Sivu 1/1

Päästökauppa

Lähetetty: 15.11.2012, 17:05:52
Kirjoittaja Harry
Energiamarkkinointivirasto ilmoitti eilen EU:n ensimmäisestä yhteisestä päästöhuutokaupasta. EU maat saivat yhteensä 34M €. Suomen osuus oli 1,5M €. Huutokauppa pidettiin Saksalaisella EEX pörsillä tiistaina. Vastaavia huutokauppoja järjetetään joka tiistai ja torstai vuoden loppuun saakka. Kauppaa tehtiin hintaan noin 8€ per tonni. Vuonna 2005 hinta oli noin 30€ tonnilta.

En vieläkään ymmärrä miten päästökaupalla vähennetään hiilidioksidipäästöjä. Eikös tämä ole hölmölän hommia?

Re: Päästökauppa

Lähetetty: 15.11.2012, 18:25:44
Kirjoittaja Tapsa
Harry kirjoitti:Energiamarkkinointivirasto ilmoitti eilen EU:n ensimmäisestä yhteisestä päästöhuutokaupasta. EU maat saivat yhteensä 34M €. Suomen osuus oli 1,5M €. Huutokauppa pidettiin Saksalaisella EEX pörsillä tiistaina. Vastaavia huutokauppoja järjetetään joka tiistai ja torstai vuoden loppuun saakka. Kauppaa tehtiin hintaan noin 8€ per tonni. Vuonna 2005 hinta oli noin 30€ tonnilta.

En vieläkään ymmärrä miten päästökaupalla vähennetään hiilidioksidipäästöjä. Eikös tämä ole hölmölän hommia?


Tuskin Hölmölässäkään noin hölmöä on keksitty.

Re: Päästökauppa

Lähetetty: 16.11.2012, 10:47:19
Kirjoittaja Layman
Koko päästöoikeusjärjestelmä on vertaansa vailla oleva turhake. Hämärä ajatus oli että luomalla päästöille markkinahintaa, se ohjaa sähköntuotantoa yhteiskunnan haluamaan suuntaan. Mutta ei sellaista ohjausmekanismia ole koskaan ollut, eikä se voi syntyäkään ennenkuin koko maailma on liittynyt järjestelmään eikä välttämättä silloinkaan.

EU:n panostus uusiutuviin on tapahtunut mittavien tukijärjestelmien kautta ei suinkaan päästökaupan seurauksena tai sen rahoittamana.

Päästöoikeushan ei ole mikään hyödyke kuten hiili tai kaasu – kyllä hiili palaa yhtä hyvin Kiinassa ja USA:ssa ilman ainuttakaan päästöoikeutta – ja poliitikot voi tietysti päättää kuinka paljon näitä papereita lasketaan liikkeelle ja kuinka paljon mitätöidään.

Aivan samaan olisi pystytty ihan tavallisilla veroilla ja silloin kerätyt rahat olisi sentään tullut valtioiden tai EU:n kassaan ja voitu ohjata vaikkapa uusiutuvien kehitykseen tms. CO2-vero olisi myös suhteellisen läpinäkyvä verrattuna nykyiseen ETS-, CER-, NER- jne. viidakkoon eikä silloin komission olisi tarvinnut lähteä manipuloimaan markkinoita siitä syystä että päästöoikeuksien hinta on markkinoilla pudonnut liian alas. Näin nyt tehdään koko ajan.

Re: Päästökauppa

Lähetetty: 19.11.2012, 14:00:47
Kirjoittaja Layman
Tämän päivän Hesarissa on kahden, kansalliseen ilmastopaneeliin kuuluvan professorin kirjoitus päästökaupasta - lukekaa mitä mieltä sen puolustajat ovat!
Kyllä tähänkin on aivan tolkuttomasti rahaa tuhlattu- aivan turhaan... :( :evil: