Päästökauppa

Linkit uutisiin, yleisönosastokirjoituksiin, yms., sekä niitä koskeva keskustelu. Eri aiheita koskevat linkit olisi hyvä pitää omissa ketjuissaan.

Valvoja: Hallitus

Harry
Viestit: 609
Liittynyt: 02.10.2010, 18:44:02

Päästökauppa

Viesti Kirjoittaja Harry »

Energiamarkkinointivirasto ilmoitti eilen EU:n ensimmäisestä yhteisestä päästöhuutokaupasta. EU maat saivat yhteensä 34M €. Suomen osuus oli 1,5M €. Huutokauppa pidettiin Saksalaisella EEX pörsillä tiistaina. Vastaavia huutokauppoja järjetetään joka tiistai ja torstai vuoden loppuun saakka. Kauppaa tehtiin hintaan noin 8€ per tonni. Vuonna 2005 hinta oli noin 30€ tonnilta.

En vieläkään ymmärrä miten päästökaupalla vähennetään hiilidioksidipäästöjä. Eikös tämä ole hölmölän hommia?
Tapsa
Valvoja
Viestit: 2944
Liittynyt: 19.02.2008, 16:35:15

Re: Päästökauppa

Viesti Kirjoittaja Tapsa »

Harry kirjoitti:Energiamarkkinointivirasto ilmoitti eilen EU:n ensimmäisestä yhteisestä päästöhuutokaupasta. EU maat saivat yhteensä 34M €. Suomen osuus oli 1,5M €. Huutokauppa pidettiin Saksalaisella EEX pörsillä tiistaina. Vastaavia huutokauppoja järjetetään joka tiistai ja torstai vuoden loppuun saakka. Kauppaa tehtiin hintaan noin 8€ per tonni. Vuonna 2005 hinta oli noin 30€ tonnilta.

En vieläkään ymmärrä miten päästökaupalla vähennetään hiilidioksidipäästöjä. Eikös tämä ole hölmölän hommia?


Tuskin Hölmölässäkään noin hölmöä on keksitty.
Layman
Viestit: 283
Liittynyt: 17.02.2009, 10:56:46

Re: Päästökauppa

Viesti Kirjoittaja Layman »

Koko päästöoikeusjärjestelmä on vertaansa vailla oleva turhake. Hämärä ajatus oli että luomalla päästöille markkinahintaa, se ohjaa sähköntuotantoa yhteiskunnan haluamaan suuntaan. Mutta ei sellaista ohjausmekanismia ole koskaan ollut, eikä se voi syntyäkään ennenkuin koko maailma on liittynyt järjestelmään eikä välttämättä silloinkaan.

EU:n panostus uusiutuviin on tapahtunut mittavien tukijärjestelmien kautta ei suinkaan päästökaupan seurauksena tai sen rahoittamana.

Päästöoikeushan ei ole mikään hyödyke kuten hiili tai kaasu – kyllä hiili palaa yhtä hyvin Kiinassa ja USA:ssa ilman ainuttakaan päästöoikeutta – ja poliitikot voi tietysti päättää kuinka paljon näitä papereita lasketaan liikkeelle ja kuinka paljon mitätöidään.

Aivan samaan olisi pystytty ihan tavallisilla veroilla ja silloin kerätyt rahat olisi sentään tullut valtioiden tai EU:n kassaan ja voitu ohjata vaikkapa uusiutuvien kehitykseen tms. CO2-vero olisi myös suhteellisen läpinäkyvä verrattuna nykyiseen ETS-, CER-, NER- jne. viidakkoon eikä silloin komission olisi tarvinnut lähteä manipuloimaan markkinoita siitä syystä että päästöoikeuksien hinta on markkinoilla pudonnut liian alas. Näin nyt tehdään koko ajan.
Layman
Viestit: 283
Liittynyt: 17.02.2009, 10:56:46

Re: Päästökauppa

Viesti Kirjoittaja Layman »

Tämän päivän Hesarissa on kahden, kansalliseen ilmastopaneeliin kuuluvan professorin kirjoitus päästökaupasta - lukekaa mitä mieltä sen puolustajat ovat!
Kyllä tähänkin on aivan tolkuttomasti rahaa tuhlattu- aivan turhaan... :( :evil:
Vastaa Viestiin