Merenpinta voi taas nousta

Linkit uutisiin, yleisönosastokirjoituksiin, yms., sekä niitä koskeva keskustelu. Eri aiheita koskevat linkit olisi hyvä pitää omissa ketjuissaan.

Valvoja: Hallitus

Tronic
Viestit: 350
Liittynyt: 15.08.2010, 16:38:00

Merenpinta voi taas nousta

Viesti Kirjoittaja Tronic »

Vaihtelun vuoksi kaikessa mahdollisessa mediassa uutisoitu http://yle.fi/uutiset/tutkijat_merenpin ... in/6393657

Aiempia "voi nousta"-uutisia, joita tuli nopeasti Googlella vastaan:
http://www.co2-raportti.fi/index.php?pa ... ws_id=1101
http://www.co2-raportti.fi/index.php?pa ... ws_id=3442
http://www.co2-raportti.fi/?page=ilmast ... ws_id=3353
http://www.tiede.fi/uutiset/3761/merenp ... ua_enemman
http://usatoday30.usatoday.com/weather/ ... -ice_x.htm

Referenssiksi kuva siitä miten on noussut:

Kuva

Melko viivasuoraa, ellei tätä viime vuoden nytkähdystä huomioida. Tuolla nopeudella nousee vuosisadassa 28 cm, joka asettuu vielä IPCC:n haarukan alapäähän.

Tronic
Viestit: 350
Liittynyt: 15.08.2010, 16:38:00

Re: Merenpinta voi taas nousta

Viesti Kirjoittaja Tronic »

Nyt on päästy epävarmuudesta eroon!

http://www.co2-raportti.fi/index.php?pa ... ws_id=3673

"Merenpinta tulee nousemaan vähintään 9 metriä"

Southamptonin yliopiston National Oceanography -tutkimuslaitos on mallintanut ilmakehän hiilidioksidipitoisuuden ja merenpinnan tason muutokset viimeisen 40 miljoonan vuoden ajalta.

Tutkimustulokset paljastavat, että nykyisellä hiilidioksidipitoisuuden tasolla (n.400 ppm) merenpinnan taso on systemaattisesti ollut vähintään yhdeksän metriä nykyistä korkemmalla.

Tutkitulla ajanjaksolla ilmakehän hiilidioksipitoisuus vaihteli jääkausien noin 180 ppm tasolta jäävapaan kauden yli 1000 ppm tasolle.

Tutkijoiden mukaan suuret muutokset tapahtuvat vuosisatojen kuluessa, eikä nyt tehdyssä tutkimuksessa anneta arviota lähiajan merenpinnan noususta. Sen sijaan tutkimusartikkelissa esitetään, mille tasolle merenpinta voi nousta, mikäli ilmakehän hiilidioksidipitoisuus jää nykyiselle tasolle vuosisadoiksi.

- Keskityimme erityisesti skenaarioon, jossa hiilidioksidipitoisuus asettuu 400-450 ppm tasolle. Tutkimusten mukaan pitoisuuden pitäisi jäädä korkeintaan tälle tasolle, mikäli halutaan välttää yli kahden asteen lämpeneminen esiteolliseen aikaan verrattuna, Southamptonin yliopiston tutkija Gavin Foster sanoi.

Tutkijat kävivät läpi tuhansia ilmakehän hiilidioksidipitoisuuden ja merenpinnan tason muodostamia datapareja 40 miljoonan vuoden ajalta. Mukana oli ajanjaksoja, jolloin ilmaston lämpötila oli nykyisen kaltainen, sekä lämpimämpiä ja kylmempiä ajanjaksoja.

- Tutkimuksessa haarukoitiin monia ilmastonmuutoksen vaiheita. Tiedon avulla ilmaston tulevaisuutta voidaan ennustaa entistä luotettavammin, Southamptonin yliopiston professori Eelco Rohling sanoi.

Analyysien mukaan merenpinta on noussut historian aikana hyvin voimakkaasti hiilidioksidipitoisuuden noustessa 180 ppm tasolta 400 ppm tasolle. Kun pitoisuus pysyy yli 400 ppm tasolla riittävän pitkään, nousee merenpinnan taso tutkijoiden mukaan 68 prosentin todennäköisyydellä 9-31 metriä nykyistä korkeammalle.

Tutkimuksen mukaan vuosimiljoonien aikana merenpinta on pysynyt suhteellisen vakaana hiilidioksidipitoisuuden ollessa 400 - 650 ppm tasolla. Pitoisuuden ylittäessä 650 ppm on merenpinta jälleen lähtenyt voimakkaaseen nousuun.

- Tämä viittaa siihen, että pienemmät jäätiköt reagoivat ensin ja Etelämantereen jäätiköt alkavat reagoida voimakkaasti pitoisuuden saavuttaessa tietyn tason. Kun maapallo on jäävapaa, on hiilidioksidipitoisuus noussut yli 1000 ppm tasolle ja merenpinta on 65 metriä nykyistä korkeammalla, tutkijat sanovat.

Professori Rohlingin mukaan merenpinnan tason suuret muutokset kestävät vuosisatoja tai jopa tuhansia vuosia. Hänen mukaansa geologinen historia kuitenkin osoittaa, että nykyisellä hiilidioksidipitoisuudella merenpinta nousee todennäköisesti tästä eteenpäin vuosisatojen ajan, päätyen 9-31 metriä nykyistä korkeammalle.

Aiemmissa tutkimuksissa merenpinnan on arveltu nousevan noin metrin vuosisadassa.

Tutkijoiden yhteenvedon mukaan on varsin todennäköistä, että suunnitellut kansainväliset toimet kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseksi eivät riitä estämään merkittävää ja pitkäkestoista merenpinnan nousua.

jpp
Viestit: 673
Liittynyt: 20.11.2009, 16:38:09

Re: Merenpinta voi taas nousta

Viesti Kirjoittaja jpp »

Tronic kirjoitti:Nyt on päästy epävarmuudesta eroon!

http://www.co2-raportti.fi/index.php?pa ... ws_id=3673

Näille ei sitte juolahtanut mieleenkään että se hiilidioksidin nousu saattais olla seuraus eikä suinkaan syy.
http://wattsupwiththat.com/2013/01/03/d ... the-cause/

Tapsa
Valvoja
Viestit: 2944
Liittynyt: 19.02.2008, 16:35:15

Re: Merenpinta voi taas nousta

Viesti Kirjoittaja Tapsa »

Eipä tuo ole ennenkään juolahtanut.

Avatar
BorisW
Viestit: 1775
Liittynyt: 08.08.2007, 10:38:11
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Re: Merenpinta voi taas nousta

Viesti Kirjoittaja BorisW »

Kävin hieman tarkistamassa mitä se Southamptonin yliopiston uutinen oikein sisälsi ja pistin kommenttina seuraavaa:

Vai pitäisi tällaista kyseenalaista juttua vielä suositella - missä on valinta nappula "en suosittele"?

Kyseessä on jälleen vajavaisen aineiston ja ontuvien tietokonemallinnusten perusteella tehdyistä hätiköidyistä ja uskonvaraisista johtopäätöksistä.

Valtamerien pinnan tiedetään vaihdelleen geologisen historian aikana, olihan vielä viimeisen jääkauden aikana parikymmentätuhatta vuotta sitten valtameren pinta noin 130 m nykyistä alempana.

Miten arvioida merenpinnan tason vaihtelu 40 miljoonan vuoden aikana? Siihen kun mahtuu valtavia muutoksia ei vain mantereiden sijainneissa, meren pohjan muodoissa ja jopa vuorijonoissa.

Uutisen suurin ongelma ei liity yksinomaan merenpinnan tason määrittämiseen vaan koskee ennen kaikkea miljoonien vuosien takaisten ilmastojen ja ilmakehän hiilidioksidipitoisuuksien ajoituksen epätarkkuutta. Aineisto ei kerta kaikkiaan salli jutun johtopäätösten tekemistä.

Tapsa
Valvoja
Viestit: 2944
Liittynyt: 19.02.2008, 16:35:15

Re: Merenpinta voi taas nousta

Viesti Kirjoittaja Tapsa »

Merenpinta voi nousta ja varmaan nouseekin, niinhän se on tehnyt ainakin 150 v hyvin tasaiseen tahtiin eikä ollenkaan noudattanut ilmaston lämpenemisheilahteluja.

ftp://dossier.ogp.noaa.gov/NCASLR/Publi ... 0_2009.pdf

Kuvassa 5 on käyrä, josta käy ilmi että, esim. välillä 1940 - 70, jolloin ilmasto viileni, niin vedenpinta jopa kiihdytti nousuaan. On taas tarkoituksenmukaista, että julki tuodaan vain satelliittiajan tuloksia. Nehän ajallisesti sopivat tuohon lämpenemiskauteen n. 1970 -2000. Tämän perusteella sitten väitetään, että lämpenemisen loppuminen johtuu siitä, että lämpö on mennyt meriin, koska ne jatkavat laajenemistaan. Satelliiteista mitattatessa ei esim. täällä pohjoisessa tapahtuva merenpohjan nousu näy mitenkään.

Merenpinnan nousu ei siis lähes ollenkaan johdu lämpölaajenemisesta, vaan jääkauden jälkeen tapahtuvasta mannerlaattojen kohoamisesta ja ehkä muistakin laattaliikkeistä.

Harry
Viestit: 609
Liittynyt: 02.10.2010, 18:44:02

Re: Merenpinta voi taas nousta

Viesti Kirjoittaja Harry »

Viimeksi kun kuulin merenpinnan anomalia oli -100cm :wink:

Avatar
BorisW
Viestit: 1775
Liittynyt: 08.08.2007, 10:38:11
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Re: Merenpinta voi taas nousta

Viesti Kirjoittaja BorisW »

Käykää katsomassa http://oceans.pmel.noaa.gov/ tai liitteenä olevaa kuvaa (samasta lähteestä:

Heat content.gif
Merten keskimääräinen lämpösisältö ylimmässä 700 metrissä.
(10.33 KiB) Ei vielä ladattu

Vastaa Viestiin