Hyvinvointivaltio 2.0

Linkit uutisiin, yleisönosastokirjoituksiin, yms., sekä niitä koskeva keskustelu. Eri aiheita koskevat linkit olisi hyvä pitää omissa ketjuissaan.

Valvoja: Hallitus

Tapsa
Valvoja
Viestit: 2944
Liittynyt: 19.02.2008, 16:35:15

Hyvinvointivaltio 2.0

Viesti Kirjoittaja Tapsa »

Tässä 3 v vanha Kalle Isokallion kolumni Iltalehdestä. Kirjoitus on mielestäni erinomainen ja hallituksen pitäisi lukea se huolella ja ihan ilmaiseksi, toisin on Himasen kalliin munkkilatinan kanssa. Kyllähän siitä löytyy pätkä ilmastopolitiikkaakin ja vielä sellaista, mitä harva uskaltaa kirjoittaa saati, että saa sen julkaistuksi. Tällä tarkoitan varsinkin boldaamaani kohtaa kolumnissa.

Kirjoitus hyvine kommentteineen löytyy täält'ä: http://blogit.iltalehti.fi/kalle-isokal ... altio-2-0/

Kun niinkin yksinkertaisia asioita kuin tietokoneiden käyttöjärjestelmiä päivitetään vuosittain, mistä hallitus ammentaa sen uskon, ettei hyvinvointivaltiota tarvitse päivittää? Nyt vuotavassa hyvinvointivaltiossamme laitetaan paikkaa paikan päälle, ilman että mietitään, miksi järjestelmä vuotaa.

Ehkä ajatusvirhe johtuu siitä, että hallitus luulee erheellisesti nykyisten ongelmien johtuvan finanssikriisistä. Eivät johdu, kyseessä on koko maailmaa koskeva rakennemuutos, jonka seurauksena on finanssikriisi. Entisissä korkean elintason maissa väki vähenee ja vanhenee, josta seuraa samanaikaisesti sekä tuotantokyvyn, että kulutuskysynnän heikkeneminen. Teollistuvissa maissa sekä tuotanto että kysyntä kasvavat. Koko maailman taloudellinen rakenne on muuttumassa.

Suomen pitää hyväksyä käynnissä oleva muutos ja päivittää hyvinvointiyhteiskunta vastaamaan uutta tilannetta. Kaikkea sitä, mihin aikaisemmin luultiin olevan varaa, ei enää voida tarjota. Jotta pystymme edelleen huolehtimaan niistä, jotka todella yhteiskunnan tukea tarvitsevat, etuisuuksia on leikattava niiltä, jotka selviävät ilman. Joutilaisuus kohtuullisella elintasolla ei tulevaisuudessa voi enää olla yhteiskunnan tarjoama vaihtoehto työnteolle.

Mari Kiviniemen hallituksen esittämän ratkaisu painopisteen siirtämisestä työn verotuksesta energian ja kulutuksen verotukseen kuulostaa oikeudenmukaiselta, mutta ei ole sitä. Jokainen toimenpide, joka nostaa elämisen kustannuksia Suomessa vaarantaa teollisuutemme kansainvälistä kilpailukykyä. Vaarantaa, koska duunarin elinkustannusten nousu siirtyy ajan kanssa palkankorotusvaatimuksiin.

Kestävä ratkaisu, hyvinvointivaltio 2.0, tähtää siihen, että duunarin asuminen ja eläminen Suomessa tehdään halvemmaksi. Siksi energiaveroja ei saa nostaa. Siksi kannattamattomalle energiantuotannolle ei saa antaa tukea, ei sellaisten rakentamiseen eikä sellaisten pyörittämiseen syöttötariffien muodossa. Siksi kuntien kaavoitusmonopoli pitää poistaa. Siksi kiinteistöveroa ei saa korottaa, se johtaa vain korkeampiin yhtiövastikkeisiin ja vuokriin.

Verottamalla kansalaisia ankarammin me emme tästä selviä. Julkisen sektorin tuloista alle kaksikymmentä prosenttia kerätään progressiivisella tuloverolla. Loput kahdeksankymmentä prosenttia kerätään erilaisilla tasaveroilla. On selvää, että lisätulot, jos niitä tarvitaan, joudutaan keräämään tasaveroilla. Niiden korotukset iskevät lujimmin pienituloisiin.

Siksi hyvinvointivaltion päivityksessä tulee keskittyä julkisen sektorin tuottavuuden parantamiseen, kaikki tulonsiirrot pitää asettaa kyseenalaiseksi ja arvioida uudestaan niiden tarpeellisuus ja lisäksi suomalaiseen työhön kohdistuvaa arvonlisävero pitää eriyttää ulkomailta ostettujen tavaroiden arvonlisäverosta.

Vain hyvinvointivaltio 2.0 aikaansaa sen, että eläminen Suomessa halpenee. Jos hyvinvointivaltion käsitettä ei päivitetä, seurauksena on loputon veronkorotuskierre. Se nostaa kustannuksia elämisen kaikilla osa-alueilla ja tappaa teollisen toiminnan Suomesta.

Tronic
Viestit: 341
Liittynyt: 15.08.2010, 16:38:00

Re: Hyvinvointivaltio 2.0

Viesti Kirjoittaja Tronic »

Täyttä asiaa muutenkin kuin energiaveron osalta. Huomionarvoista on, että blogin kirjoittamisen jälkeen arvonlisäveroa on todella korotettu kahdella prosenttiyksiköllä, kun taas progressioon ei ole tullut merkittävää muutosta (pääomavero menee poliittisten irtopisteiden keräilystä, kun katsotaan millainen euromääräinen merkitys asialla on). Valtion velkaantumiskierre jatkuu ja päättäjät ovat ihmeissään, kun ei tullutkaan sitä huikeaa talouskasvua, jolla VM:n laskelmissa oikeutettiin talouden pitäminen voimakkaasti alijäämäisenä.

Vastaa Viestiin