuoteen, merien lämpökapasiteetti on otettu käyttöön. Siitä ollaan visusti yhä vaiti, että merien lämpökapasiteetti on valtava ja meriin voi hukkua lämpöä valtavat määrät sen lämpötilan pysyessä likimain samana. Tämän paljastuminen merkitsisi, että kasvihuonekaasuista ei tarvitse olla huolissaan, vaikka niitä koskevat hypoteesit olisivatkin totta.

Seuraavaa väitettä ei pysty kumoamaan. Se on niin hyvin keksitty.
On arvioitu, että meriin sitoutuu tällä hetkellä odotettua enemmän lämpöä.


Kumoamattomuus perustuu siihen tosiasiaan, ettei merien lämpötilaa voi mitata riittävän tarkasti. Kumotakseen väitteen, vastaväittäjien tulisi esittää teoria, etteivät kasvihuonekaasut lämmitä maapalloa.

Esimerkillä voi valaista merien osuutta alailmakehän lämpötilaan. Jos merien pintavesistä 0-700 metriä jokin kuvitteellinen kone siirtäisi lämpöä ilmakehään hetkessä, että pintavesi jäähtyisi 0,01 astetta, paljonko alailmakehä lämpenisi?
700 kuutiometrissä vettä lämpöä voi vapautua 3*10^9 J/K. Lämpöä siirtyisi siten ilmakehään meren neliömetriä kohti 3*10^7 J. Ilmakehän neliöitä on 1,4 kertaa enemmän, joten lämpöä siirtyisi noin 2 *10^7 J neliömetrille. Ilmakehän lämpökapasiteetti neliömetriä kohti on 1*10^7 J/K (1 kJ/kgK). Alailmakehä lämpenisi siten 2 astetta. Jos näin todella tapahtuisi, kukaan ei voisi mittaamalla havaita muutosta merissä. Ei vaikka muutos olisi 0,05 astetta, jolloin ilmakehän lämpötila nousisi 10 astetta.

Yksinkertainen tosiasia on, että meret määräävät muun maankuoren merkityksen ollessa vähäisempi ilmakehän lämpötilaa. Lämmönsiirron vaihtelut meren ja ilmakehän välillä voivat aiheuttaa, kuten on havaittukin, useiden asteiden heilahteluita ilmakehän lämpötiloissa. Vaihtelujaksojen pituutta voi vain arvailla, sata vuotta, tuhat vuotta?

Re: Pekka tietää erittäin varmasti

Lähetetty: 11.02.2015, 23:04:13
Kirjoittaja BorisW
MEREEN KATOAVASTA LÄMMÖSTÄ OLEN TODENNUT AIEMMINKIN, ETTÄ ASIA ON VAIKEA VARMENTAA.

NOAA:n PMEL_laboratorion sivuilla on seuraavanlainen graafi: http://oceans.pmel.noaa.gov/, joka osoittaa, ettei lämpenemistä ole havaittu ainakaan siitä lähtien kun kansainvälinen merentutkimusyhteisö päätti 2000-luvulla levittää merialueille yli 3000 ARGO poijua mittaamaan automaattisesti meriin sitoutunutta lämpöä kahdessa syvyysvyöhykkeessä, eli 0-700 m ja 0-2000m. ARGO-poijuista löytyy lisä tietoa: http://www.argo.ucsd.edu/.

Ennen ARGOa lämpötilamittauksia tehtiin harvoissa paikoissa valtameriä ja usein satunnaisesti.

Re: Pekka tietää erittäin varmasti

Lähetetty: 12.02.2015, 11:14:02
Kirjoittaja unbiased
Edellä olevassa kuvassa puhutaan zetajouleista. Harvapa tietää, mitä zeta tarkoittaa, se on 10^21. Kuvan mukaan merien lämpöenergia on kasvanut 160*10^21 J parissa kymmenessä vuodessa. Jos tieto on totta, 0-700 pintaveden lämpötila olisi noussut 1,6*10^23 J/1*10^24 J/K = 0,15 K keskimäärin jokaisessa mittauskohdassa. Miten hitossa sen mittaat muutamalla tuhannella ARGO-poijulla? Veikkaa ettei ole mitattukaan, vaan juttu perustuu jälleen johonkin ilmastomalliin, jossa alkuarvoina ovat kylläkin ARGO-poijujen lämpötilamittaukset. Kuvassa olevat virherajat ovat keskiarvon keskivirhettä, eivätkä kuvaa mitään todellista maapallon termodynamiikassa.
Vuosittain merien keskilämpötila olisi noussut noin 0,0075 astetta. Täysin mahdotonta havaita vuosimuutosta. Muuttuvista suureista ei voi saada tarkkoja havaintoja keskiarvoja laskemalla eikä aikasarjoista voi laskea trendiä pienimmän neliösumman keinolla. Luonnon vakioita määriteltäessä lukuisilla mittauksilla voidaan tarkentaa arvoa ja merkitseviä numeroita voi olla jopa kymmenkunta.

Re: Pekka tietää erittäin varmasti

Lähetetty: 13.02.2015, 13:04:22
Kirjoittaja ppo
unbiased kirjoitti:Edellä olevassa kuvassa puhutaan zetajouleista. Harvapa tietää, mitä zeta tarkoittaa, se on 10^21. Kuvan mukaan merien lämpöenergia on kasvanut 160*10^21 J parissa kymmenessä vuodessa. Jos tieto on totta, 0-700 pintaveden lämpötila olisi noussut 1,6*10^23 J/1*10^24 J/K = 0,15 K keskimäärin jokaisessa mittauskohdassa. Miten hitossa sen mittaat muutamalla tuhannella ARGO-poijulla? Veikkaa ettei ole mitattukaan, vaan juttu perustuu jälleen johonkin ilmastomalliin, jossa alkuarvoina ovat kylläkin ARGO-poijujen lämpötilamittaukset. Kuvassa olevat virherajat ovat keskiarvon keskivirhettä, eivätkä kuvaa mitään todellista maapallon termodynamiikassa.
Vuosittain merien keskilämpötila olisi noussut noin 0,0075 astetta. Täysin mahdotonta havaita vuosimuutosta. Muuttuvista suureista ei voi saada tarkkoja havaintoja keskiarvoja laskemalla eikä aikasarjoista voi laskea trendiä pienimmän neliösumman keinolla. Luonnon vakioita määriteltäessä lukuisilla mittauksilla voidaan tarkentaa arvoa ja merkitseviä numeroita voi olla jopa kymmenkunta.

Z on tsetta