Siinä hän kovasti yrittää perustella kuinka edullista aurinkosähkö tulee olemaan. Tässä ydinkohdan lainaus:
Miten tähän pystyy vastaamaan? Menemällä mukaan, sanoo Fortumin johtoryhmän ruotsalaisjäsen.
Ratkaisu on uusi eurooppalainen työnjako, jossa hyödynnettäisiin Etelä-Euroopan aurinkoa sekä pohjoisen vesivarantoja ja muita olemassa olevia voimaloita. Aurinkoenergialla voitaisiin tyydyttää merkittävä osa energiantarpeesta nykyistä huomattavasti edullisemmin – ja täysin puhtaasti. Pohjois-Euroopan vesivarastot sekä kaasu-, bio- ja ydinvoimalat takaisivat perustuotannon ja tasapainottavan tuotannon
Mitenköhän pohjoisen vesivarat riittävät öisin kattamaan koko Euroopan ratpeet?
No, vastoin periaatteitaan, Hesari päästi emeritus professorin kirjoittamaan vastineen jo tänään. Ehkä tämä sallittiin siksi, että eihän tässä AGW-uskoa epäillä.
Tässä tämä vastine:
Korpela tekniikan tohtori Timo Espoo emeritusprofessori
Antti Blåfield kirjoitti aurinkosähköstä kolumnin "Halpaa sähköä vailla päästöjä" (HS 31. 10.). Aurinkosähkö ei kuitenkaan ole halpaa vaan kallista.
Pelkkä aurinkovoimalan rakentaminen maksaa saatua kilowattituntia kohti 2–3-kertaisesti ydinvoimaan verrattuna. Varastointi talven varalle kasvattaisi kokonaiskustannukset sähköjärjestelmässä jo 3–4-kertaisiksi, jos varastot ja pumppuvoimalat voitaisiin rakentaa vuoristoaltaisiin. Usein näin ei voida tehdä vaan on turvauduttava vielä kalliimpiin ratkaisuihin.
Blåfield kirjoittaa visionsa edellyttävän, että "Euroopassa investoidaan kymmeniä miljardeja maanosan yhdistäviin sähkön siirtoverkkoihin". Todellisuudessa sähköverkkoihin tarvitaan satoja miljardeja euroja.
Yhteenvetona Blåfield kirjoittaa, että sähköasioissa "Suomen todella kannattaa seurata Saksaa". Niin kannattaa, mutta hyvin kaukana takana. Suomen oloissa ydinsähkön rakentaminen on muihin tuotantotapoihin verrattuna ylivoimaisesti edullisinta sekä talouden että ympäristönkin kannalta.
Tähän voisin vielä lisätä tuulivoimalobbarin, Peter Lundin kommentin, että kaikki huomaisivat, kuinka metsään mennään. Hän sanoi suunnilleen niin, että ydinvoima ei ole enää kannattavaa, koska Etelä-Euroopassa tuotetaan päivisin niin halpaa sähköä, että ydinvoima ei pysty kilpailemaan, koska sitä pitää tuottaa suunnilleen vakioteholla, jotta se kannattaisi.
Miten homma siis hoidetaan? Ei ainakaan tuulimyllyillä, jotka nekin usein öisin seisovat. Vähintään tuplakapasiteetin joudumme rakentamaan ja yösähkö siis tehdään, kuinkas muuten, hiilellä.